Skocz do zawartości

[napęd] Deore M6000 2 x 10

filar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz wziąć kmc x11 ale... one robią symboliczne względem x10 przebiegi (2-3x mniejsze) i są ze 30% droższe. 

Opublikowano

Weź sobie 11s . Najlepszy jest connex 11sX lub KMC X11SL. 

Opublikowano

Nie wiem jak conex ale kmc potrafią zrobić 800km ;). Nie ma znaczenia czy SL czy EL czy nawet OEM .73.

Opublikowano
10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Teraz masz z dolnym ciągiem i najbezpieczniej weź taką samą IFDM6025HX6. Tu masz taniej

https://rowerplus.pl/przerzutki-przednie-mtb-cross-trekking/6551-shimano-fd-m6022-deore-przerzutka-przednia-2x10-klasyczna.html

Jednak musze na centrumrowerowe, co prawda ciut drozej ale szybciej bo na tamtej stronce tydzień czekania. Dłużej już nie wytrzymam bez roweru :( 

myślę, że ta będzie dobra, jest wybór na down swing i obejmę high clamp

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-fd-m6025-pd16808/?v_Id=120842

Opublikowano

Jest ok

Ps. Zobacz jeszcze na sbike.pl

Connex 11sX jest świetny. Przejechałem na nim że 2000km i nie ma zużycia  

Opublikowano

Witam, mam ofertę kupna pełnego napędu deore m6000:
1.korba FC-M6000 2rz 34-24t ramie 175mm
2.kaseta CS-H500 11-42
3.przerzutka tylna RD-M6000 ze sprzęgłem 
4.przerzutka przednia FD-M6020 
5.manetki SL-M6000 obejma
6. Pedały Dartmoor Alu z wymiennymi piniami
7. Łańcuch 10rzedowy (bez spinki)

Napęd w stanie dobry +, zdjęty z Meridy 500 Lite. 

Moje pytanie jest takie, czy jest to opłacalne za 380zł całość?

Pozdrawiam.received-294168558607365.jpg

Opublikowano

Cześć SzajBajki,

Chciałabym prosić Was o radę - chcę wymienić mój stary napęd Shimano Alivio na Shimano Deore M6000 w mojej ukochanej Meridzie Matts 40-D (chyba z 2009 roku, ale nie dam sobie ręki uciąć czy aby napewno ;) ).

Rower mam od nowości i nie zamienię go na żaden inny - uwielbiam geometrię tej Meridy i to jak się na niej czuję, ale osprzęt ma już zajechany i koniecznie trzeba go wymienić.

Mój wybór padł na wspomnianą powyżej grupę M6000, ale są tam takie detale, których nie potrafię dobrać sama i stąd moja prośba do Was.
Poniżej podaję listę tego co wybrałam i z czym mam wątpliwości:

• SHIMANO DEORE CS HG50-10 Kaseta zębatek MTB 10 rzędowa 11/36 + łańcuch CN HG54 10 rzędowy
  • SHIMANO DEORE FC M6000-2 MECHANIZM KORBOWY KORBA 175mm 36x26T 2x10rz
  • SHIMANO DEORE RD M6000 GS SHADOW+ przerzutka tylna 10rz - Nie wiem którą wersję wybrać (SG czy SGS)
  • SHIMANO DEORE FD M6020/M6025 przerzutka przednia - nie wiem jakie mocowanie będzie pasować do mojej ramy i która będzie lepsza m6020 czy m6025
  • SHIMANO DEORE SL M6000 MANETKI DŹWIGNIE PRZERZUTEK LEWA PRAWA 2/3x10rz
  • SHIMANO DEORE BR M6000 + BL M6000 HAMULCE TARCZOWE KOMPLET OKŁADZINY ŻYWICZNE

Poza tym chciałabym prosić o doradzenie wyboru supportu oraz informację czy są jeszcze jakieś elementy, które są niezbędne aby wymienić osprzęt w mojej Meridzie
Załączam zdjęcia mojego roweru:

JbNkSs.jpg
JbN8HG.jpg

JbNeln.jpg

JbNOKX.jpg

JbNSRf.jpg

JbNUN4.jpg

JbN4x2.jpg

JbNgDl.jpg

JbN6VS.jpg

Z góry dzięki serdeczne za odpowiedź i pomoc:)

Pozdrawiam,
Anka

Opublikowano

No to tak:

SHIMANO DEORE CS HG50-10 Kaseta zębatek MTB 10 rzędowa 11/36 + łańcuch CN HG54 10 rzędowy - Będzie oki jeśli nie potrzebujesz stromych podjazdów robić. Jeśli tak to bierz Cn hg 500. Łańcuch  taki sobie ale działa.

SHIMANO DEORE FC M6000-2 MECHANIZM KORBOWY KORBA 175mm 36x26T 2x10rz - znów jeśli nie potrzebujesz prędkości większych to okey, jeśli chcesz trochę szybciej jeździć bierz 38-28 korbę

SHIMANO DEORE RD M6000 GS SHADOW+ przerzutka tylna 10rz - Nie wiem którą wersję wybrać (SG czy SGS) - koniecznie bierz GS ( nie ma SG) nie wdając się w szczegóły.

SHIMANO DEORE FD M6020/M6025 przerzutka przednia - nie wiem jakie mocowanie będzie pasować do mojej ramy i która będzie lepsza m6020 czy m6025 - Do twojej ramy jest potrzebne dolny ciąg linki czyli potrzebujesz FD m6025 Down Swing

SHIMANO DEORE SL M6000 MANETKI DŹWIGNIE PRZERZUTEK LEWA PRAWA 2/3x10rz - Deorki dźwignie są oki ale jak chcesz bajery i twardsze przerzucanie to XT m780

SHIMANO DEORE BR M6000 + BL M6000 HAMULCE TARCZOWE KOMPLET OKŁADZINY ŻYWICZNE - Dobre i popularne heble polecam. Proste w serwisie.

Suport - jeśli nie kupisz korby razem z suportem bierz Token TK878 na allegro są w promce za 80 parę zł ale pracują bardzo fajnie, na forum dużo osób ma ten suport, w tym ja :)

P.S. jeśli nie dostaniesz nowych pancerzy z manetkami, to kup nowe z końcówkami, to wiele poprawi i to taka zalecana wymiana. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kolega mnie trochę ubiegł i jasno opisał wszystko.

W dniu 29.06.2020 o 22:37, AHS napisał:
  • SHIMANO DEORE FC M6000-2 MECHANIZM KORBOWY KORBA 175mm 36x26T 2x10rz

Jedynie mam pytanie odnośnie korby.Ile koleżanko masz wzrostu?Przy korbach masz wybór długości ramion

Kolejna rzecz,to weź sobie najbardziej uniwersalny napęd,czyli 

Korba 28/38

Kaseta 11-42

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki serdeczne za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi. Niesamowicie mi pomogliście:)
Korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś może mi polecić dobry serwis rowerowy w Wawie, który złożyłby mi to wszystko dobrze do kupy i nie skasował milionów?

Edytowane przez AHS
Opublikowano
48 minut temu, AHS napisał:

Dzięki serdeczne za pomoc

Dziękujesz klikając serduszko w prawym dolnym rogu postu ;)

51 minut temu, AHS napisał:

w Wawie,

W warszawie nie :/.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć ponownie,

Udało mi się wymienić całą grupę na Deore (w tym korba - SHIMANO DEORE FC-M6000-2 38/28T 175mm, kaseta - Shimano HG500-10 10 biegów 11-42, łańcuch - Shimano XT CN-HG95 10s 116). Jedynym wyjątkiem jest przerzutka przednia - nie było dostępnych Deore, więc po prostu wzięłam SLX. Do tego wymieniłam support na polecony Token TK878, oraz wymieniłam koła, łącznie z piastami, na Novatec ( NT-D032SB, NT-D041SB QR9).

Znalazłam serwis rowerowy, który miał świetne opinie, skonsultowałam kompatybilność wszystkich części jeszcze raz z serwisantem i oddałam całość do złożenia. Przy odbiorze usłyszałam żeby po 200km przyjechać na regulację przerzutek. Wszystko wyglądało dobrze, aż do przetestowania roweru.

Okazuje się, że łańcuch haczy mi na najmniejszych zębatkach na kasecie (większa zębatka mocno zahacza o niego przy schodzeniu łańcucha, jakby chciała go podebrać) , na tyle poważnie, że czuję przeskoki pod pedałem i słychać nierównomierne grzechotanie. Natomiast zmiana przełożenia, na wspomniane, dwie najmniejsze zębatki, jest bardzo głośna (siłowa) i czuję w jej trakcie mocne tąpnięcie pod nogą.

Czy możecie mi podpowiedzieć w czym może leżeć przyczyna? Niezbyt podoba mi się wizja zawierzania tylko serwisowi, który z czymś takim wypuszcza rower od siebie, a mam zamiar udać się do nich w ramach reklamacji, z prośbą o naprawienie tego problemu. Chcę uniknąć wciskania mi kitów, więc będę wdzięczna za propozycje z czego może wynikać ten problem.

Oczywiście szukałam odpowiedzi na pytanie z czego to może wynikać, ale z tego co udało mi się znaleźć, nie widzę żeby łańcuch pod złym kątem wchodził na kasetę z przerzutki, tylko, że źle schodzi - wadząc o większą zębatkę. Jeszcze trafiłam na wyjaśnienie z zajechaną piastą, ale przecież piasta u mnie jest nowiutka.

Mój stary sprzęt nie sprawiał takich problemów, mimo, że był stary - miałam mniej przełożeń na kasecie, a korba była 3-rzędowa. Na moje oko obecnie wygląda to na problem wynikający ze zbyt dużego kąta między korbą a najmniejszymi zębatkami kasety, ale nie chce mi się wierzyć, że takie chrobotanie, przeskakiwanie jest normą w 2x10.
Jedyna rzecz, której się dopatrzyłam (ale ona nie wyjaśnia całego zjawiska haczenia łańcucha o większą zębatkę) to dość wystający od wewnętrznej strony łańcucha pin ze spinki.
Jeśli są potrzebne jakieś zdjęcia albo filmiki, to oczywiście dajcie znać i podrzucę.

Z góry dzięki serdeczne za pomoc (mam nadzieję, że temat jest we właściwym wątku, ponieważ nie znalazłam lepiej pasującego):)

Edytowane przez AHS
Opublikowano
20 minut temu, AHS napisał:

Jedyna rzecz, której się dopatrzyłam (ale ona nie wyjaśnia całego zjawiska haczenia łańcucha o większą zębatkę) to dość wystający od wewnętrznej strony łańcucha pin ze spinki.

Spinka. Miałem podobne kłopoty w 1x11. Wymieniłem spinkę Connex na oryginalną jaka była z łańcuchem Schimano i teraz jest OK.

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 minuty temu, Motke napisał:

Spinka. Miałem podobne kłopoty w 1x11. Wymieniłem spinkę Connex na oryginalną jaka była z łańcuchem Schimano i teraz jest OK.

Dzięki za szybką odpowiedź:)

Na bank poproszę o wymianę pinu, w serwisie, tak, żeby nie wystawał z jednej strony (spinka jest oryginalna). Niemniej mam wrażenie, że łańcuch jest 'podbierany' przez większą zębatkę na całej swojej długości - oczywiście jestem laikiem i być może to jest tylko kwestia wystającego pinu.
Jednak nadal nie wiem czemu te dwie najmniejsze zębatki mają, nie tylko problem z 'podbieraniem' łańcucha przez większe zębatki, ale i z wrzucaniem na nie łańcucha przy zmianach przełożeń (w trakcie jazdy to strasznie wali po uszach, plus jeszcze to silne tąpnięcie pod stopą).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 23.07.2020 o 15:44, AHS napisał:

Dzięki za szybką odpowiedź:)

Czy udało się rozwiązać problem? Co było przyczyną?