Skocz do zawartości

ROSE PRO SL 105

artfal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz rację, model z hamulcami tarczowymi (dość) jest na sztywne osie a ten ma samozamykacze.

Opublikowano

Wczoraj jeździłem na rose, pojawiły się dylematy.

Zauważyłem wyginanie korby i przednich tarcz na boki przy obciążeniu. Pomyślałem że odchudzanie ramy ma wpływ na sztywność suportu. Dodatkowo słychać było trzaski, tu jednak nie miałem pewności czy to był suport czy sztyca albo jarzemka siodełka.

Czy ktoś zauważył mniejszą sztywność korbowodu w Rose?

Opublikowano

@Jano rower który kosztuje 6 czy 7 tys nowy nigdy nie będzie tak sztywny jak ten za 20tys czy 30. Więc jeśli szukasz czegoś mega sztywnego to z aluminiowych ram został Ci spec allez sprint bądź caad 13 ale cena na tym osprzęcie będzie dużo wyższa . Ja na rose przejeźidzlem ponad 10tys i ważyłem ponad 90kg i trochę mocy miałem i nie czułem wyginania korby możesz zmienić suport na skręcany. A tarcze wyginają się od słabych kół a nie ramy. Jeżeli szukasz nowego roweru do 7tys to polecam Rose Pro Sl

• Pomógł 1
Opublikowano

No i namówił 😁

Zamówiłem ramę 53cm, mój wzrost 174cm i 81-82 przekrok.

Czas dostawy ok 2tygodnie. Dam znać jak przyjdzie.

Opublikowano
W dniu 9.10.2020 o 13:44, Maaciek26 napisał:

@Janao

Siema :) użytkuje Rose Pro SL już drugi sezon chociaż w tym przejechałem ledwie 1500km a ogólnie rower ma około 5 tys km. To wydaje mi się że jestem w stanie się wypowiedzieć trochę na temat tego roweru. Na moich kołach opony continental grand sport rozeszły się na 27mm szeroka obręcz i jest jeszcze luz myślę że 28mm wejdzie a w Rose nie próbowali wrzucić nawet 28mm, ja kupując swoje Rose za 1200€ dołożyłem do niego sporo kasy i czasu ale jest mega wygodnym rowerem i raczej prosta dobra konstrukcja, wcześniej jeździłem na Bianchi i Trek w karbonie oba i Rose wypada na plus. Musisz tylko dobrze przemyśleć dobór rozmiaru ramy. Osprzęt to dobre klasyczne shimano 105 r7000 które dużo znosi i działa bez zarzutu jak się dba, co bym? Zmienił w tym rowerze chyba nic za tą cenę. U mnie wleciały koła na karbonie, kiera karbon i sztyca ale to z czystej fanaberii i walki o wagę roweru a nie swoją. Ja nie potrzebnie się posłuchałem Rose i wziąłem ramę 59 zamiast 57 i to jest drugi powód dla którego sprzedaje Rose.

Z czystym sumieniem Polecam! I kup ten ładny szary kolor musi być mega :) Pozdraiem 

A jaki masz wzrost i przekrok ??

Opublikowano (edytowane)

@Maaciek26

O czyli długie nogi jak u mnie :) 

Stoję właśnie przed podobnym dylematem przy podobnym rowerze Rose Backroad.

Mam około 189,5 cm wzrostu, 93,5 cm przekroku,  67 cm długość rąk i za radą Rose wybrałem Pro SL w rozmiarze 61 ( chciałem 59), który okazał się dla mnie za długi z racji tego że z uwagi na długie nogi musiałem przy sztycy z offsetem 20mm cofnąć siodełko max do tyłu. 

Powyższe z kolei spowodowało, że kierownica zbytnio mi odjechała i musiałem wymienić mostek ze 120mm na 100mm. Teraz powiedzmy że jest OK.

Teraz te doświadczenia próbuję przenieść na wybór Rose Backroad gdzie producent wskazuje mi rozmiar 62 a ja zastanawiam się nad 59.

Może umiał byś mi coś doradzić na podstawie swoich doświadczeń  ??

Edytowane przez PawelW
Opublikowano

Ja kupuję rowery na odczucie i ustawiam na odczucia z jazdy. Ciężko doradzić w tym aspekcie.

Opublikowano

Patrząc na twoje wymiary 187 cm wzrostu 87-88 cm przekrok i opinię, że Rose Pro Sl 59 okazał się za duży i przyrównując do mnie o wzroście 189,5 cm i, 93,5 cm przekroku gdzie 61 również okazało się nieco przydługie, wnioski nasuwają sie same.

Ty powinieneś mieć 57 a ja 59

Opublikowano

Na 59 było bardzo mi wygodnie tylko że ja lubię bardziej pochylona pozycję teraz jeżdżę na 57 aero i jest optymalnie. A nie wiem jakby było na pro sl 57 czy nie za bardzo wyprostowany bym siedział 

• Lubię to! 1
Opublikowano

To ja to jakoś opatrznie zrozumiałem, przepraszam

W dniu 9.10.2020 o 13:44, Maaciek26 napisał:

U mnie wleciały koła na karbonie, kiera karbon i sztyca ale to z czystej fanaberii i walki o wagę roweru a nie swoją. Ja nie potrzebnie się posłuchałem Rose i wziąłem ramę 59 zamiast 57 i to jest drugi powód dla którego sprzedaje Rose.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Planuję zakup pierwszej szosy i wybór padł na Rose Pro SL. Zastanawiam się nad rozmiarem, mam długie nogi i krótki tułów: mój przekrok to 86-87cm, wzrost 175cm.

Konsultant Rose uważa, że 57: "with this inseam we think 57cm is the only option. 55cm will be too sportive due to the very high saddle adjustment".

Nie jestem do końca przekonany, myślałem raczej o rozmiarze 55. Moim punktem odniesienia jest posiadany gravel Cube Nuroad Pro M (56), którego katuję w sezonie oraz na trenażerze. Tutaj mam ustawione siodełko relatywnie wysoko, max na skali to 9, ja mam na 2.5, co daje długość 76.5cm od środka supportu do górnej krawędzi siodła.

Jak myślicie, 55 czy 57?

Screenshot_20221220-124435.thumb.jpg.744c1de7ae97b91d63459bc2c746637d.jpg

Edytowane przez radekzaj
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie doczekawszy się żadnej odpowiedzi zamówiłem rozmiar 53 🙂

Konsultowałem się w temacie z  użytkownikami na innych forach i grupach 👍 Dodatkowo porównując Cube jeden rozmiar mniejszy (S-53) do Rose 53 wychodzi jak dla mnie najbardziej optymalnie, a jak będzie naprawdę to się okaże za około 2 tygodnie.

Opublikowano

@radekzaj  nie wiem ile masz wzrostu ale przy takim przekroku to chyba za mały wziąłeś 

Opublikowano

@Maaciek26 Wzrost 175cm, nie chciałem się kierować samym przekrokiem. Po dwóch latach kręcenia na moim Nuroad Pro M-56 uważam, że wygodniej by mi było na krótszej ramie, bo musiałem to niwelować przesunięciem siodełka do przodu.

Relatywnie wysoko podniesione siodełko powinno być dla mnie ok, bo rozpiętość rąk jest większa od wzrostu  o ponad 10cm (190 do 175).

Opublikowano

No przy takim wzroście to raczej ok wybór weźmiesz dłuższy mostek wyżej siodło i luz .

• Lubię to! 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, a jak tam @Maaciek26 z Twoim Rose PRO SL? Zamieniłeś na coś aero? Ja swojego PRO SL zamieniłem na Brackroad z racji częstych wycieczek z synem do lasu etc. Teraz ponownie myślę o czymś bardziej szosowym 🙂 Trochę żałuję, że sprzedałem szosę bo to był dobry rower. Teraz jest promka na PRO SL i 1100 euro to mega cena. Zastanawiam się też nad aero czy różnica jest w jeździe duża między aero a endurance? Bo w cenie na pewno ;)

Opublikowano

@Slaw100 sprzedałem rose , pojezdziłem trochę wilier cento 1 air , a teraz jeżdżę bardzo aero rowerem BMC Timemachine r01. Różnica jest sporo już nie wrócę do endurance a z synem jędze na zwykłym góralu :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki za info. Patrzyłem z ciekawości na rose xlite, ale w tym zakresie cen pewnie już jest więcej opcji.  Pro SL to nadal świetna oferta dla endurance w cenie ok 5000 zł.
Kto wie może sprzedam Backroada i pomyslę o areo. Ale Backroad to świetny rower i mega uniwersalny. BMC jeszcze nie analizowałem tych maszyn. Timemachine r01 wygląda mega :) 

• Lubię to! 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,
przyszedł mi wczoraj (14.02.2024r) ROSE PRO SL DISC w rozmiarze 55. Niestety na mnie za duży. Ktoś zainteresowany odkupieniem? 

Opublikowano

Jakie tam wchodzą maksymalnie opony? Wejdzie 32c?

Opublikowano (edytowane)

Cześć, tak wejdzie 32. Obecnie jest na 28. 

Edytowane przez hermaszewski
Zmiana zdania
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem sobie rozmiarówkę w necie i na mnie też będzie za mały - mam 183 cm wzrostu, 87 cm przekrok i aż 187 czy 188 cm zasięg rąk. A z drugiej strony szukam czegoś "bardziej" Road+, mam zamiar co prawda na codzień używać te 32c ale mieć możliwość wsadzenia 35c może nawet 38c. Niemniej jednak ten Rose jest na mojej krótkiej liście ewentualnych zakupów