MajQ Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 czy dt swiss 553d 29" pod turystykę i opony 2"-2,35" jest dobrym wyborem? 3 komorowa, wytrzymała, głównie mi o wewn. średnicę 22mm chodzi. wg tabel jest ok.
not4u94 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Turystyka to raczej długie wyprawy. Opona 2.35 to opona bardzo szeroka raczej w teren - taka opona ma dosyć spora wagę i spore opory toczenia i nie trawi dużego ciśnienia co w porównaniu z długim dystansem nie jest dobrym pomysłem. Ja celowalbym w oponę do 1.5 z niskim bieżnikiem i wysokim ciśnieniem. Co do obręczy się nie wypowiem ale jeśli opona na nią wchodzi to czy to ma znaczenie?
MajQ Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 ok, czyli dobra będzie. chce mieć możliwość założenia marathonów 2" jak i najszerszych jakie wejdą na ramę do pośmigania po lesie.
kasztan Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 Witam. Mam okazję kupić Speca Fuse Expert. Obręcze w tym rowerze to 27.5'' (WTB Scraper i45), mają wew. szer. 45 mm. Na stronie producenta znalazłem info ze pasują opony 2.8-3''. Wg. tabelek itp. które są dostępne w necie opona 2.5-2.6'' powinna pasować. I tu pojawia się pytanie. Można polegać na tych informacjach? Może ktoś jeździł na takich oponach na szerokich obręczach (>40mm)? Wiem, że mogę też założyć inne kola np. 29'' i wtedy nie będzie problemu z węższymi oponami. Jednak wolałbym zostać przy obręczach które są w rowerze bo to tańsza opcja. Z góry dzięki za odpowiedzi
herbu Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Witam Wiem, że w wielu miejscach dostępne są tabele, z których można odczytać, jakiej szerokości opony możemy zastosować na daną obręcz. Moja obręcz 26" ma około 21-22 mm (mierzone niestety linijką, ale myślę, że z wystarczającą dokładnością). Rower to stary, wiekowy Author Profile, którego chciałbym użytkować wyłącznie na asfalcie. I tu moje pytanie - czy ktoś zakładał na takie obręcze opony 1.25? Tabela podaje minimalną na 1.5, ale może ktoś próbował? Czy może gra nie warta jest świeczki, bo nie odczuję różnicy między 1.25, a 1.5? Mam jeszcze pytanie co do samych opon - będzie to opona mocno budżetowa, więc wybór ogranicza się w zasadzie to 2 modeli: 1. Mitas Syrinx V80 (https://allegro.pl/oferta/opona-rowerowa-mitas-syrinx-26x1-50-szybka-slick-7695084099) 2. Kenda Kwest (https://allegro.pl/oferta/opona-rowerowa-26-x-1-50-kenda-k-193-kwest-szosa-7558482103) Na temat Kendy opinii jest masa, natomiast na temat Mitasa/Rubeny w zasadzie nie ma. Możecie się wypowiedzieć w tym temacie? Dzięki i pozdrawiam!
herbu Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 19 minut temu, S2Ybk1 napisał: Daj sobie spokoj z waskimi oponami. Jezdze na rowerze szosowym, aktualnie mam opony 28 a zaluje ze nie wybralem 32. https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/conti-gp4000s-ii-23-25-28 na przykladzie opon szosowych, szeroka opona zapewnia nizszy opor toczny na tym samym cisnieniu. Osobiscie uwazam ze nie oplaca sie kupowac tanich opon. Za duzo to nie pozyje. Napisz jeszcze ile masz do wydania. Kiedys w moim rowerze, tanie opony skonczyly sie po kilkuset km.... Michelin country trail po 2500km ma jeszcze spokojnie 30% bieznika. Rachunek ekonomiczny chyba znamy. Z tego co wiem schwalbe cx comp mozna dostac tanio. A przejedzie napewno wiecej km niz ta kenda Tanie opony schwalbe jezdza na gumie SBC. Moze i super przyczepnosci to nie ma, ale za to schwalbe black jack 26x2.0 przejechaly.... 1500km? Cos w tych okolicach. Sladow zuzycia niemal nie bylo, bicia opony nie stwierdzilem. A czy taka kenda po 1000 km bedzie sie jeszcze do czegos nadawac... chyba tylko na kosz *black jack sprzedalem po 1500km Czyli sugerujesz, że nie ma co się pchac na siłę w 1.25. Może i racja. Co do samych opon, to muszą być to slicki. W żony rowerze mam półslicki i różnica w jeździe między jej rowerem, a moim MTB z oponami Smart Sam/ Noby Nic jest bardzo duża, więc szukam czegoś najbardziej zbliżonego do slicków.
elmapeto Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Myślę, że typowy slick 1,5 cala z odpowiednim cisnieniem zrobi robotę. Podobnie jak @S2Ybk1 myślę, że opona za dwie dychy nie bedzie zbyt wiele warta.
piterrrxd Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Opublikowano 22 Sierpnia 2020 W moim rowerze "do pracy itd" używam od jakiegoś czasu Kendy Khan (26x1,9) i muszę przyznać, że w tej cenie pozytywnie mnie zaskoczyły. Fajnie się toczą na asfalcie przy wyższym ciśnieniu i wydają się być długodystansowe.
opeciarz Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Pytanie laika. Chcę zakupić opony 28 typu gravel, większość ciekawych oponek jest opisana jako tubless redy, moje obręcze w kołach są... tradycyjne, standardowe, na pewno nie są specjalnie przystosowane pod tublessy. Czy założę oponę tubless na zwykłą obręcz? Dodam, że chciałbym je użytkować z dętkami.
nctrns Opublikowano 24 Września 2020 Opublikowano 24 Września 2020 Tak, możesz używać oponę tubeless z dętką na zwykłej obręczy.
duperel Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Hej, Ja trochę z innej beczki: Obręcze w moim rowerze to Yak 19 Opony w rozmiarze 700x42c Chciałbym założyć coś bardziej mtb Czy opony 29x2.0 będą dobrze działać? Opona na szerokość się zmieści.
Red Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Spokojnie będa pasować. Dawniej na obręczy 19mm jeździło się na oponach 2.25 i jakoś biedy nie było.
Dzik Alfa Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 Ja mam z kolei takie pytanko może nie do końca w temacie: miał ktoś lub ma Trek Alpha 1.2 i pytanko czy wejdą bez problemu oponki 25mm?
Poumn Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Cześć, czy jeśli rower fabrycznie jeździ na oponach 2.80 i wsadził bym 2.20/2.30, to nie wyglądało by to nieco dziwnie i czy wszystko by ze sobą współgrało?
vdcmike Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Będzie wyglądało nieco dziwnie ale można się przyzwyczaić. Pamiętaj też, że gumy 2,2 do plusowych mają się jak 27,5" do 29" jeśli chodzi o średnicę zewnętrzną (w konsekwencji rower będzie siedział ciut niżej i koła będą nieco inaczej przetaczały się przez przeszkody). 1
Ares Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zazwyczaj do opon 2,8" dawało się obręcze na wew aż 40mm. Zakładanie na taką obręcz wąskiej opony niczemu dobremu służyć nie będzie. 1
Emil. Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Witam czy do tych kół https://allegro.pl/oferta/kola-dt-swiss-x1900-27-5-15x110-12x148-40-9892742705 będą pasowały opony 2,4? Widziałem te tabelki ale chce wiedzieć jak to się w praktyce sprawdza.
Poumn Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 4 godziny temu, Ares napisał: Zazwyczaj do opon 2,8" dawało się obręcze na wew aż 40mm. Zakładanie na taką obręcz wąskiej opony niczemu dobremu służyć nie będzie. Czyli potrzebna będzie wymiana obręczy?
vdcmike Opublikowano 24 Listopada 2020 Opublikowano 24 Listopada 2020 Najpierw sprawdź jak szerokie masz obręcze. 2,8 zakładali już na 30mm.
Wojtek O. Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Mam problem Zakładałem koleżance nowe oponki wczoraj i zaskoczyło mnie to iż jedna wyskoczyła z obręczy podczas pompowania. W życiu nie miałem takiego przypadku. Po ponownym ułożeniu wszystko było ok. Sprawdziłem rozmiar sie zgadzał 559. Dopiero dziś zobaczyłem że jest na oponie napisane drobnym druczkiem "Mount only on hoked rims" Zapewne to jest problemem iż obręcz w jej rowerze nie posiada rantu. Czy bezpieczne będzie poruszanie się na takiej oponie? Czy może ciśnienie(2,5tył 2,2 przód) utrzymać oponę w prawidłowej pozycji. Dziewczę używa go do dojazdu do pracy i na zakupy. Dzięki za wszystkie odpowiedzi
vdcmike Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Bezpośrednio ma to wpływ na bezpieczeństwo i nie powinno się w takich kwestiach robić fuszery. W .de gydyby serwisant odwalil talą kaszanę i coś by się stało użytkownikowi to poszedłby bezwzględnie za kraty.
Wojtek O. Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Niestety, nie zajmuje sie serwisem zawodowo. Jak dotad nie spotykalem sie z tym problemem. Zawsze opony siedzialy mocno. A informacja o rodzaju obreczy napisana na oponie jest troche ukryta. Oczywiscie w opisie polskiego dystrybutora nie ma o tym slowa. Co ciekawe na zdjeciach na oponie tez tej informacji brak.
xcwalter Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Cześć, Zmieniłem ostatnio obręcze z Syncros XR1.0 Carbon 29" i na nowe DT XR 361 i nie wchodzą na niej moje Schwalbe Nobby Nic 29" 2.25. Straszliwie muszę się nad nimi pastwić, żeby wcisnąć i boje się, że w terenie mogę mieć kłopot. Dlaczego tak się dzieje, czy jest na to jakieś lekarstwo? Czy teraz jestem ograniczony do wąskiego zbioru jakichś określonych opon?
DarekH Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Nie wiem co z tymi Nobby Nic, ale zdejmowanie tych opon z kół rowerka żony, uważam za największą traumę rowerową. Strasznie ciasny drut i namordowałem się z Nimi strasznie, więc to raczej przypadłość opon.
elmapeto Opublikowano 14 Grudnia 2020 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Tak bywa niestety. Ja ostatnio zakładałem oponę 2 godziny. Koszmar.
Rekomendowane odpowiedzi