Skocz do zawartości

Marin Nicasio 2 2019 - coś pięknego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, ushi napisał:

Dokładnie tak, tylko tutaj producent nie popisał się bo linki po wyjeździe z fabryki ułożone są tak, że powodują obtarcia lakieru.

Tak samo jak i w karbonowym Cubie i gravelowym Cannondale :) Dopóki samemu się nie zrobi, albo nie zabezpieczy folią to tak będzie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć blackone,

Bardzo mnie ciekawi ile waży ten rower - jest to niemożliwe do znalezienia w internecie. W związku z wagą zastanawiam się miedzy nim a jakims aluminium typu gestalt 2 albo trek checpoint al4 - one mają 10,5 w fabrycznej specyfikacji, po zmianie kół 9,5. Ale kumpel strasznie mnie namawia na stalówkę, nicasio 1 waży 12,4 a ten? jakby tutaj udało się zejść do 10,5 to byłby ekstra szybki wyprawowiec dla mnie w opcji szybkiej jazdy po zmianie opon. Udałoby  ci się go zważyć? Z góry dzięki za info! BTW jestem z Łodzi, proponowałeś jakąś ustawkę :) może może? artur

Opublikowano
Godzinę temu, arturo201 napisał:

Cześć blackone,

Bardzo mnie ciekawi ile waży ten rower - jest to niemożliwe do znalezienia w internecie. W związku z wagą zastanawiam się miedzy nim a jakims aluminium typu gestalt 2 albo trek checpoint al4 - one mają 10,5 w fabrycznej specyfikacji, po zmianie kół 9,5. Ale kumpel strasznie mnie namawia na stalówkę, nicasio 1 waży 12,4 a ten? jakby tutaj udało się zejść do 10,5 to byłby ekstra szybki wyprawowiec dla mnie w opcji szybkiej jazdy po zmianie opon. Udałoby  ci się go zważyć? Z góry dzięki za info! BTW jestem z Łodzi, proponowałeś jakąś ustawkę :) może może? artur

Stawiam na coś w granicach 11kg. Odejmi kilogram na karbonowy wideł i masz wage Nicasio 2 ;)

Opublikowano (edytowane)

niestety - dostałem własnie odpowiedź od dystrybutora. waży 12,6 :(

3 minuty temu, Fimala napisał:

Stawiam na coś w granicach 11kg. Odejmi kilogram na karbonowy wideł i masz wage Nicasio 2 ;)

własnie dostałem odp. od dystrybutora - Nicasio 2 = 12,6 kg. Miałem nadzieję na 11,5...

Edytowane przez arturo201
Opublikowano
2 minuty temu, arturo201 napisał:

niestety - dostałem własnie odpowiedź od dystrybutora. waży 12,6 :(

własnie dostałem odp. od dystrybutora - Nicasio 2 = 12,6 kg

Jest zszokowany 😮

Opublikowano
1 minutę temu, Fimala napisał:

Jest zszokowany 😮

no własnie myślałem o nim jako rowerze na szybkie jazdy i na szerszej oponie wisła 1200 w przyszłym sezonie.  podobno kołami można zejść 1 kg za 1300 zł. to byłoby 11,5.

Tak to wydaje mi się za ciężki żeby w ogóle w niego inwestować... Chyba będzie aluminiowy gestalt 2 albo ten trek checkpoint al4 na mostku redshift i karbonowej sztycy... po zmianie kół w tych rowerach mamy 9,5 kg.  Spodziewany efekt wygody - stalowy nicasio 2... Chociaż ten nicasio jest ładny...

Opublikowano
1 minutę temu, arturo201 napisał:

no własnie myślałem o nim jako rowerze na szybkie jazdy i na szerszej oponie wisła 1200 w przyszłym sezonie.  podobno kołami można zejść 1 kg za 1300 zł. to byłoby 11,5.

Tak to wydaje mi się za ciężki żeby w ogóle w niego inwestować... Chyba będzie aluminiowy gestalt 2 albo ten trek checkpoint al4 na mostku redshift i karbonowej sztycy... po zmianie kół w tych rowerach mamy 9,5 kg.  Spodziewany efekt wygody - stalowy nicasio 2... Chociaż ten nicasio jest ładny...

Wisłę jechałem cięższym niż ten Nicasio. Wage zniwelujesz mniejszą ilością szpeju. Jeśli Ci się podoba to bierz. Koła z czasem i tak zmienisz bo w tej półce cenowej to pięta achillesowa praktycznie każdego roweru. Moim zdaniem ważne, że ma hydro i jest całkiem fajną bazą do rozbudowy. Sam mam stalowy czołg ale nie potrafie się z nim rozstać :D

Opublikowano
11 minut temu, Fimala napisał:

Wisłę jechałem cięższym niż ten Nicasio. Wage zniwelujesz mniejszą ilością szpeju. Jeśli Ci się podoba to bierz. Koła z czasem i tak zmienisz bo w tej półce cenowej to pięta achillesowa praktycznie każdego roweru. Moim zdaniem ważne, że ma hydro i jest całkiem fajną bazą do rozbudowy. Sam mam stalowy czołg ale nie potrafie się z nim rozstać :D

Teraz mam starą stalówkę 15,5 kg... masakra. dlatego szukam jakiejś dobrej bazy na kolejne lata. tak bym mógł sobie podmienić z czasem jakiś osprzęt. nie za miliony monet. i nie chcę później inwestować w coś co już zawsze będzie nieco ciężkie. no nic, będę dalej myślał. Dzięki za pomoc! 

Opublikowano

Teraz mam starą stalówkę 15,5 kg... masakra. dlatego szukam jakiejś dobrej bazy na kolejne lata. tak bym mógł sobie podmienić z czasem jakiś osprzęt. nie za miliony monet. i nie chcę później inwestować w coś co już zawsze będzie nieco ciężkie. no nic, będę dalej myślał. Dzięki za pomoc! 

Z podmianą osprzętu myśle, że z tym Marinem będziesz w stanie spokojnie zejść poniżej 10kg w przyszłości.

Opublikowano
1 minutę temu, Fimala napisał:

Z podmianą osprzętu myśle, że z tym Marinem będziesz w stanie spokojnie zejść poniżej 10kg w przyszłości.

10 kg byłbym zadowolony :) ale 2,5 kg to pewnie z 3 tysiące :D

Opublikowano

10 kg byłbym zadowolony :) ale 2,5 kg to pewnie z 3 tysiące :D

Wszystko zależy od tego jak będziesz szukać części :)

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, arturo201 napisał:

własnie dostałem odp. od dystrybutora - Nicasio 2 = 12,6 kg

?? Właśnie zważyłem swojego na wadze wędkarskiej: 11,8 z pedałami spd m520, koszykiem na bidon elite, uchwytem na telefon GUB i uchwytem na convoy s2, więc sam rower w okolicach 11 kg jak pisze Fimala.  Dodatkowo 100g ugram zaraz na sztycy :) kupiłem, jeszcze przed rowerem(!) sztycę w typie Canyon VCLS (w zał.) i w końcu zamierzam ją przetestować. Stara sztyca waży 315g, nowa 210g, fabryczne siodło 345g. O dziwo było mi na nim bardzo wygodnie dopóki nie przejechałem się na WTB Pure kolegi @Cisco :)  i tak nakręca się koniunktura gospodarcza... 🙃 Co do wagi to najwięcej pewnie jak zwykle na kołach idzie ugrać, też ciekaw jestem ich wagi ale na razie nie mam za dużo czasu, w ciągu najbliższych dni zważę i dla ciekawych napiszę.

sztyca nowa.jpg

Edytowane przez blackone
Opublikowano

Ale zdajecie sobie sprawę że wagę to czuć tylko na podjazdach? Zwykły użytkownik tego nie odczuje.

Opublikowano

Nie tylko na podjazdach, wagę czuć przy każdym zrywie. Jak się jeździ spokojnie i solo, to może i nie czuć, ale przy mojej wadze <70kg to różnica 2kg w rowerze jest odczuwalna za każdym razem jak grupa idzie w korby po wyjściu z zakrętu.

Opublikowano
3 minuty temu, mataman napisał:

Ale zdajecie sobie sprawę że wagę to czuć tylko na podjazdach? Zwykły użytkownik tego nie odczuje.

No więc właśnie, to siedzi bardziej w głowie, mi przeszło po próbnej jeździe na Diverge Elite, co z tego że kilo lżejszy jak mi tu nadgarstki pójdą zaraz na tej kostce... 

Opublikowano
Nie tylko na podjazdach, wagę czuć przy każdym zrywie. Jak się jeździ spokojnie i solo, to może i nie czuć, ale przy mojej wadze

Biorąc pod uwagę w jakim wątku jesteśmy to raczej nikt tu nie chce kupić roweru do ustawek kolarskich.

Śmiem także twierdzić że mało kto zainteresowany tym rowerem waży poniżej 70kg

A więcej daje zrzucenie kilogramów z ciała niż z roweru. No i jest tańsze

• Lubię to! 1
Opublikowano

Różne rzeczy się na forum działy, jak się już ma baranka to ustawki ciągną ;)

Tapatalk'd

• Lubię to! 1
Opublikowano

No tego mojego 15 kg własnie podjazdy załatwiają, w grupie jak jedziemy to lekki podjazd i od razu widzę różnicę. 

Ale jak napisałeś że waży 11,8 to jest super! Z kumplem tez na dniach będziemy sprawdzali wagę kół z nicasio 1, dostaliśmy ofertę z lemonbike na koła 1650 gram za 1350 zł.

Podobno korba od 105 jest lżejsza o 200 gram od stockowej tiagry, tylko w tym marinie jest mix tiagry i fsa. 

Do tego zwijane bezdętki, sztyca carbowowa taka jak twoja blackone, mostek redshifta i można śmigać :D

TO co, umówimy się jakoś? jutro ma być świetna pogoda :D

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, arturo201 napisał:

TO co, umówimy się jakoś? jutro ma być świetna pogoda :D

Jutro tylko wieczorem, od 19, ew. Niedziela od -/+ 14:00, planowany jest kameralny wyjazd do Kampinoskiego PN, jeszcze w ustaleniach, możesz dołączyć, pojeździsz sobie w terenie. Aha, ja przeprowadziłem się do Warszawy teraz więc Łódź nieaktualna póki co...

Edytowane przez blackone
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ponieważ brakowało mi miękkich przełożeń na terenowych/przełajowych jazdach postanowiłem wymienić koronki na 48/32 albo 46/30. Znalazłem na OLX w niezłej cenie 46/30, zdemontowane również z korby FSA o tej samej konstrukcji. Dotarły wczoraj więc zadowolony podjechałem do swojego serwisu na podmianę i... zonk, korba nie schodzi. Najprawdopodobniej za mocno dokręcona fabrycznie. W drugim serwisie to samo. Problem w tym że przy odkręcaniu korby imbusem ta zewnętrzna tulejka która powinna po prostu wyjść zaczyna się naprężać tak jakby chciała zaraz pęknąć. Trza zareklamować u producenta... Słyszałem wcześniej że ta korba to raczej niższa półka ale ta sytuacja mnie trochę zdegustowała. Panowie na Śniegockiej polecali mi wogóle wymienić tę korbę np na GRX RX600 46/30 no ale to raczej na wiosnę. Na razie pójdzie reklamacja.

Drugi temat: koła. Wylicytowały mi się w dobrej cenie (810zł) koła od Lemonbike na DTSwiss X412 z piastami Novatec D791 / D792, waga 1745g. Są tubeless ready i myślę czy by nie iść za ciosem i zamleczyć je od razu. Mają w Lemonbike ponoć dobre opony IRC Boken, pytanie 36C czy 40C. Skłaniam się do 36C jako że skusiłem się też na mostek Redshifta w promo o której Wam pisałem, wyszedł 430zł (dostawa przez znajomego). Ma ktoś doświadczenia z tymi oponami, szczególnie pod kątem trzymania w terenie? Reviewsy forinerskie w sumie dobre:

https://ircbike.com/products/boken

Opublikowano

Nieźle z tą korbą :/ czyli rzeczywiście musi tam być coś słabego. 

Z tymi kołami brałbym gotowy zestaw tubless od nich z ta oponą - wydaje się naprawdę ok, i mniej roboty (dla mnie na przykład). Ja ostatnio kupiłem 35 RaceKing conti zwijaną - kumpel ma, jest zadowolony. Może zadzwoń do nich i z nimi porzmawiaj jeszcze na temat tej opony.

Mostek redshift - rewelacja naprawdę. Daj znać jak się jeździ (większość chwali), tez jestem na niego napalony haha :D Pozdro

Opublikowano

Ale nie możesz zdjąć całej korby czy tylko zębatek?
Bo piszesz że nie schodzi korba, a wcześniej że kupiłeś zdemontowane koronki, więc się zastanawiam po co ściągać całą korbę jeśli chcesz wymienić tylko zębatki ;)

U siebie w korbie Shimano wymieniałem zębatki bez ściągania całej korby. Może czegoś nie zrozumiałem z twojego opisu

Opublikowano
11 godzin temu, arturo201 napisał:

Z tymi kołami brałbym gotowy zestaw tubless od nich z ta oponą - wydaje się naprawdę ok, i mniej roboty (dla mnie na przykład)

Dokładnie tak postanowiłem, będzie tubeless na IRC Boken 36c.

Na mostku od Redahifta miałem okazję zrobić rundę po lesie i faktycznie działa bardzo przyjemnie, będzie u mnie po 15.12. mam nadzieję że aura wstrzyma się ze śniegiem do nowego roku 😁

9 godzin temu, lukszyk napisał:

Ale nie możesz zdjąć całej korby czy tylko zębatek?

Nie schodzi korba, ale inaczej zębatki nie zejdą, to jest korba FSA. 

Tak czy inaczej kwalifikuje się to jako wada fabryczna, choćby dlatego że support powinien móc być serwisowany/konserwowany a obecna sytuacja to uniemożliwia...

Opublikowano

Panowie, reklamacja zgłoszona przez sklep, czekamy na reakcję producenta, na razie jeżdżę. Okazało się że ta sama sytuacja wystąpiła w jeszcze jednym Marinie, tyle że sprzedanym w halarowerowa.pl, więc coś jest na rzeczy. Sytuacja generalnie jest ewidentna i przy przewidywanym uznaniu reklamacji rozważam:

1. wymianę korby na GRX FC-RX600 2x10rz 46-30 (za dopłatą różnicy w cenie)

2. wymianę supportu FSA MegaExo BSA 24mm na lepszy - jaki?

Poradźcie proszę czy takie zmiany mają sens - zębatki w korbie i tak zmieniam na 46-30 ale szczególnie myślę o supporcie, widziałem film kolegi @Kruk z płynności działania Token Ninja. Czy jakiś support w granicach 150zł dałby tu odczuwalną poprawę jakości?