Skocz do zawartości

[Propozycje] "Uginacz" do 499 zł

goldenrc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Basia Kurzyna napisał:

Witam!

Chciałabym wymienić amortyzator w moim Treku Marlinie 4(SR Suntour M-3030) na coś lepszego. Obecnie jest to skok 75 mm i przy jeździe w terenie nie jest to zbyt komfortowe. Dysponuję budżetem do 500 zł. Ważę 50 kg/177 cm. Poproszę o poradę, jaki najlepiej model wybrać :)

W tym budżecie słabo będzie, to na pewno amortyzatorem się nazywać nie powinno. 700-800zł to minimum.

Poza tym jak koledzy zauważyli, rozmiaru koła nie podajesz, nie podajesz rodzaju hamulców...

Opublikowano
W dniu 13.04.2019 o 00:53, Lupek napisał:

Znalazłem jeszcze taki, może ten jest chociaż trochę lepszy od tamtych? 

Screenshot_20190413-004842.jpg

Jeszcze gorzej...

Golenie górne o średnicy 28mm, ten amorek jest za wiotki...

Opublikowano

W tym budżecie tylko używka. Za 500zł można znaleźć nawet powietrznego Raidona może jakiś Rock Shox XC28 lub XC30. 

Opublikowano
4 minuty temu, Red napisał:

W tym budżecie tylko używka. Za 500zł można znaleźć nawet powietrznego Raidona może jakiś Rock Shox XC28 lub XC30. 

XC28 są to słabe amorki z goleniami o średnizy 28mm, nie było wersji powietrznej...

XC30 już prędzej, ale ciężko także o powietrzną wersję.

Rock Shox 30 Gold jest amorem w standardzie powietrznym

Opublikowano
12 minut temu, SpiderMAN napisał:

XC28 są to słabe amorki z goleniami o średnizy 28mm, nie było wersji powietrznej

Przy wadze 50kg powinno być ok. Bardziej obawiam się o pracę sprężyny stalowej bo choć przy moich 75kg pracował (miałem XC30) okej to przy 50kg może być zbyt twardy. 

Opublikowano
1 minutę temu, Red napisał:

Przy wadze 50kg powinno być ok. Bardziej obawiam się o pracę sprężyny stalowej bo choć przy moich 75kg pracował (miałem XC30) okej to przy 50kg może być zbyt twardy. 

Przy takiej wadze sprężynowy amor to nieporozumienie.

Tylko i wyłącznie powietrze!

Opublikowano

Koła 29 cali z hamulcami tarczowymi. Przepraszam - nie mam zbyt dużego doświadczenia, to mój pierwszy „poważniejszy” rower :)

Opublikowano

Najlepiej dołożyć i kupić nowego jakiegoś Suntoura np. Raidona.

Opublikowano

hehehe nie wiem czy mi się wydaje, ale Moja ma XC28 starego w swoim rowerze i ten kloc jest bardziej sztywny niż nowe Reby, serio :D zwłaszcza w płaszczyźnie przód-tył.

Opublikowano
16 minut temu, Kruk napisał:

Najlepiej dołożyć i kupić nowego jakiegoś Suntoura np. Raidona.

To prawda, że to jest najlepsze wyjście.

Opublikowano

Tak coś takiego tylko teraz zależy jak jest rura sterowa czy prosta czy stożkowa , oczywiście chodzi tutaj o twój rower

ps w tym sklepie mam znajomego zawsze może jakiś rabat zrobić

Opublikowano (edytowane)

A może takie cos ? Tylko że cena troszke wyższa jak 500 zł https://www.rosebikes.pl/rock-shox-recon-silver-tk-solo-air-disc-poploc-26-suspension-fork-2666303?product_shape=black&article_size=26"%2C+100mm+of+travel

Jesli masz taki rozmiar koła. To tylko przykład rozgladnij sie tutaj moze cos fajnego znajdziesz w dobrej cenie. 

Edytowane przez Rowerowa Szajba
Opublikowano

Ten Recon jest na 26'' koła.

Jak w tym Treku siedzi Suntour M3030 to ma rurę prostą bo w tym budżecie raczej nie grzeszą taperowanymi. Ta oferta na tego Raidona z centrum jest OK. Z manetkami do blokady już są droższe.

Na powietrznym będzie zupełnie inna jazda, ale też z racji większego skoku podniesie się 'dziób'.

Opublikowano

Super, bardzo dziękuję za pomoc, pewnie zdecyduję się właśnie na tego Raidona. 

Słyszałam, że przy zmianie amortyzatora może zmienić się geometria roweru, czy w tym przypadku nie będzie problemu? Przepraszam jeśli to głupie pytanie, ale jestem całkiem początkująca:)

Opublikowano

Jakbyś zmieniał amor z 130 mm na 160mm skoku to tak ale tutaj masz typowy amor do XC i na pewno rama jest przystosowana do 100mm skoku amora, raczej rzadko się spotyka już mniejsze skoki w XC także spokojna głowa :)

Opublikowano

Jesteś pewny że ten amor jest na powietrze a nie ma sprężyny stalowej?

Opublikowano

Powietrznego nowego w tej cenie nie kupisz, Raidon jest za około 700 złotych tylko on jest do XC a nie do Dirtu. Szukaj jakiś dobrych używek, ale czego to nie polecę nic do Dirtu. Ogólnie amory do dirtu muszą być mocne a przez to drogie, zwłaszcza powietrzne, myślę że dopiero coś za 1000 złotych znajdziesz, coś powietrznego i to nie koniecznie nowego, sprężynowce są tańsze. Zresztą, niech obeznani w amorach do Dirtu się wypowiedzą. :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.04.2019 o 12:48, Chrismel napisał:

Dwa razy "nadziałem" się na tani widelec, taki Suntour co go zwykle dodają w rowerach przy zakupie i nie polecam. Osobiście wolę zwykły stalowy widelec za 50 zł bo działa tak samo a waży minimum 1 kg mniej. No ale może coś się zmieniło w ostatnich latach i koledzy z forum coś Ci podpowiedzą.

bzdura kompletna, jezdzilem na takim, w tym samym zjezdzie przy predkosci 20 kmh tracilem czucie w rekach,  natomiast na xcm rl zjezdzam 40 kmh bez problemu, dziwne?  jakakolwiek amortyzacja pomoze, owszem nie bedzie wybierac lisci, ale  duze przeszkody ktore kiedys powodowaly wyrwanie kierownicy sa niwelowane

• 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)

Siema wszystkim :)
Po dwóch latach postanowiłem otworzyć garaż i wyciągnąć rower na spacer :)
Giant Rock 26" rama L, hamulce V-brake.
Najważniejsze co go czeka to wymiana przedniego amora.
Rower chyba z 2009 więc nie chcę kupić amora który zwiększy jego wartość o 300%
Chciałbym na niego wydać nie więcej niż 300 zł, no chyba że przepaść jakościowa będzie dokładając 50 zł to i 350 się znajdzie.
Nie jestem żadnym freeriderem, salt też nie robie. Będzie on głównie służył w dojazdach do biura i ogólnych wycieczkach za miasto,
więc stosunek nawierzchni asfalt/leśne ścieżki to 50/50 . Zależy mi także na blokadzie i regulacji skoku - bez manetki.
Chwilę pogrzebałem w postach internetowych ale większość jest z przed co najmniej 4 lat.
W między czasie na pewno dużo się zmieniło. 
Najczęściej pojawiały się propozycje Suntour XCM i trochę droższa wersja XCR.
Pytanie do osób które miały przyjemność oba te modele testować: czy niedzielny jeździec odczuje różnicę miedzy tymi dwoma modelami?
Przeszukując sklepy rowerowe natknąłem się także na wersję najtańszą XCT. Biorąc pod uwagę, że różnica w cenie wynosi ok 100 zł,
to podejrzewam, że różnica jest odczuwalna ale chciałbym poznać zdanie ludzi w temacie bo może nie warto dokładać 300 zł do starego trupa.

No i najważniejsze pytanie: Czy te widelce będą w ogóle pasować? Gdzie zmierzyć, co sprawdzić żeby się upewnić?

Edytowane przez kubawu
Opublikowano

Wszystkie powinny pasować. Ważne jest to czy główka ramy ,czyli to w co wchodzi rura sterowa ,jest prosta czy zwężana ku górze. Jeździłem na xcr z blokada skoku i nie ma z nim tragedii przy takim użytkowaniu. Wszystkie są ciężkie.