Krystiano Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Robert drugi napisał: Prośba o informację/podsumowanie jakie aplikacje i na jakim urządzeniu powinienem mieć zainstalowane czy też z jakich powinienem korzystać poprzez www. aby wykorzystywać możliwości urządzenia np. dodawać segmenty, kursy itd ? Wszystko można zrobić za pomocą www i zalogowaniu się do garmin connect. Oczywiście wszystko też zależy od tego co było powodem zakupu urządzenia i jaka funkcjonalność jest potrzebna. Ale po zalogowaniu możesz ustawiać co chcesz;)
Charvel Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Takie jakie są Tobie potrzebne. Skąd mamy wiedzieć co Cię interesuje Napisz jaką funkcjonalność potrzebujesz, a wówczas coś można podpowiedzieć. Na pececie zainstaluj Garmin Express - to główny program do aktualizacji komponentów Garmina.
Robert drugi Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Dziękuję za podpowiedzi. To co mnie interesuje to np. wybieram się do Lądka Zdroju , chciałbym mieć dostęp do single track -ów , ścieżek leśnych , polnych którymi mogę jeździć czyli nawigacja.
Krystiano Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 oraz komoot i masz wszystko co potrzeba.
artie Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 W dniu 6.08.2021 o 16:21, Nogi napisał: Zainstalowałem te dwa widgety... ale za cholere nie wiem co dalej. Jak/gdzie to się włancza i używa? Mógłbyś podpowiedzieć - nie używałem nigdy żądnych widgetów.... Jak wgrać nową trasę w trakcie nagrywania tymi widgetami ? Konfiguracja początkowa: - telefon i Garmin sparowany przez bluetooth - na Garminie mam zainstalowany widget grouteloader/gimporter a na telefonie aplikację GPX/Fit Exporter No i teraz dajmy na to podczas jazdy z włączoną rejestracją w Garminie mam ochotę wgrać nowy kurs. Robię to tak: - na telefonie w apce do nawigacji (używam głównie Locusa ale np Komoot też to potrafi) tworzę nową trasę i zapisuje ją na telefonie w postaci pliku gpx - otwieram GPX/Fit Exporter na telefonie i pozostawiam aktywny - na Garminie wchodzę w widget i po chwili widzę listę kursów do pobrania z telefonu Tak ja to robię, nie wiem czy jest jakiś łatwiejszy sposób, ale ten u mnie działa i z nigo korzystam.
Robert drugi Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 W dniu 17.08.2021 o 14:37, Krystiano napisał: oraz komoot i masz wszystko co potrzeba. W dniu 16.08.2021 o 22:23, Charvel napisał: Zainstaluj sobie Trailforks Dziękuję
Nogi Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 (edytowane) W dniu 18.08.2021 o 14:37, artie napisał: Konfiguracja początkowa: - telefon i Garmin sparowany przez bluetooth - na Garminie mam zainstalowany widget grouteloader/gimporter a na telefonie aplikację GPX/Fit Exporter No i teraz dajmy na to podczas jazdy z włączoną rejestracją w Garminie mam ochotę wgrać nowy kurs. Robię to tak: - na telefonie w apce do nawigacji (używam głównie Locusa ale np Komoot też to potrafi) tworzę nową trasę i zapisuje ją na telefonie w postaci pliku gpx - otwieram GPX/Fit Exporter na telefonie i pozostawiam aktywny - na Garminie wchodzę w widget i po chwili widzę listę kursów do pobrania z telefonu Tak ja to robię, nie wiem czy jest jakiś łatwiejszy sposób, ale ten u mnie działa i z nigo korzystam. Dzięki za odpowiedź. Niestety u mnie nie działa dalej. Robię tak jak napisane, ale Garmin nie chce się połączyć (zarówno GrouteLOADER jak i gimporter )nie łączy się. Timeout albo connections fail edit ZAdziałało.. GRouteLoader włączony na garminie ale musiałem wyłączyć widget gimporter. Jak oba włączone to żaden nie działa. Co najmniej dziwne dla mnie... Ale najważniejsze, że zadziałało. Edytowane 20 Sierpnia 2021 przez Nogi
artie Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 34 minuty temu, Nogi napisał: ZAdziałało.. No to super, dobrej zabawy!
Mario17 Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Opublikowano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) Po ostatnich aktualizacjach coś mi się porobiło w mapach, sporo ich i pewnie się ze sobą kłócą, wszystkie mam włączone i nawigacja szaleje (wszyskie dostałem z zakupem edga 830 , ewentualnie pojawiły się z aktualizcjami), wgrany wczoraj gpx pokazuje 2 drogi, w czasie jazdy źle też pokazuje trasę i kręcę się w kółko Powiedzcie proszę które mapy muszę mieć włączone (tylko Polska) , może resztę wogóle wywalić ? tylko proszę nie strzelać jeśli ktoś nie jest na 100% pewny 1. INTL Standard Basemap, NR 2. Garmin Cycle Map EU, North East, 2021.10 3. Garmin DEM Map EU 2020.10 4. Garmin Geocode Map EU 2021.10 5. Openfietsmap Lite - tą mam wyłączoną, wgrałem w zeszłym roku , chyba system zmienił nazwy bo teraz nie mogę jej na komputerku zlokalizowaći wywalić 6. Garmin Cycle Map EU, South West, 2021.10 co oznaczają te sktóty: INTL, NR, DEM, Geocode ? a tak jeszcze z innej beczki, czy mi się wydaje czy mapy z 2021 wyglądają inaczej ? np. na zapisanych kursach wyświetlają się strzałki na śladzie, tego chyba nie było wczesniej Edytowane 21 Sierpnia 2021 przez Mario17
Rebeliant86 Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Opublikowano 21 Sierpnia 2021 Strzałki na śladzie jak i bardziej jaskrawe kolory mapy to zasługa ostatniej aktualizacji.
zaako Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) Czy ktoś zauważył podobny problem po nowej aktualizacji?Mianowicie zaniża mi mocno wysokość.Wcześniej nie zauważyłem żeby był problem. Teraz to na trasie o przewyższeniach 1600m.potrafi pokazać 900. Trasy robię podobne co wcześniej, a wysokość zaniżona. Pogoda nie na wpływu. Jazda po szosie zawsze w dobrą pogodę. Na mtb jest jeszcze gorzej.Im większe skoki w górę i zjazd, tym mniej pokazuje przewyższeń.Jak zerknę w garmina na profil trasy po której jadę, to jest jakby zwolniony odczyt wysokość.Wjeżdżam na szczyt 1200mnpm.a ten pokazuje 850. Zatrzymam się i powoli dopiero wysokość rośnie, ale nie dochodzi do 1200. Garmin po resecie, przywracałem go do wartości fabrycznych, ustawiałem wysokość początkową, nic to nie daje. Wcześniej pokazywał idealnie. 830 edge. Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez zaako
Gość Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 Cześć, zastanawiam się nad Edge 530 lub Edge 830 ale mam wątpliwości czy warto. Nie zależy mi na zbyt wielu bajerach bo ich nie wykorzystam. Liczniki zachęcają mnie długim czasem trasy (znajomego Edge 830 wytrzymał wspólną trasę 405 km z wieloma przystankami). Nawigacja i mapy to też plusy, choć mój telefon i baterię ma ok i dzięki sporemu ekranowi pozwala jednak wygodniej sprawdzać mapy/ustawiać trasę - w połączeniu z np. choćby tylko jedną słuchawką można śmiało jechać nawet długie trasy bez zerkania na ekran. Do rzeczy - jestem na dłuższej trasie którą wcześniej zaplanowałem (Komoot) i wrzuciłem w licznik. 1. Czy w trakcie jej trwania mogę ją zmienić? Np. zmieniam na telefonie na postoju, szybko wrzucam w licznik i jadę. 2. Co się stanie, gdy zjadę w trasy np. wbiję się w jakąś boczną drogę z chęcią powrotu na trasę nieco dalej. Czy Garmin będzie się upierał aby wrócić tam gdzie zjechałem, czy sobie to skoryguje? Posty z poprzedniej strony nie wróżą niczego dobrego, ale wolę się upewnić
Rebeliant86 Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 1.Tak możesz zmienić trasę poprzez import nowej, jednak w przypadku urządzeń Garmin będzie to wymagało zatrzymania rejestrowania aktywności. Są aplikacje które pozwalają robić to bez jej zatrzymania, ale to zawsze zewnętrzna aplikacja i trzeba mieć to na uwadze. 2.Garmin niestety dość uparcie będzie najpierw starał się zawrócić Cię na trasę, po kilku próbach jeśli nie zawrócisz to zaproponuje nową. Oba te punkty w mojej ocenie lepiej realizuje Wahoo. Po pierwsze zmiana trasy może być zrealizowana w każdej chwili w trakcie trwania aktywności, i robi się to znacznie łatwiej niż na garminach (po prostu klikasz na telefonie jeden przycisk i już trasa nowa jest na liczniku). Po drugie Wahoo w przypadku zjazdu z trasy od razu przelicza "objazd" do wyznaczonego przez nas śladu z użyciem aktualnie obranej drogi. Na przełomie 1600km zrobionych z Wahoo może ze dwa razy kazał mi zawracać - i niestety miał rację bo zazwyczaj moja upartość kończyła się bagnem albo jazdą jakimiś łąkami 😅
bahamut24 Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 45 minut temu, Rebeliant86 napisał: 2.Garmin niestety dość uparcie będzie najpierw starał się zawrócić Cię na trasę, po kilku próbach jeśli nie zawrócisz to zaproponuje nową. 😅 Odznaczasz w opcjach przypięty do trasy i od razu wyszukuje nową trasę. 1 1
Rebeliant86 Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 Godzinę temu, bahamut24 napisał: Odznaczasz w opcjach przypięty do trasy i od razu wyszukuje nową trasę. O widzisz, przyznam, że tej opcji się nie doszukałem jak miałem Garmina, a powiedz mi czy wyznacza nową do następnego punktu, szuka najkrótszej drogi aby wrócić na naszą wytyczoną trasę czy może od nowa układa całość do miejsca docelowego? Jak to działa w Garminie?
bahamut24 Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 Nie pamietam dokładnie ale chyba przelicza trase tak jak nawigacja google.
PiotrM Opublikowano 3 Września 2021 Opublikowano 3 Września 2021 (edytowane) Hej. mam problem z działaniem licznika edge 530. korzystając z nawigacji po wgranym śladzie gpx, nawigacja w pewnym momencie prowadzi nawigację nie po śladzie, tylko od pewnego momentu trasy prowadzi po linii prostej do punktu końcowego trasy. Od tego momentu nie ma żadnych podpowiedzi przy skrętach itp. Dwie trasy na których wystąpił problem liczyły ok 500-800km. Pierwsza połowa trasy idzie ok. W drugiej połowie trasy dwa razy z dwiema różnymi trasami miałem ten sam problem. Przerwanie nawigacji, wyłączenie urządzenia, reset ustawień - problem nie znika. znajoma z którą jechałem ostatnią trasę miała garmina 830 i ten sam plik i u niej działał ok. mnie za bardzo wiem co mogę z tym jeszcze zrobić? Edytowane 3 Września 2021 przez PiotrM
eathan Opublikowano 5 Września 2021 Autor Opublikowano 5 Września 2021 Prosta linia to generalnie problem z sygnałem GPS. W MTB bywa tak, że w trudnym terenie gubisz na chwilę sygnał i potem go znowu łapiesz. Wtedy urządzenia po prostu wytycza prostą linię na tym odcinku. Jednak stawiam, że to nie będzie to. Zrób pełen reset urządzenia do ustawień fabrycznych. Sprawdź i wgraj aktualizację (użył Garmin Express). Jeżeli to nic nie da to zgłoś się do Garmina.
Marek Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 Cześć, czy zauważyliście że po aktualizacji, po zakończeniu nawigacji i chęci wyznaczenia nowego kursu na urządzeniu nie ma tej opcji w miejscu gdzie była poprzednio. Wcześniej można było znaleźć tą opcję "wywołując" ekran sterowanie. Teraz pozostały tylko opcje: Ustaw alarm rower, znajdź kurs (tylko wśród zapisanych kursów), Znajdź trening. Nie można już wpisać miejscowości ani wskazać pinezką na mapie. Aby zrealizować tą funkcję trzeba "tapnąć" w ekran wchodząc w : nawigacja, szukaj i dopiero wybrać interesujące nas miejsce.
RadS Opublikowano 7 Września 2021 Opublikowano 7 Września 2021 W dniu 3.09.2021 o 10:50, PiotrM napisał: Hej. mam problem z działaniem licznika edge 530. korzystając z nawigacji po wgranym śladzie gpx, nawigacja w pewnym momencie prowadzi nawigację nie po śladzie, tylko od pewnego momentu trasy prowadzi po linii prostej do punktu końcowego trasy. Od tego momentu nie ma żadnych podpowiedzi przy skrętach itp. Dwie trasy na których wystąpił problem liczyły ok 500-800km. Pierwsza połowa trasy idzie ok. W drugiej połowie trasy dwa razy z dwiema różnymi trasami miałem ten sam problem. Przerwanie nawigacji, wyłączenie urządzenia, reset ustawień - problem nie znika. znajoma z którą jechałem ostatnią trasę miała garmina 830 i ten sam plik i u niej działał ok. mnie za bardzo wiem co mogę z tym jeszcze zrobić? W dniu 5.09.2021 o 17:50, eathan napisał: Prosta linia to generalnie problem z sygnałem GPS. W MTB bywa tak, że w trudnym terenie gubisz na chwilę sygnał i potem go znowu łapiesz. Wtedy urządzenia po prostu wytycza prostą linię na tym odcinku. Jednak stawiam, że to nie będzie to. Zrób pełen reset urządzenia do ustawień fabrycznych. Sprawdź i wgraj aktualizację (użył Garmin Express). Jeżeli to nic nie da to zgłoś się do Garmina. Ten problem dotyczy pewnego limitu punktów / długości trasy obsługiwanego przez Garminy. Na screenie nie jest pokazany zapis trasy, tylko ślad do nawigowania. Nie wiem jak go rozwiązać 😜
Gomez Opublikowano 16 Września 2021 Opublikowano 16 Września 2021 Panowie i panie mam mały problem, nie wiem czy też u was tak jest ale przy telefonie redmi note 8 pro muszę rozblokować ekran aby Garmin 830 połączył się z telefonem
nurkov Opublikowano 16 Września 2021 Opublikowano 16 Września 2021 8 godzin temu, Gomez napisał: Panowie i panie mam mały problem, nie wiem czy też u was tak jest ale przy telefonie redmi note 8 pro muszę rozblokować ekran aby Garmin 830 połączył się z telefonem ja mam ten sam telefon i garmin 530, muszę mieć włączony garmin connect na telefonie, tzn może być w tle
bahamut24 Opublikowano 21 Września 2021 Opublikowano 21 Września 2021 W dniu 16.09.2021 o 09:50, Gomez napisał: Panowie i panie mam mały problem, nie wiem czy też u was tak jest ale przy telefonie redmi note 8 pro muszę rozblokować ekran aby Garmin 830 połączył się z telefonem Ogólnie z xiaomi to jest cyrk aby polaczyc, jak mialem mi note 10 musialem na chwile chociaz wlaczyc gps a pozniej aplikacje connect aby edge sie polaczyl. Kilka dni działało ok a pozniej znowu gps musialem uruchomic. Teraz mam Iphone12 i laczy sie od razu nawet apki nie musze odpalac.
Gustav89 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 (edytowane) Cześć czy może mi ktoś podpowiedzieć jak do urządzenia garmin Edge 530 sparować zegarek termin tactical aby nawigacja miała spraowane tętno ? W urządzeniu Edge wybierz kolejno Menu > Ustawienia > Tryb dodatk. wyświetlacza > Połącz zegarek. W zgodnym zegarku Garmin wybierz kolejno Ustawienia > Czujniki i akcesoria > Dodaj nowy> Dodatkowy wyświetlacz. po wykonaniu tej czynności Edge ma oczekiwanie na połączenie i nic się nie dzieje jakieś pomysły ? Edytowane 3 Października 2021 przez Gustav89
Rekomendowane odpowiedzi