Skocz do zawartości

Buty do pedałów platformowych

madith

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawia mnie jedna rzecz. Chcesz wydać na buty 200zł, nie jest problemem 80zł na pedały, ale nie chcesz SPD. Dlaczego? 

Opublikowano
18 godzin temu, Fenthin napisał:

Zastanawia mnie jedna rzecz. Chcesz wydać na buty 200zł, nie jest problemem 80zł na pedały, ale nie chcesz SPD. Dlaczego? 

Nie czuje się na tyle dobrze na rowerze w zwykłych butach a co dopiero SPD i bycie z rowerem "jednością".

Ostatni raz na rowerze jeździłem może z 10 lat temu, do tego nigdy nie jeździłem po lesie, w sensie, ze tak stromo pod góre i stromo w dół.

Dodatkowo naczytałem się, że na platformach uczysz się techniki i jeźeli dobrze jeździsz na platformach to w SPD będzie jeszcze lepiej.

U mnie SPD będę rozważał dopiero przy ewentualnych startach w jakiś maratonach czy zawodach dla amatorów XC :) 

Do tego rower służy mi do jazdy wszędzie - zarówno do pracy, na wycieczki, do lasu i po przysłowiowe bułki do sklepu. Na platformach wydaje mi się to bardziej uniwersalne rozwiązanie.

Bardzo Wam dziękuję za propozycje butów, dobrze wiedzieć, że sa alternatywy dla Five Teenów itp :)
Jak macie możliwość wrzucić zdjęcie podeszwy jak to wygląda po dłuższym czasie jazdy na platformach to byłoby miło.

Opublikowano (edytowane)

W takim razie kup sobie tanie buty na deskę czy niskie trekkingi, a resztę kasy która chciałeś przeznaczyć na buty i pedały zostaw z myślą o zakupie klików. Bo nie zdziwię się, jeśli to nastąpi jeszcze w tym sezonie.

Inna sprawa, że takie SPD ani straszne, ani jednoczące z rowerem nie są, jak niektórzy opisują. 

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Pewnie masz racje :)
Wychodzę jednak z założenia, że lepiej się nauczyć jeździć na platformach a potem bawić się w SPD :)

A czy takie buty na deske czy z croppa nie są zbyt miękkie? Podeszwa podeszwą ale lepiej chyba jak buty są sztywniejsze bo lepiej przekazują wtedy moc na pedały, prawda?

Opublikowano (edytowane)

Przez dobrych kilka lat jeździłem w schodzonych Etnies Kingpin, nie było problemu. 

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

No tak patrzę to te Etnies Kingpin też w okolicach 200-220 zł 

To na jedno wyjdzie czy kupie Terrex Swift Solo czy Slack Cruisery :P

Ale szukam jeszcze innych butów, które będą się nadawać.

Opublikowano

Ja swoje kupiłem za 99zł, a gdy wizualnie nie nadawały się już do codziennego chodzenia, poszly na rower. Ale przykład jest tylko po to, by pokazać, że takie buty jak najbardziej nadają się do użytkowania na rowerze.

Opublikowano

Miękka podeszwa ma swoje wady. But sie wygina, wyraźnie czuje się pedał. Ale na zjazdach te wady stają się dla mnie zaletami :)

Opublikowano

A ja mam takie połączenie: pedały platformowe NSBikes Aerial (podobna waga co Dartmoor stream, podobna też cena) i buty Salomon Speedcross 3 (buty do biegania po leśnych ścieżkach). Rzeczone pedały niemal "zasysają" podeszwę tych butów i to mi trzyma tak, że czasem mam wrażenie, jakbym jeździł w SPD. Dużo jeżdżę po Lasku Wolskim i tam to połączenie idealnie mi się sprawdza. Zwłaszcza jak trzeba jednak ewakuować się z roweru i w błocie podbiec jakąś pionową ścianę, której nie udało mi się najechać. :D  

Opublikowano (edytowane)

A co sądzicie o platformach Dartmoor Cookie?

Edytowane przez Miloszs
Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.06.2017 o 23:48, Łabędź napisał:

A ja mam takie połączenie: pedały platformowe NSBikes Aerial (podobna waga co Dartmoor stream, podobna też cena) i buty Salomon Speedcross 3 (buty do biegania po leśnych ścieżkach). Rzeczone pedały niemal "zasysają" podeszwę tych butów i to mi trzyma tak, że czasem mam wrażenie, jakbym jeździł w SPD. Dużo jeżdżę po Lasku Wolskim i tam to połączenie idealnie mi się sprawdza. Zwłaszcza jak trzeba jednak ewakuować się z roweru i w błocie podbiec jakąś pionową ścianę, której nie udało mi się najechać. :D  

o widzisz, kiedyś też myślałem o tych butach - ale nie brałem pod uwagę wykorzystania ich na rower :)

Dzięki za info :)

//EDIT

http://www.runexpert.pl/product-pol-3114-Buty-do-biegania-Salomon-SPEEDCROSS-3.html takie masz?
Te wypustki nie przeszkadzaja i piny dostają w ogóle do podeszwy?:D

Edytowane przez madith
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, madith napisał:

o widzisz, kiedyś też myślałem o tych butach - ale nie brałem pod uwagę wykorzystania ich na rower :)

Dzięki za info :)

//EDIT

http://www.runexpert.pl/product-pol-3114-Buty-do-biegania-Salomon-SPEEDCROSS-3.html takie masz?

Wiesz co myślę, że w cenie 400zł to można już kupić specjalne buty do platform zamiast kombinować

@Miloszs Myślę, że nie zbyt warte uwagi. Zwykły plastikowy pedał do tego ma plastikowe piny które jak się trochę przytrą nie będą trzymać. Rozejrzyj się za ofertą VP lub Bop'a mają całkiem fajne tanie pedały platformowe, na kulkach jak i maszynach, zarówno plastiki jak i metalowe, w większości z metalowymi, wymiennymi pinami.

Ja posiadam w miejskim szczurku te VP: http://www.bikershop.pl/Produkty/Pedaly-VP_559/2404/135959#.WVEN2-vyjcs Mają już wiele lat, i kilometrów za sobą, są wytyrane jak nie wiem co a dalej mi służą na dojazdy do pracy etc.

W crossówce mam aktualnie te Bopy: http://www.bikershop.pl/Produkty/Pedaly-BOP-CAN_CAN/2426/135955#.WVEN4-vyjcs I są super, godne polecenia, fajnie trzymają, lekko się kręcą :) @Puncu chwilę na nich jeździł w zjazdówce i też nie narzekał :) 

Edytowane przez Zalas
  • Pomógł 1
Opublikowano
7 godzin temu, madith napisał:

No kolor inny, bo niebieskie są akurat, ale tak, to te. :) Piny dostają, nawet czasem nieco się wbijają w podeszwę. :)

6 godzin temu, Zalas napisał:

Wiesz co myślę, że w cenie 400zł to można już kupić specjalne buty do platform zamiast kombinować

Owszem. Tyle tylko, że ja za swoje dałem okazyjnie 80 plnów, więc się nie nakombinowałem. :P

Opublikowano
17 godzin temu, Zalas napisał:

No pewnie masz racje, bo za 400 zł to już 5.10 Freerider pewnie bym znalazł.
ale to cena z d*** za przeproszeniem :D Bo widzialem gdzies za 200 na necie.

Na razie lista do sprawdzenia to tak:

1. Adidas Terrex Swift Solo (z podeszwą Stealth bo starsze modele mają jeszcze Terrex'a właśnie)

2. Adidas Slack Cruiser (ale dostępne chyba tylko na allegro)

3. Fiveten Freerider (chyba najtańsza opcja warta uwagi tej marki)

4. Etnies Kingpin (znaleźć w dobrej cenie)

5. Salomon Speedcross 3 (też znaleźć w dobrej cenie i oryginały, bo pełno na rynku butów z Aliexpress)

6. Łazić po sklepach i szukać jakiś DC albo innych skejtówek z odpowiednią podeszwą.

Opublikowano (edytowane)

Niskie ceny są wtedy, kiedy w magazynach kończą się rozmiary. Fajna sprawa, jeśli masz szczególnie dużą lub małą stopę, ale dla większości ściema. Rzeczywista cena to ta wyższa.

Buty trekkingowe będą miękkie w porównaniu z dedykowanymi na rower. Jeśli już tak myślimy, to można kupić zwykłe trampki -- też z dobrą gumową podeszwą.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano

Nie no moze nie przesadzajmy z tymi trampkami :)

Sporo osób polecało Terrexy, o Slack Cruiserach jest fajna recenzja na 1enduro.

Opublikowano
6 godzin temu, madith napisał:

Nie no moze nie przesadzajmy z tymi trampkami :)

Ja śmigam w trampkach na zjazdach :v i dają radę :) 

• Pomógł 1
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Odkopuję temat, bo po co zakładać kolejny.

W tej chwili jeżdżę na pedałach dołączonych do roweru (VP - 467) i męczę moje halówki

https://50style.pl/umbro-classico-4-ic-meskie-buty-pilkarskie,plec,MM,B,BF,120786417.bhtml

Niestety odczuwam słaby komfort z jazdy szczególnie kiedy znacząco zwiększam kadencję na szutrze i w lesie.

Chciałbym zmienić platformy i wybór padł na https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-dartmoor-stream-pd8573/?v_Id=49434 .

Czy obecne buty będą lepiej przylegać do powyższych platform (widok podeszwy na jednym ze zdjęć w liku).

W jakie buty warto się zaopatrzyć jeżeli obecne halówki wyzioną ducha?

Opublikowano

Podeszwe masz dobrą bo płaską i wszystkie piny znajda oparcie, ale but zapewne jest miękki. 
Najtańszym fajnym butem do platform jest Adidas Terrex Swift Solo. Ten model ma połowa naszego forum (w tym ja) i jestem zachwycony. Sztywne wygodne fajne buty. Trzymanie takie, że można bez problemu podciągnąć pedał nogą czy pedałować na okrągło.
http://allegro.pl/adidas-terrex-swift-solo-d67031-gratis-r-42-i6979924346.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_MD_plaean_noss_obuwie&ev_adgr=plaean_galanteria&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=CjwKCAjwpIjZBRBsEiwA0TN1r7Djp6C-m8oC-qi9KkQtJAhv4B87-GQx9h4a7-DTY6x6pQqS1FS9IxoCZx8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CKiD8qy_09sCFVjBsgodoZcEpQ

Opublikowano (edytowane)

@zibi_j1 Czytałem już o nich dużo dobrego w tym i innym temacie dot. platform :) 

Natomiast, czy mi się tylko wydaje czy jest kilka wersji tych butów. Są jeszcze takie https://butysportowe.pl/adidas-terrex-swift-solo-meskie-buty-buty-outdoor,plec,MM,B,BO,41357911.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIh_WW2cnT2wIVy8qyCh3GXgbAEAQYASABEgIHT_D_BwE

Te zalinkowane też nie wydają się zbyt sztywne (twarde). Ale to tylko odczucie ze zdjęć i spróbuję je znaleźć w sklepach sportowych.

Co do moich to rzeczywiście mają bardzo miękką przyszwę. Ale dopóki nie wymienię na Adki będę w nich jeździł. Na chłodniejsze dni jesienne także dają radę (0-10st)?

Pytanie dot. samych Adidas Terrex Swift. Są to buty trekkingowe. Zatem oprócz jazdy na rowerze mogę ich używać także do wypraw górskich, przechadzek po lesie ale także do biegania? Czy bieganie to już dla nich za dużo?

Edytowane przez Cineos
Opublikowano

Terrexy mają mało bieżnika jak na buty "trekkingowe" i brak im wkładki gore-tex. To takie trochę twardsze tenisówki, a nie buty w teren. Cena to odzwierciedla.

Opublikowano

Ok, jako że się nie znam to po porostu przeczytałem pierwszy lepszy opis ze strony. Zdaję sobie sprawę, że nie są to buty typowo trekkingowe.

Natomiast do samych pieszych wędrówek się sprawdzą? Natomiast z biganiem to już pewnie nie bardzo?

Opublikowano

Do jakiegoś przejścia przez park spoko. Nie wiem, czy taka podeszwa się nada do biegania. Pewnie jest wtedy potrzebna jakaś amortyzacja i kształt pasujący do tego ruchu.

Opublikowano

Fajnie jakby miały też inne zastosowanie, ale jeżeli są całosezonowe to warto się zdecydować?

Są jakieś inne alternatywy w podobnej cenie?

Opublikowano

Di platformówek świetnie nadają się Shimano GR9. Mam od paru dni, jestem zadowolony. Podeszwa sztywna, ale spokojnie da się chodzić czy prowadzić samochód. Oprócz tego na podeszwie warstwa gumy z bieznikiem Michelin - do pedałów trzyma się niczym na kleju. Poza tym buty są przewiewne, lekkie i dobrze obejmują stopę, mają zaciski sznurkowe oraz szeroki rzep. Elastyczny materiał na wykończeniu cholewki zapobiega przedostawaniu się do buta kamykow czy śmieci. Ogólnie to dopracowane w każdym szczególe buty do pedałów platformowych, warto moim zdaniem kupić, jeśli ktoś dużo jeździ po różnych drogach - np na gravelu. 

IMG_20180616_191924.jpg IMG_20180616_192002.jpg IMG_20180616_192040.jpg IMG_20180616_192115.jpg