Bujak Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 (edytowane) Cześć, Dzisiaj pochwalę się moja nową Planetą: Rower złożony 1.07.2019: Planet X London Road Rival 22 HRD 2019 rozmiar L; kolor Zesty Lime; Masa 9.8 kg (po wyjęciu z pudełka, bez pedałów). Hamulce: Układ hamulców UK (lewy = tył; prawy = przód) europejski (lewy=przód; prawy=tył) SRAM Rival HRD hamulce hydrauliczne Avid Centreline tarcze 160mm Centrelock Napęd: Przerzutka przednia SRAM Rival Shimano XT M8000 3x11 - użyta jako 2x Mocowanie przerzutki SRAM YAW 34.9mm obejma 34.9mm front pull Korba SRAM S390 GXP 172.5mm 50-34T Shimano Deore FC-M590 175mm 3x- użyte jako 2x 40-24T Shimano Deore FC-M615 170mm x2 40-24T Support SRAM GXP XR Bottom Bracket ACCENT BB-EX-PRO Przerzutka tylna SRAM Rival 22 Rear Mech Medium Cage SRAM GX 2x10 Medium Cage Kaseta SRAM PG1130 11-32T Łańcuch SRAM PC1110 11s KMC X11 SRAM PC1140 11s Kierownica: Selcof Zeta 6061 Alloy Road Bar 42cm Matt Black 31.8mm Clamp RXL SL kierownica węglowa 420mm z wewnętrznym prowadzeniem przewodów Owijka Planet X Cork Gel Bar Tape / Black Mostek Selcof Zeta 6061 Alloy 100mm Matt Black 10 degrees 31.8mm Siodło:San Marco Aspide Dynamic Supercomfort Saddle / Black / Manganese / Narrow San Marco Super Leggera Carbon / Narrow Sztyca Planet X 6061 Alloy 31.6mm Polished Black 350mm RXL SL Carbon Flow 31.6 x 350 mm Zapinka sztycy na śrubę 34.9 mm Koła: Koło przednie:Fulcrum Racing 600 DB Disc Centrelock Clincher Wheelset / Front QR Koło tylne składane:obręcze: DT SWISS R500 (szerokość wewnętrzna obręczy 22mm) piasta: Novatec D792 Centerlock QR 135 Shimano 11sszprychy: Sapim D-light 2.0/1.65/2.0 blacknyple: Sapim Double Square mosiężne czarne + podkładki pod nyple Sapim taśma uszczelniająca Stan'swentyl Stan's Opony na lato: Vittoria Randonneur Trekking Wired 700c Tyre 35mm Black Schwalbe Maraton Almotion 700x40C (40-622)Opony na zimę: Schwalbe Winter 28x1.60 700x42C (42-622) DętkiVittoria Lite Road Inner Tube Unboxed 700c 33-37mm Presta 48mm - ciut za ciasne na oponę 40 mm, ale nie zmieniałem ich przy zmianie opon i na szczęście nic złego się nie zadziało. tubeless na mleku Stans. geometria: https://geometrygeeks.bike/bike/planet-x-london-road-2015/ Edytowane 28 Maja 2020 przez Bujak 4
JaW Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 Kolor świetny, lubię takie żarówy Sam rower ładny, proporcjonalna budowa i sensowny osprzęt. Niech się jeździ! 1
Eddek Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 Kapitan Planeta Ten kolor jest mega, chociaż nie wiem czy chciałbym rower w takim, na pewno BHP 1
nctrns Opublikowano 5 Lipca 2019 Opublikowano 5 Lipca 2019 Znając Bujaka pewnie go trochę przemaluje 1
Bujak Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Opublikowano 5 Lipca 2019 Znając Bujaka pewnie go trochę przemaluje Niestety masz rację: Na kolor nie ma co patrzeć, choć Bardzo mi się podoba.Ale wcześniej jeszcze muszę go zważyć, żeby spisać masę fabryczną.
Bujak Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 Rower w rozmiarze L bez pedałów waży 9.8 kg..............................Załatwiłem już pakiet antykradzieżowy:
Tomek1981 Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Myślałem,że nas wkręcasz i nie zrobisz tego…,a jednak zrobiłeś 🙈🚵♂️
M.C Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Zakamuflowany jak żołnierz do zadań specjalnych Ciekawa maszynka, w kategorii wagowej Topstone'a.
Tuptam Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Za to powinien być kryminał, jak można zbezcześcić tak piękny kolor 2
Kuboll Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 To jest nienormalne żeby tak oszpecić nowy rower. Lepiej zainwestuje w porządne zapięcie. 1
Zajop Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 No niestety nie wygląda to dobrze.. Raczej jak dzieło dzieciaka który dostał śpreja i psika wszystko co popadnie. Chcąc spersonalizować rower wolałbym pożyczyć gdzieś aerograf i jakoś ładnie pomalować.
nctrns Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Nie widziałeś poprzednich wątków i rowerów Bujaka? To jest celowe żeby oszpecić drogi rower, żeby nie przyciągał on (ani części) lepkich rączek. 2
Zajop Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Wiem po co to zrobił. Ale nie jestem fanem tego rozwiązania
Bujak Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 Temat był już wałkowany, więc nie ma co go kontynuować. Myślę, że złodziejowi tez się nie spodoba.Rowerek ma już za sobą 70 km. Jeździ się fajnie, ale regulacja z warsztatu słabiutka.Mam uwagi głównie do hamulców. Lewy ma bardzo duży pusty ruch i zaczyna łapać dopiero przy rurze.Nie wiem czy jest regulacja free stroke, ale pewnie jest po prostu zapowietrzony. Jak już zacznie łapać to trzyma mocno, więc nie jestem przekonany o przyczynie. Prawy też ma duży martwy luz, ale mniejszy niż lewy.Napęd chodzi jak marzenie, po lekkiej regulacji.Wszystkie 22 biegi dostępne bez trymowania (nie ma go wcale w przedniej przerzutce, bo nie jest potrzebne).
blackone Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 A jak pozycja za kierownicą ? Raczej w kierunku szybkości czy w miarę wygodna? Zjeżdzałeś z asfaltu na tych 35mm? Może las?
Bujak Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 A jak pozycja za kierownicą ? Raczej w kierunku szybkości czy w miarę wygodna? Zjeżdzałeś z asfaltu na tych 35mm? Może las?To mój pierwszy baranek, więc nie mam porównania. Wymiary roweru wg poniższej tabeli: Rower jest w geometrii gravelowej/endurance, a nie sportowej, więc powinien być wygodniejszy od cx czy sportowej szosy. Zjeżdżałem na szuter i do lasu. Na szutrze strasznie mnie telepało, ale przesiadłem się z fulla, więc teraz wszystko będzie twarde, dopóki się nie przyzwyczaję. Poza tym ciśnienie mam jeszcze za duże: 3.5 z przodu; 4 z tyłu. Jeszcze nie testowałem o ile mogę je obniżyć. Na piachu jeszcze nie jeździłem:)
Eddek Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Godzinę temu, Bujak napisał: Poza tym ciśnienie mam jeszcze za duże: 3.5 z przodu; 4 z tyłu. Jeszcze nie testowałem o ile mogę je obniżyć. Duże Dymnij do 5 i wpadnij do lasu albo na szutry
Bujak Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Opublikowano 6 Lipca 2019 Nie rozumiem, może dlatego, że już późno.Żart?
Eddek Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Ja latam po szutrach mając 4,5-5bar, 3,5bar to luksus Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
pizzaq Opublikowano 6 Lipca 2019 Opublikowano 6 Lipca 2019 Hoho, wrócę, to się zamelduję na oględziny
Bujak Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Opublikowano 7 Lipca 2019 @pizzaq zapraszamJa latam po szutrach mając 4,5-5bar, 3,5bar to luksus Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu TapatalkaCzyli, że ryzykowałem wczoraj kapcia?Ktoś wrzucał gdzieś tu tabelkę z ciśnieniami w zależności od masy i rodzaju opony, ale nie mogę się doszukać.Nad bezdętką się zastanawiam. Wszystkie graty mam i trochę doświadczenia też, ale waham się. W jednej z czterech opon, które serwisuję mam ciągle wycieki, a od dwóch dni po dolewce zaczęła nawet gubić ciśnienie. Trochę z tym zachodu jest i loterii. Z pozostałymi oponami nic złego się nie dzieje, ale co miesiąc robię dolewki 1/3 obj. początkowej.Chyba muszę spróbować Stansa, ale przecież w komórce mam nieodpakowany litr Caffelatex.
Eddek Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 Ja latam akurat z dętkami, ale staram się stosować do tego, co producent napisał na oponie. Po coś w końcu to zrobił. Jak napisał 3-5bar, to pewnie znaczy, że poniżej 3 opona może nie siedzieć dobrze na obręczy i w zakręcie się zdziwie. Albo na krawężniku przetnie mi dętkę o obręcz. Powyżej 5 może być za bardzo rozciągnięta i podatna na uszkodzenia, też może wystrzelić z obręczy albo po prostu szybciej się zużywać od naprężeń. Ja latam 80% asfalt, więc <4bar nie schodzę, bo opory toczenia rosną srogo z niskim ciśnieniem, a że jestem leniwy, to na ogół wbijam 4.5-5bar i jak wpadam w last, to nie upuszczam, wtedy kopie No chyba, że warunki zastane wymagają zejścia, to tak do 4, może ekstremalnie do 3.5bar, tylko później po wyjściu z lasu siedzę 5-10min na poboczu z kompką w ręku i tankuje, albo jadę na najbliższą (sprawną) pompkę miejską jak nie jest daleko. A ta tabelka, to zdaje się była w oparciu o Dirty Kanza, a to są w sumie pojedyncze zawody 100% szuter, więc nie traktowałbym tego jako wskazówkę No i to było dla konkretnego teamu, który miał ściśle określone wyposażenie.
M.C Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 Też mam dętki, zawsze ładuję +- górny limit jaki jest na danej oponie. Jeszcze nigdy na szutrach i drogach wyłożonych kamieniami nigdy nie udało mi się złapać flaka. Czego nie mogę powiedzieć o jeździe po mieście Wystarczyło wjechać na obrzeża centrum i już szkło KO robiło.
Bujak Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Opublikowano 7 Lipca 2019 Kalkulator ciśnienia w oponach ze stronyhttps://www.biketinker.com/2011/bike-resources/tire-pressure-calculator-google-doc/ Po francusku [kg i bar]: http://l0z.free.fr/velo/pression-pneu-ideale-ISO.ods Po angielsku [ale ciężar roweru z rowerzystą trzeba podać w lbs]:https://www.biketinker.com/wp-content/uploads/2011/04/Tire-Pressure-salvaged-doc.xlsxMożna sobie łatwo przeliczyć:1 kg = 2.2 funty [lbs] Według tej tabeli wystarczy 3.4 z przodu i 4.2 z tyłuCzyli trafiłem z doświadczenia prawie idealnie.
Eddek Opublikowano 7 Lipca 2019 Opublikowano 7 Lipca 2019 Mi na asfalcie <4bar za ciężko idzie, jakbym swoim starym crossem jechał na papciach 47c (i z kilkoma kg wagi ekstra). Latając z 5bar w obu kołach kapcia trafiłem raz i to w sumie z powodu, w jaki obecnie łat a się ubytki w drogach gminnych (drobny, gorący żwir). 1
Rekomendowane odpowiedzi