Skocz do zawartości

Planet X London Road Rival 22 HRD / 2019 / Kapitan Planeta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[mention=1791]Fimala[/mention] kupiłem taki w Polsce za 40 PLN i do Apex/Rival/Force pasuje.

Edit:

Byłem w błędzie! Do d.... jest ten zestaw.

• Pomógł 1
Opublikowano

Używasz jakiś błotników? Kupiłem SKS edge al 46mm i są złe, a mianowicie śruba do montażu przedniego błotnika do widelca jest za krótka (w zależnym kupiłbym dłuższą więc to nie problem poważny), tylne błotniki nie mieszczą się w widełkach przy dolnym miejscu montażu i pręty są przykrótkie. Rower to plantex London road.

Opublikowano
Używasz jakiś błotników?

Mam błotniki z poprzedniego roweru (nie wiem jaki model), są wąskie, na moje oko mają szerokość opony (ok 40 mm).

śruba do montażu przedniego błotnika do widelca jest za krótka (w zależnym kupiłbym dłuższą więc to nie problem poważny)

Też musiałem wziąć dłuższą śrubę - stery taper, więc nie ma się czemu dziwić.

tylne błotniki nie mieszczą się w widełkach przy dolnym miejscu montażu i pręty są przykrótkie

Szkoda, że te nie pasują.

Od biedy na dole przy suporcie może da się podciąć błotnik, ale nie każdy chce mieć przeróbki.

Pręty mocujące u mnie były z zapasem - były cięte do poprzedniego roweru z podobnymi oponami i w nowymm przypasowały bez problemu.

Opublikowano

[mention=1791]Fimala[/mention] przyjechał do mnie wczoraj kumpel na odpowietrzanie prawego hamulca. Jak zobaczyłem jaki twardy, sztywny i mocny ma lewy to mi oczy wyszły. Nie jestem w stanie takiego uzyskać na moim zestawie.

Doszedłem do wniosku, że muszę kupić porządny zestaw strzykawek.

Oryginał kosztuje 320 zł (o zgrozo). Poszukam przeceny, albo może jakiegoś porządnego zamiennika, ale jak nie znajdę to ... będę musiał zrobić wpis w dziale "ten ohydny konsumpcjonizm".

Nie kupuj tych zestawów za 40-50 zł, bo to jednak do niczego się nie nadaje. Myślałem, że moje hamulce działają dobrze, ale teraz dopiero wiem, że od początku były zapowietrzone.

Myślałem, że te hamulce zachowują się podobnie do Shimono (od Deore wzwyż), które dzięki dodatkowej membranie nie są sztywne tylko po złapaniu się dalej uginają , ale to nieprawda.

Hamulec mojego kolegi po złapaniu jest bardzo sztywny i nie chce się uginać dalej, za to jego moc jest bardzo duża i łapie mocno przy lekkim nacisku.

Początek łapania też ma bardzo wysoko, a nie tak jak u mnie, że połowa skoku jest pusta.

Naprawdę wpieniłem się, że nie umiem go odpowietrzyć.

U niego prawego wczoraj tylko lekko poprawiłem. Dzisiaj siedziałem nad swoimi i robiłem wszystko bardzo dokładnie, po 20 razy, ale niewiele to dało. Zmniejszyłem martwy skok i zwiększyłem sztywność, ale nie ma porównania do tamtego.

Opublikowano
4 godziny temu, Bujak napisał:

[mention=1791]Fimala[/mention] przyjechał do mnie wczoraj kumpel na odpowietrzanie prawego hamulca. Jak zobaczyłem jaki twardy, sztywny i mocny ma lewy to mi oczy wyszły. Nie jestem w stanie takiego uzyskać na moim zestawie.

Doszedłem do wniosku, że muszę kupić porządny zestaw strzykawek.

Oryginał kosztuje 320 zł (o zgrozo). Poszukam przeceny, albo może jakiegoś porządnego zamiennika, ale jak nie znajdę to ... będę musiał zrobić wpis w dziale "ten ohydny konsumpcjonizm".

Nie kupuj tych zestawów za 40-50 zł, bo to jednak do niczego się nie nadaje. Myślałem, że moje hamulce działają dobrze, ale teraz dopiero wiem, że od początku były zapowietrzone.

Myślałem, że te hamulce zachowują się podobnie do Shimono (od Deore wzwyż), które dzięki dodatkowej membranie nie są sztywne tylko po złapaniu się dalej uginają , ale to nieprawda.

Hamulec mojego kolegi po złapaniu jest bardzo sztywny i nie chce się uginać dalej, za to jego moc jest bardzo duża i łapie mocno przy lekkim nacisku.

Początek łapania też ma bardzo wysoko, a nie tak jak u mnie, że połowa skoku jest pusta.

Naprawdę wpieniłem się, że nie umiem go odpowietrzyć.

U niego prawego wczoraj tylko lekko poprawiłem. Dzisiaj siedziałem nad swoimi i robiłem wszystko bardzo dokładnie, po 20 razy, ale niewiele to dało. Zmniejszyłem martwy skok i zwiększyłem sztywność, ale nie ma porównania do tamtego.

Daj znac czy kupisz bo u mnie bedzie grubsza i ciekawsza robota. Jako ze jestes z wwa to moze jakos sie zgadamy. Bo bede musiał zmienic jeden przewód calkowicie a drugi przełożyć na właściwą strone :D

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.10.2019 o 17:54, Bujak napisał:

Majfrend juz przysłał zestaw?

Opublikowano

Jeszcze nie wyleciał z Chin. Widać, że jest tłok, bo 3 paczki mi wiszą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zestaw przyszedł, ale niestety nie jest zgodny z opisem. Jest tylko jedna strzykawka. Brakuje w sumie 11 elementów.
Złożyłem reklamację.
Sama strzykawka wygląda solidnie.
Zobaczę jak się sprawuje do odpowietrzania. W sumie da się to zrobić bez dwóch dobrych strzykawek (użyję też starej).
e5aa0366f1e3f17baa76e644c3897ff0.jpga61d88045bbdc111910d56d48b5abbc0.jpg56a7b993ab73bce829c6ff74919d6b0a.jpg

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Reklamacja szybko rozpatrzona na moją korzyść. Dostanę całkowity zwrot pieniędzy. AliExpress robi dobrą robotę.
Strzykawka przetestowana, niestety do niczego się nie nadaje, bo Dolna uszczelka nie jest gładka i przecieka:

Muszę kupić pierścień silikonowy - może wtedy strzykawka będzie szczelna, bo ten nie jest wykończony i ma zadziory na krawędziach, więc musi przepuszczać powietrze.
Opublikowano
22 minuty temu, Bujak napisał:

Reklamacja szybko rozpatrzona na moją korzyść. Dostanę całkowity zwrot pieniędzy. AliExpress robi dobrą robotę.
Strzykawka przetestowana, niestety do niczego się nie nadaje, bo Dolna uszczelka nie jest gładka i przecieka:

Muszę kupić pierścień silikonowy - może wtedy strzykawka będzie szczelna, bo ten nie jest wykończony i ma zadziory na krawędziach, więc musi przepuszczać powietrze.

To lipa. Widzę, że jak już to lepiej zainwestować w porządne narzędzia albo oddać to specjalistom do zrobienia.

Opublikowano

Spróbowałem podejść do tematu od drugiej strony:

Odwróciłem strzykawkę do góry nogami podczas wytwarzania podciśnienia.

Później odwróciłem strzykawkę znowu końcówką do góry i usunąłem powietrze.

Nie jest to najlepsza metoda, bo powietrze, które zbiera się przy uszczelce (i to, które przedostaje się przez nieszczelną uszczelkę) musi przelecieć przez płyn. Może to powodować ponowne napowietrzenie płynu.

Po trzech cyklach okazało się, że metoda działa i nie mam już zadnych bąbelków.

...

Niestety przy kolejnej próbie strzykawka zaczęła przepuszczać powietrze po drugiej stronie i to nie na uszczelce, tylko na połączeniu ebonitu z metalowym gwintem.

Nic z tego nie będzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Planeta X przywitała nowe opony z kolcami
Schwalbe Winter. Rozmiar 700x40C mieści się z błotnikami z dużym luzem.
6734cb81a1c9e332d23df8cc4bcadbc3.jpg3d04b8c484c5cfd959c15fc740b3a901.jpg207f56d1588f12e02ce026ea5cca5a06.jpg

Opublikowano

Odpowietrzyłem hamulce SRAM Rival HRD.
Muszę przyznać, że nie jest to łatwe zadanie, ale w końcu się udało.

Najważniejsze jest dobre odpowietrzenie samego płynu DOT i ustawienie klamek blisko kierownicy na czas odpowietrzania.

Mam strzykawki ebonitowe od EZmtb (chińskie), które nie są szczelne, dlatego odpowietrzałem płyn ze strzykawką ustawioną tłokiem do góry. Musiałem też uszczelnić gwint na połączeniu strzykawki z przewodem za pomocą trytytki i kleju do śrub (patrz zdjęcie). Podczas odpowietrzania trzeba odciągnąć tłok kilka razy (bez gwałtownych ruchów w żadną stronę) ... i zostawić strzykawkę na kilkanaście minut, żeby płyn się "uspokoił". Bez tego mogę odciągać tłok wielokrotnie, a płyn i tak jest zapowietrzony. Po przerwie ponownie odciągam tłok kilka razy i już nie ma w nim bąbelków.
Nie usuwam powietrza, które zgromadzi się przy tłoku, żeby ponownie nie napowietrzać płynu.

Przy takim działaniu każde, nawet najtańsze strzykawki będą dobre. Wystarczy dobrze uszczelnić połączenie strzykawki z przewodem.
ac439d36d06d11d0b4a6eabedc446b85.jpgd91cd4ca0471ffb26293eb73e8f4373c.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@BujakOoo dobrze wiedzieć że Ci sie udalo w koncu. Chetnie pożyczę od Ciebie ten zestaw. Najchetniej nawet na dniach jakos. Ale to juz na PW moze sie dogadamy jakos?

Edytowane przez Fimala
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rockrider siedzi głównie w garażu, jest powolutku serwisowany, a planeta jest teraz głównym środkiem transportu.

Opublikowano

Zastanawiam się trochę nad ustawieniem linii łańcucha w mojej Planecie X.

Tutaj napisałem więcej szczegółów:

Tych dwóch stron używałem do sprawdzania przełożeń:

https://mike-sherman.github.io/shift/

https://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=34,50&RZ=11,12,13,14,15,17,19,22,25,28,32&UF=2220&TF=90&SL=1.5&UN=KMH&DV=speed&GR2=DERS&KB2=30,46&RZ2=11,12,13,14,15,17,19,22,25,28,32&UF2=2220

Opublikowano

Chcę zmienić tylną przerzutkę bo Rival 22 nie ma sprzęgła i łańcuch mi się telepie.
Znalazłem przerzutkę MTB najprawdopodobniej o tym samym uciągu linki (Exact Actuation) więc zapytałem Sram czy będzie pasować.
Chodzi o Sram GX 2x10 2.1 Medium cage RD-GX-T21-A1 https://www.sram.com/en/sram/models/rd-gx-t21-a1

Tak mi odpowiedzieli:
Thanks for contacting us regarding your SRAM drivetrain plan. The Rival 22 drivetrain is designed to function best with all SRAM road 2x11 components to achieve all the benefits of the research and design. We do not recommend mixing and matching 10-speed and 11-speed components since it has never been qualified in testing. One possible issue is the clutch in the rear derailleur may cause front shifting to suffer because of the larger jumps between the front chainring sizes. Hope this helps!
Dyplomatycznie i asekuracyjnie odpowiedzieli, że pasuje

Opublikowano
8 godzin temu, IOO napisał:

A jak ma wyglądać obsługa jedynastej koronki?

Tak ze rozkrecasz srube od limitu i tyle. Za indeksacje odpowiada manetka a nie przerzutka.

Opublikowano

No właśnie. Nie powinno być problemu z obsługą wszystkich zębatek.

Używałem już Shimano Deore 10s z kasetą Sram 12s i nie było problemu z zasięgiem.

Opublikowano

Sram GX 2x10 2.1 Medium cage RD-GX-T21-A1 https://www.sram.com/en/sram/models/rd-gx-t21-a1

zamontowany i działa smile.png

Póki co nie mogę polecić, bo zakres górny przerzutki musiałem odkręcić na max, ale gdybym mógł to bym odkręcił jeszcze delikatnie. Niestety przerzutka konstrukcyjnie nie wychyli się już bardziej.

Po pierwszych testach jestem zadowolony i wszystkie biegi wchodzą. Sprzęgło działa prawidłowo i łańcuch już nie lata na wertepach.

Tylko ten zakres....

Tego się nie spodziewałem!

Jest możliwość, że w innym rowerze zabraknie zakresu do obsługi pierwszego biegu (domyślam się, że położenie kasety może się lekko różnić w różnych kołach).

P.s.: Śruba B jest ustawiona bardzo nisko, ma spory zapas dla kasety większej niż 11-32. Według strony sram maksymalny wymiar kasety to 36s.