Kuboll Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 20 minut temu, Eldo napisał: Tzn musisz sobie zadac pytanie czy potrzebujesz grupy 105 O Sorę bym sie nie obawiał bo tak jak piszesz do przygody z szosą nadaję sie jak najbardziej. W moim przypadku cieszę się że wybrałem rower z grupa 105 a nie Sorą ze względu na trenażer Przepraszam za offtop. Eldo z racji tego że używasz osprzętu 105 czy mogłbyś rzucić okiem na mój problem:
Grzegorz Włodarczyk Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Oto moja maszyna po drobnych zmianach typu kierownica i siodełko wraz z sztycom . 1
Eldo Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Kolego Kuboll, z Twojego opisu wnioskuje że podejrzana pozostała tylko przerzutka na tyle więc trzeba bedzie ją raczej wymienić. Używam napędu 105 5800 więc to konstrukcyjnie jest spora różnica. Sama przerzutka powinna równo stawiać opór w całym zakresie (pojemności). Spróbuj ręcznie z odpiętą linką wymusić cały zakres pracy czy odczujesz jakiś opór, tylko to mi aktualnie przychodzi do głowy jeżeli linki i pancerze masz nowe a manetka na sucho działa płynnie. W temacie Krosa z foto wyżej dokładnie taki sam miałem na widelcu ! Jak bym go widział w sklepie na wieszaku Super bryczka, powiedz mi jakie tam opony szerokie są w oryginale ?
maszkara72 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 37 minut temu, Grzegorz Włodarczyk napisał: Oto moja maszyna po drobnych zmianach typu kierownica i siodełko wraz z sztycom . Vento 3 bardzo mi się podoba ze swoimi kolorami,jeśli kupię ten model to na allegro obadałem spodenki i koszulkę kolarską równiež w žółto- czarnych barwach z napisem kross.Byłby super komplecik.
Grzegorz Włodarczyk Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 23 minuty temu, Eldo napisał: Kolego Kuboll, z Twojego opisu wnioskuje że podejrzana pozostała tylko przerzutka na tyle więc trzeba bedzie ją raczej wymienić. Używam napędu 105 5800 więc to konstrukcyjnie jest spora różnica. Sama przerzutka powinna równo stawiać opór w całym zakresie (pojemności). Spróbuj ręcznie z odpiętą linką wymusić cały zakres pracy czy odczujesz jakiś opór, tylko to mi aktualnie przychodzi do głowy jeżeli linki i pancerze masz nowe a manetka na sucho działa płynnie. W temacie Krosa z foto wyżej dokładnie taki sam miałem na widelcu ! Jak bym go widział w sklepie na wieszaku Super bryczka, powiedz mi jakie tam opony szerokie są w oryginale ? 25c
Eldo Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 1 minutę temu, Grzegorz Włodarczyk napisał: 25c No to raczej wygodnie sie pomyka Ja u siebie z 23 zmieniam na 28 (jak tylko się zmieści)
maszkara72 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Opublikowano 4 Stycznia 2018 8 minut temu, Eldo napisał: Pamietaj że osy ciągnie do żółtego Będę tak szybko jeździł,że nie dogonią mnie...🚵😝
Karol_eekk Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Czy pod wzrost 196 rama xl (59cm) nie będzie zbyt mała ? Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Karol_eekk
Grzegorz Włodarczyk Opublikowano 5 Stycznia 2018 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja kupiłem Krossa vento na ramie 56 a mam wzrostu 182cm i idealnie.
Kacper 600 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dnia 4.01.2018 o 20:09, maszkara72 napisał: Poczekam z wyborem jeszcze około miesiąca,może będą jakieś obnizki cen.Do tych dwóch modeli z których miałbym wybierać doszła jeszcze merida scultura 200,którą možna wyrwać już od 3000 zł.Poczekamy,pomyślimy i kupię😀 Jeżeli amatorskie zastosowanie to zdecydowanie sora. Z mojego doświadczenia-kupując pierwszą szosę wybrałem kompletną tiagrę i dzisiaj, wiedząc już jak świetnie to pracuje, poważnie zastanowił bym się nad sorą.
de Villars Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 3 godziny temu, Kacper 600 napisał: wybrałem kompletną tiagrę i dzisiaj, wiedząc już jak świetnie to pracuje, poważnie zastanowił bym się nad sorą. Nie bardzo rozumiem. Czy nie jesteś zadowolony z Tiagry? Czy też uważasz, że Tiagra nie daje specjalnej przewagi nad Sorą, więc wystarczy niższa (tańsza) grupa?
Kacper 600 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 No przecież piszę że działa świetnie. Chodzi mi o to, że stojąc dzisiaj przed wyborem grupy być może zdecydował bym się na sorę ponieważ tiagra spełnia moje oczekiwania aż nadto, i zawsze zostanie jeszcze parę stówek na gadżety. 1
maszkara72 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 A wiesz Kacper,że już kiedyś tylko chyba na innym forum rowerowym też ktoś napisał coś podobnego jak Ty...Tzn:że też wybrałby tańszą sorę od tiagry pozostawiając parę złote na gadżety.Chyba,że to Ty pisałeś...?Sporo osób pisze,że dla początkującego kolarza amatora spokojnie wystarcza osprzęt shimano sora.
Kacper 600 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Opublikowano 11 Stycznia 2018 7 minut temu, maszkara72 napisał: A wiesz Kacper,że już kiedyś tylko chyba na innym forum rowerowym też ktoś napisał coś podobnego jak Ty...Tzn:że też wybrałby tańszą sorę od tiagry pozostawiając parę złote na gadżety.Chyba,że to Ty pisałeś...?Sporo osób pisze,że dla początkującego kolarza amatora spokojnie wystarcza osprzęt shimano sora. Pisałem tak kiedyś, ale na tym forum. 1
maszkara72 Opublikowano 1 Lutego 2018 Opublikowano 1 Lutego 2018 Dnia 11.01.2018 o 08:16, Kacper 600 napisał: Jeżeli amatorskie zastosowanie to zdecydowanie sora. Z mojego doświadczenia-kupując pierwszą szosę wybrałem kompletną tiagrę i dzisiaj, wiedząc już jak świetnie to pracuje, poważnie zastanowił bym się nad sorą. A może ktoś z Was używał zarówno sory jak i tiagry w szosie?Cży jest duża różnica w komforcie użytkowania?Czy działają jednak podobnie?Jeden z forumowiczów napisał,że na sorze łańcuch lata jak chce.Chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat.
GBike Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 Nie ma sensu porównanie Tiagry do Sory. Gdyż jeszcze dwa lata temu pierwsza miała prowadzenie linek przerzutki pod owijką druga na zewnątrz. Tiagra miała kasetę 10, sora 9. Dzisiaj z zewnątrz wyglądają podobnie, ale sora to nadal 9 rzędów.
Kacper 600 Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 4 godziny temu, GBike napisał: Nie ma sensu porównanie Tiagry do Sory. Gdyż jeszcze dwa lata temu pierwsza miała prowadzenie linek przerzutki pod owijką druga na zewnątrz. Tiagra miała kasetę 10, sora 9. Dzisiaj z zewnątrz wyglądają podobnie, ale sora to nadal 9 rzędów. Co przez to rozumiesz? Czy to znaczy, że porównywać można tylko 105, ultegrę i dura ace?
Eldo Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Ktos kto wykozysta pelen potencjal danej grupy moze ew cos na jej temat powiedziec i porownac z wyzsza opcja. Kwestia ilosci przelozen (8,9,10 czy 11) tak na dobra sprawe mozna obgadac w gronie osob ktore dbaja o kadencje. Ktos kto ma FTP 300 czy 400 mysle ze doskonale wie jakiej grupy potrzebuje 😊 Kwesti wygladu nie ma co poruszac... Wg mnie grupy osprzetu powinny byc przydzielone do umiejetnosci czyli w skrocie do FTP danego rowerzysty. Wiadomo ze osoba ktora nie liczy sie z kosztami i ma kaprys na Ultegre to sobie kupi i gitara 😊 Edytowane 2 Lutego 2018 przez Eldo 1
GBike Opublikowano 2 Lutego 2018 Opublikowano 2 Lutego 2018 2 godziny temu, Kacper 600 napisał: Co przez to rozumiesz? Czy to znaczy, że porównywać można tylko 105, ultegrę i dura ace? Tiagry z Sorą nie należy porównywać jak i 105 z ultegrą. Zawsze wyższa grupa będzie lepsza od niższej. Można porównać Shimano z Microshift'em albo Sram'em ale tylko w tej samej półce cenowej. 1
de Villars Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 19 godzin temu, GBike napisał: Zawsze wyższa grupa będzie lepsza od niższej. No i to jest właśnie porównanie 2
maszkara72 Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Byłem dziś w sklepie rowerowym i miałem nadzieję,że mają vento 3,abym mógł zobaczyć na żywo jak wygląda,ale niestety nic z tego......ale za to mają vento 4 i cholernie mi się spodobał,chociaż kolor mógłby być ,,żywszy" .Cena to 3300 zł i chyba na niego się zdecyduję.W dodatku to tiagra,więc zawsze to trochę lepiej niż sora.Przymierzałem się do rozmiaru L i jest trochę za duży,chyba M będzie dobry,mam 176 cm wzrostu,jak myślicie?Ta rozmiarówka w krossie ,z tego co słyszałem jest trochę zawyżona.Nie potrafię dobrze policzyć według tabelki,jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni. Edytowane 3 Lutego 2018 przez maszkara72
NexT Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Opublikowano 3 Lutego 2018 14 minut temu, maszkara72 napisał: Byłem dziś w sklepie rowerowym i miałem nadzieję,że mają vento 3,abym mógł zobaczyć na żywo jak wygląda,ale niestety nic z tego......ale za to mają vento 4 i cholernie mi się spodobał,chociaż kolor mógłby być ,,żywszy" .Cena to 3300 zł i chyba na niego się zdecyduję.W dodatku to tiagra,więc zawsze to trochę lepiej niż sora.Przymierzałem się do rozmiaru L i jest trochę za duży,chyba M będzie dobry,mam 176 cm wzrostu,jak myślicie?Ta rozmiarówka w krossie ,z tego co słyszałem jest trochę zawyżona.Nie potrafię dobrze policzyć według tabelki,jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni. Ja przy 175cm wzrostu w Vento 1.0 mam ramę M, dobrze się jeździ dla mnie L była by już za duża 1
.::Piotr::. Opublikowano 3 Lutego 2018 Opublikowano 3 Lutego 2018 ja również stałem sie szczęśliwym posiadaczem vento 3;) ok 2 tygodnie temu kurier przywiózł paczkę a w niej moja pierwsza szosa moje wrażenia po ok 300 km - wszystko działa jak należy chociaż stopniowanie kasety mogłoby być ciutke inne poza tym nie mam zastrzeżeń ale to moja pierwsza szosa wiec nie mam do czego porównywać rozmiar xl wzrost okolo 195 i wydaje sie ze jest ok
Rekomendowane odpowiedzi