blackone Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Opublikowano 15 Marca 2020 W dniu 12.03.2020 o 15:34, Fimala napisał: BTW nie wydaje się wam Nicasio 2 jakiś dziwnie miękki. Miałem okazje pojezdzic chwile sztuką kolegi @blackone i takie właśnie odniosłem wrażenie. Troche się tym zdziwiłem. Też mam takie odczucie że inne rowery stalowe (na zbyt wielu co prawda nie jeździłem ale nawet na Twojej Sequoi tę sztywność bardziej czułem. Zaletą w Nicasio jest dzięki temu komfort na wybojach, wadą przyspieszenie (mało dynamiczne
Chmielo Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 Komfort na wybojach...kurczę no ten komfort to specyficzne ujęcie jak ktoś sie przesiadł z trekingu, ale nie no,nie jest źle jednak zdążają się drogi ,że komfortu brakuje szczególnie jak są jakieś poprzeczne krawężniki np na DR Tak wgl to geometria Nicasio podobno jest dość relaksacyjna?musze jeszcze trochę sie przyzwyczaić bo przy trasach ok 80-100km zaczyna mi ręka dokuczać i szyja powoli daje znać od podnoszenia głowy Z tą ręka to nie wiem boli mnie środek dłoni, taki prąd czasem przechodzi:/może powinienem klamkę trochę opuścić do dołu...nie wiem
blackone Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) 33 minuty temu, Chmielo napisał: Komfort na wybojach...kurczę no ten komfort to specyficzne ujęcie jak ktoś sie przesiadł z trekingu, Zgadza się, jeśli porównujesz do trekkinga z bardziej wyprostowaną pozycją za kierownicą, amortyzatorem i kanapowym siodłem to owszem, inny typ roweru. Ja porównuję Nicasio do innych graveli alu na których miałem okazję jeździć. Fakt, obecnie dodatkowy duży wpływ na odczucia ma mostek od Redshifta, robi robotę, przy kolejnym zastrzyku gotówki bardzo polecam. Dużo dają też grubsze opony, 38 wchodzi na pewno, to tańsza opcja, no i kwestia ciśnienia, nabite na asfalt faktycznie dają znać przy uskokach/dziurach. Pozycja za kierownicą dzięki wysokiej główce jest raczej z tych bardziej komfortowych, chociaż to nie jest poziom FourCornersa. Te mrowienia to indywidualne kwestie, może ktoś kto uporał się z podobnymi kłopotami się wypowie. Przy dłuższych przejazdach przydaje się częstsza zmiana pozycji dłoni, jedna z ważniejszych zalet baranka dla amatora. Może siodło na wygodniejsze warto wymienić? (organizm może podświadomie unikać niekomfortowego tyłu (styku ciała z siodłem) przez przenoszenie środka ciężkości do przodu, wtedy cierpią dłonie) Edytowane 23 Marca 2020 przez blackone 1
Chmielo Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 No siodło faktycznie dość twarde ale spodnie z deca kupiłem z dobrą wkładka tak że daje radę. Ręce bolały w tym tyg bo zrobiłem 250km w tygodniu wiec może organizm poprostu musi sie przyzwyczaić
Chmielo Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Siemka jak sprawuje sie Nicasio? Jakieś zmiany poczyniłeś czy już tylko cieszenie sie z jazdy?
Yarooo Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 W dniu 17.02.2020 o 21:24, blackone napisał: 2. Mostek RedShift po czasie mogę oceniać w samych superlatywach, flow miód malina. Czy elastomery włożyłeś pod swoją wagę zgodnie z instrukcją, czy włożyłeś bardziej miękkie?
Fimala Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 Godzinę temu, Chmielo napisał: Gdzie wgl kupić ten mostek? Velolab Gdansk
Yarooo Opublikowano 7 Maja 2020 Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) Godzinę temu, Fimala napisał: Velolab Gdansk Sprzedają też przez Allegro. 2 godziny temu, Chmielo napisał: Gdzie wgl kupić ten mostek? https://allegro.pl/oferta/amortyzujacy-mostek-redshift-shockstop-100mm-6-st-9117779378?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=EAIaIQobChMIzJmulK-i6QIVzkMYCh3_mgo_EAQYASABEgI-1vD_BwE Edytowane 7 Maja 2020 przez Yarooo
DiamondDog Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 Mostek za normalne pieniądze można kupić na stronie RedShifta. I wysyłają z UK z tego co pamiętam
Yarooo Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) 2 godziny temu, DiamondDog napisał: Mostek za normalne pieniądze można kupić na stronie RedShifta. I wysyłają z UK z tego co pamiętam Przy dzisiejszym kursie dolara różnica w cenie wynosi około 85PLN, a po doliczeni kosztów przesyłki z UK różnica jest jeszcze mniejsza(przy zamówieniu bezpośrednio w Velolab przesyłka za darmo). Edytowane 9 Maja 2020 przez Yarooo
Chmielo Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 To chyba narazie się wstrzymam aż tak mi nie dokuczają wstrząsy:)
Fimala Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 4 godziny temu, Chmielo napisał: To chyba narazie się wstrzymam aż tak mi nie dokuczają wstrząsy:) Chwile na tym jechałem i nie zrobiło na mnie takiego wrażenia aby lecieć prosto do sklepu Ale może to kwestia opon 42mm na niskim ciśnieniu. 1
arturo201 Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 A na oponie 42 na niskim ciśnieniu to chyba trudno będzie zobaczyć różnicę. Jest taniej o 20% jak się zapiszecie na newsletter. Ale kurs dolara nie jest zachęcający... 1
ushi Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 a co myślicie o jakiejś sztycy amortyzowanej pod tyłek?
Fimala Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 27 minut temu, ushi napisał: a co myślicie o jakiejś sztycy amortyzowanej pod tyłek? Zbędna waga.
ushi Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 1 godzinę temu, Fimala napisał: Zbędna waga. a w temacie komfortu? bo zbędną wagę to wożę i noszę ze sobą 24/7
Chmielo Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 Zastanawiam sie nad nowymi kołami do mojego nicasio 2 daveo proponuje za 1250 piasty dt350 i obręcze dt500 powiedzcie czy warto ładować tyle hajsu czy różnica będzie odczuwalna w stosunku do stockowych kół marina?
waldi_8027 Opublikowano 27 Maja 2020 Opublikowano 27 Maja 2020 (edytowane) Myślę że warto zainwestować w koła, mniejszą masę i większą sztywność na pewno odczujesz, szczególnie jak planujesz dużo jeździć. Ja w swoim całym stalowym Treku 520 odczułem wyraźnie nowe lżejsze koła. Edytowane 27 Maja 2020 przez waldi_8027 1
kris1978 Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Hej witam wszystkich zakupiłem dwa tygodnie Marina Nicasio 2 i jestem szczęśliwym posiadaczem lub w tym momencie byłem po dokonanych zmianach. Proszę o pomoc i jakieś pomysły: z fabrycznego zestawu 50/34 zmieniłem blaty na 46/30 FSA oraz przerzutkę Tiagry 4700 na nową grx - 10 rzędową. Najpierw zmieniłem tylko przerzutkę i działała ze starym napędem 50/34 i wszystko było ok, łańcuch nie uderzał o tylne widełki na wybojach itd, lecz po zmianie blatów na 46/30 nie mogę ustawić tylnej przerzutki na najniższym biegu terkocze na reszcie działa ok jak ustawię baryłką że nie terkocze, to na wysokich przełożeniach nie chce łańcuch płynnie wskakiwać, ma ktoś jakieś pomysły bo już 4 godziny ustawiania drugi dzień i nic? Także albo działa w dolnym zakresie kasety ok albo w górnym. Z góry dziękuję za jakieś sugestie bo już mam tej zmiany dosyć skoro wcześniej wszystko działało:(
jarovit Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 27 minut temu, kris1978 napisał: lecz po zmianie blatów na 46/30 Hmmm, skrócić łańcuch, najpierwej?
IOO Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 41 minut temu, kris1978 napisał: Hej witam wszystkich zakupiłem dwa tygodnie Marina Nicasio 2 i jestem szczęśliwym posiadaczem lub w tym momencie byłem po dokonanych zmianach. Proszę o pomoc i jakieś pomysły: z fabrycznego zestawu 50/34 zmieniłem blaty na 46/30 FSA oraz przerzutkę Tiagry 4700 na nową grx - 10 rzędową. Najpierw zmieniłem tylko przerzutkę i działała ze starym napędem 50/34 i wszystko było ok, łańcuch nie uderzał o tylne widełki na wybojach itd, lecz po zmianie blatów na 46/30 nie mogę ustawić tylnej przerzutki na najniższym biegu terkocze na reszcie działa ok jak ustawię baryłką że nie terkocze, to na wysokich przełożeniach nie chce łańcuch płynnie wskakiwać, ma ktoś jakieś pomysły bo już 4 godziny ustawiania drugi dzień i nic? Także albo działa w dolnym zakresie kasety ok albo w górnym. Z góry dziękuję za jakieś sugestie bo już mam tej zmiany dosyć skoro wcześniej wszystko działało:( Masz mniejsza zembatke z przodu, skróć łańcuch. Jak dobrze liczę to dwa ogniwa powinny wylecieć.
kris1978 Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 (edytowane) Godzinę temu, IOO napisał: Masz mniejsza zembatke z przodu, skróć łańcuch. Jak dobrze liczę to dwa ogniwa powinny wylecieć. Hej dzięki za odzew początkowo skróciłem o jedno ogniwo, może o dwa zobaczę, dam znać czy pomogło. 58 minut temu, kris1978 napisał: Hej dzięki za odzew początkowo skróciłem o jedno ogniwo, może o dwa zobaczę, dam znać czy pomogło. Poprawione o dwa ogniwa, lecz nadal bez zmian:( albo można ustawić żeby dobrze działał dół kasety albo góra. W każdym z tych przypadków środek kasety działa ok normalnie. Edytowane 28 Maja 2020 przez kris1978
synek Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 2 godziny temu, kris1978 napisał: lecz nadal bez zmian Ogarniesz na spokojnie, ale zacznij od początku. Sprawdź, czy wszystko masz prawidłowo przykręcone. Wyzeruj przerzutkę na śrubach i na baryłce, odkręć linkę, ustaw zasięg w dolnym położeniu, sprawdź czy łańcuch leżąc na małej koronce z przodu i małej zębatce z tyłu jest napięty, czy wisi. Jak wisi, odejmij ogniwo. Przykręć linkę, wyreguluj przerzutkę, sprawdź, czy nie dopyciłeś za bardzo śruby regulacji położenia wózka – może na małych zębatkach wózek jest za bardzo oddalony od kasety? Działaj, powodzenia. 1
Rekomendowane odpowiedzi