Skocz do zawartości

Opona a obręcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie natury takiej. Jak się ma szerokość opony do szerokości obręczy?

Np. maksymalna szerokość opony dla obręczy 19 mm.

Nie żebym był kompletnie zielony w tym temacie ale w necie jest tyle informacji i nie rzadko kompletnie sprzecznych. Poszukuje jakiegoś wiarygodnego i sprawdzonego źródła.

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

Do takiej obręczy możesz wrzucić nawet 2.4, ale przy niższym ciśnieniu może pływać przy bocznych przeciążeniach. Moim zdaniem idealnie to pasować będzie 2.25

Edytowane przez ludojad
1 godzinę temu, PrzeLuka napisał:

łem pytam. Np. opona 2,30" i obręcz 19 mm. Jakaś tabela coś takiego..

Tabelki mówią o tym samym, choć wydaje mi się, że w rowerowych poradach po prostu nie wyczerpano wszystkich możliwości co do szerokości opony. Bardzo dużo zalezy od kształtu samej obręczy, więc mogą zachodzić pewne rozbieżności co do tabelek. Dlatego najlepiej szukać danych dotyczących konkretnej obręczy. Jednka przy szerokości o której piszesz nie powinno być żadnych problemów, pod warunkiem, że opona zmieści Ci się w tylne widełki. Producenci ram równiez okreśłają maksymalny rozmiar opony jaki uda się wcisnąć, aby nie było problemów z użytkowaniem. Ja do starej ramy GT Zaskar wsadziłem opone 29x2.35, mimo że przewidziany przez producenta maksymalny rozmiar to 2.3. Efekt był taki, że po zabłoceniu opony od wewnętrznej strony widełek syf wytarł mi cały lakier do gołego aluminium, ponieważ odległośc między oponą a bocznymi widełkami była za mała. Przy wyborze opony trzeba mieć to na uwadze :)

• 1 rok później...
  • 7 miesięcy temu...

Hej,

Mam obręcze Bontrager Duster Elite Tubeless Ready w rowerze Trek 920 2019.
Aktualnie siedzą tutaj stockowe opony "Bontrager XR1, 29 x 2,00”

Chcę wymienić te opony na cieńsze typowo jakieś Schwalbe pod asfaltową turystykę rowerową.
Czy ktoś może wie jaką szerokość posiadają te obręcze i jakie najcieńsze opony mogę do nich wrzucić?
Nie chciałbym przesadzić, a na stronie Treka nie znajduję informacji o tych obręczach..

Tak jak w temacie czy będą mi pasowały opony Contineltal Mountain king 2 2.4 29 do moich obręczy Bontrager AT-650 nie mogę znaleźć info na temat szerokości jestem w pracy nie mam jak zmierzyć.

Pozdrawiam 

Gdzieś wyczytałem, że są to wymiary 622 x 19 mm

2 godziny temu, Mariusz91 napisał:

Tak jak w temacie czy będą mi pasowały opony Contineltal Mountain king 2 2.4 29 do moich obręczy Bontrager AT-650 nie mogę znaleźć info na temat szerokości jestem w pracy nie mam jak zmierzyć.

Pozdrawiam 

Gdzieś wyczytałem, że są to wymiary 622 x 19 mm

Miałem założone opony 29x2.35 i 2x2.25 w feldze 19mm w terenie słabo sie to sprawdzało. źle sie opona już układała na tak wąskich kołach, w zakretach czułem efekt "uślizgiwania" sie opony, o jeździe na niskim ciśnieniu można zapomnieć. Zmieniłem koła, i obręcze mają 24 mm we wnątrz i jest całkiem inna jazda.

2 godziny temu, seraph napisał:

Chociaż z drugiej strony ponoć Conti zawyża rozmiar...

Dla przykładu Race Kingi 2,2" są szersze niż X Kingi 2,2". 

4 godziny temu, Mariusz91 napisał:

622 x 19 mm

Jeśli 19 mm to max 2,25" . Już przy 2,3" zaczynają się problemy z ułożeniem opony.

1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Dla przykładu Race Kingi 2,2" są szersze niż X Kingi 2,2". 

Jeśli 19 mm to max 2,25" . Już przy 2,3" zaczynają się problemy z ułożeniem opony.

U mnie włąsnie przy 2.25" była już kicha

1 minutę temu, Kruup napisał:

U mnie włąsnie przy 2.25" była już kicha

Sporo też zależy od samej obręczy, od kształtu rantu itp. U mnie 2,25" śmigają aż miło ale z racji, że X i Race Kingi w tym rozmiarze nie występują to zszedłem do 2,2". 

Godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Sporo też zależy od samej obręczy, od kształtu rantu itp. U mnie 2,25" śmigają aż miło ale z racji, że X i Race Kingi w tym rozmiarze nie występują to zszedłem do 2,2". 

U mnie to były koła accent exe a opony Vittoria Mezcal i Morsa. Może ma też znaczenie waga człowiek?. Ja przekraczam 100 kg :)

Edytowane przez Gość