madith Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 Cześć SzajBajki Nie udało mi się znaleźć informacji jakich butów szukać, a że śledzę i bardzo lubie kanał SzajBajk postanowiłem napisać do Was tutaj Rower mam od 2 tygodni dopiero, niestety jedyne buty jakie mam w domu, których mi nie szkoda na rower to jakieś 2 letnie Pumy. Mają bardzo miękką podeszwę i często ześlizgują się z pedałów Nie chce jeszcze kupować butów i pedałów SPD, może w przyszłym sezonie jak już troche km zrobie Jakie buty doradzilibyście do pedałów platformowych do MTB? Budżet max 200 zł. rozmiarówka musi być szeroka bo noszę numer 46 (30,5 cm wkładka). Do tej pory trasy głównie leśno/drogowe - jak ktoś kojarzy w Krakowie Lasek Wolski, Tyniec etc Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 (edytowane) To zależy jakie masz platformy. Jak najzwyklejsze i najtańsze to i tak będzie but się ślizgał. Kup może jakieś lepsze platformy zamiast butów Polecam Dartmoor model Stream lub Stream Pro. Edytowane 13 Czerwiec 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
madith Napisano 13 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 Pedały mam takie jakie dał producent czyli VP-519A. Do pracy pedałuje w butach Ecco Cool, które mają grubą podeszwę i jest bardzo fajnie ale szkoda mi w nich jeździć po lesie Poszukam też trochę lepszych i większych platformówek ale buty i tak muszę kupić Myślałem, że może znajdzie się tutaj ktoś kto nie jeździ w SPDkach i podzieli się swoim doświadczeniem ^.^ Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 7 minut temu, madith napisał: Pedały mam takie jakie dał producent czyli VP-519A. Wywal je Ja nie używam SPD. Używam wcześniej wspomnianych przeze mnie platform i but trzyma się jak przyklejony. Jakie buty będą dobre do platform... to nie ma większego znaczenia jeśli platforma będzie dobra. Ja używam Adidas Terrex Swift Solo. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 Dedykowane do pedałów platformowych kosztują zdecydowanie więcej niż 200 zł. Może kup uniwersalne i na platformę i w razie koniecnzości wkręcisz blok i SPD gotowe. Oto przykłady: https://sportstore.pl/product-pol-6647-Buty-spinningowe-NORTHWAVE-Workout-spinning-SPD-black.html https://sportstore.pl/product-pol-4834-Buty-rowerowe-SHIMANO-SH-MT43-MTB-SPD.html https://sportstore.pl/product-pol-6014-Buty-rowerowe-PEARL-IZUMI-X-Alp-ENDURO-II-Nylon-Ride-Run-SPD.html 1 Odnośnik do komentarza
Red Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 Buty idealne na platformę to wszystkie z płaską, dość szeroką miękką podeszwą (np popularne kiedyś Vans'y). Sama platforma też jest ważna. Najlepiej dobrać taką aby była spora a więc pedały takie jak Dartmoor Candy czy Steam są na miejscu. 1 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 5 minut temu, Red napisał: Dartmoor Candy czy Steam są na miejscu. Celował bym jednak w Stream. Candy to kompozyt bez wymiennych pinów. Amelinium to amelinium Odnośnik do komentarza
madith Napisano 13 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 16 minut temu, Franz Mauer napisał: Dedykowane do pedałów platformowych kosztują zdecydowanie więcej niż 200 zł. Może kup uniwersalne i na platformę i w razie koniecnzości wkręcisz blok i SPD gotowe. Oto przykłady: https://sportstore.pl/product-pol-6647-Buty-spinningowe-NORTHWAVE-Workout-spinning-SPD-black.html https://sportstore.pl/product-pol-4834-Buty-rowerowe-SHIMANO-SH-MT43-MTB-SPD.html https://sportstore.pl/product-pol-6014-Buty-rowerowe-PEARL-IZUMI-X-Alp-ENDURO-II-Nylon-Ride-Run-SPD.html Ok, mogą być też zwykłe buty np jak te Adidasy Terrex. Pomyśle nad tymi Stream'ami przy najbliższym przypływie gotówki No i jakoś ten zestaw mi się spodobał (Terrexy + Stream) Po czym poznać, że buty SPD mogą się nadawać do platformowych pedałów? Ta dziura na bloki nie będzie jakoś przeszkadzać? Odnośnik do komentarza
Red Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 Są turystyczne budy SPD które wyglądają jak zwykle cywilki. Odróżnia je sztywniejsza podeszwa i inserty na bloki schowane pod zaślepką. 1 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 (edytowane) 11 minut temu, madith napisał: Po czym poznać, że buty SPD mogą się nadawać do platformowych pedałów? Ta dziura na bloki nie będzie jakoś przeszkadzać? Kształtem podeszwy. Zwykle pedały platformowe mają konstrukcyjne wypustki (nazwijmy to zęby), które powinny zachaczać się o wypustki podeszwy. Jeśłi podeszwa będzie gładka to but będzie się ślizgał na pedale. W przytoczonych przeze mnie przykładach kształt podeszwy spokojnie pozwala na zachaczanie się jej wypustek z zębami pedała. Dodatkowo w tych butach możesz normalnie śmigać, inaczej niż w typowych MTB, Dziura na bloki nie powinna przeszkadzać Edytowane 13 Czerwiec 2017 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
madith Napisano 13 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 Czyli np takie Shimano https://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/turystyczne/p,buty-spd-sh-ct41-czarne-shimano,443736.html Będą dobrym wyborem? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 27 minut temu, madith napisał: Pomyśle nad tymi Stream'ami przy najbliższym przypływie gotówki Stream około 80 zł a Pro Stream około 130 zł Odnośnik do komentarza
madith Napisano 13 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 8 minut temu, PrzeLuka napisał: Stream około 80 zł a Pro Stream około 130 zł Tak też właśnie widziałem na necie Dzięki, w takim razie wiem w co celować już:) Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 29 minut temu, madith napisał: Będą dobrym wyborem? Są fajne,choć mogłyby mieć nieco większy "protector" 1 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 13 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 13 Czerwiec 2017 Różnica między nimi jest taka, że pierwsze są na kulkach i konusach zaś drugie na maszynkach i tulejach. Te pierwsze po wyjęciu z pudełka stawiają lekki opór na osiach ale wystarczy przejechać kilka km i bieżnie się docierają. Odnośnik do komentarza
Zalas Napisano 14 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 14 Czerwiec 2017 4 godziny temu, Robercik napisał: Nie kupuj tych z zaślepkami itp, to się nie nadaje do jazdy na platformach. Dobrze gada, wódki... znaczy soczku z bananów mu dać A jak jak byś miał trochę lepszy budżet to dobrze było by kupić jak kolega wyżej prawił jakieś Stream/Stream Pro i do tego jakiś tańszy model butów "5.10". Są to buty projektowane specjalnie pod platformy i do jazdy grawitacyjnej, miękka guma na podeszwie a bucior usztywniony, do tego bieżnik na butach dostosowany do pedałów. Sam się ślinię teraz do takich buciorów Odnośnik do komentarza
nex Napisano 16 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwiec 2017 @madith Zamiast kombinować z butami kup porządne platformy z pinami a to niebezpieczne badziewie wyrzuć do kosza bo jakich byś butów nie kupił to będą Ci się na nich ślizgać. Jak kupisz ww buty Shimano SPD SH-CT41 i będziesz chciał wsiąść w nich na te "platformy" to przed zmów ze 3 zdrowaśki i weź ze sobą apteczkę. Odnośnik do komentarza
madith Napisano 16 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwiec 2017 Oczywiście@nex masz rację.Kupuje stream pro bo słyszałem dobre opinie i są w dobrej cenie. Myślałem o 5.10 ale to koszt min. 400 zł. Pewnie wpadną terrex swift solo albo slack cruisery Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza
nex Napisano 16 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwiec 2017 @madith jeśli mówisz o firmie dartmoor to dobra decyzja ? Zobaczysz jak Twoje stare buty nagle odzyskają przyczepność. Ja z platform mam DMR V12. Godne polecenia i cenowo nie ma tragedii. Ps. Nie wiem co to 5.10... Odnośnik do komentarza
Red Napisano 16 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwiec 2017 5.10 to takie coś http://rowerowy.com/sklep/ubrania-buty-ochrona/buty/extreme/prod/fspitfire-utility-green Buty specjalnie dla rowerzystów. Głównie tych od sportów grawitacyjnych. Sam jeżdżę (na platformach) w Adidas Galactic I Elite i zdają egzamin. Nie jest to jednak agresywna jazda ani tym bardziej grawitacja. Do typowej jazdy XC używam zatrzasków. Odnośnik do komentarza
nex Napisano 16 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 16 Czerwiec 2017 @Red oczywiście ta firmę znam bo sam przymierzam się do zakupu "freerider pro" tylko myślałem ze to model jakiś butów lub pedalow skoro w całym poście nazywał wszystko po modelach Odnośnik do komentarza
Piwko Napisano 17 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 17 Czerwiec 2017 Ja proponuje ci kupić buty croppa byle by miały płaską podeszwę buty za ok 130 zł kupisz Odnośnik do komentarza
Zalas Napisano 18 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwiec 2017 23 godziny temu, Piwko napisał: Ja proponuje ci kupić buty croppa byle by miały płaską podeszwę buty za ok 130 zł kupisz To ja proponuję trampki do tenisa czy tam skłosza jakiegoś z decathlonu w cenie około 60-80zł Całkiem fajnie trzymają mi na trasach zjazdowych A podeszwę mają taką: Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 18 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwiec 2017 Ja latam w bardzo podobnych butach do tych Piny zagłębiają się w plaster miodu. Odnośnik do komentarza
Piwko Napisano 18 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 18 Czerwiec 2017 Chłopaki z 2 posty wyżej podali ci idealne buty w niskich cenach. Właśnie o takie coś mi chodziło. Piny w te podeszwy będą idealnie się wbijać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi