rudy12 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dzięki za info. Ja skłaniam się osobiście ku rockshox. Powietrznego nie brałem pod uwagę. Wydaje mi się że to już rzecz wymagająca zaawansowanej konserwacji. Ale może się mylę? I czy do zwykłej jazdy fakt że również po lasach i wyboistych ścieżkach potrzebuję powietrznego? Jaka będzie różnica w konserwacji między rock shox a XCM ? I tu i tu wystarczy co dwa lata rozkręcić i przesmarować(teraz już będę tego pilnował) plus psiukać brunoxem jak się bardziej zabrudzi, po uprzednim wyczyszczeniu naturalnie., ?
PiotrekGT Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Godzinę temu, rudy12 napisał: Ale może się mylę? I czy do zwykłej jazdy fakt że również po lasach i wyboistych ścieżkach potrzebuję powietrznego? Jaka będzie różnica w konserwacji między rock shox a XCM ? Troche się mylisz, w zasadzie skomplikowaność serwisu powiedzmy rockshox xc30 sprężyna kontra suntour raidon powietrzny wypada na korzyść suntoura. W xc30 masz tłumik rozbieralny, rzeba w nim wymieniać olej, babrać sie w tym a suntorua to się jedynie smaruje smarem bo ma zamknięty tłumik . Sprężyna powietrzna? nic skomplikowanego, też wystarczy tłoka przesmarować i wlać troche oleju do komory. Czy potrzebujesz powietrza? Ja uważam, że każdy go potrzebuje bo można idalnie ustawić twardośc pod swoją wagę. Różnica w konserwacji XC30 kontra XCM? XC30 serwisujesz a xcm wymieniasz na nowy
rudy12 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 22 minuty temu, PiotrekGT napisał: Troche się mylisz, w zasadzie skomplikowaność serwisu powiedzmy rockshox xc30 sprężyna kontra suntour raidon powietrzny wypada na korzyść suntoura. W xc30 masz tłumik rozbieralny, rzeba w nim wymieniać olej, babrać sie w tym a suntorua to się jedynie smaruje smarem bo ma zamknięty tłumik . Sprężyna powietrzna? nic skomplikowanego, też wystarczy tłoka przesmarować i wlać troche oleju do komory. Czy potrzebujesz powietrza? Ja uważam, że każdy go potrzebuje bo można idalnie ustawić twardośc pod swoją wagę. Różnica w konserwacji XC30 kontra XCM? XC30 serwisujesz a xcm wymieniasz na nowy Dzięki. Twoje informacje są przydatne.
Kruk Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Ale dużym minusem Raidonowego tłumika jest to że jak zacznie ciec czy coś to kosz, a w XC30 to można naprawić, przeważnie wymieniając olej i oringi. Można poszukać XC 30 powietrznej ale to już inny budżet niestety.
matio16 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Cześć, postanowiłem złożyć budżetowy rower, służący do wypadów na miasto(głównie asfalt, polne drogi) i znalazłem amorek za 200/300zł https://www.cyclosport.pl/widelec-amortyzowany-26-spinner-300-s-bialy.54o.p.html Zastanawia mnie czy miał go ktoś i może się wypowiedzieć na jego temat, oraz czy jest możliwość regulowania wysokości (domyślnie ma 120mm, a chciałbym go podnieść do 150mm.
Kruk Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 To jest kowadło i to tandetne, serio. Wątpię aby można w tym uginaczu cokolwiek zrobić prócz nasmarowaniem. Przykro mi 400-500 złotych to taki minimum Aha i na polne drogi Ci nie potrzeba 150mm skoku, zresztą taki uginacz nawet 100 mm skoku nie uzyska bo po prostu go nie ugniesz, to nie powietrzny amor że możesz go regulować pod swoją masę.
matio16 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 W dniu 17.05.2017 o 20:27, goldenrc napisał: Standardowe mocowanie koła, bez sztywnej osi. Jednak dowiedziałem się że ma karbridż z Raidona i będzie jeszcze dużo cięższy przez stalowe rury... Także zostaje Raidon. Jego mogę mieć za 600zl z blokadą na goleniu. Warto czy poszukać gdzieś taniej? Kurcze... kolejna osoba tak mi mówi. Chyba będzie trzeba jednak się wgiąć. Myślisz, że Suntour Aion byłby okej?
Kruk Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Bo to jest fakt, a z tym nie ma co polemizować. Aby amor działał musi mieć coś w środku a nie tylko sprężynę z tapczana. Aion jest okey. Activia się zajmuje Suntourami napisz do niego. 1
maciobrd Opublikowano 24 Czerwca 2020 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Cześć. Szukam amorka: 1 1/8 cala koło 26 cali koniecznie z piwotami Budżet około 500 zł Doradźcie proszę czy lepiej kupić jakiś nowy dobry sprężynowy czy może powietrzną używkę? Może znacie kogoś kto chce sprzedać? Przejrzałem olx i allegro ale ciężko o dobry wybór. Wpadł mi w oko ten poniżej ale nie jestem do niego mocno przekonanyhttps://allegro.pl/oferta/amortyzator-suntour-xcm-rl-manetka-26-2019-wroclaw-8089556197
ACTIVIA Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 23 godziny temu, maciobrd napisał: Cześć. Szukam amorka: 1 1/8 cala koło 26 cali koniecznie z piwotami Budżet około 500 zł Doradźcie proszę czy lepiej kupić jakiś nowy dobry sprężynowy czy może powietrzną używkę? Może znacie kogoś kto chce sprzedać? Przejrzałem olx i allegro ale ciężko o dobry wybór. Wpadł mi w oko ten poniżej ale nie jestem do niego mocno przekonanyhttps://allegro.pl/oferta/amortyzator-suntour-xcm-rl-manetka-26-2019-wroclaw-8089556197 Tu masz Nowszy i tańszy https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/xcm/26-cali_amortyzator-xcm-rl-26-piwoty-118-ahead-czarny-matowy-2020/106
Szeex Opublikowano 12 Lipca 2020 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Witam wszystkich. Dobrzy i mądrzy ludzie mam do was zapytanie, otóż aktualnie od dłuższego czasu śmigam na sztywnym widelcu moje nadgarstki, dłonie, całe ręce już dość odczuły miejskie dziury chciałbym go wymienić na jakiś sprężynowy amortyzator lecz nie jestem obeznany w temacie. Szukam dobrej sprężyny(jeżeli istnieją dobre) pod koła 26 , wiem ze powietrzny amortyzator jest dużo lepszy ale chyba aż takiego nie potrzebuje, latam po dość łagodnym terenie a z tego co widziałem ceny dość mocno szybują za powietrze. Możecie mi coś polecić? -cena max do 400/500 -kolo 26 -wolałbym nówkę ale na dobrą używkę też mogę się skusić Dziękuje bardzo i pozdrawiam. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Szeex
matio16 Opublikowano 16 Lipca 2020 Opublikowano 16 Lipca 2020 Siemka, podpowie mi ktoś czy do 200zł warto kupić ten uginacz? https://allegro.pl/oferta/amortyzator-asp15-26-spinner-300-tf-s-120mm-s-p-s-9438179539
Rekomendowane odpowiedzi