Skocz do zawartości

Opona a obręcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo chcem kupić koła fo przełaja pod szytkę 33/32mm. I znalazłem całkiem fajne, ale szerokość obręczy 19mm. Nie wiem czy będzie to działało.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hej!

Jaką najwęższą oponę (na marginenie dodam, że chodzi mi o oponę tubeless ready) można założy na obręcz o szerokości wewnętrznej 46 mm (zewnętrzna 50 mm). Tabela pokazuje, że powinna być opona minimum 60 mm, ale może ktoś z doświadczenia ma jakieś inne informacje?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

50 mm zewnętrzna to chyba koło do Fat bike co? :)

Opublikowano

60 mm to około 2,35" szerokości opony. 2,1" chcesz na to założyć?

Opublikowano
1 godzinę temu, matteus8 napisał:

obręcz o szerokości wewnętrznej 46 mm (zewnętrzna 50 mm)

Także no...

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Kruk napisał:

50 mm zewnętrzna to chyba koło do Fat bike co? :)

17 godzin temu, PrzeLuka napisał:

60 mm to około 2,35" szerokości opony. 2,1" chcesz na to założyć?

Jestem na etapie szukania roweru pod wyprawy, mam kilka modeli na oku, no i porównuję specyfikację poszczególnych modeli w kontekście dostosowania sprzętu pod konkretną wyprawę. W przypadku opon muszę wiedzieć jakie mam pole manewru co do ich zmiany, aby w razie potrzeby móc założyć węższe gumy i zmniejszyć opory toczenia. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Obręcz 46 mm to jak mniemam koło 27,5"+ i to koło z powodzeniem możesz zastapić kołem 29" z obręczą o szerokości np. 21 mm.

Opublikowano
W dniu 2.08.2019 o 10:26, PrzeLuka napisał:

Obręcz 46 mm to jak mniemam koło 27,5"+ i to koło z powodzeniem możesz zastapić kołem 29" z obręczą o szerokości np. 21 mm.

Ok, dzięki za podpowiedzi. Pzdr!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.06.2017 o 13:34, PrzeLuka napisał:

Tabelka z roweroweporady.pl?

Tu mam z centrumrowerowe.pl

nnnnnnn.jpg

Nieco się różnią.

Te tabelki są *****. Mam obręcz o szerokości wewn. 14 mm, a jeżdżę na oponie 35 C i myślę żeby wsadzić szerszą.

Co właściwie oznacza 1 kolumna: szer. zewn, czy wewn.?

Edytowane przez Misterrajt
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Ja mam obręcze DT swiss E512 szerokość w środku 25mm. Okazuje się że dużo jeżdżę po asfalcie. Założył bym w przyszłym zezonie cieńsze lacie bardziej szutrowo szosowe 

Jaka najwyższą oponę mógłbym założyć na te obręcze? 

Czytałem wątek patrzyłem na tabele i..... 

Devilek na Earth s3
Opublikowano

Witam, 

Mam zamiar zakupić 2 opony Maxxis WET SCREAM 26X2,3 DRUT 2-PLY 42A, nie było by problemu lecz moja szerokość felgi wynosi 22 mm i 20 mm wysokości. I czy zastosowanie opony o szerokośći 2.3 może nieść za sobą jakieś konsekwencje np osunięcie się opony z felgi i czy mogę założyć taką oponę na moją felgę nie obawiając się, że podczas dużej prędkości nie zjedzie mi opona z felgi czy coś innego.
Jakie szerokości opon mogę zastosować na felgę 22 mm szerokości i 20 mm wysokości 

Opublikowano

Te 22 mm to masz na wewnętrznej czy zewnętrznej stronie obręczy. 

Devilek na Earth s3
Opublikowano

Dziękuje, w Maxxisach też się sprawdzi?

Opublikowano (edytowane)

Będzie dobrze. Kiedyś awaryjnie miałem na 17-ce wew oponę 2,25 i nie było aż tak strasznie jak by się wydawało. 

Nie wiem czy się pomylę ale chyba Maxxis nieco zawyża balon opony. Przynajmniej tak mi się wydaje w porównaniu z Schwalbe, które raczej trzyma parametry. 

Edytowane przez Ares
Devilek na Earth s3
Opublikowano

Czyli na moje koło 22mm wejdzie ta oponka Maxxis WET SCREAM 26X2,3 DRUT 2-PLY 42A?

Tak lub Nie?

Bo obawiam się np; że ona mi zjedzie z felgi podczas jazdy itp.

Bo ogólnie mam teraz na schwalbe 26x2.1 a docelowo Maxxis WET SCREAM 26X2,3 DRUT 2-PLY 42A

Oponka fajna w sam raz na teren w którym jeżdżę.

Opublikowano

Tak wejdzie i nie zejdzie 🤣

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Będzie dobrze, ja u siebie fabrycznie na obręczach 21mm (wewnętrzna) mam maxxisy ikony 2.2 cale i nie ma problemu

Ciekawa tabelka jest na 1enduropl, podane są optymalne według niego wielkości opon w stosunku do obręczy a nie tylko jaką da radę założyć na koło

Devilek na Earth s3
Opublikowano
1 godzinę temu, KrzysiekMTB napisał:

Tak wejdzie i nie zejdzie 🤣

Pozdrawiam

Krzysiek

Ostatnie moje pytanie apropo opon. OPONA MAXXIS WETSCREAM DH 26x2,40 DRUT 2PLY ST/42A

22mm szerokości wew i 20mm wysokości koła(felgi) znalazłem najmniejszy rozmiar to 26x2.40 i czy na 22mm wejdzie opona to na 100% ale czy jazda na niej jest bezpieczna cały czas chodzi mi czy nie niesie to za sobą jakiś niepożądanych skutków np psucie się koła czy OPONA DOBRZE BĘDZIE SIĘ TRZYMAĆ OBRĘCZY?

Czy MOGĘ włożyć na koło szerokości 22mm opone 2.4 cala

Opublikowano

No idziesz coraz bardziej grubo. To nie jest tak, że nagle opona sie nie trzyma, albo felga się niszczy - ryzyko jest takie, że opona zsunie się na zakręcie z felgi. Im szersza opona i węższa felga tym ryzyko większe. Do tego potrzeba jednak też w miarę niskie ciśnienie. Dodatkowo w trakcie jazdy będziesz czuł, że opona nie pracuje właściwie, nie masz precyzji prowadzenia. Ale w Twoim przypadku to drut, wiec nawet 2.4 powinna dać radę.

Pozdrawiam

Krzysiek

Sent from my BLA-L29 using Tapatalk

Opublikowano
14 godzin temu, KrzysiekMTB napisał:

To da radę. Tutaj masz tabelkę poglądowo, wprawdzie po niemiecku, ale to nie ma znaczenia w tym przypadku

https://www.schwalbe.com/de/reifenmasse

Pozdrawiam

Krzysiek

Po angielsku też jest, wystarczy "de" na "en" zamienić w adresie https://www.schwalbe.com/en/reifenmasse .

A tabelka pochodzi z tego pdfa na samym dole strony "Tech info bicycle tires" https://www.schwalbe.com/en/catalogesflyer

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam.We wiosnę chciałbym kupić szersze opony.Teraz jeżdżę na 2.10 a chciałbym 2.25 lub i nawet więcej ale zależy od jednego...Czy nie będą mi spadać z obręczy 26".

Edytowane przez Pa7ryk
Opublikowano

Nie nie będą choć wypadało by podać ile masz wewnętrznej szerokości na obręczy.