Skocz do zawartości

Buty do pedałów platformowych

madith

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

teraz ja trochę odkopie temat.

Robię przesiadkę w MTB z spd na platformy (tak dla funu i spróbowania) i szukam jakichś butów. Five ten wiem ze spoko ale raz ze cena a dwa ze strasznie mi sie nie podobają i bardzo przywykłem do boa. Ktoś może używał i coś powie o Pearl Izumi X-alp lunch ? ta nowa wersja z podeszwa od Goodyear... o starej wersji z podeszwa vibram jest duzo opinii i sa slabe o nowej na podeszwie z guma goodyeara juz prawie zero recenzji...

https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/pearl-izumi-x-alp-launch-buty-mtb/138325772/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=14061577&country=pl

nie z tego sklepu ale mogę je wyrwać nowe za ~260-280zł i ciekaw jestem czy ma to sens czy przeboleć wygląd five ten?

P.S.

dodam ze obecnie zaadaptowałem moje podejściówki adidas swift solo i przyczepności mi nie brakuje, sztywności tez nie ale nie chciałbym nic mniej sztywnego (może być co najwyżej bardziej sztywno). No i na dłuższą metę szkoda mi tych podejściówek na rower bo w sumie kupiłem i używam je też do innych celów i bardzo lubię

Edytowane przez tqua
Opublikowano

Popatrz na ten model 5.10 dikatniesze są podeszwa ok .sztywność w miarę, wersja z "szmaty" lub czegoś co przypomina skórę, do wyboru ,w promocjach za 299zl . No nie ma boa,

images.jpeg i-adidas-five-ten-sleuth-dlx-buty-mtb-meskie-bialy.jpg
Opublikowano

@tqua,

Jak zaczynałem przygodę z platformami, to kupiłem sobie Shimano GR7 (z podeszwą Michelin), bo były w dobrej cenie. Służyły mi całkiem dobrze, ale przesiadłem się na Specialized 2FO Roost Flat i dowiedziałem się jak powinny trzymać podeszwy w platformach. Ostatnio kupiłem Najbardziej polecany model 5.10: Freerider Pro i muszę, przyznać, że mimo iż jestem z nich zadowolony, to uważam, że ich przyczepność nie jest wcale lepsza od Speca. To, co mi się w nich podoba, to sztywność podeszwy.

Speca można było kupić na Bike24 w całkiem dobrej cenie, a 5.10 FRP był niedawno na allegro za 370zł.

Opublikowano

Każdy ma też inne odczucia z jazdy w danych butach mam 5.10 freerider zwykle i pro .lepiej mi się jeździ w zwykłych już w pro .

Opublikowano
Godzinę temu, revolta1 napisał:

Każdy ma też inne odczucia z jazdy w danych butach mam 5.10 freerider zwykle i pro .lepiej mi się jeździ w zwykłych już w pro .

A czujesz roznice w sztywnosci pomiedzy zwyklymi i pro?

Opublikowano
2 godziny temu, tqua napisał:

A czujesz roznice w sztywnosci pomiedzy zwyklymi i pro?

Tak ,na pewno pro są sztywniejsze ,

• 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.09.2022 o 16:36, revolta1 napisał:

a jak sprawuje się podeszwa na pinach?

Edytowane przez User56sz
Opublikowano
5 godzin temu, User56sz napisał:

a jak sprawuje się podeszwa na pinach?

Zależy jakie masz piny ostre czy bardziej ścięte, ja mam raczej ścięte a i tak oraja podeszwę są już ślady od pinów, podeszwa jest miękka ta część co ma się trzymać platformy.