Skocz do zawartości

[Propozycje] "Uginacz" do 499 zł

goldenrc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na forum jest mnóstwo podobnych zapytań. Polecam poszperać i poczytać.

Opublikowano

Jeżeli chodzi osprzęt rowerowy jestem bardzo początkujący. Nie wiem jakie mają być parametry takiego amortyzatora, szukałem po modelu, ten który był oryginalnie nie jest już dawno produkowany. Stąd proszę o pomoc w dobraniu do tego konkretnego modelu. Takich informacji jeszcze na forum nie znalazłem. 

Opublikowano

Uwagę musisz zwrócić na rozmiar koła, sposób mocowania go w amortyzatorze, typ hamulców oraz typ i wymiary rury sterowej amortyzatora. 

W Twoim przypadku bedzie to 26", oś QR 9, heble Vałki, stery ahead 1 1/8 ".

Problemem przy tej konfiguracji jest hamulec i on najbardziej ogranicza możliwości zakupu nowego sensownego amortyzatora. Najprostszy z sprężyną stalową kupisz za około 250 zł. O coś powietrznego będzie bardzo trudno i nie bedzie tanie.

Poszperaj na forum. Podobnych zapytań jest całkiem sporo i jeśli sie przyłożysz do lektury to znajdziesz odp. na wszytkie pytania.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo dziękuję! Dokładnie takie info potrzebowałem :) Teraz już jakoś dam radę! Ten Trek chociaż już swoje lata ma, bardzo się sprawdza w codziennych 'wycieczkach' po mieście, dlatego chciałbym znaleźć jakiś sensowny amorek. Miałem Treka Marlina 7, chociaż rower fajny, w mieście lepiej się sprawdza coś na 26" i z węższą kierownicą. 

Bardzo bym prosił jeszcze o odpowiedź na tego posta: 

Chciałbym zrobić mały remont osprzętu i przy okazji upgrade :)

Jeszcze raz wielkie dzięki za info! 

dp

Edytowane przez davepol
Opublikowano

Dzięki! Z racji tego, że mój trek bardzo dobrze mi od wielu lat służy, 500zł nie będzie myślę zbyt wielkim wydatkiem. Dzięki za link, dokonam zakupu :)

Opublikowano

Jeszcze jedno. Jeśli nie wazysz mocno ponad 100 lub 50-60 kg  to śmiało kupuj.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dwa razy "nadziałem" się na tani widelec, taki Suntour co go zwykle dodają w rowerach przy zakupie i nie polecam. Osobiście wolę zwykły stalowy widelec za 50 zł bo działa tak samo a waży minimum 1 kg mniej. No ale może coś się zmieniło w ostatnich latach i koledzy z forum coś Ci podpowiedzą.

• Lubię to! 1
Opublikowano

W takiej kwocie nie spodziewałbym się niczego dobrego po takim "amortyzatorze", a w zasadzie uginaczu.

Opublikowano

Wymiana amora sprężynowego na sprężynowy to jak wymienić malucha na... malucha. 

Domyślam się, że nie masz dużego budżetu. Kup używanego XCMa za parę zł aby mieć cokolwiek i zbieraj na coś powietrznego. Raidon (około 700 zł) to absolutne minimum i taniej czegoś przyzwoitego się nie da kupić.

Opublikowano
3 godziny temu, Chrismel napisał:

Dwa razy "nadziałem" się na tani widelec, taki Suntour co go zwykle dodają w rowerach przy zakupie i nie polecam. Osobiście wolę zwykły stalowy widelec za 50 zł bo działa tak samo a waży minimum 1 kg mniej. No ale może coś się zmieniło w ostatnich latach i koledzy z forum coś Ci podpowiedzą.

Stalowy sztywny widelec NIGDY nie będzie działał tak samo jak jak ten amortyzowany. Może na asfalcie tego nie czuć bo większość małych nieruchomości i tak wychwytuje ogumienie ale w terenie to inna para kaloszy. Tu nawet najtępszy amortyzator daje większe możliwości niż jakikolwiek widelec sztywny. 

@Lupek jeśli faktycznie interesuje Cię ten XCM to musisz zwrócić uwagę z jakiej twardości sprężyną go kupujesz bo nawet medium (dla osoby około 75kg) potrafi być łebsko twarda. Co ciekawe mięknie zraz z wzrostem temperatury.

4 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Raidon (około 700 zł) to absolutne minimum i taniej czegoś przyzwoitego się nie da kupić.

Powietrzne amortyzatory zaczynają się od XCR.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

Niestety to kowadło. Popieram Przeluka, kup jakiegoś używanego ooo wiem kto ma z forum taki na sprzedaż zaraz Ci napiszę :D 

aa potem zmień cały rower i nie baw się w sprężynowe uginacze  :) 

• Lubię to! 1
Opublikowano
33 minuty temu, Red napisał:

Powietrzne amortyzatory zaczynają się od XCR.

Owszem ale XCR Air nie powala.

Opublikowano
27 minut temu, Red napisał:

Co ciekawe mięknie zraz z wzrostem temperatury.

Stalowa sprężyna😆 Chyba raczej uszczelki, których tarcie jest jedynym tłumieniem w tym widelcu - rozbierz, nasmaruj trochę mniej skąpo niż producent i będzie miał ten sam efekt.

Jak ktoś jeździ w terenie "na rympał" zamiast omijać przeszkody, luzować chwyt na tym czego nie da się ominąć i unosić tyłek to potem nic dziwnego, że nie wyobraża sobie jazdy na czymś sztywniejszym niż full na RS Pike'u. Też jestem zdania, że byle uginacz bez tłumienia przeszkadza w terenie znacznie bardziej (masą, wybijaniem z rytmu i pompowaniem) niż sporadyczne kopniaki od stalowego widelca.

Opublikowano

Już samo HLO mówi że amortyzator posiada tłumik olejowy. A na wpływ twardości ma raczej wszystko po trochu. Uszczelki, smary oleje. 

W dniu 12.04.2019 o 17:19, PrzeLuka napisał:

Owszem ale XCR Air nie powala.

Raidon też. Ten sam tłumik i budowa. Trochę mniejsza waga.

• Pomógł 1
Opublikowano

HLO to jest hydrauliczna blokada i producent nie nazywa tego tłumikiem, ale ciężko się nie zgodzić, że blokada działająca na zasadzie dławienia przepływu siłą rzeczy działa jak tłumik. Nie mniej jednak XCR HLO to był mój pierwszy "amortyzator" i to nie jest to samo co pełnoprawny tłumik z regulacją. Do tego wiotkie toto było jak wierzbowy patyk, ale obecnie zwiększyli średnicę goleni.

Opublikowano
W dniu 12.04.2019 o 17:38, Red napisał:

Raidon też. Ten sam tłumik i budowa. Trochę mniejsza waga.

Nie do końca. Tłumik jest inny. XCR lagi 30 mm a Raidon 32 mm.

Opublikowano

XC 28 to najprostszy amor ( tak ośmielę siętak napisać) do rekreacyjnej jazdy w terenie. Ma tłumienie olejowe z regulacją odbicia, blokada w manetce i sprężyną stalową ze wstępnym naprężeniem. Miałem go w swoim Analogu 2012, ma teraz go Moja Luba i tak do czystej rekreacji wystarcza w zupełności i jest o niebo lepszy od XCM'a. Po tylu lataj i 1! serwisie wszystko działa, amor ma tłumienie, blokada działa na sztywno, lagi się nie pocą smarem, ładnie pracuje o dziwo, regulacja odbicia działa jak w pierwszym dniu, a blokada na kamień, sam jestem zszokowany jak taki kloc ( około 2,5kg) działa tak fajnie.

Miał lekki wyciek z tłumika ale po wymianie uszczelki wszystko działa cacy. Serio za 400 złotych za nówkę to fajna propozycja od RS'a.

Jedyny problem taki rzucający się w oczy to to że może być ciężko z dobraniem serwisowych części albo może się ukruszyć tandetna "obejma-zatrzask" na dole lagi z tłumikiem ( nie tak jak w lepszych modelach RS'a gdzie jest kapsel z oringami i pierścień zegera na zablokowanie konstrukcji)

Opublikowano
15 godzin temu, Kruk napisał:

Miał lekki wyciek z tłumika ale po wymianie uszczelki wszystko działa cacy. Serio za 400 złotych za nówkę to fajna propozycja od RS'a.

Potwierdzam. Już za samą blokadę turnkey warto dorzucić do RS'a. 

Opublikowano

No na prawdę tak tani amor a działa o 7 lat na serio dobrze :D 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Chciałabym wymienić amortyzator w moim Treku Marlinie 4(SR Suntour M-3030) na coś lepszego. Obecnie jest to skok 75 mm i przy jeździe w terenie nie jest to zbyt komfortowe. Dysponuję budżetem do 500 zł. Ważę 50 kg/177 cm. Poproszę o poradę, jaki najlepiej model wybrać :)

Opublikowano

W tym budżecie żaden.

W dodatku nie wiemy jakie koło i typ hamulca.

Opublikowano

Ciężko w tym budżecie kupić coś fajnego by ładnie pracowało

Gdybyś dołożył tak z jeszcze 200 zl wtedy byłby większy wybór
Podaj jaki masz rozmiar koła bo w twoim modelu są koloa 27.5 jak i 29 cali więc ciężko zgadnąć