Skocz do zawartości

Kross Vento 3.0 2017

NexT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Eldo napisał:

Tzn musisz sobie zadac pytanie czy potrzebujesz grupy 105 ;) O Sorę bym sie nie obawiał bo tak jak piszesz do przygody z szosą nadaję sie jak najbardziej. 

W moim przypadku cieszę się że wybrałem rower z grupa 105 a nie Sorą ze względu na trenażer ;)

Przepraszam za offtop. Eldo z racji tego że używasz osprzętu 105 czy mogłbyś rzucić okiem na mój problem:

Grzegorz Włodarczyk
Opublikowano

Oto moja maszyna po drobnych zmianach typu kierownica i siodełko wraz z sztycom .

20171008_165240.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Kolego Kuboll, z Twojego opisu wnioskuje że podejrzana pozostała tylko przerzutka na tyle więc trzeba bedzie ją raczej wymienić. Używam napędu 105 5800 więc to konstrukcyjnie jest spora różnica. Sama przerzutka powinna równo stawiać opór w całym zakresie (pojemności). Spróbuj ręcznie z odpiętą linką wymusić cały zakres pracy czy odczujesz jakiś opór, tylko to mi aktualnie przychodzi do głowy jeżeli linki i pancerze masz nowe a manetka na sucho działa płynnie. 

W temacie Krosa z foto wyżej dokładnie taki sam miałem na widelcu ! Jak bym go widział w sklepie na wieszaku :D Super bryczka, powiedz mi jakie tam opony szerokie są w oryginale ? 

Opublikowano
37 minut temu, Grzegorz Włodarczyk napisał:

Oto moja maszyna po drobnych zmianach typu kierownica i siodełko wraz z sztycom .

20171008_165240.jpg

Vento 3 bardzo mi się podoba ze swoimi kolorami,jeśli kupię ten model to na allegro obadałem spodenki i koszulkę kolarską równiež w žółto- czarnych barwach z napisem kross.Byłby super komplecik.

Grzegorz Włodarczyk
Opublikowano
23 minuty temu, Eldo napisał:

Kolego Kuboll, z Twojego opisu wnioskuje że podejrzana pozostała tylko przerzutka na tyle więc trzeba bedzie ją raczej wymienić. Używam napędu 105 5800 więc to konstrukcyjnie jest spora różnica. Sama przerzutka powinna równo stawiać opór w całym zakresie (pojemności). Spróbuj ręcznie z odpiętą linką wymusić cały zakres pracy czy odczujesz jakiś opór, tylko to mi aktualnie przychodzi do głowy jeżeli linki i pancerze masz nowe a manetka na sucho działa płynnie. 

W temacie Krosa z foto wyżej dokładnie taki sam miałem na widelcu ! Jak bym go widział w sklepie na wieszaku :D Super bryczka, powiedz mi jakie tam opony szerokie są w oryginale ? 

25c

Opublikowano
1 minutę temu, Grzegorz Włodarczyk napisał:

25c

No to raczej wygodnie sie pomyka ;) Ja u siebie z 23 zmieniam na 28 (jak tylko się zmieści) B|

Opublikowano
8 minut temu, Eldo napisał:

Pamietaj że osy ciągnie do żółtego :D 

Będę tak szybko jeździł,że nie dogonią mnie...🚵😝

Opublikowano (edytowane)

Czy pod wzrost 196 rama xl (59cm)  nie będzie zbyt mała ?

Edytowane przez Karol_eekk
Grzegorz Włodarczyk
Opublikowano

Ja kupiłem Krossa vento na ramie 56 a mam wzrostu 182cm i idealnie.

Opublikowano
Dnia 4.01.2018 o 20:09, maszkara72 napisał:

Poczekam z wyborem jeszcze około miesiąca,może będą jakieś obnizki cen.Do tych dwóch modeli z których miałbym wybierać doszła jeszcze merida scultura 200,którą možna wyrwać już od 3000 zł.Poczekamy,pomyślimy i kupię😀

Jeżeli amatorskie zastosowanie to zdecydowanie sora. Z mojego doświadczenia-kupując pierwszą szosę wybrałem kompletną tiagrę i dzisiaj, wiedząc już jak świetnie to pracuje, poważnie zastanowił bym się nad sorą.

Opublikowano
3 godziny temu, Kacper 600 napisał:

wybrałem kompletną tiagrę i dzisiaj, wiedząc już jak świetnie to pracuje, poważnie zastanowił bym się nad sorą.

Nie bardzo rozumiem. Czy nie jesteś zadowolony z Tiagry? Czy też uważasz, że Tiagra nie daje specjalnej przewagi nad Sorą, więc wystarczy niższa (tańsza) grupa?

Opublikowano

No przecież piszę że działa świetnie. Chodzi mi o to, że stojąc dzisiaj przed wyborem grupy być może zdecydował bym się na sorę ponieważ tiagra spełnia moje oczekiwania aż nadto, i zawsze zostanie jeszcze parę stówek na gadżety.

• Lubię to! 1
Opublikowano

A wiesz Kacper,że już kiedyś tylko chyba na innym forum rowerowym też ktoś napisał coś podobnego jak Ty...Tzn:że też wybrałby tańszą sorę od tiagry pozostawiając parę złote na gadżety.Chyba,że to Ty pisałeś...?Sporo osób pisze,że dla początkującego kolarza amatora spokojnie wystarcza osprzęt shimano sora.

Opublikowano
7 minut temu, maszkara72 napisał:

A wiesz Kacper,że już kiedyś tylko chyba na innym forum rowerowym też ktoś napisał coś podobnego jak Ty...Tzn:że też wybrałby tańszą sorę od tiagry pozostawiając parę złote na gadżety.Chyba,że to Ty pisałeś...?Sporo osób pisze,że dla początkującego kolarza amatora spokojnie wystarcza osprzęt shimano sora.

Pisałem tak kiedyś, ale na tym forum.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 11.01.2018 o 08:16, Kacper 600 napisał:

Jeżeli amatorskie zastosowanie to zdecydowanie sora. Z mojego doświadczenia-kupując pierwszą szosę wybrałem kompletną tiagrę i dzisiaj, wiedząc już jak świetnie to pracuje, poważnie zastanowił bym się nad sorą.

A może ktoś z Was używał zarówno sory jak i tiagry w szosie?Cży jest duża różnica w komforcie użytkowania?Czy działają jednak podobnie?Jeden z forumowiczów napisał,że na sorze łańcuch lata jak chce.Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat.

Opublikowano

Nie ma sensu porównanie Tiagry do Sory. Gdyż jeszcze dwa lata temu pierwsza miała prowadzenie linek przerzutki pod owijką druga na zewnątrz. Tiagra miała kasetę 10, sora 9. Dzisiaj z zewnątrz wyglądają podobnie, ale sora to nadal 9 rzędów. 

Opublikowano
4 godziny temu, GBike napisał:

Nie ma sensu porównanie Tiagry do Sory. Gdyż jeszcze dwa lata temu pierwsza miała prowadzenie linek przerzutki pod owijką druga na zewnątrz. Tiagra miała kasetę 10, sora 9. Dzisiaj z zewnątrz wyglądają podobnie, ale sora to nadal 9 rzędów. 

Co przez to rozumiesz? Czy to znaczy, że porównywać można tylko 105, ultegrę i dura ace?

Opublikowano (edytowane)

Ktos kto wykozysta pelen potencjal danej grupy moze ew cos na jej temat powiedziec i porownac z wyzsza opcja. Kwestia ilosci przelozen (8,9,10 czy 11) tak na dobra sprawe mozna obgadac w gronie osob ktore dbaja o kadencje. Ktos kto ma FTP 300 czy 400 mysle ze doskonale wie jakiej grupy potrzebuje 😊 Kwesti wygladu nie ma co poruszac... 

Wg mnie grupy osprzetu powinny byc przydzielone do umiejetnosci czyli w skrocie do FTP danego rowerzysty.

Wiadomo ze osoba ktora nie liczy sie z kosztami i ma kaprys na Ultegre to sobie kupi i gitara 😊 

Edytowane przez Eldo
  • Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kacper 600 napisał:

Co przez to rozumiesz? Czy to znaczy, że porównywać można tylko 105, ultegrę i dura ace? 

Tiagry z Sorą nie należy porównywać jak i 105 z ultegrą. Zawsze wyższa grupa będzie lepsza od niższej. 

Można porównać Shimano z Microshift'em albo Sram'em ale tylko w tej samej półce cenowej.

• Lubię to! 1
Opublikowano
19 godzin temu, GBike napisał:

Zawsze wyższa grupa będzie lepsza od niższej. 

No i to jest właśnie porównanie :)

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Byłem dziś w sklepie rowerowym i miałem nadzieję,że mają vento 3,abym mógł zobaczyć na żywo jak wygląda,ale niestety nic z tego......ale za to mają vento 4 i cholernie mi się spodobał,chociaż kolor mógłby być ,,żywszy" .Cena to 3300 zł i chyba na niego się zdecyduję.W dodatku to tiagra,więc zawsze to trochę lepiej niż sora.Przymierzałem się do rozmiaru L i jest trochę za duży,chyba M będzie dobry,mam 176 cm wzrostu,jak myślicie?Ta rozmiarówka w krossie ,z tego co słyszałem jest trochę zawyżona.Nie potrafię dobrze policzyć według tabelki,jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni.

Edytowane przez maszkara72
Opublikowano
14 minut temu, maszkara72 napisał:

Byłem dziś w sklepie rowerowym i miałem nadzieję,że mają vento 3,abym mógł zobaczyć na żywo jak wygląda,ale niestety nic z tego......ale za to mają vento 4 i cholernie mi się spodobał,chociaż kolor mógłby być ,,żywszy" .Cena to 3300 zł i chyba na niego się zdecyduję.W dodatku to tiagra,więc zawsze to trochę lepiej niż sora.Przymierzałem się do rozmiaru L i jest trochę za duży,chyba M będzie dobry,mam 176 cm wzrostu,jak myślicie?Ta rozmiarówka w krossie ,z tego co słyszałem jest trochę zawyżona.Nie potrafię dobrze policzyć według tabelki,jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni.

Ja przy 175cm wzrostu w Vento 1.0 mam ramę M, dobrze się jeździ dla mnie L była by już za duża

• Lubię to! 1
Opublikowano

ja również stałem sie szczęśliwym posiadaczem vento 3;) ok 2 tygodnie temu kurier przywiózł paczkę a w niej moja pierwsza szosa :P moje wrażenia po ok 300 km - wszystko działa jak należy chociaż stopniowanie kasety mogłoby być ciutke inne poza tym nie mam zastrzeżeń ale to moja pierwsza szosa wiec nie mam do czego porównywać ;) rozmiar xl wzrost okolo 195 i wydaje sie ze jest  ok ;)