Radosław, wr Opublikowano 10 Maja 2019 Opublikowano 10 Maja 2019 Jasne. Pozostało mi założyć jakieś ciekawe opony i fajne zaciski. Chcę go doprowadzić do bardzo dobrego stanu. Do lepszej jazdy kupiłem R7 z 2017 roku, pozostałość ze sklepu, nie używana. Też fajna maszynka. 1x11 sram NX. Śmiga.
BBart Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Witajcie Szajbajkowicze, Mam pewien problem czy wymieniając kasetę z 8 na 10 ( CS-HG500-10 11-42T ) potrzebuje wymieniać moją podstawowa piastę (Joy Tech D142DSE). Wymieniam całą grupę w KROSS LEVEL R1https://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-275/level-r1 na DEORE 6000 z hamulcami.https://www.aliexpress.com/item/32852030348.html?spm=a2g0o.cart.0.0.58f03c00DaDzY9 Dodatkowe uwagi mile widziane
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Dużo taniej wychodzi u nas niż z Aliexpress?Pytam bo zastanawiam się czy warto ryzykować by przesyłka dotarła
BBart Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Sprawdziłem w wielu miejscach i nie wyszło mi taniej. Jeśli posiadasz gdzie taka ofertę znajdę to podeślij proszę. Na Ali masz cały zestaw DEORE 6000: Manetki Prawa i lewa Przód przerzutka Tył przerzutka Korba + support kaseta 10 Klamki hamulców prawa + Lewa Zaciski przód tył Łańcuch Z Aliexpress jestem już od wielu lat i mnie nie zawiodło , zresztą zwracają 100% jak nie dojedzie Ale z chęcią zobaczę tą tańszą alternatywę
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 2 godziny temu, BBart napisał: Jeśli posiadasz gdzie taka ofertę znajdę to podeślij proszę. Ja tylko pytałem czy wychodzi taniej 😎 Sam tam dużo zamawiam ale zawszę drobnicę
ahaja Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) Przy takim zakupie od razu warto odłożyć sobie na dopłatę do Vat'u i cła. Ps. A - i pamiętaj, że UC weźmie pod uwagę wyjściową kwotę łącznie z kosztami przesyłki. Edytowane 27 Czerwca 2019 przez ahaja 1
BBart Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Dzięki, trochę nie wziąłem tego pod uwagę. To jest loteria albo Cię trafią albo i nie.
CoolBreeze Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Dzięki, trochę nie wziąłem tego pod uwagę. To jest loteria albo Cię trafią albo i nie.Przy przewidywalnej kwocie z Ali, to raczej bardziej cię trafią. Zwłaszcza, że paczuszeńka leciutka to to nie będzie.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
SiwyBDG Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 Witam, kupiłem okazyjnie nowy zestaw części deore M6000. Korba 38/28 przerzutka tylna GS, Kaseta 11/36 łańcuch HGX54 no i prawa manetka. Do zestawu dokupiłem jeszcze przednią przerzutkę 6025-H. No i właśnie mam problem z jej regulacją, a dokładniej jak, by brakowało zakresu do regulacji. Po wyregulowaniu blatu 28 z tyłem tak, by na skrajnych minimalnie obcierało "co już mnie irytuje, bo w starym napędzie 2x9 nic nie obcierało na skrajnych pierwszego blatu" Następnie ustawiam zakres na blacie 38 od 10 do 4 przełożenia nic nie trze czyli jest ok. Problem pojawia się w momencie zrzucania z 38 na 24 gdy na kasecie jest 8/9/10 przełożenie. Łańcuch nie spada na pierwszy blat, a jakby za wcześnie i się ślizga. Łańcuch kierunkowy poprawnie założony. Czy to może być wina lewej manetki ? Została seryjna Acera czy może kaseta na seryjnym kole B'twin jakoś nie leży jak powinna. Tak na marginesie to już chyba czas założyć własny temat z rowerem, bo to przez to forum wszystko powoli wymieniam
Kruk Opublikowano 22 Października 2019 Opublikowano 22 Października 2019 A zakres przerzutki przedniej dobrze ustawiłeś?
Gość Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Rozumie że zostawiłeś lewa manetkę od 3x9 do nowej przerzutki 2x10 tutaj może właśnie tkwić problem z innym uciagiem manetkiZa mało się odchyla przerzutka i może być problem z wyregulowałemChyba że źle przeczytałem
SiwyBDG Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 7 godzin temu, Kruk napisał: A zakres przerzutki przedniej dobrze ustawiłeś? Zakres to właśnie jak by był za mały, bo gdy jest ustawiona tak by łańcuch swobodnie latał po kasecie to jak pisałem jest problem z zrzuceniem z 38 na 28 gdy na kasecie jest 8/9/10 przełożenie. 1 godzinę temu, piter614 napisał: Rozumie że zostawiłeś lewa manetkę od 3x9 do nowej przerzutki 2x10 tutaj może właśnie tkwić problem z innym uciagiem manetki Za mało się odchyla przerzutka i może być problem z wyregulowałem Chyba że źle przeczytałem Manetka jest 2x9 Acera SL-M3010-L . Wczoraj jeszcze kombinowałem i oddaliłem testowo korbę podkładką 1.6 mm i było ok, ale czy to nie za dużo 2 podkładki 2,5 + 1,6
Gość Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Jak zmieniłeś suport to wtedy musisz zobaczyć ile podkładek masz dać do swojej mufy
SiwyBDG Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Ok. Po pracy obczaje ten temat. Dopytam jeszcze czy jest sens zmieniać manetke lewą na deore ? Jeśli tak to zaraz po pracy bym ja kupił.
Gość Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 W sumie to zależy ja bym kupił gdyż uważam że Deore by działała lepiej niż Acera
SiwyBDG Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 A więc tak. Ustawiłem na nowo zakres tak bym mógł bez problemów, poprawnie zrzucić z 11/38 na 11/28. Naturalnie teraz przy 10 przełożeniu na blacie 28 jest lekkie ocieranie "Tak wiem nie powinno jeździć się na skrajnych" Problem raczej został zażegnany, aczkolwiek zastanawiam się jeszcze nad założeniem łańcucha 11s podobno lepiej wędruje po kasecie.
Gość Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Lepiej wędruje bo jest węższyMam pytanie czy na przedniej przerzutce skrajne przełożenia ustawiłeś dobrze?Nie wiem w jaki sposób regulujesz przednia przerzutkę czy zgodnie ze sztukąJa robię tak że ustawiam bez podpiętej linki skrajne przełożenia za pomocą śrub do regulacjiPóźniej podpinam linkę i ewentualnie koryguje za pomocą nakrętki baryłkowej
Accent_Szaj Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 21 minut temu, piter614 napisał: Ja robię tak że ustawiam bez podpiętej linki skrajne przełożenia za pomocą śrub do regulacji Później podpinam linkę i ewentualnie koryguje za pomocą nakrętki baryłkowej Robisz świetnie,zgodnie ze sztuką Ps. A tak na marginesie,mam zbędny świetny łańcuch connex 11sX i się zastanawiam,czy będzie hulał na 9s. Teoretycznie wew. wymiar się zgadza .Jak myślicie?
SiwyBDG Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 Też tak ustawiam. Inaczej chyba by się nie dało, bo linka by trzymała.
Gość Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 (edytowane) 4 godziny temu, SiwyBDG napisał: bo linka by trzymała to może masz zbyt napiętą ? Edytowane 24 Października 2019 przez Gość
ahaja Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 Jak chcesz wykorzystać manetkę lewą 3 rzędową do 2 rzędów to teraz Twój blat (38) musi być na pozycji 2 a młynek na 1 (manetki). Regulujesz tak by blat chodził na całej kasecie a młynek od najniższych biegów do np 7-8-9. Dlatego, że on służy do podjazdów a nie do jeżdżenia na dolnych koronkach kasety. Na przerzutce przedniej blokujesz śrubą H wjazd wózka, by nie szedł dalej niż 2 jakbyś chciał manetką pociągnąć dalej. I to musi działać. Przy 28/36 wózek powinien być jakieś 0,5mm od łańcucha. Nie dasz rady obsługiwać 10 rzędów 9 rzędową manetką ... i zmieniarka prawa też powinna być na 10 rzędów. Dlatego, że mniej więcej na takiej samej szerokości kasety doszedł Tobie jeszcze jeden bieg.
Gość Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Ja bym zmienił manetke na zwyczajnie Deore 2x10 i były spokój z przerzucaniemSam kupiłem tutaj na forum XT manetki przód i tył, biegi zmieniam dowolnie i nie ma możliwości by obcierało o cokolwiek na skrajnych przelozeniach
SiwyBDG Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 Mówisz, że obecna Acera SL-M3010 ma inny skok niż Deore m6000. Może i masz rację zobaczymy zamówię i dam znać co i jak.
astrofan Opublikowano 22 Lutego 2020 Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) Witam Wszystkich na forum. Jestem tu nowy. Często śledzę i oglądam filmiki na YT i postanowiłem właśnie tu się zarejestrować. Jestem zupełnym amatorem i użytkuję rowery tylko rekreacyjnie jak i jako transport do pracy. Ogólnie posiadam dwa rowery Trek FX4 S oraz jak w temacie stary Trek 800 singletrack. Zamierzam go reanimować.:) Dlaczego? - jestem pierwszym właścicielem od lutego 2000 roku i jest częścią mnie. - stan jest bardzo dobry lub wzorowy, zawsze starałem się o niego dbać. - rama cro-mo (w treku 800 singletrack tylko rocznik 2000 posiadał pełną ramę jak i widelec sztywny cro-mo. Inne roczniki tylko rurę podsiodłową albo główny trójkąt ramy z widelcem. Piszę to co wyczytałem z sieci i katalogów treka) Pytam jaka grupa osprzętu będzie odpowiednia? Ja stawiam na deore m6000. Napęd 2x10. Korba 38-28, kaseta 11-36. Nie chcę za drogo. Takie deore 6000 to dla mnie optimum. Jeżdżę jak napisałem rekreacyjnie i to by mi w zupełności wystarczyło. Chcę też aby rower posiadał ogólnie dwa kolory czarny i złoty. Fotki dam później. Ogólnie ten kolor nie występuje w katalogu treka. Dragon Fly Yellow. Jak się dowiedziałem to europejskie kolory mogły się różnić. Nie wiem czy próbować składać samemu czy dać do serwisu? Koszt to 150zł. Zdjęcie z sieci jest zapożyczone. Swoje wrzucę po południu. https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.gumtree.com%2Fp%2Fbicycles%2Ftrek-800-singletrack-series-mountain-bike-17.5-frame.%2F1339575098&psig=AOvVaw1ppZd591O6VMh6OzOJTuyf&ust=1582443020942000&source=images&cd=vfe&ved=0CAkQjhxqFwoTCKjYnO_R5OcCFQAAAAAdAAAAABAE Pozdrawiam. Piotr. Edytowane 22 Lutego 2020 przez astrofan
Rekomendowane odpowiedzi