Skocz do zawartości

Opona a obręcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dlatego dzisiaj 19 mm wewnętrznej to mało i tylko do opon 2 tak najlepiej a jak 2,25 w górę to zaleca się 23-25 mm wewnętrznej :) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie! Przychodzę z takim pytaniem.

Będę zmieniał koła w mojej szosie i przy okazji chcę założyć nowe opony. Myślałem nad przejściem na 28c, co jest maksymalną szerokością, jaką przyjmą moje zaciski hamulcowe. Pytanie jest takie - nowe obręcze będą miały szerokość 23mm. Czy to w znaczny sposób zwiększa szerokość opony i mogę mieć problem ze zmieszczeniem, czy jeśli zaciski przyjmują 28c, to nie mam się czym przejmować? 

Opublikowano

23 ale chyba zewnętrznej, w środku 20.  Z przyjęciem opon będzie mniejszy problem, jak z przyjęciem tak szerokich obręczy. Typowe szosowe z obsługą  do 28c przyjmują obręcze max 17wew ( 20 zew). Najpierw zrób odpowiednie pomiary i wtedy będziesz wiedział co możesz zastosować.

Opublikowano

Obręcz o szerokości zewnętrznej 23-25 mm nie zmieści się pomiędzy szczęki hamulca ? 

Opublikowano

Ze starymi nie było problemu , ale z obecnymi zwłaszcza z wyższych grup może być różnie. Do Tektro które mam w Tribanie nic szerszego jak 20 mm zew nie włożę, do starej 10 letniej Tiagry wchodzi spokojnie 26 i laczek 35.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

13 C i od razu 15 C. A jak nie wiem jakie mam C , ale szerokość wewnętrzna obręczy to 14 mm. Opona drut Schwalbe maraton 35 C siedzi elegancko. (Koło 28 cali)

I jest pytanie do praktyków, nie tabelarzy. Jaka szeroka opona weszła u was w obręcz jak wyżej (14 mm śr. wewn) ?

Edytowane przez Misterrajt
Opublikowano

Na szosową obręcz Rigida Chrina (13C) założyłem kiedyś oponę Schwalbe Racing Ralph Evo 29x2.1 (realnie miała jakieś 48-49mm). Założenie nawet z łyżkami i płynem do naczyń było trudne, ale jeździło się bez problemów. 

DSCF0271J_arexrae.jpg

Opublikowano

Na 13-kę założyłem przełajową Speca Tricross II 700x45 i spoko.

Opublikowano

Wejdzie bez problemu, tylko jest kwestia sztywności. Gdy ciśnienie relatywnie dość niskie to balon w zakrętach zauważalnie mocniej odchyla się na bok co nie jest przyjemne. Do jazdy na wprost to nie ma w zasadzie różnicy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, zamierzam w moim rowerze Triban 520 (nie RC) założyć opony gravel/przełaj. W tym celu muszę kupić nowe koła. Najpierw pytanie, czy te koła wejdą?: https://rower.com.pl/kolo-tylne-28-x-1-75-cala-vuelta-airline-1-shimano-deore-89rz-399829

Bo potrzebuję co najmniej 17mm średnicy wewnetrznej, a nie mogę znaleźć nic odpowiedniego. Gdyby ktoś miał do polecenia jakieś obręcze podobnego typu to jestem otwarty.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie czy na średnicy wewnętrznej 13mm pójdzie mi opona 33mm?

Opublikowano
9 minut temu, postregiment napisał:

Pytanie czy na średnicy wewnętrznej 13mm pójdzie mi opona 33mm?

Trochę wąsko, ale założyć powinno się dać.

Opublikowano
21 minut temu, IOO napisał:

Trochę wąsko, ale założyć powinno się dać.

Założyć ale czy bezpiecznie użytkować po lasach kamieniach i ostrych zakrętach? 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Podepnę się tutaj z pytaniem czy ddo ramy Kross level r4 XL (chyba 2014) wejdzie opona magic marry 2.60 na obręczy dartmoor cruiser 27.5 40mm?

Nie bardzo mam jak sprawdzić bo nie mam kół pod tą ramę dopiero będę je składał.

Z góry dziekuje i pozdrawiam

Edytowane przez not4u94
Opublikowano

W życiu...to jest budżetowy rower do XC a nie do Enduro, maks 2,3 i to nie wiem czy nie będzie klocek tarł o ramę.

Tutaj masz problem nie w kołach a w ramie, która no nie przyjmie balonów z Enduro. 

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem. A na tą obręcz jaką najmniejsza oponę mogę założyć? Bo obręcze już kupione więc muszą zostać. Np 2.25 będzie ok?

Albo może nawet jakbym obręcze dał inne to jakie szerokości polecasz żeby było z sensem?

Edytowane przez not4u94
Opublikowano

Musisz sam zmierzyć na dole w ramie jaka jest szerokość pomiędzy widełkamki w ramie koło suporty, obstawiam że jest tam coś koło 65-70mm miejsca.

Tak jak pisałem, pewnie 2,25 to maks, albo 2,30 to taki standard jak idzie o XC.

Pamiętaj że przy tak szerokiej obręczy założenie nawet 2,25 opony zrobi z niej 2,4 , także ja się obawiam że obręcze na sprzedaż.

Nie wiem jakie tam minimalne kapcie wejdą, szukaj u producenta. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 20.04.2020 o 15:30, not4u94 napisał:

Witam. Podepnę się tutaj z pytaniem czy ddo ramy Kross level r4 XL (chyba 2014) wejdzie opona magic marry 2.60 na obręczy dartmoor cruiser 27.5 40mm?

Nie bardzo mam jak sprawdzić bo nie mam kół pod tą ramę dopiero będę je składał.

Z góry dziekuje i pozdrawiam

W dniu 20.04.2020 o 18:11, Kruk napisał:

W życiu...to jest budżetowy rower do XC a nie do Enduro, maks 2,3 i to nie wiem czy nie będzie klocek tarł o ramę.

Tutaj masz problem nie w kołach a w ramie, która no nie przyjmie balonów z Enduro. 

Mały update.

Przymierzałem koło od kumpla na tej samej obręczy weszło bez problemu koło z oponą 2.4 continental race King ale za to już mały odstęp bieżnika od ramy jest. 

Opublikowano
6 godzin temu, not4u94 napisał:

koło z oponą 2.4

Do XC potrzebujesz takich opon?

Tak prawdę powiedziawszy wiele jest już napisane.

Zadaj pytanie 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie 

Z góry dziękuję za wczorajsze odpowiedzi wszystko jest super koła na oś 135x10mm qr

A dzisiaj piszę z zapytaniem jaka szerokość opony (np. 2,20;2,30) bedą dobre do obręczy o szerokości wewnętrznej 32mm.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.05.2020 o 21:44, Rambo123 napisał:

Witam ponownie 

Z góry dziękuję za wczorajsze odpowiedzi wszystko jest super koła na oś 135x10mm qr

A dzisiaj piszę z zapytaniem jaka szerokość opony (np. 2,20;2,30) bedą dobre do obręczy o szerokości wewnętrznej 32mm.

Pozdrawiam

Dla moich obręczy 35mm wewnętrznej szerokości producent przewiduje minimalna szerokość 2.20 a max 2.60 o ile dobrze pamiętam więc u Ciebie powinno być dosyć podobnie

Opublikowano

Witam

Mam kółka 26 cali. Obręcze mają oznaczenie 559-17, fabrycznie zamontowane opony miały 50-559 (26x2.00) i na takie też później zmieniałem. Przyszedł mi do głowy pomysł, żeby spróbować zamontować coś odrobinę szerszego i tu rodzi się pytanie: jaka jest maksymalna szerokość opony, która bez kombinowania wejdzie na obręcz 559-17 i będzie na niej bezpiecznie działać? Nie, żebym chciał coś bardzo szerokiego zakładać, ale chciałbym wiedzieć w jakim zakresie mogę się poruszać.

Opublikowano

Jest pełno tabelek w necie:

szerokosc_opon.jpg?778

do 17mm wewnętrznej szerokości według tej tabeli wejdzie 52mm opona maks czyli koło 2,0-2,1

Ja też większej bym nie dał bo opona się będzie zwijać na bok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam obręcz WTB 23i, wg prawie wszystkich tabelek maksymalna szerokość opony to 37-38mm (czasem 35mm), nalepka na obręczy informuje o zakresie 30-64mm. Obecnie mam Gravelking 38. Planuję włożyć to samo tylko 32mm.
Zaufać nalepce czy tabelkom? Jakie jest wasze zdanie?

Opublikowano (edytowane)

Informacje producenta a rzeczywistość to dwa różne światy. Obręcze mają dość duża tolerancję jeśli chodzi o szerokość opon więc ja na twoim miejscu śmiało bym wsadził te 32mm. Z resztą sam wspominasz o tabelce z max 37-38 a nalepka mówi min 30 więc luz

I swoją drogą raczej sugerowałbym się nalepką

Edytowane przez not4u94
  • Lubię to! 1