Skocz do zawartości

Opona a obręcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwestia odpowiednio długich i mocnych łyżek, takimi  popierdówkami jak w podręcznych zestawach naprawczych to szkoda czasu i sił.

Opublikowano

Ogólnie to szkoda sił na plastikowe łyżki. Od kiedy używam obręczy 29mm, założenie opony jest możliwe tylko metalowymi łyżkami. Strasznie rysują obręcz więc obecnie testuje łyżki, które zrobiłem z drewna wzmocnionego żywicą. 

Opublikowano
2 godziny temu, Red napisał:

Ogólnie to szkoda sił na plastikowe łyżki. Od kiedy używam obręczy 29mm, założenie opony jest możliwe tylko metalowymi łyżkami. Strasznie rysują obręcz więc obecnie testuje łyżki, które zrobiłem z drewna wzmocnionego żywicą. 

Jeszcze nigdy nie połamałem chyba łyżki plastikowej. Albo nie umiesz ich używać albo nie wiem. metalowe to porażka ale za własnoręczne z drewna szacun. polecam jeszcze szczypce do zakładania opon przydają się...

moje drutowane magic mary tez ciężko się obsługuje na obręczach do bezdetki ale daje radę łyżkami Continental lub lidlowymi serio dają radę

Opublikowano

Mam łyżki continentala. Metal oblany z zewnątrz plastikiem.

Opublikowano
W dniu 1.08.2019 o 16:08, Kruk napisał:

50 mm zewnętrzna to chyba koło do Fat bike co? :)

Jaaa wzywałeś mnie? Ale do fatka wewnętrzną szerokość od 80 mm ;) pozdrawiam.

Opublikowano
W dniu 14.12.2020 o 12:04, not4u94 napisał:

Jeszcze nigdy nie połamałem chyba łyżki plastikowej. Albo nie umiesz ich używać albo nie wiem.

No to nie wiesz. Ja też nie wiem. Generalnie to z plastikowymi dałem sobie spokój. Choć np łyżki Zéfal'a miałem sześć lat.

Opublikowano

Spróbujcie na łyżki nałożyć kapkę płynu do mycia naczyń Lud... Do tego metoda na ustawienie opony (jej rantów) na środku szerokości obręczy i nie widzę opcji na problematyczne zdjęcie opon, choć koła z RC520 zawsze dla mnie były problemem, w porównaniu do bontragerowskich. Korzystam z łyżek z tworzywa, z popularnego sklepu. 

Opublikowano (edytowane)

zawsze tak robię że ranty opony na środek, ale zamiast płynu do naczyń używam smaru do opon (smaruję po całej długości oponę albo obręcz) i przy pompowaniu potem ranty ładnie wskakują na swoje miejsce 

Edytowane przez not4u94
Opublikowano (edytowane)

W dniu 13.12.2020 o 23:00, xcwalter napisał:

Cześć,

Zmieniłem ostatnio obręcze z Syncros XR1.0 Carbon 29" i na nowe DT XR 361 i nie wchodzą na niej moje Schwalbe Nobby Nic 29" 2.25. Straszliwie muszę się nad nimi pastwić, żeby wcisnąć i boje się, że w terenie mogę mieć kłopot.
Dlaczego tak się dzieje, czy jest na to jakieś lekarstwo?
Czy teraz jestem ograniczony do wąskiego zbioru jakichś określonych opon?

ja też miałem ten problem, ale jak w ciągu jednego tygodnia cztery razy zmieniałem dętkę to powiedziałem że już wystarczy. Kupiłem mleczko stans no tubes, wentylki, gorrila tape i zrobiłem z tego bezdetke (opona schwalbe magic mary 27.5 x 2.35 drut) Boże i stwierdzam że to moje najlepiej zainwestowane pieniądze. 0 problemów z ciśnieniem, kapci, zmiany dętek, i jeździ się jakoś lepiej...

Edytowane przez not4u94
Opublikowano
5 godzin temu, not4u94 napisał:

ja też miałem ten problem, ale jak w ciągu jednego tygodnia cztery razy zmieniałem dętkę to powiedziałem że już wystarczy. Kupiłem mleczko stans no tubes, wentylki, gorrila tape i zrobiłem z tego bezdetke (opona schwalbe magic mary 27.5 x 2.35 drut) Boże i stwierdzam że to moje najlepiej zainwestowane pieniądze. 0 problemów z ciśnieniem, kapci, zmiany dętek, i jeździ się jakoś lepiej...

Ciśnienie ucieka na dłuższym postoju? Jak to jeździ się lepiej - opisz subiektywne odczucia :)

Opublikowano

na tym samym ciśnieniu co na dętce opona ma lepszy grip i łapie podłoże całaą szerokością bieżnika - w przypadku dętki wypychało środek bierznika a boki lekko odstawały. generalnie po usunięciu dętki koło jest troszkę lżejsze i troszkę lepiej się toczy; no i lepiej kompensuje nierówności terenu i to chyba największa różnica jaką odczułem względem dętki.Ciężko ocenić subiektywne różnice bo są niewielkie ale są. Największą zaletą to 0 strachu o przebicie opony, jeżdżę po szkle ostrych kamieniach czy innym badziewiu i dopóki nie rozpruje mi opony jakiś nóż to będzie jeździć i jeździć.

Nie wiem jak z dłuższym postojem bo jeżdżę codziennie ale jak w kwietniu zrobiłem bezdętki i napompowałem dwa bary tak dalej je trzyma mimo że opona nie jest przeznaczona do bezdętki.

Ba! pierwsze dwa dni (zanim przyjechało kurierem mleko) jeździłem nawet bez mleka w oponach i też trzymało ciśnienie...

aha no i jak na razie przy temp. -5 mleko nie zamarza.

Opublikowano
12 godzin temu, not4u94 napisał:

na tym samym ciśnieniu co na dętce opona ma lepszy grip i łapie podłoże całaą szerokością bieżnika - w przypadku dętki wypychało środek bierznika a boki lekko odstawały. generalnie po usunięciu dętki koło jest troszkę lżejsze i troszkę lepiej się toczy; no i lepiej kompensuje nierówności terenu i to chyba największa różnica jaką odczułem względem dętki.Ciężko ocenić subiektywne różnice bo są niewielkie ale są. Największą zaletą to 0 strachu o przebicie opony, jeżdżę po szkle ostrych kamieniach czy innym badziewiu i dopóki nie rozpruje mi opony jakiś nóż to będzie jeździć i jeździć.

Nie wiem jak z dłuższym postojem bo jeżdżę codziennie ale jak w kwietniu zrobiłem bezdętki i napompowałem dwa bary tak dalej je trzyma mimo że opona nie jest przeznaczona do bezdętki.

Ba! pierwsze dwa dni (zanim przyjechało kurierem mleko) jeździłem nawet bez mleka w oponach i też trzymało ciśnienie...

aha no i jak na razie przy temp. -5 mleko nie zamarza.

Kusisz...

Opublikowano (edytowane)

Ja się skusiłem i nie żałuję. Polecam Magda Gessler 😀   

Przekonałem też mojego kumpla na bezdętki. Chwali sobie ale mówi że on z kolei ma lekkie problemy z utrzymaniem ciśnienia w kołach przynajmniej na początku). Ale jak go znam to nie przyłożył się za bardzo, może też wina opon bo ma Continental race King drutowane...

Edytowane przez not4u94
Opublikowano

No trzeba być ambitnym, żeby robić bezdętki na drucie :P

Ja mam teraz po 40ml mleka w oponach bo tyle miałem pod ręką i śmigam, kupie i doleje do 100-120 ale na razie mi sie nie chce tego robić

Opublikowano
6 godzin temu, PiotrekGT napisał:

kupie i doleje

Oby tylko nie to g... Trezado 

Opublikowano
W dniu 15.12.2020 o 07:22, musiallukasz napisał:

Do tego metoda na ustawienie opony (jej rantów) na środku szerokości obręczy

Podstawy zdejmowania i zakładania opon. Zresztą tak samo jak patent z płynem do naczyń czy mydłem.

Opublikowano
56 minut temu, Red napisał:

Podstawy zdejmowania i zakładania opon. Zresztą tak samo jak patent z płynem do naczyń czy mydłem.

Reszta to tylko kwestia wprawy. 

Opublikowano (edytowane)

Który zestaw wybrać kół wg Was?
1) DT SWISS XR361 (22.5mm) + DT SWISS 350 Straightpull ~ 1590g
2) DT SWISS XR391 (25mm) + DT SWISS 350 Straightpull ~ cieższe o 60g - droższa o 50zł
Mogę wsadzić opony, bo mam: Fast Trak, Control casing, GRIPTON® compound, 60 TPI, 2Bliss Ready, 29x2.3"
Ale po zużyciu lub może od razu dałbym: SCHWALBE Racing Ralph i Racing Ray Evo 27.5x2.25" TLE Addix SpeedGrip zwijana

Jazda po signglach w lesie, szuter, może jakieś maratony

Oczywiście pod mleko

Edytowane przez roco