Skocz do zawartości

[napęd] Deore M6000 2 x 10

filar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Idealny wybór 2x10 m6000.

Ja jeżdżę w TPK i wystarcza mi nawet 1x10. Korba ma 2 zębatki 36 i 24 ale nie mam przerzutki i manetki.

W dużych górach zrzucam łańcuch nogą. Spowrotem bez zsiadania ręką daję wyżej. Nawet niektorzy zawodnicy stosują ten trik.

Jeśli z wymianą korby to dałbym na serwis. Chyba że chcesz się mocno rozwinąć i w przyszłości wszystko robić sam. Do czego zachęcam.

Mój 1.5x10 😉

20200220_121358.jpg

Edytowane przez leszcz
Opublikowano

Też uważam, że jeśli jesteś zdecydowany reanimować ten rower to Deorka będzie dobra.

Napędy 2 na są bardzo uniwersalny.

Ja bym złożył sam bo mam narzędzia i trochę wprawy ale jeśli Ty się na tym nic a nic nie znasz to oddaj do serwisu.

Opublikowano

Witam i dziękuję za sugestie. Tak zrobiłem. Umuwiłem się do serwisu w przyszłym tygodniu. Wyjdzie mnie ok 250zł za poskładanie wszystkiego razem z kołami. Najbardziej przerażało mnie ustawienie przerzutek. Na zdjęciu moja stalowa maszyna przed transformacją :). Jak ją odbiorę to się pochwalę wygląde jak i wrażeniami z pierwszej jazdy. Pozdrawiam.

Ps. Potrzebuję dobrych 1 1/8" klasycznych sterów. Ma ktoś namiary?

WP_20191014_13_48_26_Pro.jpg
Opublikowano

Witam. Właśnie skompletowalem wszystkie części do mojego treka. Czeka go druga młodość☺️.

Dostalem też te nieszczęsne stery. Polowałem na tanga seiki czy jakoś tak ale nigdzie nie mają w kolorze czarnym. Postawiłem na neco h717 na łożyskach maszynowych. Powiem że wykonanie stoi na bardzo wysokim poziomie. O dziwo zastosowano łożyska o parametrach co japońskie tanga czy inne dobre marki także jak padną to nie trzeba będzie wybijać misek tylko wymiana łożyska i wsio. 

W czwartek jadę zawieźć maszynę do poskładania. 

Tak z czystej ciekawości. Czy można dobrać kolor ramy do oryginału? Czy trek stosuje lakierowanie proszkowe czy inne technologie? Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy,

Zastanawiam się nad wyborem kasety. W związku z tym dwa pytania:

1. SunRace MXO 11-36 czy też Deore CS HG-50 11-36 lub CS HG-500 11-34?

2. Czy kasety te wejdą na bębenek piasty XT M756 (8/9 Rzędowa piasta )

Ma to pracować z napędem 2x10 i korbą Deore m6000 36/26. Jazda bardziej rekreacyjna, w miare mozliwości do pracy, las plus może z dwa razy miesiącu Beskidy. Starty póki co wykluczone.

Powroty po latach są ciężkie;). Dzięki za pomoc.

Opublikowano
8 minut temu, magol napisał:

1. SunRace MXO 11-36 czy też Deore CS HG-50 11-36 lub CS HG-500 11-34?

Kup to na co Cię stać.

8 minut temu, magol napisał:

2. Czy kasety te wejdą na bębenek piasty XT M756 (8/9 Rzędowa piasta )

Tak.

Opublikowano

Witam. Mój trek 800 wrócił cały w nowej odsłonie deore m6000. Nie ma jeszcze opon bo nie zdecydowałem jakie. Jest piękny.

WP_20200308_001.jpg
  • Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Parę obiecanych fotek. Nowy rower prowadzi się super. Praca nowego napędu wraz z wyregulowaniem przerzutek to pierwsza liga. Podziękowania dla serwisu. Naprawdę kawał dobrej roboty. O dziwo przednia przerzutka w żadnym położeniu nawet skrajnym nie obciera o łańcuch. Rewelacja. 

IMG_8914.JPG IMG_8915.JPG IMG_8916.JPG IMG_8917.JPG IMG_8918.JPG IMG_8919.JPG IMG_8920.JPG
  • Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Przede wszystkim chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik tego zacnego forum 👋👋

Jestem Bombiszcz, pochodzę z okolic Lublina i nie pedałuję od tygodnia bo moją korbę 3-rzędową szlag trafił 😢

Chciałbym przejść na napęd 2x10, zastanawiałem się nad grupą Shimano Deore m6000. Jednakże, z uwagi na fakt dużych rozbieżności w wyszukiwanych wynikach postanowiłem dołączyć do Waszego grona i założyć własny temat, zawsze to jakaś możliwość zasięgnięcia większej ilości opinii, jak również porad. 

Obecnie jeżdżę na Scott aspect 950 2016r. 

Rama: Aspect 700/900 Series Alloy 6061 rozmiar L

Koło: 29"

Korba: SHIMANO Tourney FC-TY301

Suport: Shimano BB-UN 100

Kaseta: SHIMANO Alivio CS-HG51

Łańcuch: SHIMANO Alivio CN-HG40

Jak już wspomniałem, chciałbym przejść na napęd 2x10. Upatrzyłem sobie osprzęt Shimano Deore M6000.

Jednakże, lepiej 10 razy zapytać niż raz źle zamówić :))

Oczywiście mam masę pytań, co by rozwiać moje troski, ale wszystko krok po kroku.

Obecnie ramiona korby mają 170mm. Mam 184cm wzrostu i zastanawiam się, czy przechodząc na napęd 2x10 zmienić ramię na 175mm. Co o tym myślicie? Zastanawiam się, jaką różnicę odczuję. 

Tereny po jakich się poruszam to 3/4 las oraz polne ścieżki, 1/4 to drogi i ścieżki asfaltowe, tu gdzież nasze super ekstra ścieżki z kostki :D

Nie ma u mnie stromych podjazdów, co nie znaczy, że nie pokusiłbym się o pokonanie takiego, gdyby pojawił się na mojej drodze :D

Zestaw nad jakim myślałem to:

Korba: SHIMANO Deore FC-M6000 38-28, 175mm

Manetki: SHIMANO Deore SL-M6000

Przerzutka tylna: SHIMANO Deore RD-M6000 GS

Przerzutka przednia: SHIMANO Deore FD-M6020

Wkład suportu: Hollow-tech 2 ? Tutaj przyznam szczerze, będę wdzięczny za sugestie.

Kaseta: SHIMANO Deore CS-HG50 11-36

Łańcuch: SHIMANO XT CN-HG95 / KMC X10EL

To tak z grubsza co i jak, w kwestii ukierunkowania mojego upgrade'u.

Za niedoskonałości w nowym temacie z góry przepraszam.

Proszę o pomoc w doborze komponentów, ewentualnych wymian itp itd. Z góry dziękuję :)

Niech moc będzie z Wami! 

Opublikowano

Zdecydowanie 175mm.

Sprawdź w gearcalculator czy oby przód 28T z największą koronką kasety 36T będzie wystarczające - IMHO raczej nie. Sprawdź czy w takim terenie potrzebujesz bezwzględnie 38T. Może warto nieco rozszerzyć kasetę i/lub zmniejszyć uzębienia na korbie. 

Opublikowano
57 minut temu, Bombiszcz napisał:

Korba: SHIMANO Deore FC-M6000 38-28, 175mm

Do twojego sposobu jazdy wziął bym 36/26.

Godzinę temu, Bombiszcz napisał:

Wkład suportu: Hollow-tech 2 ? Tutaj przyznam szczerze, będę wdzięczny za sugestie.

Wystarczy Ci BB52

https://allegro.pl/oferta/shimano-miski-suportu-sm-bb52-hollowtech-ii-new-mb-7819938368?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Moim zdaniem najlepsze są Token TK878,ale są 3x droższe

Kaseta: SHIMANO Deore CS-HG50 11-36

Tu wziął bym 11-40, ale będziesz musiał przerzutke wziąć SGS

Łańcuch: SHIMANO XT CN-HG95 / KMC X10EL

Łańcuch weź sobie 11s,będzie lepiej działał z napędem 10s 

Opublikowano
10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Do twojego sposobu jazdy wziął bym 36/26.

Wystarczy Ci BB52

https://allegro.pl/oferta/shimano-miski-suportu-sm-bb52-hollowtech-ii-new-mb-7819938368?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Moim zdaniem najlepsze są Token TK878,ale są 3x droższe

Łańcuch weź sobie 11s,będzie lepiej działał z napędem 10s 

AccentSzaj dlaczego łańcuch 11s a nie dedykowany do kasety 10rz?

Opublikowano
2 godziny temu, Bombiszcz napisał:

łańcuch 11s

Płynniej chodzi. Napęd pracuje ciszej i bardziej precyzyjnie.

Łańcuchy od 9-12 mają tą samą szer. wew. ogniwa,dlatego 11s ;)

Opublikowano
9 godzin temu, Bombiszcz napisał:

AccentSzaj dlaczego łańcuch 11s a nie dedykowany do kasety 10rz?

Znowu to samo :P 

Łańcuchy 11 shimano są lepiej wyprofilowane niż 10 i lepiej pracują na napędach 10, przerabiany temat N razy.

Opublikowano
W dniu 21.06.2020 o 01:45, Accent_Szaj napisał:

Zdecydowałem się na przód 38/28 i kasetę 11-42.

Wózek SGS wobec tego? 

Panowie wybaczcie, że tak dopytuję. Po prostu chciałbym zamówić komplet napędu raz a dobrze :)))

Skoro wybieram kasetę 11-42 a przód mam 38-28...licząc za przykładem znanym - pojemność tylnej przerzutki wynosi 41.

W związku z powyższym, jak udało mi się doczytać, wózek GS obsługuje do 41 a SGS od 41. Więc jak wybiorę GS to też dobrze? Trafiłem na posty, w których podawaliście, że wybór SGS jest ukierunkowany na większe możliwości rozwoju napędu w przyszłości. Jak również gdzieś znalazłem, że w deorce m6000 gs obsługuje kasety 11-36 a ze średnim 11-42. To jak to jest w końcu ? :D

Opublikowano

Skoro wybieram kasetę 11-42 a przód mam 38-28...licząc za przykładem znanym - pojemność tylnej przerzutki wynosi 41.

Tak 41.

1 godzinę temu, Bombiszcz napisał:

wózek GS obsługuje do 41 a SGS od 41

Jest dokładnie jak piszesz. Wystarczy GS.

Chodzi o to że GS ma maksymalną tarcze 42T.

Z drugiej strony krótkim wózkiem masz mniejsze ryzyko zachaczenia. 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Tak 41.

Jest dokładnie jak piszesz. Wystarczy GS.

Dokładnie o to mi chodzi żeby gdzieś nie dostał wózek przy pokonywaniu przeszkód. 

Jedynie teraz mam problem z doborem przedniej przerzutki. Stara to Shimano FD-M190 / 31.8mm.

Nowe które mam na oku to:

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-fd-m6025-pd16808/?v_Id=120842

lub

https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-fd-m6020-pd16809/?v_Id=120226

Tylko kwestia mocowania i prowadzenia linki, która z nich będzie adekwatna do wybranego przeze mnie zestawu korba 38/28 i kaseta 42-11

Wydaje mi się, że mocowanie na obejmę (Low Clamp)

Szukając nowej każda ma obecnie 34,9mm. Czy będzie pasować? Chyba w starej był jakiś adapter stąd to pytanie. 

Nie do końca ogarniam to, co zresztą widać :D:D :D 

Podaję link do mojego Scotta. Są tu podane wszystkie dane techniczne, które są obecnie, rama to rozmiar L.

https://www.scott.pl/produkt/225/1361/Rower-Aspect-950-kolor-1/

Kolejna kwestia, z którą mam problem w wyborze do manetki i ich sposób mocowania. Jak w przyszłości zdecyduję się na wymianę hamulców to wtedy wymienię również klamki. 

Wiem, że taki sobie. Póki co wymieniam napęd i manetki. Zimą zacznę kupować kolejno koła, hamulce, amortyzator. Jeszcze rozważam kwestię wymiany sztycy, może coś z amortyzacją zakupię. 

Edytowane przez Bombiszcz
Opublikowano

34,9mm

Przy nowej(box)masz adaptery.

Musisz sprawdzić jaki masz ciąg linki 

Najlepiej zrób zdjęcie starej przerzutki

wyborze do manetki

Najlepiej z obejmą. Wtedy masz uniwersalną sprawe 

Opublikowano
14 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Najlepiej zrób zdjęcie starej przerzutki 

Tak to wygląda. Sorry za syf, ale po prostu nie miałem kiedy go ogarnąć po ostatnim wypadzie 

IMG_20200623_083118.jpg IMG_20200623_083145.jpg IMG_20200623_090445.jpg
Opublikowano
7 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Teraz masz z dolnym ciągiem i najbezpieczniej weź taką samą IFDM6025HX6. Tu masz taniej

https://rowerplus.pl/przerzutki-przednie-mtb-cross-trekking/6551-shimano-fd-m6022-deore-przerzutka-przednia-2x10-klasyczna.html

Super stronka dzięki wielkie! O wiele taniej niż gdziekolwiek szukałem.

Mam jeszcze pytanko odnośnie łańcucha, tak wiem, że kilka osób napisało iż na 11s lepiej się sprawdza w 10 rzędowych napędach...jednakże wezmę najpierw 10s. Muszę sprawdzić, a potem najwyżej na 11s przejdę. Chce mieć punkt odniesienia i sam poczuć różnicę :) 

Wybór jest pomiędzy: 

https://rowerplus.pl/lancuchy-10-rzedowe/870-wippermann-connex-10sg-lancuch.html?s=0

https://rowerplus.pl/lancuchy-10-rzedowe/4335-shimano-deore-xt-cn-hg95-lancuch-rowerowy.html?s=1

https://rowerplus.pl/lancuchy-10-rzedowe/884-shimano-cn-hg54-lancuch-deore.html?s=0

https://rowerplus.pl/lancuchy-10-rzedowe/4568-kmc-x10-ept-lancuch.html?s=1

https://rowerplus.pl/lancuchy-10-rzedowe/4570-kmc-x10el-srebrny-lancuch.html?s=1

Opublikowano

@Accent_Szaj próbujesz wkręcić autora w przerzutkę SGS, która jest dostosowana do kaset z największą koronką max 36T. Do kasety 11-42 trzeba brać GS, która da sobie radę spokojnie w napędzie z korbą 2x z różnicą 10T.

Opublikowano
23 minuty temu, vdcmike napisał:

próbujesz wkręcić autora w przerzutkę SGS

Nie. Ustaliliśmy z autorem że GS.

W dniu 22.06.2020 o 16:40, Accent_Szaj napisał:

Wystarczy GS.

Autor wątku odpisał

W dniu 22.06.2020 o 16:49, Bombiszcz napisał:

Dokładnie o to mi chodzi żeby gdzieś nie dostał wózek przy pokonywaniu przeszkód. 

Czyli zdecydował się na GS.

26 minut temu, vdcmike napisał:

SGS, która jest dostosowana do kaset z największą koronką max 36T.

Tu masz w 100% rację. SGS jest Max do 36T.

Opublikowano

Panowie pomóżcie z łańcuchem proszę żebym mógł dokończyć zamówienie :D Potem będziecie kontynuować 😛