Cris92 Opublikowano 17 Lipca 2021 Opublikowano 17 Lipca 2021 Rower dodajesz na stravie i jak na stravie w aktywności nie zmienisz roweru na inny to do każdej aktywności będziesz miał ten sam rower dodany, nawet jeśli będziesz miał 29 rowerów dodanych. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Nogi Opublikowano 25 Lipca 2021 Opublikowano 25 Lipca 2021 W domu wyznaczam sobie traskę w komoocie (na telefonie, automatycznie synchronizuje się z garminconnect i wrzuca się też samo na komputerek). Wychodzę na rower. Trasę mam zaplanowaną z punktu A do punktu B, jako pętelkę. Dojechałem do punktu B i odkryłem, że w pobliżu jest kilka fajnych mejsc do odwiedzenia. W komoocie tworzę nową trasę. Automatycznie synchronizuje się z garminconnect. Jest tam nawet opcja wyślij na urządzenie. Telefon czały czas sparowany z komputerkiem, ale tam nie pojawia się nowa trasa. Musiałem wyłączyć nagrywanie śladu, zrestartować urządzenie/połączenie z telefonem i dopiero po całkowitym połączeniu wszystkiego na nowo pojawiła się nowa trasa. Czy da się to jakoś zmienić/obejść ? Bez przerywania nagrywania aktywności zmienić kurs? W sumie to można by powiedzieć inaczej: jak dograć kurs do urządzenia bez przerywania nagrywania. Bo te, które były już wgrane do urządzenia przed rozpoczęciem nagrywania można dowolnie w trakcie jej trwania zmieniać.
Rebeliant86 Opublikowano 25 Lipca 2021 Opublikowano 25 Lipca 2021 (edytowane) Właśnie przez takie szopki przesiadłem się z Garmina na Wahoo… Garminy maja sporo fajnych funkcji, ale brak możliwości zmiany kursu w trakcie rejestracji jazdy to nieporozumienie jakieś. Bardzo często eksplorując nowe rejony zmieniam sobie trasę jak mi coś się nie podoba po drodze. W Wahoo wyciągam telefon z tylnej kieszonki, wyznaczam trasę nowa na Komoot i w apce Wahoo klikam „wyślij” i już działa. Nie muszę zatrzymywać rejestracji śladu ani nic kombinować na samym liczniku. Edytowane 25 Lipca 2021 przez Rebeliant86 1
artie Opublikowano 26 Lipca 2021 Opublikowano 26 Lipca 2021 Da się wgrać nowy kurs podczas aktywności ale musisz użyć widgetu, nie aplikacji na Garminie. Ja używam Grouteloader albo Gimporter. Niestety nie jest to takie bezproblemowe jak w Wahoo, ale działa. 1
Nogi Opublikowano 26 Lipca 2021 Opublikowano 26 Lipca 2021 (edytowane) Hmm to muszę poszukać tych apek i zobaczyć na jakiej zasadzie to działa. Nie używałem ani jednej do tej pory (nie było takiej potrzeby, fabryczny komputerek wystarczał). Chyba, że ktoś zna jeszcze jakiś inny sposób. P.s. A jest jakiś program, dzięki któremu można by połączyć zarejestrowane fragmenty trasy? W sensie przerywam nagrywanie, wyznaczam sobie nowa trasę, jadę gdzie chcę, znowu przerywam, zmieniam trasę itd. A potem w domu na spokojnie na komputerze łączę to w jedną całość i leci to do garminconneta i stravę a odcinki po prostu usuwam ? Czy za bardzo kombinuję? Edytowane 26 Lipca 2021 przez Nogi
artie Opublikowano 27 Lipca 2021 Opublikowano 27 Lipca 2021 Tu masz taką możliwość -> https://gotoes.org/strava/Combine_GPX_TCX_FIT_Files.php
Mario17 Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 Siema Mam pytanie dotyczące bluetootha. Od zeszłego roku mam Edga 830 i przyznam szczerze, że w sprzęcie za tą cenę blootooth jest po prostu tragiczny. Najpierw miałem garmin connecta na tablecie huawei i tam jescze nie było najgorzej, teraz w końcu kupiłem telefon z androidem - tak śmiejcie się - i połączenie licznika z connectem na telefonie to droga przez mękę. W kółko wyszukuje chociaż obydwa urządzenia są sparowane, nie pomagają restarty, wyłączania i włączania, ponowne parowania, wystarczy wyłączyć Edga 830 i na ponownej próbie znowu to samo, edge wyszukuje w nieskończoność i nie może znaleźć telefonu. W telefonie jest android 11. Jak sie uda w koncu po godzinie i człowiek się cieszy że w koncu na komuterku zobaczy połączenia przychodzące , smsy itd to .... dupa, bo w czasie jazdy szybko zrywa połączenie. Ktoś ma podobne problemy?, może macie jakiś sposób na stabile połączenie connecta w telefonie z edgem ?
Gomez Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 Zobacz czy nie masz jakiegoś oszczędzania baterii włączonego w tel i aplikacji
bahamut24 Opublikowano 29 Lipca 2021 Opublikowano 29 Lipca 2021 Godzinę temu, Mario17 napisał: Siema Mam pytanie dotyczące bluetootha. Od zeszłego roku mam Edga 830 i przyznam szczerze, że w sprzęcie za tą cenę blootooth jest po prostu tragiczny. Najpierw miałem garmin connecta na tablecie huawei i tam jescze nie było najgorzej, teraz w końcu kupiłem telefon z androidem - tak śmiejcie się - i połączenie licznika z connectem na telefonie to droga przez mękę. W kółko wyszukuje chociaż obydwa urządzenia są sparowane, nie pomagają restarty, wyłączania i włączania, ponowne parowania, wystarczy wyłączyć Edga 830 i na ponownej próbie znowu to samo, edge wyszukuje w nieskończoność i nie może znaleźć telefonu. W telefonie jest android 11. Jak sie uda w koncu po godzinie i człowiek się cieszy że w koncu na komuterku zobaczy połączenia przychodzące , smsy itd to .... dupa, bo w czasie jazdy szybko zrywa połączenie. Ktoś ma podobne problemy?, może macie jakiś sposób na stabile połączenie connecta w telefonie z edgem ? Telefon Xiaomi? U mnie najlepiej łączy się gdy najpierw odpale apkę w telefonie chwile przed uruchomieniem licznika plus dodatkowo wlacze gps w telefonie. 1
Nogi Opublikowano 30 Lipca 2021 Opublikowano 30 Lipca 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Mario17 napisał: Siema Mam pytanie dotyczące bluetootha. Od zeszłego roku mam Edga 830 i przyznam szczerze, że w sprzęcie za tą cenę blootooth jest po prostu tragiczny. Najpierw miałem garmin connecta na tablecie huawei i tam jescze nie było najgorzej, teraz w końcu kupiłem telefon z androidem - tak śmiejcie się - i połączenie licznika z connectem na telefonie to droga przez mękę. W kółko wyszukuje chociaż obydwa urządzenia są sparowane, nie pomagają restarty, wyłączania i włączania, ponowne parowania, wystarczy wyłączyć Edga 830 i na ponownej próbie znowu to samo, edge wyszukuje w nieskończoność i nie może znaleźć telefonu. W telefonie jest android 11. Jak sie uda w koncu po godzinie i człowiek się cieszy że w koncu na komuterku zobaczy połączenia przychodzące , smsy itd to .... dupa, bo w czasie jazdy szybko zrywa połączenie. Ktoś ma podobne problemy?, może macie jakiś sposób na stabile połączenie connecta w telefonie z edgem ? Co prawda używam edge 530, ale mam nadzieję, że pomoże. Też miałem problem ze sparowaniem urządzeń i w moim przypadku pomogło.... włączenie GPS w telefonie. Nie wiem co to ma wspólnego, ale jeżeli w telefonie włączony mam blue, internet i GPS to łączy się w kilka sekund z licznikiem. Wcześniej łączyłem się bez GPS i trwało to dużo dużo dłużej. Może wina telefonu - nie wiem, używam realme. Co do zrywania połączenia - nie występuje u mnie, nawet jak wyłącze GPS (po prostu nie lubie jak mi coś zużywa baterie niepotrzebnie w telefonie). Edytowane 30 Lipca 2021 przez Nogi 2
Mario17 Opublikowano 31 Lipca 2021 Opublikowano 31 Lipca 2021 (edytowane) Telefon to Realme i ..... dzięki wielkie za rady, sam bym na to nie wpadł , to rzeczywiście lokalizacja, jak się włączy GPS to się łączy. Takie rzeczy to powinny być w instrukcji ... ale ciekawe czy tak jest na wszystkich telefonach ? np. na wszędzie chwalonych za soft Samsungach ? ... albo druga opcja, garmin to ameryk. a więc wszystko pewnie robią pod iphona, reszte mają w du... Edytowane 31 Lipca 2021 przez Mario17
bahamut24 Opublikowano 31 Lipca 2021 Opublikowano 31 Lipca 2021 (edytowane) Mi na samsungu łączy się od strzała, a z xiaomi problemy. Żona ma garmin venu sq , telefon taki sam jak ja i też były problemy ze sparowaniem. Z tym gps to tez dziwnie bo wystarczy ze raz wlacze połączy sie 830 i wylacze gps. Później caly tydzien bez gps mi sie parują. Edytowane 31 Lipca 2021 przez bahamut24
eathan Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Opublikowano 31 Lipca 2021 U siebie miałem problemy z OnePlus-em. Nie chciał się łączyć i sprawiał problem. Okazało się, że wystarczyło trwale ubić jeden proces w tle i problemy się skończyły. W kolejnym OnePlus problemu z łączeniem nie było, ale od czasu do czasu zdarza mu się rozłączyć BT i ponownie podłączyć. Co ciekawe zegarek Garmina na tym samym urządzeniu jest podłączony jakby go ktoś przyspawał
Charvel Opublikowano 31 Lipca 2021 Opublikowano 31 Lipca 2021 A co za proces musiałeś ubić na tym 1+ ? 1
eathan Opublikowano 31 Lipca 2021 Autor Opublikowano 31 Lipca 2021 2 godziny temu, Charvel napisał: A co za proces musiałeś ubić na tym 1+ ? Tutaj masz filmik 1
Robert drugi Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Szanowni forumowicze jestem nowym posiadaczem E 530 , zapoznałem się z całym wątkiem. Skarbnica wiedzy. Moje pytanie : po co w zestawie są czujniki prędkości i czujnik rytmu ?
bahamut24 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Czujnik predkosci do dokladnego pomiaru , gps potrafi zawodzic np w lesie . Czujniki przy funkcjach treningowych sie przydaja.
RadS Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Godzinę temu, Robert drugi napisał: Szanowni forumowicze jestem nowym posiadaczem E 530 , zapoznałem się z całym wątkiem. Skarbnica wiedzy. Moje pytanie : po co w zestawie są czujniki prędkości i czujnik rytmu ? Czujnik prędkości - wskazanie prędkości z GPS jest opóźnione (lag) i zawodne (zasięg GPS). Wskazania z czujnika są natychmiastowe. Czujnik kadencji - Twoje pytanie sugeruje, że mogłeś wcześniej nie spotkać się z tym lub nie przywiązywać wagi do kadencji. Dla mnie różnica między utrzymywaniem optymalnej średniej 85 obrotów na minutę podczas kilku h jazdy a 80 obrotów na minutę to różnica między braku jakichkolwiek dolegliwości a bólem kolan (czasem, bo w sumie 80rpm też jest ok). Podobnie czasem zejście z 90rpm na 85rpm i wrzucenie twardszego przełożenia obniża tętno o parę uderzeń przy zachowaniu tej samej prędkości. Bez czujnika tego nie wyhaczysz.
Robert drugi Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Godzinę temu, RadS napisał: Czujnik prędkości - wskazanie prędkości z GPS jest opóźnione (lag) i zawodne (zasięg GPS). Wskazania z czujnika są natychmiastowe. Czujnik kadencji - Twoje pytanie sugeruje, że mogłeś wcześniej nie spotkać się z tym lub nie przywiązywać wagi do kadencji. Dla mnie różnica między utrzymywaniem optymalnej średniej 85 obrotów na minutę podczas kilku h jazdy a 80 obrotów na minutę to różnica między braku jakichkolwiek dolegliwości a bólem kolan (czasem, bo w sumie 80rpm też jest ok). Podobnie czasem zejście z 90rpm na 85rpm i wrzucenie twardszego przełożenia obniża tętno o parę uderzeń przy zachowaniu tej samej prędkości. Bez czujnika tego nie wyhaczysz. Ślicznie dziękuję za odpowiedź , z czujnika kadencji oczywiście skorzystam
Krystiano Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Orientujecie się może, czy jest możliwość przeniesienia segmentu ze stravy do garmina (jako segment garminowski)? Wiem jak to się robi ręcznie, po przejechaniu już danej trasy. Jednak jest to obarczone sporym błędem względem oryginalnego segmentu ze stravy. Miałem na próbę wersję premium stravy - super są te segmenty. Jednak nie chcę wiązać się abonamentem a chciałbym wykorzystać platformę garmina - w końcu nasze urządzenia trochę kosztują
zaako Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam.Zauważyłem, że z ostatnimi aktywnościami Edge 830 ma problem odnośnie elevation. Ruszam zawsze z tej samej wysokości, na 60 km w górach zaniża do 1200 up. Generalnie wcześniej nie było problemu. Nie musiałem ustawiać początkowej wysokości. Jak wejdę w opcję wysokość na początku aktywności to pokazuje w miarę dobrze. Wcześniej zapis się zgadzał co do kilku metrów ze strava. Teraz nie bardzo mu to wychodzi, pokazuje mocno zaniżone dane. Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez zaako
Nogi Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 W dniu 26.07.2021 o 08:25, artie napisał: Da się wgrać nowy kurs podczas aktywności ale musisz użyć widgetu, nie aplikacji na Garminie. Ja używam Grouteloader albo Gimporter. Niestety nie jest to takie bezproblemowe jak w Wahoo, ale działa. Zainstalowałem te dwa widgety... ale za cholere nie wiem co dalej. Jak/gdzie to się włancza i używa? Mógłbyś podpowiedzieć - nie używałem nigdy żądnych widgetów.... Jak wgrać nową trasę w trakcie nagrywania tymi widgetami ?
Robert drugi Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Od kilkunastu dni korzystam z Edge 530 , po zapoznaniu się z skarbnicą wiedzy na forum i manualem nadal mam mętlik wiadomości. Zainstalowany mam na telefonie Connect , na PC Connet przez www. Strava przez Conect na telefonie żąda wykupienia premium. Prośba o informację/podsumowanie jakie aplikacje i na jakim urządzeniu powinienem mieć zainstalowane czy też z jakich powinienem korzystać poprzez www. aby wykorzystywać możliwości urządzenia np. dodawać segmenty, kursy itd ?
Rekomendowane odpowiedzi