NexT Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, Przymierzam się do zakupu tego modelu roweru. Co o nim sądzicie, może ktoś jest jego posiadaczem i może się podzielić opiniami na jego temat? Wart jest swojej ceny? ( cena myślę że do wynegocjowania to około 2800-2900 zł ). Nie znalazłem podobnego tematu odnoście tego modelu. Parametry modelu pod linkiem: https://www.kross.pl/pl/2017/road/vento-3-0 Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Edytowane 30 Czerwca 2017 przez NexT
GBike Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 1 godzinę temu, NexT napisał: Witam, Przymierzam się do zakupu tego modelu roweru. Co o nim sądzicie, może ktoś jest jego posiadaczem i może się podzielić opiniami na jego temat? Wart jest swojej ceny? ( cena myślę że do wynegocjowania to około 2800-2900 zł ). Nie znalazłem podobnego tematu odnoście tego modelu. Parametry modelu pod linkiem: https://www.kross.pl/pl/2017/road/vento-3-0 Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W swej opinii będę nieobiektywny, ale według mnie : ładna szosa z nową Sorą i chciałbym ją przygarnąć . 1
Gość Opublikowano 30 Czerwca 2017 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Jesteś początkującym kolarzem, który nigdy wcześniej nie jeździł na rowerach szosowych? Jakie masz oczekiwania odnośnie roweru? Bardziej do amatorskiej rekreacyjnej jazdy czy masz jakieś większe ambicje?
NexT Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Opublikowano 1 Lipca 2017 Jeśli chodzi o rowery szosowe to był by mój pierwszy taki rower. Na początek służył by mi do wejścia w świat takich rowerów lecz w przyszłości nie wykluczam jakichś zawodów.
Gość Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 Jeżeli nie chcesz skorzystać lub nie podobają Ci się rowery Giant z serii Contend lub Defy (praktycznie ten sam osprzęt, ale Giant ma mniej problematyczny i tańszy serwis), to ten KROSS jak najbardziej. Jednakże pierwszą rzeczą, jaką powinieneś w nim zainwestować to nowe lepsze siodełko. Wiele niedobrego słyszałem o jakości i wygodzie użytkowania fabrycznego siodełka KROSSa. Uważaj również z doborem rozmiaru, Vento mają nieco zawyżoną rozmiarówkę, warto dokładnie posprawdzać wszystkie wymiary ramy.
GBike Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 2 godziny temu, m4rvell0us napisał: Wiele niedobrego słyszałem o jakości i wygodzie użytkowania fabrycznego siodełka KROSSa. Siodełko to raczej sprawa anatomii użytkownika. 2 godziny temu, m4rvell0us napisał: Uważaj również z doborem rozmiaru, Vento mają nieco zawyżoną rozmiarówkę, warto dokładnie posprawdzać wszystkie wymiary ramy. Jak to? Czyli u krosa 1mm to nie jest 1mm bo nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Gość Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 Tutaj chodzi raczej o jakość samego siodełka. Pierwszy lepszy przykład odnośnie opinii o tych siodełkach (chodzi mi przede wszystkim o jakość wykonania): https://youtu.be/2_KteH9w1D0?t=4m38s Spotkałem się z takimi opiniami w wielu miejscach w Internecie, więc trochę prawdy musi w tym być. Jak ja miałem Krossa, to dawali jeszcze siodełka Selle Royal i nie było czegoś takiego. Mam znajomego, który ma Vento 2.0 z 2016 o ile dobrze pamiętam, to siodełka pozbył się po tygodniu użytkowania. Natomiast odnosząc się do rozmiarów, to nie należy kierować się oznaczeniami producenta S, M czy L. Nie wiem jak to jest z tegorocznymi modelami Vento, ale w poprzednich rocznikach rozmiar M był w dalszym ciągu za duży dla osoby, która jest z najgorszego możliwego przedziału wzrostu (jak ja :D) na granicy 178/181 cm. Najlepiej przymierzyć się do roweru w sklepie stacjonarnym. Podobnie jest z mtb KROSS Level, w którymś z roczników ramy były 'przerośnięte' i niektórzy kolarze do tej pory jeżdżąc na rozmiarze ramy L musieli wybierać M-ki.
GBike Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 2 godziny temu, m4rvell0us napisał: Tutaj chodzi raczej o jakość samego siodełka. Pierwszy lepszy przykład odnośnie opinii o tych siodełkach (chodzi mi przede wszystkim o jakość wykonania): https://youtu.be/2_KteH9w1D0?t=4m38s Hmmm . Opiniotwórca wyraźnie mówi że dwa lata temu miał takie siodełko i mu skrzypiało było twarde i generalnie blee. Data zamieszczenia filmu to 2017 rok 26 maj. Podobnie jak ty, ja również wiem o tym i wielu wielu użytkowników Vento, że rocznik 2015 był wyposażony w siodełka SR. Więc coś tu się nie zgadza zazwyczaj pieniądze YouTube'ra. 2 godziny temu, m4rvell0us napisał: Mam znajomego, który ma Vento 2.0 z 2016 o ile dobrze pamiętam, to siodełka pozbył się po tygodniu użytkowania. Twojemu znajomemu nie pasowało i zmienił po tygodniu. Dla mnie pasuje od ponad 5000 km i nie zamierzam się z nim rozstawać. Dlatego mamy taką sytuację że mamy różne tyłki. 2 godziny temu, m4rvell0us napisał: Natomiast odnosząc się do rozmiarów, to nie należy kierować się oznaczeniami producenta S, M czy L. Oczywiście że nie należy. S;M;L to możemy podać sprzedawcy, a my korzystamy najpierw z kalkulatora potem z : Jak jesteś na granicy dwóch rozmiarów bierzesz mniejszy i tyle
Gość Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Nie tędy droga, nie warto bronić WSZYSTKIEGO od danej marki, tylko dlatego że się posiada jej produkt. Dobrerowery.pl mają spory udział w sprzedaży rowerów marki Kross, ale nie boją się wspominać o takich niedoróbkach prosto w twarz. Ja mam Kross'a, Giant'a i Trek'a, każdy ma swoje wady, plusy i minusy. Nie ma roweru idealnego w tym przedziale cenowym i w każdym egzemplarzu jestem wymienić co najmniej 2-3 niedociągnięcia czy oszczędności producenta w celu uzyskania bardziej atrakcyjnej ceny. No i tym bardziej nie można mówić osobie, która chce kupić dany rower, że to ideał, bierzesz i jedziesz Co do rozmiarów ramy, nie każdy korzysta z kalkulatorów (nieumiejętne ich wykorzystanie może spowodować kłopoty i zdziwienie po zakupie przez początkujących kolarzy), o wiele prościej jest udać się do sklepu i przymierzyć się do danego rozmiaru. Oczywiście później dokonać - nawet na własną rękę - amatorski bike fitting. To będzie pierwsza szosa dla @NexT i warto wspomnieć o takich podstawowych - dla wielu istotnych - krokach. Edytowane 1 Lipca 2017 przez Gość
GBike Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 @m4rvell0us zdaje się że robi się dyskusja nie na temat dajmy się wypowiedzieć komuś kto posiada konkretny model. Wszystkiego nie bronie, zapoznaj się proszę w wolnej chwili z moim postem oceniającym Kross. Bo chyba masz mnie za fanatyka hehe.
Gość Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 @NexT wybrałeś już konkretny rozmiar? @GBike wybacz, źle zabrzmiała moja wypowiedź. W głowie lepiej to wszystko się komponowało
NexT Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Opublikowano 1 Lipca 2017 Jeszcze nie wybrałem konkretnego rozmiaru, przy moim wzroście 175cm prawdopodobnie M by najbardziej pasowało. Jeszcze zmierzę swoje wymiary i będzie można się zasugerować kalkulatorem który tu wstawiliście. Ale będzie można też iść do sklepu stacjonarnego i się przejechać i na tej podstawie wybrać odpowiedni rozmiar.
Gość Opublikowano 1 Lipca 2017 Opublikowano 1 Lipca 2017 No dokładnie. Jeśli rower Ci się spodobał, to teraz się do niego przymierzyć i wtedy możesz dokonywać zakupu nawet przez Internet. Chciałem Ci polecić Giant Contend 1, ale skoro nie wykluczasz jakichś zawodów w przyszłości na tym rowerze, to rama od Krossa będzie dużo lepszym wyborem.
lukaszwasil Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 Dnia 1.07.2017 o 14:04, m4rvell0us napisał: Tutaj chodzi raczej o jakość samego siodełka. Pierwszy lepszy przykład odnośnie opinii o tych siodełkach (chodzi mi przede wszystkim o jakość wykonania): https://youtu.be/2_KteH9w1D0?t=4m38s Spotkałem się z takimi opiniami w wielu miejscach w Internecie, więc trochę prawdy musi w tym być. Jak ja miałem Krossa, to dawali jeszcze siodełka Selle Royal i nie było czegoś takiego. Mam znajomego, który ma Vento 2.0 z 2016 o ile dobrze pamiętam, to siodełka pozbył się po tygodniu użytkowania. Co to siodełka w Vento mogę dodać swoją opinię gdyż mój tyłek przejeździł na nim już prawie 1300 km (Vento 4.0 model 2015 kupiony w kwietniu 2016). Na początku chciałem je od razu wywalić ale po jak mi się wydaje poprawnym ustawieniu pozycji na rowerze jak i samego siodła (walczyłem z tym wszystkim ponad miesiąc) mój tyłek już go że tak powiem nie zauważa. Mogę dodać że moja waga to niecałe 68 kg, więc nacisk nie jest duży. Ale co by nie mówić to jest tylko moja opinia bo każdy tyłek jest inny 1
Grzegorz Włodarczyk Opublikowano 2 Stycznia 2018 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witam zakupiłem Kross vento 2017r . Jest to moja pierwsza szosa . Mojej przygody z rowerem zaczynałem na MTB. Jeżdżę na rowerze o 10lat chciałem spróbować szosy dlatego przesiadka na szosę czyli Kross vento i muszę powiedzieć że jestem zadowolony z tego modelu, Kross się postarał pełna grupa Shimano Sora.
maszkara72 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Dnia 2.01.2018 o 20:38, Grzegorz Włodarczyk napisał: Witam zakupiłem Kross vento 2017r . Jest to moja pierwsza szosa . Mojej przygody z rowerem zaczynałem na MTB. Jeżdżę na rowerze o 10lat chciałem spróbować szosy dlatego przesiadka na szosę czyli Kross vento i muszę powiedzieć że jestem zadowolony z tego modelu, Kross się postarał pełna grupa Shimano Sora. Możesz coś więcej napisać,jak się jeździ na nim.Jaki masz wzrost i jaki wymiar vento kupiłeś?Jak rozumiem kupiłeś vento 3?Napisz coś?
Grzegorz Włodarczyk Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Jeździ mi się super jest różnica kolosalna między MTB. Mam wzrostu 182cm. Krossa zakupiłem rozmiar "L" do mojego wzrostu. Zmieniłem przy nim sztyce na carbon oraz kierownica bo standardowa była za duża miała 44cm. Zmieniłem na 42cm . Dokładnie to mam Krossa vento 3.z 2017r Na drugi rok chcę zmienić koła na lżejsze .
Eldo Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Kurcze tez miałem kupować ten model dokładnie zółto / czarny W sumie to juz go kupiłem ale dosłownie rzutem na taśmę zobaczyłem i kupiłem używanego Speca. Ciekawe jak by mi się latało na Vento. Z siodełkiem to jest tak że akurat nie cena, marka czy materiał z jakiego jest wykonane decyduje o tym czy może byc / jest OK tylko nasz tyłek po przejechaniu kilkunastu kilometrów. Idealnym przykładem jest mój zestaw siodełek które mam na stanie. Oryginalnie w Specu było karbonowe na ful wypasie siodło seryjnie montowane w modelu Tarmac chyba kurde za 3 stówy (jak nie lepiej) które wymieniłem na drugi dzień na Acenta za stówkę ! Grawel-a mam akurat składanego więc tam siodełko sobie dobrałem. W Kross-ie Vento siodełko robiło dobre wrazenie ale ciezko powiedzieć na jego temat cokolwiek robiąc przymiarke w sklepie z zerowym przebiegiem Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Eldo
maszkara72 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Też poważnie myślę o zakupie kross vento 3,ale na forum w tej cenie większość poleca tribana 540,który ma bardzo mocne koła,bardzo wygodną ramę ( endurance) i jest na shimano 105.Poza tym do tribana można wsadzić opony nawet do 35 mm grubości.Nie wiem,którą szosę wybrać spośród tych dwóch modeli.Sprzętowo znacznie lepiej przedstawia się triban 540,ale jego wygląd do mnie nie przemawia.Natomiast Kross Vento 3 bardzo mi się podoba,ale jest tylko na shimano sora.Muszę to sobie jeszcze przemyśleć...
Grzegorz Włodarczyk Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 22 minuty temu, Eldo napisał: Kurcze tez miałem kupować ten model dokładnie zółto / czarny W sumie to juz go kupiłem ale dosłownie rzutem na taśmę zobaczyłem i kupiłem używanego Speca. Ciekawe jak by mi się latało na Vento. Z siodełkiem to jest tak że akurat nie cena, marka czy materiał z jakiego jest wykonane decyduje o tym czy może byc / jest OK tylko nasz tyłek po przejechaniu kilkunastu kilometrów. Idealnym przykładem jest mój zestaw siodełek które mam na stanie. Oryginalnie w Specu było karbonowe na ful wypasie siodło seryjnie montowane w modelu Tarmac chyba kurde za 3 stówy (jak nie lepiej) które wymieniłem na drugi dzień na Acenta za stówkę ! Grawel-a mam akurat składanego więc tam siodełko sobie dobrałem. W Kross-ie Vento siodełko robiło dobre wrazenie ale ciezko powiedzieć na jego temat cokolwiek robiąc przymiarke w sklepie z zerowym przebiegiem 46 minut temu, Grzegorz Włodarczyk napisał: W sumie siodełko jest Ok. oryginał ot Krossa ja zmieniłem na specialized carbon bo miałem już sprawdzone w MTB. Na siodełku ot Krossa zrobiłem 150km i było 👍
Eldo Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) 14 minut temu, maszkara72 napisał: Też poważnie myślę o zakupie kross vento 3,ale na forum w tej cenie większość poleca tribana 540,który ma bardzo mocne koła,bardzo wygodną ramę ( endurance) i jest na shimano 105.Poza tym do tribana można wsadzić opony nawet do 35 mm grubości.Nie wiem,którą szosę wybrać spośród tych dwóch modeli.Sprzętowo znacznie lepiej przedstawia się triban 540,ale jego wygląd do mnie nie przemawia.Natomiast Kross Vento 3 bardzo mi się podoba,ale jest tylko na shimano sora.Muszę to sobie jeszcze przemyśleć... Tylko albo aż Sora Pytanie czy wykorzystasz w 100% napęd 105 ? W moim przypadku było podobnie, Vento było na Sorze a Spec na pełnej 105 w dodatku 11rz więc wybrałem Speca w ostatniej chwili. Teraz jak zapinam go do trenażera i widzę jak napęd dostaje w kość to sobie myślę że dobrze wybrałem Wracając do siodełka, nie wiem jak u was ale ja siodełka z MTB nie ogarniam w szosie, inna pozycja i zupełnie inne "działanie". Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Eldo
maszkara72 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 4 minuty temu, Eldo napisał: Tylko albo aż Sora Tzn...?Z tego co wiem sora spokojnie wystarczy na początek przygody z szosą,nawet Szajbajk na jednym z swoim filmie wspomina,że bardzo miło mu się jeżdziło właśnie na sorze.
Eldo Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Tzn musisz sobie zadac pytanie czy potrzebujesz grupy 105 O Sorę bym sie nie obawiał bo tak jak piszesz do przygody z szosą nadaję sie jak najbardziej. W moim przypadku cieszę się że wybrałem rower z grupa 105 a nie Sorą ze względu na trenażer Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Eldo
maszkara72 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Poczekam z wyborem jeszcze około miesiąca,może będą jakieś obnizki cen.Do tych dwóch modeli z których miałbym wybierać doszła jeszcze merida scultura 200,którą možna wyrwać już od 3000 zł.Poczekamy,pomyślimy i kupię😀
Rekomendowane odpowiedzi