Skocz do zawartości

Rockrider AM100S 2020

Rokoszoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W kwestii nielegalnego serwisu (LOL): czy przed zdjęciem dolnych goleni, operację pierdyknięcia gumowym młotkiem, w lekko odkręconą śrobkę  należy przeprowadzić na jedej śrobie (od regulacji odbicia), czy na śrubach obu goleni?

Edytowane przez Airman
Opublikowano

Jak w obie. Jedno to śruba a drugie to regulacja ... To już było gdzieś opisywane. 

Opublikowano
46 minut temu, TomekCorsa napisał:

Jak w obie. Jedno to śruba a drugie to regulacja ... To już było gdzieś opisywane. 

a co masz pod pokrętłem regulacji. śrubę. Najpierw polecam poczytać manuala a później pisać o teoriach spiskowych.😉

Ściągasz pokrętło regulacji i luzujesz obie śruby. Najlepiej odkręcić całkowicie i wkręcić ponownie z 3 obroty aby mieć pewność że śruba złapała i nie uszkodzisz gwintu i walisz z wyczuciem młotkiem gumowym aż śruby się schowają. wykręcasz śruby i ściągasz lagi. Ot cała robota.

• Pomógł 1
Opublikowano

Witam. WIdziałem że w tym poście ktoś pisał że pracuje w Decathlonie. Czy mógłby sie wypowiedzieć kiedy wchodzą ceny wyprzedażowe na rowerze. Pamiętam że w poprzednich latach po wakacjach to się działo. Zawsze wtedy była też reorganizacja powierzchni sklepowych. Zamierzam kupić ten rower, ale może warto poczekać 2-3 tygodnie na lepszą cenę?

Opublikowano
7 godzin temu, Ignac napisał:

Witam. WIdziałem że w tym poście ktoś pisał że pracuje w Decathlonie. Czy mógłby sie wypowiedzieć kiedy wchodzą ceny wyprzedażowe na rowerze. Pamiętam że w poprzednich latach po wakacjach to się działo. Zawsze wtedy była też reorganizacja powierzchni sklepowych. Zamierzam kupić ten rower, ale może warto poczekać 2-3 tygodnie na lepszą cenę?

Stary nie obraź się, ale serio liczysz w tym roku na jakieś wyprzedaże ? Byłeś w jakimś Decathlonie (w jakimkolwiek), lub innym sklepie rowerowym. Na działach rowerowych to musisz mieć kamienie w kieszeniach bo taki wiatr tam wieje w tych pustkach. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, DarekH napisał:

Stary nie obraź się, ale serio liczysz w tym roku na jakieś wyprzedaże ? Byłeś w jakimś Decathlonie (w jakimkolwiek), lub innym sklepie rowerowym. Na działach rowerowych to musisz mieć kamienie w kieszeniach bo taki wiatr tam wieje w tych pustkach. 

Dokładnie... Te rowery na pewno nie będą na wyprzedaży. Ludzie tłumnie ruszyli po rowery, a Covid swoje dorzucił... Zresztą druga sprawa... Osprzęt tego roweru a jego cena, to już trzeba być mega złotówą, aby jeszcze czekać na lepszą cenę ! :D Podejrzewam, że na kolejne lata może być mniej kolorowo 

Edytowane przez Rokoszoko
Opublikowano
23 minuty temu, Rokoszoko napisał:

Dokładnie... Te rowery na pewno nie będą na wyprzedaży. Ludzie tłumnie ruszyli po rowery, a Covid swoje dorzucił... Zresztą druga sprawa... Osprzęt tego roweru a jego cena, to już trzeba być mega złotówą, aby jeszcze czekać na lepszą cenę ! :D Podejrzewam, że na kolejne lata może być mniej kolorowo 

Dokładnie nic dodać nić ująć. Gdybym miał kupić full-a do tych 7k to uważam, że AM100S jest baaaardzo ciężki do pobicia. 

Opublikowano
W dniu 23.08.2020 o 19:49, Airman napisał:

Rozpakowałem rowerek, nie znam się to się wypowiem: wspaniała maszyna :). Nawet dzwonek i lampki dołaczyli do kompletu (przymocować je przy pomocy oringów?), mogli pójść za ciosem i dołożyć błotniki, bo bez nich był dzisiaj zabłocony uśmiech na ryju :).

Cieszę się, że masz ten rowerek i jesteś zadowolony :D Jednak co do osprzętu. Błotniki, jak i pedały to na prawdę kwestia bardzo indywidualna, jedni chcą, drudzy nie chcą... Jedni wezmą platformy (jak ja), inni tylko SPD, jeszcze inni tylko KEO. Producent, żeby dopasować się do potrzeb, woli dać niższa cenę produktu i wsadzić NIC (np. Canyon przychodzi w ogóle bez pedałów), niż dawać większą cenę i tłumaczyć się z niezadowolonych opinii. 

Ja osobiście wsadziłem tylko przednią lotkę, aby chronić amortyzator przed zabrudzeniami, tylnego błotnika... ŁADNEGO, który sprawdziłby się przy kole 29" w raz z wahaczem nie znalazłem i jakby ktoś znał taki wynalazek, choćby kosztował 300zł to proszę o podlinkowanie :D Biorę w ciemno

Opublikowano
16 minut temu, Rokoszoko napisał:

Ja osobiście wsadziłem tylko przednią lotkę, aby chronić amortyzator przed zabrudzeniami, tylnego błotnika... ŁADNEGO, który sprawdziłby się przy kole 29" w raz z wahaczem nie znalazłem i jakby ktoś znał taki wynalazek, choćby kosztował 300zł to proszę o podlinkowanie :D Biorę w ciemno

Wiesz, że na tył nic ładnego nie będzie... ja nie założę nigdy do mtb z tyłu błotnika. Te małe to tylko pic, a duży wygląda po prostu tragicznie w niemal każdej postaci... jedyna funkcja to może ochrona dampera... 

Opublikowano

Ha, zrobiłem tylny błotnik z dwóch błotników: x-cape oraz jakiegoś błotnika z Juli (oraz paczki trytytek :)). Działa, dupsko i rama są suche. Jutro jak wzejdzie słońce cyknę fotę. Oczywiscie estetyka jest kwestią dyskusyjną :).

Opublikowano
Cieszę się, że masz ten rowerek i jesteś zadowolony  Jednak co do osprzętu. Błotniki, jak i pedały to na prawdę kwestia bardzo indywidualna, jedni chcą, drudzy nie chcą... Jedni wezmą platformy (jak ja), inni tylko SPD, jeszcze inni tylko KEO. Producent, żeby dopasować się do potrzeb, woli dać niższa cenę produktu i wsadzić NIC (np. Canyon przychodzi w ogóle bez pedałów), niż dawać większą cenę i tłumaczyć się z niezadowolonych opinii. 
 Ja osobiście wsadziłem tylko przednią lotkę, aby chronić amortyzator przed zabrudzeniami, tylnego błotnika... ŁADNEGO, który sprawdziłby się przy kole 29" w raz z wahaczem nie znalazłem i jakby ktoś znał taki wynalazek, choćby kosztował 300zł to proszę o podlinkowanie  Biorę w ciemno
Mudhugger
https://www.themudhugger.co.uk/collections/xc-trail/products/large-rear-mudhugger

Opublikowano

No tak, ale 150pln.............. (i nie chodzi o 150pln tylko o 150 pln za kawałek PP)

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Bujak napisał:

No tak, tego widziałem... I gdzie jest moda na wszystko owalne, smukłe; dowalę sobie taką strzałę  No wizerunkowo to wole mieć już 2 kg błota na plechach, o ile jakoś nie bardzo mi zależy na napisie na ramie i wyglądzie, tak ten błotnik to przesada :D Ale dziękuje !

Opublikowano

Mógłby ktoś wrzucić zdjęcie tylnego trójkąta? Chciałbym wiedzieć ile zostaje wolnego miejsca w ramie przy fabrycznych oponach. Zwłaszcza na dole.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Drzonos napisał:

Mógłby ktoś wrzucić zdjęcie tylnego trójkąta? Chciałbym wiedzieć ile zostaje wolnego miejsca w ramie przy fabrycznych oponach. Zwłaszcza na dole.

20200828_175025.jpg

Jeszcze pytanie ode mnie: czy w przedni hamulec dali metaliczne okładziny? Strasznie trąbi na mokro :)

Edytowane przez Airman
Strumień świadomości
Opublikowano
27 minut temu, Airman napisał:

20200828_175025.jpg

Mniej niż centymetr. Jest ryzyko że podczas jazdy po błocie opona może piłować ramę.

Opublikowano

To jest równo centymetr od wierzchołka kolca bieżnika.

Opublikowano

Trochę mały zapas moim zdaniem. Jeździłeś już w błotnistych warunkach?

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj było niezłe błoto w lesie ale się nie przykleiło. To chyba musiałaby być jakaś gliniasta nawierzchnia żeby obkleiło oponę powyżej bieżnika i nie odpadło w czasie wirowania koła... hmm trzeba sprobować :)

Edytowane przez Airman
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Drzonos napisał:

Trochę mały zapas moim zdaniem. Jeździłeś już w błotnistych warunkach?

U mnie nic nie piłuje, rama bez ryski :) Co do hamulcy, ten typ też tak ma :D Jak piszczą to dobrze. Trochę mnie bawi jak ludzie się uczepili tej szpary na oponę... To nie jedyny taki rower, który ma tak mało miejsca, a czuję, że to jakaś wyrocznia u ludzi... Przypominam, że mój poprzedni rower, canyon strive cf 5.0 przy karbonowej ramie i kole 2.4 maxxis miał tak małą szparę, że palca byś nie wsadził na wahaczu i przy mocniejszym pedałowaniu bieżnik szorował po karbonie :D

Dużo razy mnie ludzie o to pytają, szukają na siłę minusu, a jak zapytam po co Ci przy 29" większa opona to język w gardle :D Daj sobie 27,5" koła i śmigaj na czym chcesz, nawet na 2.8 - balon wyrówna się z wielkością koła 29" 

Opublikowano (edytowane)

Polać mu bo dobrze prawi! 

A z innej beczki: czy da się zmienić zmniejszyć, maksymalny "wysów" sztycy podsiodłowej? Za duże to na mnie....

Edytowane przez Airman
Opublikowano
1 minutę temu, Airman napisał:

Polać mu bo dobrze prawi! 

A z innej beczki: czy da się zmienić zmniejszyć, maksymalny "wysów" sztycy podsiodłowej? Za duże to na mnie....

Nie da się. Tzn. masz już sztycę na samym dole i nadal jak wysuniesz ją na maksa to jest za wysoko ? 

Opublikowano

Bo niektórzy śmigają na szerszych gumach i czym więcej miejsca tym lepiej . Kiedyś śmigałem na max 2.25 a teraz przy kole 29 mam 2.5 a 27.5 mam 2.6 i innych nie chcę. Przy takich gumach to już musi być miejsce. Ja na przykład śmigam cały rok i jakbym miał tylko 1cm luzu to już lipa bo na błocie to opona lubi się ostro zakleić ale jak ktoś nie śmiga bo błocie to mu to nie przeszkadza

Opublikowano
8 minut temu, Raptor napisał:

Bo niektórzy śmigają na szerszych gumach i czym więcej miejsca tym lepiej . Kiedyś śmigałem na max 2.25 a teraz przy kole 29 mam 2.5 a 27.5 mam 2.6 i innych nie chcę. Przy takich gumach to już musi być miejsce. Ja na przykład śmigam cały rok i jakbym miał tylko 1cm luzu to już lipa bo na błocie to opona lubi się ostro zakleić ale jak ktoś nie śmiga bo błocie to mu to nie przeszkadza

No widzisz, to dla mnie nadal nie odpowiedź - bo lubię. A jakieś konkrety ? Producenci w oparciu o przeznaczenie projektują rower tak, a nie inaczej. Teoretycznie opony takie nie powinny mieć większego zastosowania i w mojej ocenie nie mają. Na zjazdówce ciągnąłem rekordy po 100km/h w lesie między drzewami na oponach 2,4-2,6 i dałem rade... Hope 225mm na 4 tłoku nie zrywał mi trakcji w warunkach jakich na takiej AM w życiu sobie już nie pozwolę :D Jeśli Tobie to pasuje, okej. Ale ja jestem na takim etapie, że mocno patrze na to jak jeżdżę i co faktycznie wykorzystam.