Skocz do zawartości

Buty do pedałów platformowych

madith

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć SzajBajki :)

Nie udało mi się znaleźć informacji jakich butów szukać, a że śledzę i bardzo lubie kanał SzajBajk postanowiłem napisać do Was tutaj :)

Rower mam od 2 tygodni dopiero, niestety jedyne buty jakie mam w domu, których mi nie szkoda na rower to jakieś 2 letnie Pumy.
Mają bardzo miękką podeszwę i często ześlizgują się z pedałów :(

Nie chce jeszcze kupować butów i pedałów SPD, może w przyszłym sezonie jak już troche km zrobie :)

Jakie buty doradzilibyście do pedałów platformowych do MTB?
Budżet max 200 zł. rozmiarówka musi być szeroka bo noszę numer 46 (30,5 cm wkładka).

Do tej pory trasy głównie leśno/drogowe - jak ktoś kojarzy w Krakowie Lasek Wolski, Tyniec etc :)

To zależy jakie masz platformy. Jak najzwyklejsze i najtańsze to i tak będzie but się ślizgał.  Kup może jakieś lepsze platformy zamiast butów ;)Polecam Dartmoor model Stream lub Stream Pro.

Edytowane przez Gość

Pedały mam takie jakie dał producent czyli VP-519A.

Do pracy pedałuje w butach Ecco Cool, które mają grubą podeszwę i jest bardzo fajnie ale szkoda mi w nich jeździć po lesie :)

Poszukam też trochę lepszych i większych platformówek ale buty i tak muszę kupić :)

Myślałem, że może znajdzie się tutaj ktoś kto nie jeździ w SPDkach i podzieli się swoim doświadczeniem ^.^

7 minut temu, madith napisał:

Pedały mam takie jakie dał producent czyli VP-519A.

Wywal je ;) Ja nie używam SPD. Używam wcześniej wspomnianych przeze mnie platform i but trzyma się jak przyklejony. Jakie buty będą dobre do platform... to nie ma większego znaczenia jeśli platforma będzie dobra. Ja używam Adidas Terrex Swift Solo.

Dedykowane do pedałów platformowych kosztują zdecydowanie więcej niż 200 zł. Może  kup uniwersalne i na platformę i w razie koniecnzości wkręcisz blok i SPD gotowe. Oto przykłady:

https://sportstore.pl/product-pol-6647-Buty-spinningowe-NORTHWAVE-Workout-spinning-SPD-black.html

https://sportstore.pl/product-pol-4834-Buty-rowerowe-SHIMANO-SH-MT43-MTB-SPD.html

https://sportstore.pl/product-pol-6014-Buty-rowerowe-PEARL-IZUMI-X-Alp-ENDURO-II-Nylon-Ride-Run-SPD.html

• Pomógł 1

Buty idealne na platformę to wszystkie z płaską, dość szeroką miękką podeszwą (np popularne kiedyś Vans'y). Sama platforma też jest ważna. Najlepiej dobrać taką aby była spora a więc pedały takie jak Dartmoor Candy czy Steam są na miejscu.

• Pomógł 1
16 minut temu, Franz Mauer napisał:

Dedykowane do pedałów platformowych kosztują zdecydowanie więcej niż 200 zł. Może  kup uniwersalne i na platformę i w razie koniecnzości wkręcisz blok i SPD gotowe. Oto przykłady:

https://sportstore.pl/product-pol-6647-Buty-spinningowe-NORTHWAVE-Workout-spinning-SPD-black.html

https://sportstore.pl/product-pol-4834-Buty-rowerowe-SHIMANO-SH-MT43-MTB-SPD.html

https://sportstore.pl/product-pol-6014-Buty-rowerowe-PEARL-IZUMI-X-Alp-ENDURO-II-Nylon-Ride-Run-SPD.html

Ok, mogą być też zwykłe buty np jak te Adidasy Terrex.

Pomyśle nad tymi Stream'ami przy najbliższym przypływie gotówki :)

No i jakoś ten zestaw mi się spodobał (Terrexy + Stream) :)

Po czym poznać, że buty SPD mogą się nadawać do platformowych pedałów? Ta dziura na bloki nie będzie jakoś przeszkadzać?

11 minut temu, madith napisał:

Po czym poznać, że buty SPD mogą się nadawać do platformowych pedałów? Ta dziura na bloki nie będzie jakoś przeszkadzać?

Kształtem podeszwy. Zwykle pedały platformowe mają konstrukcyjne wypustki (nazwijmy to zęby), które powinny zachaczać się o wypustki podeszwy. Jeśłi podeszwa będzie gładka to but będzie się ślizgał na pedale. W przytoczonych przeze mnie przykładach kształt podeszwy spokojnie pozwala na zachaczanie się jej wypustek z zębami pedała. Dodatkowo w tych butach możesz normalnie śmigać, inaczej niż w typowych MTB, :)

Dziura na bloki nie powinna przeszkadzać :)

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1

Różnica między nimi jest taka, że pierwsze są na kulkach i konusach zaś drugie na maszynkach i tulejach. Te pierwsze po wyjęciu z pudełka stawiają lekki opór na osiach ale wystarczy przejechać kilka km i bieżnie się docierają.

4 godziny temu, Robercik napisał:

Nie kupuj tych z zaślepkami itp, to się nie nadaje do jazdy na platformach. 

Dobrze gada, wódki... znaczy soczku z bananów mu dać :D
A jak jak byś miał trochę lepszy budżet to dobrze było by kupić jak kolega wyżej prawił jakieś Stream/Stream Pro i do tego jakiś tańszy model butów "5.10". Są to buty projektowane specjalnie pod platformy i do jazdy grawitacyjnej, miękka guma na podeszwie a bucior usztywniony, do tego bieżnik na butach dostosowany do pedałów. Sam się ślinię teraz do takich buciorów :) 

@madith Zamiast kombinować z butami kup porządne platformy z pinami a to niebezpieczne badziewie wyrzuć do kosza bo jakich byś butów nie kupił to będą Ci się na nich ślizgać. Jak kupisz ww buty Shimano SPD SH-CT41 i będziesz chciał wsiąść w nich na te "platformy" to przed zmów ze 3 zdrowaśki i weź ze sobą apteczkę.

Oczywiście@nex masz rację.
Kupuje stream pro bo słyszałem dobre opinie i są w dobrej cenie.
Myślałem o 5.10 ale to koszt min. 400 zł. Pewnie wpadną terrex swift solo albo slack cruisery :)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Pomógł 1
23 godziny temu, Piwko napisał:

Ja proponuje ci kupić buty croppa byle by miały płaską podeszwę :) buty za ok 130 zł kupisz

To ja proponuję trampki do tenisa czy tam skłosza jakiegoś z decathlonu w cenie około 60-80zł
Całkiem fajnie trzymają mi na trasach zjazdowych :) A podeszwę mają taką:

big_0af4c6614c1c4c9fa4e9a1bd557b9f4b.jpg