Skocz do zawartości

Buty do pedałów platformowych

madith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym odgrzać temat.

Co myślicie o tych platformówkach, ktoś na nich jeździł?

https://www.bikester.pl/red-cycling-products-flat-pedal-i-buty-szary-czarny-839756.html

https://www.bikester.pl/five-ten-freerider-buty-mczyni-szary-czarny-882633.html

Zwłaszcza te pierwsze są w dość dobrej cenie przy większości innych, które kosztują >450zł.

Może coś innego godnego uwagi do tailowej jazdy?

Edytowane przez Sengin
Opublikowano

Te konkretne 5.10 mogę polecić, moje ulubione buty. Trzymają u mnie zwykle około dwóch lat, co jest dobrym wynikiem. Dobra przyczepność na suchym i na mokrym i w miarę dobra wytrzymałość.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Godzinę temu, Sengin napisał:

Chciałbym odgrzać temat.

Co myślicie o tych platformówkach, ktoś na nich jeździł?

https://www.bikester.pl/red-cycling-products-flat-pedal-i-buty-szary-czarny-839756.html

https://www.bikester.pl/five-ten-freerider-buty-mczyni-szary-czarny-882633.html

Zwłaszcza te pierwsze są w dość dobrej cenie przy większości innych, które kosztują >450zł.

Może coś innego godnego uwagi do tailowej jazdy?

Mam te z drugiego linku w innych kolorach. Super buty polecam

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, przekopałem internet i nie widzę nic korzystniejszego w aspekcie cena/jakość niż 5 10.

Opublikowano

Kup sobie od razu shoe goo - żeby łatać dziury w podeszwie, wydłużysz w ten sposób jej żywotność.

Pozdrawiam

Krzysiek

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja już czekam na moje pierwsze 5.10 z tym klejem to bym tak od razu nie przesadzał ale np impregnat to od razu poleci ;)

EDIT///

Doszły buty, jedyne co moge powiedzieć zajebiste na maxa. Na przyszłość proponuję brać pół rozmiaru większe niż się nosi normalnie, bo ja wziąłem ten sam i są delikatnie przyciasne.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie poprę twierdzenia że do pedałów w stylu Dartmoor najlepiej sprawdzają się buty w stylu Vans'ów. Miałem okazję widzieć efekt braku protektora w bucie gdy stopa się ześlizguje z pedału. Zdrowo dziewczyna krwawiła. Ja noszę akurat buty Adidas outdoor/trekking z twardą podeszwą. Jeszcze się nie zdarzyło żeby mi noga zjechała. Nawet przy zmianie biegu, gdzie pedały lubią uciekać spod stopy - po jej opadnięciu, but natychmiast łapie pedał. Mam szeroką stopę i miękki but pijający się w nią nie przysparza przyjemności z jazdy.

A tak trochę z innej beczki. Szukam dla siebie butów, i mam właśnie problem z powodu szerokiej stopy. Mi się wydaje czy buty Shimano są zwykle szersze niż inne? Nie mówię o specjalnych butach dla szerokich stóp.

Opublikowano

Jeżeli chcesz szerokie buty pod platformy mogę polecić firmę Keen. Są około 1 cm szersze od większości butów. Gdybyś się decydował weź model z wykrzyknikiem - są bardzo wytrzymałe.

Opublikowano
11 godzin temu, Zgred napisał:

Nie poprę twierdzenia że do pedałów w stylu Dartmoor najlepiej sprawdzają się buty w stylu Vans'ów. Miałem okazję widzieć efekt braku protektora w bucie gdy stopa się ześlizguje z pedału.

W stylu vansów czyli jakieś trampki czy Vansy z podeszwą "plaster miodu"?

Bo to jednak jest różnica i to kolosalna.

Opublikowano

Vansy to były na pewno ale pod buty jej nie zaglądałem. Wiem tylko jak to się stało, bo na podjeździe pod tę górkę mój rower również poległ: brak miejsca na rozpęd, piasek sypki na ubitym jak beton i kamienie. Nadepnąłem na pedał to mi uciekł bo koło bez oporu w miejscu zamieliło a rower zaczął zjeżdżać.

Tu się przyznam że nie całe info podałem. Mam pedały z klamrami i do nich platformy. O ile do platform mam buty dobre, to brak mi odpowiednio szerokich butów pod klamry. Moje obecne jakoś słabo współpracują: mam problemy z wpięciem się i są za wąskie,

Opublikowano
12 godzin temu, Zgred napisał:

Nie poprę twierdzenia że do pedałów w stylu Dartmoor najlepiej sprawdzają się buty w stylu Vans'ów. Miałem okazję widzieć efekt braku protektora w bucie gdy stopa się ześlizguje z pedału. Zdrowo dziewczyna krwawiła. Ja noszę akurat buty Adidas outdoor/trekking z twardą podeszwą

Czyli Vans'ów nie polecasz ale polecasz inne o tech samych parametrach? Podeszwa musi być na tyle miękka aby piny miały szansę się o co zaczepić. A ani Vans'y ani twoje buty tego kryterium nie spełnia.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Red napisał:

Czyli Vans'ów nie polecasz ale polecasz inne o tech samych parametrach? Podeszwa musi być na tyle miękka aby piny miały szansę się o co zaczepić. A ani Vans'y ani twoje buty tego kryterium nie spełnia.

A gdzie są te same parametry? Vansy z miękką podeszwą i bez wyraźnego protektora i moje Adi z twardą podeszwą (nie średnio twardą tylko twardą) i głębokim protektorem speed grip?

Godzinę temu, Strek napisał:

Tego typu butów nie miałem od dobrych 30 lat na nogach. Może się skuszę, tylko z tego co pamiętam, to były one dość smukłe a ja mam łapę jak u wielbłąda, nieco ponad 12cm szerokości.

Edytowane przez Zgred
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Zgred napisał:

A gdzie są te same parametry? Vansy z miękką podeszwą i bez wyraźnego protektora i moje Adi z twardą podeszwą (nie średnio twardą tylko twardą) i głębokim protektorem speed grip?

Tego typu butów nie miałem od dobrych 30 lat na nogach. Może się skuszę, tylko z tego co pamiętam, to były one dość smukłe a ja mam łapę jak u wielbłąda, nieco ponad 12cm szerokości.

Mam szerokość 10cm  przy 12 musiałbyś przymierzyć . Buty są dedykowane do pedałów na blok PD ED500 lub PDT421 na styl jazdy trekking ,city. Mają zaślepkę pod blok której nie zdejmowałem i w takiej postaci używam ich na moich platformach. Są bardzo wygodne gdy przyjdzie przejść w nich jakiś kawałek. Jeżdżę w nich stylem turystyczno-rekraacyjnym i nie zdarzyło mi się by but ślizgał się na metalowych pinach ale w jeździe bardziej  agresywnej trudno mi się wypowiedzieć jak by się te buty zachowywały bez bloków. Używam ich cały sezon .Przy  temperaturze 0-10 st. stopa  w nich nie wychładzała mi się, używałem skarpet narciarskich z domieszką wełny. 

Edytowane przez Strek
Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie latam tylko wydolnościowo MTB (40/50km - średnia prędkość 23km/h - może niedużo ale dopiero pół roku testuję opcję latania rowerami przez problemy z kolanami) a niedługo dojdzie szosa, i do tych drugich też już szukam bo pierwsze się nie sprawdzają. Stopa ściśnięta najpierw boli a po godzinie drętwota. Do tego własnie okres zimowy, gdzie grubszą skarpetę trzeba naciągnąć, to problem się powiększa.

Edytowane przez Zgred
Opublikowano
3 godziny temu, Zgred napisał:

Oba protektory będą trzymać tak samo! Nie ma tu zauważalnej różnicy. 

Opublikowano

Może i tak. Tak jak mówiłem - nie zaglądałem jej pod but ani też to nie macałem. Pamiętam że Vansy miała pełne krwi i tyle, bo jej noga zjechała. Mi bardzo często pedały brutalnie uciekały przy zmianie biegów i byłem super zadowolony że mi but od razu haczył pewnie o platformę, choćby samą piętą trafił.

Ale typowe Vansy to chyba nie mają protektora, czy tam 0,5mm.. Chyba że zmienili coś w ciągu tych lat gdy raz sobie obejrzałem dawno temu, bo to absolutnie nie mój styl.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zgred napisał:

Ale typowe Vansy to chyba nie mają protektora, czy tam 0,5mm..

Typowe Vansy to tak wyglądają. Protektor na 3 mm.

5KtYgwxZnQjP7Ue4m_1kWh7ApeW73eCylQhl8gav

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Ride Concepts zbierają bardzo dobre oceny w recenzjach i są trwałe. Jak rozwalę moje Shimano, to chyba się na nie skuszę.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czas odkopać trochę temat :D

Five Ten nie kupiłem, bo w grę wchodziły tylko Freeridery Pro, w których odstraszała mnie cena i dziwna rozmiarówka. RC trudno dostać w dobrej cenie i sobie odpuściłem.

Stanęło na Specialized 2FO Roost Flat, które można wyrwać za 350zł w bike24.com. W porównaniu do Shimano GR7, mają ciut sztywniejszą podeszwę, niestety odrobinę gorszą oddychalność, ale dużo bardziej kleją się do pedałów - na tyle, że trzeba podnieść stopę, żeby poprawić jej ułożenie. Czas pokaże jak wygląda ich trwałość, bo mam lekkie obawy odnośnie zamszowych elementów, ale na ten moment jestem zadowolony z zakupu.

P.S. Jeśli ktoś jest purystą i nie akceptuje miksów typu rower marki X + komponenty/akcesoria innego rowerowego brandu, to dobra wiadomość jest taka, że nie ma na nich znaczków "S" ;)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

odświeżę temat. Szukam butów na platformy w granicach 400-500zł.

W pierwszej kolejności wpadły mi w oko O'Neal PINNED PRO FLAT V.22. Mam sporo produktów tej marki i uważam, że super relacja cena/jakość. Dodatkowo:

+ przemawia do mnie podwyższona ochrona kostki co w moim przypadku może okazać się przydatne, ponieważ stale jedną obijam - może właśnie ze względu na złe obuwie...

+ mogę przymierzyć i kupić u siebie w mieście (Łódź).

https://enduro-cross.pl/buty-mtb-o-neal-pinned-pro-flat-pedal-shoe-v-22-black-gray,id3840.html

Naczytałem się jeszcze o Adidas 5.10. Wersja PRO mega droga, zwykła ok ale czy są jakieś konkretne różnice między tymi wersjami - warto dopłacać? Jak z tą jakością? Widzę posty sprzed kilku lat gdzie ludzie narzekają ale nowszych wpisów już nie widzę. 

https://www.adidas.pl/five-ten-freerider-canvas-mountain-bike-shoes/GZ4659.html

Ostatnie wpadły mi w oko ION Scrub AMP z podobnych powodów jak w pierwszym przypadku.

Podpowiecie czym się pokierować lub ktoś może używał tych butów i wyrazi swoją opinię??

Edytowane przez RajuLDZ
Opublikowano
5 godzin temu, RajuLDZ napisał:

Witam wszystkich,

odświeżę temat. Szukam butów na platformy w granicach 400-500zł.

W pierwszej kolejności wpadły mi w oko O'Neal PINNED PRO FLAT V.22. Mam sporo produktów tej marki i uważam, że super relacja cena/jakość. Dodatkowo:

+ przemawia do mnie podwyższona ochrona kostki co w moim przypadku może okazać się przydatne, ponieważ stale jedną obijam - może właśnie ze względu na złe obuwie...

+ mogę przymierzyć i kupić u siebie w mieście (Łódź).

https://enduro-cross.pl/buty-mtb-o-neal-pinned-pro-flat-pedal-shoe-v-22-black-gray,id3840.html

Naczytałem się jeszcze o Adidas 5.10. Wersja PRO mega droga, zwykła ok ale czy są jakieś konkretne różnice między tymi wersjami - warto dopłacać? Jak z tą jakością? Widzę posty sprzed kilku lat gdzie ludzie narzekają ale nowszych wpisów już nie widzę. 

https://www.adidas.pl/five-ten-freerider-canvas-mountain-bike-shoes/GZ4659.html

Ostatnie wpadły mi w oko ION Scrub AMP z podobnych powodów jak w pierwszym przypadku.

Podpowiecie czym się pokierować lub ktoś może używał tych butów i wyrazi swoją opinię??

Wejdź na gościa profil na olx może coś dobierzesz .nie wiem jaki masz rozmiar stopy 

https://www.olx.pl/d/oferta/buty-rowerowe-five-ten-freerider-pro-43-44-nowe-CID87-IDDS1xv.html

Brałem od niego five ten pro nowe beż pudla 280zl i zwykle free 250 zł 

IMG_20211228_183835.jpg
Opublikowano

Dzięki za info :) Ja niestety rozmiar 46/47 😅 ale warto zaglądać może coś trafię :)