Kruk Opublikowano 24 Marca 2019 Opublikowano 24 Marca 2019 Siemka. To piona bo też mam 26 calowca i ten kto wie ten wie jakiego Także jak jeździsz rekreacyjnie a nawet trochę na zawody to 26 nie jest jeszcze takie złe i straszne to tak: -korba: spokojnie bierz Doere M6000 38-28 idealnie pośrodku cena-jakość -suport: jak najbardziej SM BB52 wystarczy bez problemu (ja polecam Tokeny ale są droższe od Shimano podstawowych) -Kaseta: też weź 11-42 od Deorki M6000, zawsze lepiej mieć zapas na podjazdy chyyyyba żę kadencja ważniejsza to spokojnie bierz 11-36 np XTka -Manetki: bierz koniecznie XT m780 to jest must have przy zmianach, XT manetki dadzą Ci najwięcej a 10 już nie są takie drogie -Przerzutka przód też weż od Deorki M6000 o stopniowaniu 10T (38-28=10 kumasz skąd 10? ) tylko dobrą obejmę weż i ciąg linki -Przerzutka tył bierz Deorki M6000 GS czyli średni wózek XT m786 Ci bym polecił tylko przy kasecie 11-36 boo aaa było pisane....jak 11-42 to Deorka M6000 a jak 11-36 albo Deorka M6000 albo XT m786 -Łańcuch bierz pod 11 rzędów lepiej działa na 10 rzędowych napędach i nie pytaj czemu tylko poszukaj na forum lub mi zaufaj np. weź CN HG 601 To tyle, taki set i będziesz śmigał jak zuo 1
MartinGreen Opublikowano 25 Marca 2019 Opublikowano 25 Marca 2019 Siemanko! Dzięki za odpowiedź 👍 1) KORBA - postanowione zostaje Deorka M6000 38-28 2) SUPORT - zadowolę się SM-BB52; jak dla mnie powinien być wystarczający 🙂 Miałem olbrzymi problem z odkręceniem starego suportu, więc będę wdzięczy jak polecisz jakiś dobry smar 😅 2) KASETA - przeanalizowałem sobie jeszcze jakie ratio przełożeń miałem przy starym napędzie. Przy najmniejszym blacie z przodu 22T i największym z tyłu 30T ratio wynosiło 0,73. I przyznam, że sporadycznie używałem tego zestawienia. Dla nowego napędu przy blacie 28T i kasecie 36T wynosi ono 0,77, a dla kasety 46T 0,67. Chyba wybiorę DEORE CS-HG50 10RZ 11-36T. Czy do tej kasety również nada się łańcuch 11? Czy lepiej dać kasetę XTka? 3) MANETKI - oglądałem te XT m780 są świetne 🤩 Namówiłeś 😜 4) PRZERZUTKA PRZÓD - jakaś z grupy M6000 z mocowaniem na obejmę. Muszę jeszcze sprawdzić ten ciąg linek, bo nie mam pewności jak to u mnie szło 😕 5) PRZERZUTKA TYŁ - RD-M6000-GS 👍 Jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym tygodniu zaczynam montować 😀 Dzięki wielkie za pomoc 🍻 Edit PrzeLuka Słowo na "z" blokuje automat.
MartinGreen Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Siema! Mam mały kłopot z przednią przerzutką. W grupie M6000 nie ma przerzutki top swing z górnym ciągiem 😞 Czy XT M785 sprawdzi się w moim przypadku? 🤔
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Ale może być jeszcze w opisie ciąg uniwersalny czyli wtedy będzie i dolny i górny Ta przerzutkę co pytasz kupiłem w tamtym tygodniu jednak mam mocowanie typu down Swing a ciąg linki uniwersalny może być dolny jak i górnyJeżeli masz miejsce na rurze i górny ciąg sądzę że nic nie stoi na przeszkodzie by ją założyć
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) A w rowerze wygląda tak zrobiłem foto dziś jak jeździłem jeszcze naklejki nie oddarłem po regulacji Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Gość
MartinGreen Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 10 godzin temu, piter614 napisał: Ale może być jeszcze w opisie ciąg uniwersalny czyli wtedy będzie i dolny i górny Ta przerzutkę co pytasz kupiłem w tamtym tygodniu jednak mam mocowanie typu down Swing a ciąg linki uniwersalny może być dolny jak i górny Jeżeli masz miejsce na rurze i górny ciąg sądzę że nic nie stoi na przeszkodzie by ją założyć Chyba zdecyduję się na FD-M785 - też Dual Pull ale w wersji Top Swing (w takiej wersji była poprzednia przerzutka więc nie powinno być kłopotu😉). Jak dobrze pójdzie w weekend składam wszystko i śmigam testować 😀🤘 Dzięki za pomoc!
rad3q Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Hej! Od ponad roku użytkuję rower marki Cube Aim Race z takim oto osprzętem: przerzutka tył: Shimano RD-M360-SGS, 8-Speed przerzutka przód: Shimano FD-TY700-TS6, Top Swing korba: Shimano FC-TY501, 42x34x24T, 170mm kaseta: Shimano CS-HG200, 12-32T Rower jest co prawda budżetowy, aczkolwiek wymieniłem w nim amortyzator na powietrzny Manitou Markhor, rama mi się bardzo podoba (jest do mnie dopasowana idealnie) i nie widzę sensu w zmienianiu go na jakiś nowszy model, aczkolwiek chciałbym wymienić w nim napęd. Dlaczego? Otóż, chciałbym trochę większej precyzji w zmianie przełożeń. Dodatkowo od jakiegoś czasu zapuszczam się w coraz to cięższy teren i zauważyłem jeżdżąc rowerem brata, że z dwoma zamiast trzech blatów z przodu, jest to najzwyczajniej na świecie przyjemniejsze i wygodniejsze zamiast ciągłymi zmianami przełożeń u mnie. Osobną kwestią jest stan mojej kasety i łańcucha, które czekają już na wymianę, stąd powoli zastanawiam się czy po prostu nie wymienić całego napędu na Deore M6000. A, no i rowerem się nie ścigam, służy jedynie do śmigania dla własnej przyjemności. Stąd też prośba do Was - niestety nie jestem pewien i nie znam się jeszcze aż tak na rowerowych technikaliach, a mam kilka wątpliwości. Tak więc lista rzeczy, które wydaje mi się, że muszę wymienić: manetki: SL-M6000 - tutaj nie ma się nawet nad czym rozwodzić, obecnie moje stare hamulce zostają, także zostaję przy wersji z monitorami i klasycznym mocowaniem na obejmę korba: FC-M6000 38-28mm 175mm kaseta: CS-HG500 11-42 10rz łańcuch: CN-HG54 przerzutka przednia: FD-M6025-L Top Swing low przerzutka tylna: RD-M6000 SGS support: ? A teraz moje pytania: Chciałbym w miarę zachować możliwości mojego roweru jeśli chodzi o podjazdy jak i prędkości maksymalne. Czy dobrze wybrałem korbę oraz kasetę? Według symulacji na Bicycle Gears Calculator powinno być w miarę podobnie. Mam problem z dobraniem przerzutki przedniej. Wiem, że potrzebuję takiej na klasyczną obejmę, niestety całkowicie nie wiem jaka ma to być dokładna wersja. Obecnie mam Shimano FD-TY700-TS6 w wersji Top Swing. Dodam, że linkę od przerzutki przedniej mam prowadzoną pod ramą i wychodzi ona od dołu. Czy wybrana przeze mnie przerzutka będzie dobra? Jaki support do tego dobrać? Zależy mi na czymś co będzie dobrym połączeniem jeśli chodzi o wytrzymałość ale też cenę. Rozumiem, że wózek przerzutki powinien być długi? Wyczytałem tak gdzieś na jakiejś stronie, ale tu też pewności nie mam. Mam nadzieję, że post napisałem w miarę sensownie i zrozumiale, a przynajmniej tak się starałem. Będę wdzięczny za każdą pomoc bo niestety na razie nie wiem jak się do tego zabrać, a czytając kolejne artykuły mam tylko mętlik w głowie. Z góry dzięki!
Gość Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 HejWięc takKorba 38/28 będzie wystarczająca38 ładnie pociągnie po prostym28 będziesz miał moc pod górkęKaseta 11_42 będzie tutaj jak najbardziej słusznym wyborem (mam u siebie 11_46 i uważam że jest bardzo duży zapas by jeździć pod górę)Suport kupisz zwykły https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-suporty-suport-shimano-deore-sm-bb52-bsa-o_l_199_1142.htmlTen powinnien być dobryŁańcuch proponuję zmienić przerabiałem te łańcuch shimano i jestem zwolennikiem firmy kmc https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-ancuchy-ancuch-kmc-x10.73-10-speed-o_l_168_1528.htmlPrzednia przerzutka ja zakupiłem przerzutke xt https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-xt-fd-m8025-pd3323/Bardzo ładnie chodziGeneralnie jestem po zmianie całego napędu na nowy i też zmieniałem z 3x9 na 2x10 więc jestem świeżo po zmienie
rad3q Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Dzięki za odpowiedź! Prawdopodobnie więc zdecyduje się na support z Twojego linku. Co do łańcucha zastanowię się, sam teraz korzystam z KMC i faktycznie jestem z niego zadowolony. Co do przerzutki, to zostanę jednak przy Deore, ponieważ na jednej stronie widziałem, że można kupić całą dostępną grupę M6000. Dalej jednak nie wiem jaki rodzaj wybrać? Down Swing? Top Swing? Czy to jest bez znaczenia? Obecnie mam Top Swing, widziałem też rower Cube Attention, który ma identyczną ramę jak moja i zamontowaną przerzutkę w systemie Down Swing. Czy ktoś może mi coś doradzić?
PiotrekGT Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Side swing jest bardxo dobrym rozwiązaniem.
peezett Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 16 godzin temu, rad3q napisał: korba: FC-M6000 38-28mm 175mm Nie wiem jakie podjazdy i jak ciężki teren jest w planach, ale rozważ także wersję korby 36-26
kretox Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Korba może lepiej 36-26 (jeśli w planach górki i pagórki) Przerzutka przód tak jak w starej TOP SWING Przerzutka tył RD-M6000 GS (tylko ta obsługuje 42T wg producenta) Manetki ja mam M610 i też fajnie działają Łańcuch też mam HG54 (obstawiam że szybko skończy żywot i będą testy na KMC 10.93)
Radosław, wr Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Witam, Potrzebuję porady. chcę zamontować napęd grupę deore m6000 do roweru Merida Matts na kołach 26 cali. 2x10. mam Kasetę mam 11-42, przerzutki, potrzebuję korby o długości 170mm ale nie wiem jak dobrać korbę w sensie ilości zębów na tarczach. Jeżeli zastanawiacie się skąd taki pomysł.. To Zostało mi kilka części z pomysłu na upgrade rower Kross level R2 27,5 ale rower mi ukradli.... I chcę zrobić coś z częściami. Będę wdzięczny za pomoc i rady.
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Przeniosłem. Następnym razem pisz w właściwym dziale. A tylną przerzutkę masz? Ona będzie determinować (a dokładnie jej pojemność) to jaką korbę będziesz mógł zastosować (czyt. zakres blatów).
Radosław, wr Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Przerzutke tylna mam pod dwa blaty. Manetki też i są pod dwa blaty.
Radosław, wr Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Przerzutka RD M6000 GS na do kasety 11-42 taka że sprzęgłem
Red Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Weź sobie korbę 36-26. Najbardziej uniwersalna. Miałem blaty 34-24 ale to bardzo miękki zestaw a z kolei z 38-28 może być problem w drugą stronę.
Radosław, wr Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Dziękuję za pomoc i poradę . Rower jest żony w sumie, ja go dojeżdżam jak mój się znudzi...Super. Pozdrawiam,RED
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Liczysz pojemność całkowita napędu i sprawdzasz czy mieści się w normie przewidzianej dla tylnej przerzutki ot cała filozofia. W specyfikacji zmieniarki znajdziesz jaka ma pojemność. Dla przykladu... (Kaseta 42-11=31) 31 + (korba 34-24=10) 10 = 41 41 to całkowita pojemność napędu i taka wartość musi obsłużyć Twoja tylna przerzutka. Nie możesz zatem wziąć korby o większej różnicy zębów na blatach, bo zwiekszy sie pojemność calkowita. Podobnie z przednia zmieniarka ale w jej przypadku ma znaczenie wyłacznie pojemność na korbie a nie calego napedu.
Radosław, wr Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 PrzeLuka - dziękuję za porade. Myślę że wybiorę pośrednią korbę. Jak zamontuje napęd na rowerze podeślę jakąś fotkę. Pozdrawiam.
Radosław, wr Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Witam, pokaże wam co udało się włożyć do Merid. dzieki za porady.
Kruk Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Bardzo fajny napęd, zwłaszcza że nie aż tak drogi a przyzwoicie działa Czy mi się dobrze wydaje czy to 26 calowiec? o_O
Radosław, wr Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Tak, koła 26 cali. Kiedyś planowałem na 27,5 ale rower mi ukradli... Został ten rower więc nie zastanawiałem się długo.drogo nie było. Chociaż śmieje się bo rower kosztował 1300zł, a napęd 1000zł. 😉
Kruk Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Hehehe sam mam 26 calowca i żyje, oczywiście się nie ścigam Taki napęd przy 26 calowcu wystarczy jak nic
Rekomendowane odpowiedzi