Lukas86 Opublikowano 28 Lipca 2022 Opublikowano 28 Lipca 2022 Pytanie odnośnie śladów a trasy. Jak planuje trasę w locus, zapisuję i otwieram gpx przez connencta potem wrzucam do urządzenia, to jest dużo punktów. Jak któryś pominę to mnie kieruję spowrote do ostatniej flagi. Jak to zaplanować tak aby jak zjadę z trasy pokierowało mnie na powrót najbliżej a nie przez ostatni pominięty punkt?
pecio Opublikowano 28 Lipca 2022 Opublikowano 28 Lipca 2022 Z reguły jak mnie Garmin próbuje zawracać to się nie przejmuję i jadę przed siebie aż w końcu "zatrybi " . Wtedy już ładnie prowadzi dalej. Z drugiej strony w ustawieniach nawigacji masz możliwość "spersonalizowania" prowadzenia po trasie.
eathan Opublikowano 29 Lipca 2022 Autor Opublikowano 29 Lipca 2022 9 godzin temu, pecio napisał: Z reguły jak mnie Garmin próbuje zawracać to się nie przejmuję i jadę przed siebie aż w końcu "zatrybi " . Wtedy już ładnie prowadzi dalej. Z drugiej strony w ustawieniach nawigacji masz możliwość "spersonalizowania" prowadzenia po trasie. Nie zawsze działa. Przykład z wtorku. Zaplanowałem pętlę. W jednym miejscu trasa powrotna była stosunkowo blisko trasy do. Pech chciał, że źle skręciłem. Nawi coś tam przeliczyła, wytyczyła dalszą trasę. Potem znowu policzyła i nagle okazało się, że Garmin uznał, że już nie wraca a jadę do celu Na zrzucie strzałka, gdzie się pomyliłem oraz dorysowałem jak mnie poprowadził.
Lukas86 Opublikowano 29 Lipca 2022 Opublikowano 29 Lipca 2022 Całe urządzenie przejrzałem kilka razy i nie widzę tej opcji personalizacji prowadzenia? Gdzie to jest w 530? Sorki od niedawna mam urządzenie jeszcze go nie opanowałem.
Bujak Opublikowano 29 Lipca 2022 Opublikowano 29 Lipca 2022 Całe urządzenie przejrzałem kilka razy i nie widzę tej opcji personalizacji prowadzenia? Gdzie to jest w 530? Sorki od niedawna mam urządzenie jeszcze go nie opanowałem.https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/edge530/PL-PL/GUID-75D72D8E-4D22-41E2-A11A-15250A9CC91D.html
pecio Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 W dniu 29.07.2022 o 07:41, eathan napisał: Nie zawsze działa. Przykład z wtorku. Zaplanowałem pętlę. W jednym miejscu trasa powrotna była stosunkowo blisko trasy do. Pech chciał, że źle skręciłem. Nawi coś tam przeliczyła, wytyczyła dalszą trasę. Potem znowu policzyła i nagle okazało się, że Garmin uznał, że już nie wraca a jadę do celu Na zrzucie strzałka, gdzie się pomyliłem oraz dorysowałem jak mnie poprowadził. Fakt ,że czasami wymyśla różne zaczarowane trasy ale nie od wczoraj z Garniakiem śmigam i wiem do czego czasami bestia jest zdolna. Dlatego jak przeliczy -szybki podgląd i jak uznam ,że chce mnie "przeczołgać po krzaczorach " znowu olewam i jadę po swojemu . Wtedy "gadzina" uznaje ,że nie wygra ze mną i robi to tak aby mnie rezultat usatysfakcjonował . 1
dgim Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 Ja wyłączyłem przeliczanie, irytowało mnie to. Gdy jadę trasą wyznaczoną przeze mnie, zazwyczaj w apce Locus, to interesuje mnie stricte ta trasa i powroty najszybsze czy najkrótsze, zgodnie z ustawieniami Garmina, nie pasują mi. Wolę się cofnąć do trasy wyznaczonej.Często też wystarczy nic nie robić i jechać dalej, przy i przy następnym zakręcie dołączyć do pierwotnego odcinka.Sprawdzało mi się przeliczanie natomiast gdy jechałem na pałę w rejonie nieznanym i zależało mi tylko na dojechaniu do celu bez względu na trasę. Wtedy gitara.
MarcinH Opublikowano 31 Lipca 2022 Opublikowano 31 Lipca 2022 @Lukas86przerabialem podobne rozkminy jak Ty na poczatku. I koniec koncow zrobilem dokladnie tak samo jak napisal @dgim czyli wylaczylem zarowno automatyczne przeliczanie trasy jak i monit o tym ze zjechalem i czy chce przeliczyc. Kilka razy majac sam monit kliknalem 'przelicz' i czasem przeliczyl dobrze czasem zle (tu chyba kluczowe sa te punkty posrednie na trasie ale o tym za chwile). Wszystko oczywiscie zalezy od stylu jezdzenia, potrzeba i terenu, ja np pod szose, gdy mam trase, no to jade trasa, jak uznam ze chce zjechac na bok, to sobie zjade ale caly czas "obok" widze trase i latwo mi na nia wrocic. Lub sytuacja awaryjna, jest np remont kawalka trasy, widze co jak obok objechac, objezdzam i gdzies dalej wpadam na trase i jest spoko. Tutaj na pewno przydaje sie wybor jednego z dwoch podejsc, czyli albo w miare duzo punktow na trasie albo wcale. No bo jak ich masz malo to wiadomo, przeliczenie do trasy nie bedzie prowadzilo "w tyl" bo zostal tam jakis punkt nieodwiedzony. Inna sprawa, wg mnei to ma raczej sens, ze w przypadku automatycznego przeliczenia powrotu na trase garmin chce wracac do punktu ktory sie ominelo (bo sie jechalo bokiem). Skad garmin ma wiedziec, czy akurat ten punkt na trasie jest juz nieistotny czy moze po to zostal dodany, zeby wlasnie przez niego przejechac, wydaje mi sie, ze to nie zawsze jest takie oczywiste dla garmina. Ja stosuje podejscie, ze jak tworze trase to wrzucam tych punktow bardzo duzo (tak tez bez przesady oczywiscie). Z regyly nie jest mi to potrzebne, ale jak z trasy jade neichacy czy specjalnie to wiem, ze jak na nia wroce, to bardzo szybko zobacze 'znaleziono slad'. Jak takich punktow nie masz to mozna np juz spowrotem po sladzie jecahc nawet nie wiem 15km bo dopiero za tyle jest punkt trasy i dopiero wtedy garmin wykryje ze jest sie na trasie spworotem. Tak to jakos dziala, ze po minieniu punktu na trasie garmin uzna ze jestes na trasie dopiero gdy przejedziesz przez kolejny punkt. Co do samego przeliczania trasy tu tak jak napisal @dgim wg mnie ma to sens wlasnie gdy jedziemy do punktu i garmin sam wytycza trase, jak pojedziemy inaczej to fajnie przeliczy i wtedy ma to sens. Jak sie jedzie po sladzie to jakos tak mniejszy sens to ma przynajmniej w moim rozumieniu. Tak wiec ja opcje przeliczania mam calkowicie wylaczona. Podobnie jak mam wylaczona opcje 'przypiety do trasy' (na screenie powyzej tez). Ta opcja z tego co rozumiem przydaje sie zeby zapisany przejechany slad byl normalny gdy np jedzie sie w lesie i jest slaby sygnal gps i sie go raz na czas traci. W dniu 29.07.2022 o 07:41, eathan napisał: Nie zawsze działa. Przykład z wtorku. Zaplanowałem pętlę. W jednym miejscu trasa powrotna była stosunkowo blisko trasy do. Pech chciał, że źle skręciłem. Nawi coś tam przeliczyła, wytyczyła dalszą trasę. Potem znowu policzyła i nagle okazało się, że Garmin uznał, że już nie wraca a jadę do celu Na zrzucie strzałka, gdzie się pomyliłem oraz dorysowałem jak mnie poprowadził. To jest ciekawe, bo odleglosc wydaje sie jednak nie taka mala. Ja mam dosyc dobre doswiadczenia w sytuacji, gdy trasa na siebie nachodzi. Niedawno jezdzilem ze tak powiem "wokol latarni" po takim terenie ze spora iloscia sciezek, wytyczylem trase, ktora prowadzila kilka razy niektorymi odcinkami w obu kierunkach. Musze powiedziec, ze garmin dal rade i caly czas dobrze pokazywal gdzie jechac (i ktory to raz jade danym odcinkiem). Troche to widac na zalacznikach. Na pierwszym gdy jeszcze nic nie jest przejechane a na drugim jak juz czesciowo jezdzilem ale znowu jade tym samym. Ogolnie pozytywnie mnie ten test zaskoczyl, rowniez pod katem ze dobrze widzialem gdzie kiedy skrecic (mimo ze np momentami wydawac by sie moglo ze slad rozjezdza sie w 3 miejsca to juz przy skrecie bylo oczywiste ktory jest ten dobry akurat w danym momencie) 1
eathan Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2022 Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. EDGE 830 pracuje w trybie nawigowania. Na mapie widzę trasę, którą mam jechać. Jednak widzę również inne trasy, które przejechałem wcześniej. Jak to wyłączyć?
teleskop Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 W dniu 26.06.2019 o 17:17, skrzypol napisał: Wgrałem mapę pełną z http://ump.waw.pl/wszystkie.html i mapa działa ale nie wyświetlają mi się w 530 nazwy same znaki zapytania - załączam - być może powinienem wgrać inną mapę, którą wybrać dla garmina? Dzień dobry, Stałem się posiadaczem Garmina 830 i niestety po wgraniu map z https://garmin.osmapa.pl/ mam tak jak kolega powyżej, wszystkie nazwy jako czarne rąby ze znakami zapytania, co dyskwalifikuje mapę. Ktoś wie jak poprawić wyświetlanie czcionki? Mapy z BBBike.org wyświetlają się poprawnie, ale są po angielsku: forest, agriculture area, road itp. Nawigacja po takiej mapie słabo wygląda: "Za 200m skręć w service road". Można jakoś przejść na polski język? Pobierałem jako Garmin Openflietsmap Lite (Latin1).
Gomez Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Opublikowano 4 Sierpnia 2022 Wgraj bez polskich znaków tzw ogonkow
Indoles Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Witam, a ja mam takie pytanie odnośnie ustawienia ekranu pod interwały w Garminie Edge 530, bo tam domyślny do ćwiczeń odpala się ekran z moc z 3 sekund graficzny interwał i chyba czas. Da się te pola jakkolwiek edytować? Mianowicie chciałbym mieć średnie waty z okrążenia + rytm a ten graficzny widok interwału nie jest mi do niczego potrzebny
teleskop Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Opublikowano 5 Sierpnia 2022 Czy jest opcja aby mapy z BBBike.org miały polskie opisy, czy są tylko w EN?
pecio Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Opublikowano 12 Sierpnia 2022 Tylko EN . Lub jak się pobawisz możesz zmodyfikować pliki IMG i wtedy będziesz miał po naszemu. Ale tu wymagana duża wiedza na ten temat .
bahamut24 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 W dniu 2.08.2022 o 10:07, eathan napisał: Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. EDGE 830 pracuje w trybie nawigowania. Na mapie widzę trasę, którą mam jechać. Jednak widzę również inne trasy, które przejechałem wcześniej. Jak to wyłączyć? Udało się ogarnąć? Bo jeżeli wgrywałeś przez komoot to musisz wejsc w IQ> Komoot> trasa i wyłączyć zapisz offline Pytanie o pierdołę, mam w 830 ustawione wygaszanie ekranu i gdy dotknę ekranu aby podświetlić to włącza się to menu z domkiem, da się to jakoś zrobić aby wyświetlał się główny ekran aktywności? Ponad dwa lata sprzęt i nie ogarniam tego 😅
pecio Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Bardzo proste . Jak klikniesz ekran do wybudzenia to kliknij jeszcze raz i domek zniknie.
bahamut24 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 Opublikowano 17 Sierpnia 2022 10 godzin temu, pecio napisał: Bardzo proste . Jak klikniesz ekran do wybudzenia to kliknij jeszcze raz i domek zniknie. No to akurat wiem , irytujące 😆
odl Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 W dniu 17.08.2022 o 10:17, bahamut24 napisał: No to akurat wiem , irytujące 😆 nie klikaj, tylko smyrnij w górę, żeby podświetlić.. 😉
bahamut24 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Polecacie jakiś uchwyt do latarki convoy aby przykrecic od dołu tego „wysięgnika” garminowskiego? Mam chinski uchwyt na latarke ale nie pasuje do uchwytu garmina. Myslalem nad kedge do srub mostka ale nie wiem czy w czasie jazdy da sie ładować 830 no i pieniążka wiecej trzeba położyć 🤔
craroce Opublikowano 1 Września 2022 Opublikowano 1 Września 2022 Weszła nowa aktualizacja da Edge 530 Cytat Changes made from 9.40 to 9.50: Fixed BLE sensor connection issue with CIQ data fields.
dgim Opublikowano 1 Września 2022 Opublikowano 1 Września 2022 Weszła nowa aktualizacja da Edge 530 Changes made from 9.40 to 9.50: Fixed BLE sensor connection issue with CIQ data fields. U mnie jeszcze nie widzi update'u.
eathan Opublikowano 1 Września 2022 Autor Opublikowano 1 Września 2022 U mnie dla 830 też wpadła ta aktualizacja.
craroce Opublikowano 1 Września 2022 Opublikowano 1 Września 2022 4 godziny temu, dgim napisał: U mnie jeszcze nie widzi update'u. możesz pobrać ją i manualnie zainstalować. Tak zawszę robię i problemu nie ma.
dgim Opublikowano 1 Września 2022 Opublikowano 1 Września 2022 Podasz proszę namiar? Nie widzę na szybko pliku, tylko wzmiankę i fakt, że na wczoraj rollout był na poziomie 60%.Obie moje apki Garmina nic nie widzą nowego.
Bujak Opublikowano 2 Września 2022 Opublikowano 2 Września 2022 Pobrać można tylko wersję beta. Na pełną trzeba poczekać. Aktualizacja wyszła równocześnie dla 530 830 i 1030+. Jedyna zmiana to:Fixed BLE sensor connection issue with CIQ data fields. @eatan Czy możesz dopisać 1030plus do tematu tego wątku?
Rekomendowane odpowiedzi