Skocz do zawartości

Czy rower Kross to dobry wybór?

Dawid Chołuj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kross Level R4 z 2015 roku, nie mam większych zastrzeżeń. Jedynie na początku nie mogłem poradzić sobie z piszczącymi hamulcami (odtłuszczałem tarcze i ścierałem klocki) więc skończyło się na wymianie tarcz. Podobają mi się ramy Krossa, ale rzadko mają sztywną oś z tyłu, co teraz uważam za wadę ;)

Opublikowano
4 godziny temu, BazylPL napisał:

Kross Level R4 z 2015 roku, nie mam większych zastrzeżeń. Jedynie na początku nie mogłem poradzić sobie z piszczącymi hamulcami (odtłuszczałem tarcze i ścierałem klocki) więc skończyło się na wymianie tarcz. Podobają mi się ramy Krossa, ale rzadko mają sztywną oś z tyłu, co teraz uważam za wadę ;)

W levelu B7 2016 masz już dwie sztywne ośki

20160528_162347.jpg

• Pomógł 1
Opublikowano

O widzisz. Tym bardziej wielka szkoda, że nie sprzedają samych ram :|

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.04.2017 o 23:04, Piwko napisał:

Zobacz na przykładzie naszej mistrzyni Maji Włoszczowskiej. Śmiga na Kross. Według mnie teraz już Kross jest mega spoko

No bez jaj z takimi przykładami ? To tak jakby rekomendować komuś citroena xsarę bo Sebastian Loeb zdobył w niej tytuł rajdowego mistrza świata ? 

Edytowane przez Wog
Opublikowano
12 godzin temu, Wog napisał:

No bez jaj z takimi przykładami ? To tak jakby rekomendować komuś citroena xsarę bo Sebastian Loeb zdobył w niej tytuł rajdowego mistrza świata ? 

Chodzi o rame zobacz jaka tam była trasa i jakoś nie pękła chodź to model z najwyżej półki, ale to coś o krosie świadczy.

Opublikowano

Jej rama miała tyle wspólnego z ramami rowerów tych sklepowych (nawet tych z najwyższej półki) co moja xsara (miałem w najwyższej opcji wyposazeniowej) z jego autem. Świetna reklama i promocja, pogratulować. Też kupiłem bo uważałem ze skoro citroen potrafi przygotować tak auta że wygrywają to może i porządnie zrobią moje auto ?

Opublikowano

Ja mam B9 z 2014 roku. Co prawda samą ramę ale to głównie o nią chodzi wiec sie wypowiem. Nie jest najsztywniejsza ale daje radę :) z nowymi kołami i osią thru bolt 10mm z tyłu sporo zyskuje. Mieści z tyłu nawet oponę 2.35 :) jeśli chodzi o geometrię to wydaje mi sie długa mimo rozmiaru 19" i wzrostu 183cm. Tutaj rozwiązaniem dla mnie okazał się mostek 70mm -7 stopni. Jedyną pomyłką jak dla mnie jest mocowanie zacisku hamulca. Ciężko tam sie dobrać kluczem ampulowym. Rower można zobaczyć na moim profilu. Jeśli chodzi o nowe modele krossa to plastikowe zaślepki wewnętrznego prowadzenia linek to żart, są totalnie twarde i wypadają z ramy przy mocniejszym skręcie kierownicą. Poza tym rozmiary do modelu B/R 6 są mocno zawyżone. 

Opublikowano

Są jakieś różnice pomiędzy ramami Krossów B9 / B10 i B11 na 2017 rok? Czy róznice są tylko w osprzęcie i widelcu?

Opublikowano

B9 i 10 to Carbon t784 a B11 12 i B+ to Carbon SL

Opublikowano

Podziękował. Teraz dopiero to zauważyłem na stronie Krossa.

Opublikowano (edytowane)

Obecnie Kross produkuje ciekawe rowery. Sam mam, B2 z 2015 roku, zaliczył ze mną kilka wyjazdów w góry i trzyma się. Fakt, że na zmienionym napędzie i hamulcach:D Z naszych rodzimych marek rowerowych, interesująco pod względem cen, przedstawia się również mało znany Northtec. Przy czym, w tegorocznej ofercie nie widzę modelu na pełnym napędzie XT.

Edytowane przez Borsuk
Opublikowano

Dla początkującego lub po prostu przeciętnego użytkownika istotny jest rozmiar ramy. Generalnie ramy kross są takie same w modelach od b1 do b6 i r1-r6. Różnice tkwią w wyposażeniu rowera i tu ważny jest budżet. Rowery oznaczone nr 3 mają już hamulce hydrauliczne, co wyklucza stosowanie linek do hamulca, co już jest fajnym dodatkiem.

Jeśli ktoś uważa, że są to słabe rowery, na pewno nie oglądał ostatniej olimpiady w RIO.

Opublikowano

Chyba w 2011 kupiłem Kross'a Level A4. Jeździłem nim do końca sezonu 2014. Bez większych problemów. W 2015 kupiłem 29'' - Level B7 - służy mi do dzisiaj. Świetny rower! Żeby nie było tak kolorowo. Trochę mnie irytowało, że Kross montuje hamulce Avid'a, co w przypadku mojego B7, skończyło się w tamtym roku wymianą na komplet SLX. Odległości klocków od tarczy, regulacja i odgłosy Elixir'ów 1 - masakra. To w zasadzie jedyna poważniejsza modyfikacja jaką robiłem. Po montażu SLX'ów i nowych tarcz Shimano jest bajka.
A4 sprzedałem koledze, który używa go wciąż do rekreacji i jest też bardzo zadowolony.
Dodatkowo w tym roku rozszerzyłem park maszynowy o swoją pierwszą szosę - Vento 4.0. Jeszcze się z nim dobrze nie oswoiłem, ale wydaje się dobrym wyborem.

Ogólnie bardzo polecam rowery Kross, przynajmniej te z linii Level. Uważam, że świetny stosunek jakości do ceny. Fajna firma, rozwojowa, no i polska!

Opublikowano

Ja śmigam już drugi rok na Kross Hexagon X9 i jestem bardzo zadowolony. Staram się dbać o niego jak tylko mogę i odwdzięcza się bezawaryjną jazdą. :)

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.04.2017 o 23:04, Piwko napisał:

tak jak tu już koledzy napisali. Kross to naprawdę spoko marka teraz może kiedyś parę lat temu jak dyscyplina xc nie była tak znana, zdarzały się stwierdzenia że marka Kross to badziew i bo z Polski. Myślę że to odeszło już do lamusa. Zobacz na przykładzie naszej mistrzyni Maji Włoszczowskiej. Śmiga na Kross. Według mnie teraz już Kross jest mega spoko i nawet Romet daje radę xD

Maja smiga na Kross-ie owszem ale nie majacym praktycznie nic wspolnego z tymi "ze sklepu" :) No moze napis na ramie jest taki sam, reszta to sprzet robiony pod zawodnika na osprzecie o ktorym moze zapomniec zdecydowana większość "cywili" i o ew. "niewidocznych" usterkach / awariach wie tylko sama Maja i reszta Team-u  :D

Ale fakt jest taki ze Kross ma szeroki wybór i mozna smiało dobrac cos pod siebie. Ja np jestem zadowolony z Kellys-a, a dla czego nie jak do okola pełno Kross-ow jezdzi 9_9

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Mialem dwa krossy i dwa sprzedalem sezon i na bazar 

Piszecie ze kross jest fajny jak wymienicie w nim to to to i to .........

Niestety kross jest fajny za duze pieniadze .czyli wysokie modele rowery w nizszych cenach nie sa juz tak kolorowe .za te pieniadze mozna kupic lepszy rower od konkurencyjnej firmy 

Takie jest moje zdanie .ale czy ja sie znam ?

Opublikowano
Dnia 14.04.2017 o 05:01, revolta1 napisał:

Niestety kross jest fajny za duze pieniadze .czyli wysokie modele rowery w nizszych cenach nie sa juz tak kolorowe .za te pieniadze mozna kupic lepszy rower od konkurencyjnej firmy 

Takie jest moje zdanie .ale czy ja sie znam ?

Ja też się nie znam... co ja tam w ogóle wiem :)  Mam swoją pracę.. w ogóle mnie to nie interesuje :)  Ale w pełni popieram. Dokładnie za tą samą kwotę można kupić konkurenta i zaoszczędzić na wstępnych wydatkach. Nie jestem zwolennikiem patriotyzmu handlowego. Wolę być szanowany przez obcego niż wyrzucić uczciwie zarobiony hajs w błoto i napełnić kieszeń "rodakowi".  Zresztą jest przynajmniej kilka innych polskich producentów rowerów.  Ale cicho być, nie chcę urazić niczyich uczuć do marki Kross. Na pewno znajdzie się wielu, którzy "jeżdżą Krossem i są zadowoleni" :x  To chyba mówi wszystko... ;)

Opublikowano

B7 a.d.2015 przerzuciłem z nizin gdzie mieszkam w góry gdzie bywam celem dobicia i nie oszczędzania.Po dwóch latach katowania po szlakach pieszych ma się dobrze .Oczywiście wymiana napędu i odpowietrzenie hamulca,ale to zawsze się trafi.W moim przypadku jest to czwarty 29 cali co mogę ocenić i jest ok ?

Opublikowano

Kross poprawił swoje ramy już w modelach na 2016, więc postanowiłem ”wspomóc” polską gospodarkę zakupując Level B7 2016 w zimie tego roku. Kupując Kross'a proszę pamiętać, że rozmiarówka ram uległa zmianie, tzn. ja mam 189 cm wzrostu i ramę 2016 w rozmiarze M. W roku 2017 są one trochę mniejsze, więc brałbym już L.

Generalnie jak najbardziej polecam!

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Kupiłem jesienią Level B8 2016 i o ile zdążyłem troszkę pojeździć o tyle uważam, że rower jest całkiem fajny. Natomiast kumpel ma rower na dość starej ramie A6 i też jest bardzo zadowolony. Podobnie jak @Pac nie jestem handlowym patriotą, ale nie twierdzę, że wszystko co polskie to be. Dałem szansę Kross'owi i jak do tej pory (choć minęło mało czasu) nie jestem zawiedziony.

Dnia 14.04.2017 o 05:01, revolta1 napisał:

Piszecie ze kross jest fajny jak wymienicie w nim to to to i to .........

Każdy rower dostosowuje się pod siebie. Nie ma takich które by wszystkim pasowały. Ja nawet nie założyłem siodełka Kross'a i zastanawiam się czy nie przyciąć kierownicy (choć postanowiłem pojeździć sezon i dopiero podjąć decyzję). Ktoś inny wymieni amor bo mu będzie mało tego co jest w oferowanym modelu, jeszcze inny zaraz koła da inne. Ale to nie oznacza, że rower (czy wręcz cała marka) jest zły.

Opublikowano

Nie twierdze ze marka jest zla 

Ale jak kupujesz powiedzmy treka . speca. Gianta. Wymieniasz 2 rzeczy i jest ok . krossa i wymieniasz 7 rzeczy zeby bylo ok . to cos nie tak . moze bardziej sie czepiam tu geometri ramy. mi nie pasowala w kilku modelach i tyle . kupilem treka i jest idealnie.

Opublikowano
5 minut temu, revolta1 napisał:

Nie twierdze ze marka jest zla 

Ale jak kupujesz powiedzmy treka . speca. Gianta. Wymieniasz 2 rzeczy i jest ok . krossa i wymieniasz 7 rzeczy zeby bylo ok . to cos nie tak . moze bardziej sie czepiam tu geometri ramy. mi nie pasowala w kilku modelach i tyle . kupilem treka i jest idealnie.

Tak do końca nie jest...

Przynajmniej w niektórych przypadkach.

Zmiany osprzętu wymusza wiele czynników, jest to kwestia indywidualna.

Są ludzie co kupią i będą jeździć bez wymieniania czegokolwiek, a są tacy jak ja co kombinują, eksperymentują...

U mnie wymuszała to rosnąca forma, a co za tym idzie potrzeba lepiej działającego osprzętu.

Założenie początkowe było: zakup roweru ze słabszym osprzętem,  dość przyzwoitym amortyzatorem, by w miarę zużywania się komponentów wymieniać elementy.

Generalnie jestem zawsze szukającym okazji do rozsądnych upgradów, co możecie sobie moim wątku o mojej maszynce obejrzeć.

Opublikowano

Dlaczego wziales treka nie krossa ?

Opublikowano (edytowane)

Mam podobnie jak Człowiek Pająk  😊👍 Ale to temat rzeka jest i w sumie ciagnac sie moze w nieskonczonosc.... 

Siadłem pierwszy raz na szose i sobie mysle FAK ale jestem nachylony kregosłup mi do tyłka wejdzie po pierwszym kilometrze walne mostek na plus i kilka podkladek bedzie gitara. Dzisiaj mam mostek w negatywie bez zadnej podkladki ! Kwestia gustu i pozniejszego dopasowania 😊

Edytowane przez Eldo