Skocz do zawartości

[Propozycje] "Uginacz" do 499 zł

goldenrc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, piter614 napisał:

Jeżeli twój rower to ten
http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/273/Giant.Rock/
To widzę po obrazie roweru że jest prosta rura sterowa czyli taka
e86adea12c3304508d2c1bbe314f7d7a.jpg

Tak, dokładnie to jest ten model. Czyli mówisz, że nie warto dawać 300 zł, a lepiej kupić zwykły widelec z małym skokiem?

5 godzin temu, elmapeto napisał:

Wszystkie powinny pasować. Ważne jest to czy główka ramy ,czyli to w co wchodzi rura sterowa ,jest prosta czy zwężana ku górze. Jeździłem na xcr z blokada skoku i nie ma z nim tragedii przy takim użytkowaniu. Wszystkie są ciężkie. 

Ale porównania do XCM i XCT nie masz?

Opublikowano

XCM i XCT to ..... ten, najlepiej szukaj Rock Shoxa XC 28 , kosztuje około 400 złotych a ma tłumienie przynajmniej, XCM i XCT nic nie mają prócz blokady która nie działa ;D 

Opublikowano
6 minut temu, Kruk napisał:

XCM i XCT to ..... ten, najlepiej szukaj Rock Shoxa XC 28 , kosztuje około 400 złotych a ma tłumienie przynajmniej, XCM i XCT nic nie mają prócz blokady która nie działa ;D 

nie chce dokładać 400 zł to roweru który jest warty 300 :) wydaje mi się to mało rozsądne tym bardziej, że żeby go w ogóle uruchomić dołożyłem teraz już 200 zł :)

Opublikowano

Hmmm
Jeżeli nie chcesz dokładać do roweru może warto pierwsze co zrobić to po prostu zrób przegląd tego amortyzatora może zacznie delikatnie pracować
Lub wsadz sztywny widelec
Jak piszesz ze rower wart 300 zł to sam bym nie wykładał do niego kasy

Opublikowano

Wiem ale co napisałem że tak wygląda rura sterowa prosta
Tylko trzeba doczytać

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 7.10.2019 o 11:16, Norbixon napisał:

Witam znalazlem na allegro taki o to sprzecior

https://allegro.pl/oferta/amortyzator-asp19-27-5-spinner-300-650b-s-120mm-2k-8442768999?utm_medium=app_share&utm_source=facebook czy ktos tutaj ma taki amor? Jezeli tak poprosil bym o opinieemoji4.png

Nie pojmuje po co wymieniać jedno kowadło na inne???

Jeżeli nie masz kaski na amor powietrzny,to poczekaj, uzbieraj,a nie wykładaj tych 200zł-300zł na amora który,prawie niczym nie różni się od fabrycznego.

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jestem (nie) szczęśliwym posiadaczem amortyzatora Suntour XCM (Marin Bobcat Trail 4 29"). Po przejechaniu ok. 100 km, ustawienia roweru pod siebie, dokupieniu gripów ESI extra chunky dojrzewam na szybko do zmiany amortyzatora na powietrzny. Kto kojarzy XCM wie, że amor nie wybiera niczego i bije niemiłosiernie po rękach co jest szczególnie dotkliwe dla kogoś kto ma słabe nadgarstki (tak jak ja). Budżet mam ograniczony (ok. 400) bo zakup nie był planowany (nie wiedziałem, że będzie tak źle, nie miałem roweru od dzieciństwa...). Patrzę w stronę używanych Reconów i Raidonów, jak np.:

https://m.olx.pl/oferta/amortyzator-rockshox-recon-silver-tk-solo-air-29-skok-120mm-CID767-IDBVoMj.html#position=10&page=2

Czy zakup używanego amortyzatora ma sens? I jak sprawdzić czy konkretny model będzie pasował do mojego roweru?

Opublikowano

Z używanymi jest różnie.  Ja już  sie 2 razy nadziałem na oszusta 

Opublikowano

@ACTIVIA czy wymiana sprężyny na bardziej miękką pomogłoby cokolwiek w komforcie? Macie coś takiego w ofercie? Może jakiś serwis/smarowanie, który mógłbym zrobić? Wiadomo, że zmiana na powietrzny zrobiłaby dużą różnicę, ale może dałoby się poratować trochę zupełnie budżetowo...

Opublikowano

Coś by poratowało,ale jest to tymczasowe rozwiązanie.Odpowiedz sobie na pytanie,czy skoro po 100km już chcesz wymiany,to czy jest sen dawać temu kowadłu szanse.Sprężyna nigdy nie zbliży się do powietrza ;) 

Co do tej używki wygląda naprawdę OK.

Umów się i obejrzyj,spytaj dlaczego sprzedaje i w jakim rowerze siedział? Jak w elektryku,to nie bierz!

Opublikowano

A dlaczego nie? Przeciez to zadna roznica czy elektryk czy zwykly dla prxedniego widelca

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam 

Chce wymienić widelec w tym rowerze https://allegro.pl/oferta/rower-miejski-junior-24-maxim-mj-4-5-alu-7438957740?reco_id=34006fda-66bc-11ea-a396-246e961043f8&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco& 

tylko nie umiem znaleźć informacji o główce ramy może ktoś wie jaki amortyzator by pasował czy w ogóle warto wymieniać . 

Z góry dziękuje 

Opublikowano

Suwmiarka nie gryzie.

Na pewno stery ahead  z miskami zewnętrznymi ale jakiego rozmiaru... Najpewniej 28.6 mm , czyli 1 1/8" a wynika to z opisu amortyzatora zastosowanego w tym rowerze, który można znaleźć w internecie.

Czy warto? Jeśli obecny padł to nie ma wyjścia w innym przypadku wymiana raczej nie jest opłacalna.

Pod koło 24" i Vki nie masz zbyt wielkiego wyboru.... https://activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-przednie/xct/24-cale/24

Opublikowano

Hej.

Chciałbym kupić jakiś tani amor, nie musi być jakiś najlepszy byle by się od razu nie rozpadł

budzet do jakies 150-200 zl ale wolalbym cos tanszego

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam 

chciałbym się dowiedzieć jaki amor będzie najlepszy do tylko 450 zł najlepiej aby był powietrzny

pozdrawiam

Opublikowano
19 minut temu, Miłosz 2101 napisał:

jaki amor będzie najlepszy do tylko 450 zł najlepiej aby był powietrzny

Nie ma szans.

Opublikowano

Używany jakiś SR raidon mooooże.

Nówka nie ma szans na powietrznego.

Za tą kwotę bym brał Rock Shox'a XC30 z tłumikiem i blokadą, a jak kasa będzie dokupił sprężynę powietrzną i będzie okey.

Opublikowano

Witam. Chciałbym zainwestować w nowy amortyzator w rowerze. Mam rower marki gary fisher wahoo 2004. Amortyzator to rockshox judy tt 80 mm. Działa fatalnie, ponieważ przez 16 lat użytkowania ani razu go nie smarowałem. Poprostu nie wiedziałem że trzeba.. Zastanawiam się między amortyzatorem Suntour XCM który mogę mieć okazyjnie nówkę za 150 zł a amorkiem od rock shoxa. a konkretnie tym z linka nizej. Wiem ze przy rockshox placi sie duzo za marke. Ten ktory znalazlem to jedyny tej marki jaki jest na hamulce v-brake i koła 26 cali. Czy warto dopłacić i kupić rockshox? Czy będzie duża róznica między nim a XCM? W sklepie mowili ze zmienila sie technologia i ze XCM bedzie i tak na wyzszym poziomie niz moje judy tt z 2004 jak bylo nowe, Czy maja racje ? Ja na rowerze zaczalem jezdzic sporo na wycieczki po mazowszu. Zmiana roweru nie wchodzi w gre, Za bardzo jestem przywiazany do niego a  nowe rowery w ogole mi sie nie podobaja.

https://rowerowy.com/sklep/czesci/amortyzatory/cross-county-marathon/prod/rockshox-30-silver-26

Opublikowano

XCM nie ma nic prócz sprężyny.

Podstawowy model RS'a czyli XC30 ma tłumik i blokadę hydrauliczną i wcale się nie płaci za markę. Takie stwierdzenie bardziej pasuje do FOX'a niż RS"a bo ich konstrukcje o porównywanych parametrach są droższe od  RS"a.

Tutaj już masz taniej:

https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rock-shox-30-silver-tk-pd13516/?v_Id=124850

jak poszukasz to i za 500 go wyrwiesz.

Opublikowano

Ponizej 500 da sie tez wyrwać suntoura raidona powietrznego. Jakieś nówki z demontażu.

• Lubię to! 1