Skocz do zawartości

Marin Nicasio 2 2019 - coś pięknego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Accent_Szaj ma ten suport i będzie się kręcić korba jak pop...powalona :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Hehe,tak nawiasem to @Kruk właśnie otrzymał tysięcznego like ode mnie ;) 

Co do tematu. Fantastyczny support tylko ja mam TK878 TBT,czyli łożyska ceramiczne,dokładnie takie jak w Ninja.Niestety cena to 400zł :( 

Niestety @Kruk się pomylił i TK878ex to zwykłe łożyska,więc wielkiej różnicy nie będzie w kręceniu,ale w trwałości może być.

Co do TK878 TBT to:

Przed zmianą 4,5 obrotu na łożysku XT (MT800) po zmianie 17,5.Jak użyłem takiej samej siły jak poprzednio(przy XT),to nie byłem w stanie policzyć,więc chyba opis @Kruk'a jest adekwatny.

53 minuty temu, Kruk napisał:

się kręcić korba jak pop...powalona :D

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano
49 minut temu, Kruk napisał:

Accent_Szaj ma ten suport i będzie się kręcić korba jak pop...powalona :D 

Czyli, co wyglądałoby na to że lepiej zainwestować teraz w wymianę supportu niż w zmianę korby z FSA na GRX?

Opublikowano
5 minut temu, blackone napisał:

Czyli, co wyglądałoby na to że lepiej zainwestować teraz w wymianę supportu

Edytowałem swój wpis.

Ja nie mam TK878ex tylko TK878 TBT

Opublikowano
8 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Niestety @Kruk się pomylił i TK878ex to zwykłe łożyska,więc wielkiej różnicy nie będzie w kręceniu,ale w trwałości może być

Nie nie pomyliłem się, bo mam 3 tokeny 1 na ceramikach i 2 na premium łożyskach zwykłych i różnica jest bardzo mała może 1-1,5 obrotu na luzie.

Także spokojnie może Kolega brać tego podlinkowanego i odczuje dużą różnicę w stosunku do Shimano suportów.

Opublikowano

Fakt,ja się pomyliłem,bo nie mam rozeznania w supportach pressfit i myślałem,że Ninja ma tylko łożyska ceramiczne,okazało się,że nie

Jednakże ja mam TBT(ceramiczne) i tu nie mogę za bardzo potwierdzić,ani zaprzeczyć co do kręcenia,ale skoro Kruk sprawdził i mówi,że 

35 minut temu, Kruk napisał:

różnica jest bardzo mała może 1-1,5 obrotu na luzie.

To ja mu wierzę i faktycznie kupiłbym te Premium

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki Panowie, reasumując zmiana korby (z FSA na Shimano GRX) teraz nie miałaby takiego przełożenia na własności jezdne jak ten support Tokena 878ex, dobrze rozumuję?

Opublikowano

Suporty od Tokena mają rewelacyjne łożyska które mają super smar w sobie i kręcą się szalenie długo. I czy weźmiesz korbę SRAM'a, Shimano, czy FSA nie ma znaczenia, to suport warunkuje ich płynność działania :)

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kruk napisał:

Suporty od Tokena mają rewelacyjne łożyska które mają super smar w sobie i kręcą się szalenie długo. I czy weźmiesz korbę SRAM'a, Shimano, czy FSA nie ma znaczenia, to suport warunkuje ich płynność działania :)

Obiema rękoma się podpisuję. 

Najważniejszy support. Potem korba 

Opublikowano

Panowie, odebrałem z Lemonbike kółka DT X412 na gotowo zamleczone na IRC Boken 36c.

Spodziewałem się większego uzysku na wadze wobec stockowych kół Marina (przód BTwin Trekking Speed 700x38c, tył Schwalbe CX PRO 700x30c), jednak okazało się że nowy zestaw jest lżejszy nieco ponad pół kilo. Za to własności jezdne skoczyły niesamowicie, kółka kręcą się leciutko, na 3 atmosferach błyskawicznie Nowym Światem mknąłem prawie 40/h, świetna sprawa. Całość na gotowo (koła + zamleczenie + przełożenie tarcz i kasety + pozostałe 300ml mleczka Stans) wyszła 1320zł. Jestem naprawdę zadowolony.

20191210_101029.jpg 20191210_104020.jpg 20191210_112021.jpg 20191210_114919.jpg
Opublikowano
21 godzin temu, blackone napisał:

Panowie, odebrałem z Lemonbike kółka DT X412 na gotowo zamleczone na IRC Boken 36c.

Spodziewałem się większego uzysku na wadze wobec stockowych kół Marina (przód BTwin Trekking Speed 700x38c, tył Schwalbe CX PRO 700x30c), jednak okazało się że nowy zestaw jest lżejszy nieco ponad pół kilo. Za to własności jezdne skoczyły niesamowicie, kółka kręcą się leciutko, na 3 atmosferach błyskawicznie Nowym Światem mknąłem prawie 40/h, świetna sprawa. Całość na gotowo (koła + zamleczenie + przełożenie tarcz i kasety + pozostałe 300ml mleczka Stans) wyszła 1320zł. Jestem naprawdę zadowolony.

20191210_101029.jpg 20191210_104020.jpg 20191210_112021.jpg 20191210_114919.jpg

Koła to najlepszy upgrade jaki możesz zrobić w rowerze. Jak swojego poskładam do końca to w końcu musimy się ustawić na jakąś pojeżdżawke. :D

Opublikowano
10 minut temu, Fimala napisał:

w końcu musimy się ustawić na jakąś pojeżdżawke. :D

No koniecznie :) Jeszcze czekam na mniejsze zębatki na przód (niestety jak dla mnie za dużo wachlowania na kompakcie) i wjedzie nowy support od tokena, skoro taki zachwalany.

Przy okazji nawiążę do początkowych rozważań nt. zapięcia rowerowego, skusiłem się na ulocka Abusa Granit 460 i może trochę waży, ale dużo więcej kilo schodzi  z serca kiedy zostawiam rower gdzieś na mieście w porównaniu z linką za 30zł...

Ku przestrodze podzielę się jednym zdjęciem. Dopiero przy kompie zauważyłem jak bezmyślnie zapiąłem rower. Akurat trwały jakieś protesty rolnicze na Nowym Świecie a pośpiech i wszechobecność Policji chyba mnie znieczuliła... :|

20191210_113910.thumb.jpg.da66e76694e39b84bb9cc53b73931239.jpg

Być może nie trzeba by było nawet odkręcać sztycy... 😨😳

Opublikowano

Super robota z tymi kołami, fajnie że widzisz konkretny efekt co zachęca do takich zmian na przyszłość.

No i te sprawy z korbą - też spoko. Obserwuję rozwój wydarzeń :)

wiesz ile aktualnie waży? 

Opublikowano

spoko, myślałem że będzie nieco mniej ale i tak spoko. 

A czy masz może jakieś porównanie do ram aluminiowych? podobno to cromo jest super, ale wagowo zawsze te1,5-2 kg więcej niż porównywalny cenowo alu...  To taka moja rozkmina przed ewentualnym kupnem.

Opublikowano
1 godzinę temu, arturo201 napisał:

spoko, myślałem że będzie nieco mniej ale i tak spoko. 

A czy masz może jakieś porównanie do ram aluminiowych? podobno to cromo jest super, ale wagowo zawsze te1,5-2 kg więcej niż porównywalny cenowo alu...  To taka moja rozkmina przed ewentualnym kupnem.

No więc mam takie porównanie jakie organami ciała dokonałem przed zakupem. Dla mnie stal jest o tyle lepsza że przyjemny komfort w jeździe poczułem od razu po zajęciu pozycji za kierownicą, szczególnie siadając bezpośrednio po ramie aluminiowej. Mogę jeździć na odpowiednio większym ciśnieniu bez obawy że odpadną mi nadgarstki albo tyłek dostanie w dupe że mu się odechce jazdy, a na takich kocich łbach których mam tu w okolicach domu sporo to też coś. Nie miałem też żadnej potrzeby bikefittingu. Owszem, ten kilogram mniej byłby czymś też fajnym, ale na KOMy i tak nie mam szans, więc akcenty rozkładam inaczej, a na tym Nicasio da się dynamicznie depnąć i utrzymać tempo dłuższy czas więc mam to czego potrzebuje. Moim największym ograniczeniem jest brak czasu na dłuższe wypady więc kiedy i gdzie tylko mogę jeżdżę rowerem, bo mi to sprawia niesamowitą frajdę. Jak będziesz w Warszawie zapraszam na jazdę próbną.

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Blackone,

A w tych nowych kołach masz piasty Dtswissa czy novatec? 

Opublikowano
22 godziny temu, arturo201 napisał:

Blackone,

A w tych nowych kołach masz piasty Dtswissa czy novatec? 

Novatec D791 / D792.

Taka ciekawostka, jakiś czas temu upuściłem sobie w nich lekko powietrza, "na wyczucie" (nie mam jeszcze pompki z manometrem) i przy niedawnej wizycie w AirBike z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda. Okazało się że miałem po ok. 2.5 bara w oponach, przy zalecanej przez producenta wartości minimalnej 3.5. Ciekawe dla jakiej wagi użytkownika te wskazania są podawane bo przy moich 63kg czułem że spokojnie mógłbym zejść niżej.

Pojawił się też kolejny upgrade - dotarł mostek RedShift Shockstop 90mm. Przy zaletach stalowej ramy które sam tak wychwalałem to może się wydać hipokryzja, ale tyłek nadal korzysta z dobrodziejstwa cro-mo, natomiast na kierownicy... jakieś czary. Kocie łby, których na starówce wkoło pełno, wybiera wręcz... jak to określić? Jedziesz po raz kolejny po tym samym bruku i oczy po prostu stają dęba... Fakt, waży swoje - 273g, wobec 134g stockowego mostka Marina 134g ale robotę robi świetną. Pytanie jak w cięższym terenie i większymi dziurami/dropami. Sprawdzę pewnie za niedługo w Lesie Bielańskim, dam znać. 

Opublikowano

Ah i to są super opinie.

Jak już się w końcu zdecyduję to tak czy tak będzie mostek redshifta :)  Nawet na najtrwardszym ustawieniu ale będzie :) Bushcraftowy z YT ostatnio tez kupił cromo Bombtracka i też zakłada do niego ten mostek. uważam że z taką mini amortyzacją można śmigać. no i nie jest to sprężyna która odbija, a różnica w wadze nieistotna w stosunku do plusów jakie to niesie. 

No to czekamy na dalsze opinie ;)  

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dawno nie pisałem, więc  nadrabiam dla zainteresowanych:

1. Udało się zmienić zębatki na korbie z 50/34 na 46/30. na początku miesiąca przyjechał z USA technik Marina i udało się zdjąć korbę, okazało się że była dokręcona ze zbyt dużym momentem w fabryce. 

Efekty? Dołączam do grona tych, którzy twierdzą że układ 46/30 to jedyny słuszny na gravelowe dwublaty. Miasto ogarniam na blacie, w lesie 30t. Single w warszawskim Lesie Bielańskim (tu mam najbliżej) na tym zestawie + mostek RedShift + bezdętkowe IRC Boken 36c to sama frajda. Ten moment kiedy podjeżdżasz górkę którą zawsze robiłeś z buta, mała rzecz a uśmiechasz się zaskoczony...

2. Mostek RedShift po czasie mogę oceniać w samych superlatywach, flow miód malina. 

3. opony IRC Boken - zaskoczony jestem ich świetną trakcją, trzymaniem zarówno na terenowych stromych podjazdach jak i na płaskim, mokrym, zarówno asfalt jak las. W lesie roweru nie oszczędzam, korzenie, skoki (nie dropy, raczej ponad przeszkodami) więc jako tubeless bez zastrzeżeń, mleko Stansa pewnie też ma tu swój udział. 

4. Support Tokena czeka na wymianę do sezonu, Wtedy też liczę na wymianę łańcucha (Wippermann?) i uzbieranie na GRX bo Tiagra w terenie krztusi się przy dynamicznej jeździe (no complaints, znana sprawa)

Tyle póki co, jedyne na co mogę narzekać (prócz lakieru, sprawa w toku) to brak czasu na jazdę. 

Czasem wrzucam coś na Insta, zapraszam ;)

www.instagram.com/gravel.rider/

• Pomógł 1
Opublikowano

Spoko że dałeś update. Same dobre rzeczy u Ciebie;) u mnie finalnie stanęło na treku 720, trafił się używany na olx i już gotowy na nowy sezon. 

No i widzę że dokladasz dobre opinie do mostka redshift;) 

A masz jakieś dodatkowe myśli nt tej wymiany kół?kolega już prawie kupuje do nicasio 1;)

Co do naprężenia tiagry jest filmik na necie jak facet zwieksza jej naprężenie poprzez zmianę otworu na sprężynę. Podobno dużo daje. 

IMG_20200202_125626.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano
18 minut temu, arturo201 napisał:

A masz jakieś dodatkowe myśli nt tej wymiany kół?

Koła spisują bez zarzutu, mogę szczerze polecić jeśli uda się zdobyć (nawet używane) w podobnej cenie + koniecznie bezdętki, bo to jednak jest komfort niemożliwy. Są na moje oko naprawdę mocne więc nawet lepsze dla cięższych gości. Do starych (stockowych) chcę wrzucić jakieś bardziej szosowe, pewnie 700x28c albo Conti 4season albo Gravelkingi 700x28c (nie SK, czyli praktycznie bez bieżnika, z lekkimi nacięciami, ciekawie to wygląda, sztuka waży 270g).

Opublikowano (edytowane)

Z tym upgratem tiagry https://www.youtube.com/watch?v=UB4sZ5xK6NA  

Ja też cały czas monitoruję oponki, na teraz mam RaceKing ale muszę więcej na niej pojeździć aby stwierdzić czy szukam innych. Jakoś kręci mnie jednak też szybsza jazda po szosie ale na większym komforcie, optymalnie około 32-35.  A jak szukasz takich szybkich oponek to może vittoria terreno zero? Ostatnio wpadła mi w oczy jeszcze taka 700x35 Huthinson Overide. na środku idealna na szybką jazdę i gravel. Ja jakoś cały czas nie mogę się przezbroić na mleko...  Przeraża mnie że sobie nie poradzę, coś się nie uda, trzeba będzie robić to kilka razy i wszystko będzie zasyfione...

Jeszcze jedno pytanie - co to za korbę wrzuciłeś? Podeszła pod przednią tiagrę bez problemu?

Edytowane przez arturo201
Opublikowano
10 godzin temu, arturo201 napisał:

Przeraża mnie że sobie nie poradzę, coś się nie uda, trzeba będzie robić to kilka razy i wszystko będzie zasyfione...

Kwestia priorytetów, jeśli lubisz majsterkować i masz czas to metodą prób i błędów na pewno się uda za którymś razem. Ja wolałem oddać ten temat komuś kto się na tym zna i mieć pewność że będzie zrobione dobrze, zdolności "techniczne" nie są moją najmocniejszą stroną i jestem trochę za stary żeby się tego wstydzić. Jeśli ktoś jest dobry w swoim fachu (niezależnie od branży) z przyjemnością płacę za usługę. Jak to się teraz określa, sytuacja win-win, obydwie strony zadowolone. Oczywiście podziwiam tych którzy sami serwisują sobie sprzęt i w miarę możliwości staram się też rozwijać w tym temacie, ale doba nie jest z gumy, i znając swoje granice wolę w tym wolnym czasie rozwijać inne pasje.

10 godzin temu, arturo201 napisał:

Jeszcze jedno pytanie - co to za korbę wrzuciłeś? Podeszła pod przednią tiagrę bez problemu?

Nie zmieniałem korby tylko zębatki. Nie mam korby Tiagry tylko FSA Omega i w sumie dobrze się stało bo korba Tiagra nie ma wariantu 46/30. Znalazłem że FSA Omega występuje prócz 50/34 też 48/32 i 46/30, dokupiłem na OLX dwie zębatki 46/30 ściągnięte z nowego roweru za 90zł z przesyłką i tak oto ciesze się kolejną (naprawdę) "dobrą zmianą" ;)

Czekam aż się zajeździ i docelowo wskoczy GRX 400, ale to pewnie za parę miesięcy.