arturo201 Opublikowano 18 Lutego 2020 Opublikowano 18 Lutego 2020 Super to wymyśliłeś z tą korbą. No nic, wielkie dzięki za info co i jak. Naprawdę miło się czyta ! Pozdro
Chmielo Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Siemka jutro i ja stanę sie posiadaczem takiego Marina zaciekawiła mnie przeprowadzona przez Ciebie wymiana blatów,powiedz jakie konkretnie blaty są dedykowane bo nie mogę tego rozkminić.Tez skłaniam sie na 46/30 A powiedz jak sprawowały sie oryginalne koła ich wymiana to raczej przymusowa czy to w ramach upgrade?
blackone Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Opublikowano 28 Lutego 2020 Na zębatkach musi być oznaczenie 120/90 BCD. Na pewno do Cannondale Topstone 2019 takie korby montowali i parę ofert z takich demontaży widziałem. Ja za komplet dałem 90zł z przesyłką (same zębatki) Generalnie bardzo Ci polecam tę zamianę, super zabawa z ostrymi podjazdami w lesie, gdzie przy 34t dawno byś musiał pchać. Oczywiście zależy gdzie mieszkasz, jak jeździsz, ale mi w sumie i na szosie nie brakuje twardych przełożeń póki co. Koła wymieniłem bo miałem dosyć snejków jeżdżąc na niższym ciśnieniu (2x krawężniki 1x korzeń) i akurat trafiło mi się wygrać aukcję, o czym pisałem, więc w sumie w cenie katalogowej gołych kół mam zamleczone koła z dobrymi oponami które świetnie mi się spisują, katowanie w lesie, skakanie na krawężnikach, zero problemów. Natomiast stare koła jako takie uważam nie były najgorsze, i generalnie na sezon chcę na nie wrzucić opony 28c i zobaczę czy sprawdzą się w roli drugiego kompletu "na szosę". Jeżdżę już na tyle dużo na Marinie że będę miał wystarczające porównanie. Wziąłeś z rocznika 2019 czy 2020? Niby w specyfikacji nie ma zmian ale oponami mogą się różnić, ciekaw jestem na co trafiłeś?
Chmielo Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Wziąłem rocznik 2019 był u mnie w mieście w niezłej cenie,opony mam katalogowe.Bo na Allegro spotkałem Nicasio na oponach od Gestalta;). Powiedz jaką najszerszą oponę udało Ci się wpakować,pytam bo jedyny problem z szerokością opony to stwarza przerzutka.Cos zmieniałeś w tym temacie?
blackone Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) 11 godzin temu, Chmielo napisał: jedyny problem z szerokością opony to stwarza przerzutka Raczej dolne widełki tylnego trójkąta. One są po prostu krótkie, 420mm vs. niemal 436 w Specu Sequoia czy Krossie Esker. To ma znaczenie przy max. szerokości opony jaka się zmieści (wiadomo, dłuższe - więcej miejsca), ale i na dynamikę jazdy i właśnie za to cenię sobie Nicasio - m.in. dzięki krótkiemu chainstay jest taki zwinny. Ja nie idę w grube opony, raczej w kierunku złotego środka, mam 36c (IRC Boken) chociaż one dosyć blisko Gravelkingów SK 40c, muszę dokładnie zmierzyć. Mam amortyzowany mostek RedShifta plus karbonową sztycę w typie Canyona plus stalowa rama i to za amortyzację mi zupełnie wystarcza na Mazowszu (szczególnie mostek RS). One napompowane fajnie się toczą na asfalcie a w lesie na niższym ciśnieniu maja naprawdę świetną przyczepność. Pewnie jak się skończą wypróbuję coś innego z samej ciekawości, ale na razie w temacie kół/ogumienia jestem zadowolony. Generalnie szerszy kapeć wejdzie na pewno z przodu i to też jest myślę niezła opcja dać 42 na przód (WTB Resolute polecane przez @Fimala ?) a coś "napędowego", węższego na tył (Gravelkinga?) jeśli sporo jezdzisz po lesie. Ja dużo jeżdzę też po mieście (rower to mój główny środek transportu) i wiadomo, zbyt gruba opona nie jest tu wskazana. Teraz Redshift wyprzedaje swoje potestowe mostki 100-120mm za 99$, super cena, bardzo polecam jeśli pasuje taka długość. Edytowane 29 Lutego 2020 przez blackone 1
Chmielo Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Z inwestycjami narazie sie wstrzymam i tak mocno naciągnąłem budżet dla tego roweru:)
Chmielo Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 No jednak błotniki muszę jakieś kupić bo dziś pierwszy chrzest bojowy moj Nicasio przeszedł,a ja wodę musiałem z butów wylewać.Ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne,rower jezdzi szybciej i zdecydowanie pewniej sie prowadzi niż moj treking,zachaczylem delikatnie szutry i muszę powiedzieć że to tam dopiero pokazuje pazur...jego zwinność i prędkość poprostu rewelacja:) to moj pierwszy rower ze sztywnym widelcem i bałem sie ze ręce będą cierpieć ale było naprawdę nieźle. jedyne co mnie zastanawia to dźwięki dochodzące z hamulców,na mokrym szutrze raz dwa zaczęły trzeć przednie hamulce a tylny wgl mam wrażenie ze delikatnie hamuje koło bo bardzo szybko sie zatrzymuje zakręcone,miałeś podobną sytuacjie?jak sobie z tym poradzić?czy może tarczowki tak mają?
ushi Opublikowano 1 Marca 2020 Opublikowano 1 Marca 2020 Jak ogarniesz temat błotników to z chęcią się podłączę. Ja nie mogłem dobrać, szczególnie przód ze względu na ten widelec.
blackone Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Opublikowano 2 Marca 2020 W dniu 1.03.2020 o 14:31, Chmielo napisał: No jednak błotniki muszę jakieś kupić U mnie bardzo dobrze spisują się SKS Bluemels, wersja z plastikowymi chlapaczami u dołu, niewielką wadą jest że nie da ich się błyskawicznie zdemontować, ale w okresie jesień - zima u mnie zdają egzamin nawet w lasach gdzie piach, błoto - oczywiście nie w trybie CX, bo jednak wolnego miejsca jest niewiele, wręcz z tyłu przy rurze podsiodłowej niemal na styk, ale w jeździe nic nie trze. Zasada co do szerokości: błotniki muszą być co najmniej 10mm szersze niż szerokość opony. 23 godziny temu, ushi napisał: Ja nie mogłem dobrać, szczególnie przód ze względu na ten widelec. Masz Nicasio 2? Przedni widelec ma przecież otwory montażowe na błotnik. Co do hamulców - nie chcę zgadywać, na pewno tarcie tarczy o klocki nie jest normalne (lekkie skrzywienie?) podobnie kwestia bardzo szybkiego wyhamowania tylnego koła - pytanie co to dokładnie znaczy "bardzo szybko". Ja zaprowadziłbym rower na oględziny dobremu serwisantowi. 1
Chmielo Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Ok czyli z błotnikami nie będzie problemu,a z tymi hamulcami to kilka razy było słychać delikatne tarcie w przednim kole,a tylne jak zakręcę dość letko to zatrzymuje sie nagle po kilku obrotach,przednie zaś kręci sie normalnie Gość w sklepie mi mówił ze hamulce się jeszcze dotrą i ułożą ale z tego co rozumiem w hydraulice w miarę zacierania tarczy płyn dociska klocki wiec jak obcierają to poprostu zedrą sie szybciej?
ushi Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 21 minut temu, blackone napisał: Masz Nicasio 2? Przedni widelec ma przecież otwory montażowe na błotnik. Kurczę rzeczywiście zapomniałem o tych otworach. Próbowałem założyć SKS S-Board ale nie były stabilne. Masz może fotę jak wygląda twój rower z tymi błotnikami Bluemels?
blackone Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Opublikowano 2 Marca 2020 21 minut temu, ushi napisał: Masz może fotę jak wygląda twój rower z tymi błotnikami Bluemels?
ushi Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Dzięki. Ten przód to jeszcze daje radę, ale ten tył jak dla mnie wyglada tragicznie. Jakiś krótszy by się przydał.
arturo201 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Wiem że nie ten rower finalnie ale długo się zastanawiałem nad Nicasio 2 i tak sobie teraz obserwuję wątek U mnie na oponkach 35 mm sprawdzają się sks velo urban 42 mm no i są takie nieco "sportowe" - szczególnie tył super wygląda Bardzo stabilne. Tylko pod szerszą oponę niż 35 mm to raczej słabo je widzę.
Gość Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) 10 minut temu, ushi napisał: Dzięki. Ten przód to jeszcze daje radę, ale ten tył jak dla mnie wyglada tragicznie. Jakiś krótszy by się przydał. Gdyby był centymetr niżej nad oponą byłoby perfekcyjnie. A za długi błotnik będą ci wdzięczne osoby jadące za tobą . Edytowane 2 Marca 2020 przez karolg
blackone Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Opublikowano 2 Marca 2020 9 minut temu, ushi napisał: tył jak dla mnie wyglada tragicznie 😁 na tyle dużo jeżdżę tym rowerem (na codzień) że względy estetyczne są absolutnie drugorzędne o tej porze roku. Decyduje skuteczność, a ta jest bez zarzutu. Na lato owszem, na pewno rozejrzę się za czymś dyskretniejszym. 2 minuty temu, karolg napisał: Gdyby był centymetr niżej nad oponą Kwestia skrócenia prętów mocujących, jak patrzę na zdjęcia też się zastanawiam czemu tego jeszcze nie zrobiłem. Ale jak nie patrzę już się nie zastanawiam 🤪
Gość Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 8 minut temu, blackone napisał: 😁 na tyle dużo jeżdżę tym rowerem (na codzień) że względy estetyczne są absolutnie drugorzędne o tej porze roku. Decyduje skuteczność, a ta jest bez zarzutu. Na lato owszem, na pewno rozejrzę się za czymś dyskretniejszym. Kwestia skrócenia prętów mocujących, jak patrzę na zdjęcia też się zastanawiam czemu tego jeszcze nie zrobiłem. Ale jak nie patrzę już się nie zastanawiam 🤪 Wystarczy lekko obniżyć, nie trzeba obcinać jeśli nie będą nadmiernie odstawać. Założysz na czubek te zatyczki, które dają w komplecie.
Chmielo Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 Trzeba przyznać ze żądko kiedy błotniki dodają urody,jednak te na treku wyglądają faktycznie sporo lepiej niż te na Marin. tylko ze na opone 37mm mogą już być za małe
Gość Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 2 minuty temu, Chmielo napisał: Trzeba przyznać ze żądko kiedy błotniki dodają urody,jednak te na treku wyglądają faktycznie sporo lepiej niż te na Marin. tylko ze na opone 37mm mogą już być za małe Są większe rozmiary https://www.sks-germany.com/en/products/velo-serie/
arturo201 Opublikowano 2 Marca 2020 Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) Tylko niestety nie wszystkie rozmiary mają te pałąki wzmacniające... A bez tego to tak średnio, na bank będą się obijały o opony EDIT: Ale można kupić osobno pręty do każdej wersji Edytowane 2 Marca 2020 przez arturo201
Chmielo Opublikowano 12 Marca 2020 Opublikowano 12 Marca 2020 Jakieś propozycje na uchwyt na kierownice do Nicasio? ostatnio pośmigałem tam gdzie gravele lubią najbardziej czyli po szutrach a ze było mokro to miejscami robiło sie błotko i wtedy znów odzywały sie hamulce które ewidentne obcierały jak tylko złapały trochę brudu,regulacje metodą z YT nic nie dały,problem ten pojawiał sie w obu rowerach,bo kolega zakupił Marin Lombard 2 i u niego jeszcze mocniej szurało podczas jazdy po szutrze.Powiedzcie to tak ma być w tarczówkach czy jednak wymaga jakiejś regulacji? Dodatkowo w moim Nicasio zdecydowanie gorzej kręci sie tylne koło niż w Lombardzie kolegi, ciekawe czy to kwestia hamulca czy coś innego może być?
Fimala Opublikowano 12 Marca 2020 Opublikowano 12 Marca 2020 (edytowane) 47 minut temu, Chmielo napisał: Jakieś propozycje na uchwyt na kierownice do Nicasio? ostatnio pośmigałem tam gdzie gravele lubią najbardziej czyli po szutrach a ze było mokro to miejscami robiło sie błotko i wtedy znów odzywały sie hamulce które ewidentne obcierały jak tylko złapały trochę brudu,regulacje metodą z YT nic nie dały,problem ten pojawiał sie w obu rowerach,bo kolega zakupił Marin Lombard 2 i u niego jeszcze mocniej szurało podczas jazdy po szutrze.Powiedzcie to tak ma być w tarczówkach czy jednak wymaga jakiejś regulacji? Dodatkowo w moim Nicasio zdecydowanie gorzej kręci sie tylne koło niż w Lombardzie kolegi, ciekawe czy to kwestia hamulca czy coś innego może być? Hamulce muszą się dotrzeć. Daj im czas a będą żylety. Czasem jak kurz czy bród wejdzie to potrafi ocierać. Nie przejmowałbym się tym. Jeśli ocierałoby Ci na stojaku w domu to najprawdopodobniej miałbyś mocno krzywą tarcze. Bo to, że jest krzywa minimalnie to więcej niż pewne. Żadna tarcza chyba nie wychodzi prosta z fabryki. BTW nie wydaje się wam Nicasio 2 jakiś dziwnie miękki. Miałem okazje pojezdzic chwile sztuką kolegi @blackone i takie właśnie odniosłem wrażenie. Troche się tym zdziwiłem. Edytowane 12 Marca 2020 przez Fimala
Chmielo Opublikowano 12 Marca 2020 Opublikowano 12 Marca 2020 No ok to czekam aż sie dotrą, bo puki co dopiero ze 200km nim zrobiłem. Tył mam wrażenie ze i w domu na sucho delikatnie przyciera,co z tym zrobić?wymiana tarczy jedynie może pomóc?w swoim zakresie mam to robić czy jako reklamacje myślisz? Co do miękkości to nie wiem nie mam pojęcia, porównania i wgl
Nogi Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 @Chmielo Sprawdź czy klocki są dobrze osadzone i czy sam zacisk jest prawidłowo zamocowany w ramie. W moim rowerze jak był nowy to też miałem problem z hamulcami - klocki czasem ocierały o tarcze. Myślałem, że tarcza krzywa, ale okazało się że po prostu w fabryce nieprecyzyjnie założyli zaciski. Co zrobiłem? Wystarczyło poluzować śrubki przy zacisku i ramie, użyć klamkomanetki do oporu i trzymając dokręcić je spowrotem. Po tym zabiegu i paru kilometrach wszystko działa już jak powinno - wiadomo, tarcze nigdy nie będą idealnie proste a moja spora waga i brak sztywnych osi sprawiają, że czasem "coś brzdęknie" gdy stanę i mocno depnę w korby. Niemniej jednak jest okej.
Chmielo Opublikowano 13 Marca 2020 Opublikowano 13 Marca 2020 3 godziny temu, Nogi napisał: @Chmielo Sprawdź czy klocki są dobrze osadzone i czy sam zacisk jest prawidłowo zamocowany w ramie. W moim rowerze jak był nowy to też miałem problem z hamulcami - klocki czasem ocierały o tarcze. Myślałem, że tarcza krzywa, ale okazało się że po prostu w fabryce nieprecyzyjnie założyli zaciski. Co zrobiłem? Wystarczyło poluzować śrubki przy zacisku i ramie, użyć klamkomanetki do oporu i trzymając dokręcić je spowrotem. Po tym zabiegu i paru kilometrach wszystko działa już jak powinno - wiadomo, tarcze nigdy nie będą idealnie proste a moja spora waga i brak sztywnych osi sprawiają, że czasem "coś brzdęknie" gdy stanę i mocno depnę w korby. Niemniej jednak jest okej. Robiłem już to i nie pomogło w obu rowerach podobna sytuacja, no nic jeszcze trochę pojeżdżę i pojadę na serwis zerowy niech coś mi z tym zorbią
Rekomendowane odpowiedzi