Skocz do zawartości

ROSE PRO SL 105

artfal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie lepiej zastanowić się nad nowym Reveal? Ma miejsce do 32mm.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mataman napisał:

Nie lepiej zastanowić się nad nowym Reveal? Ma miejsce do 32mm.

Reveal na klasycznych hamulcach kosztuje o 1000euro więcej, uważasz że dopłata 1000euro do 1200e to pikuś?. Jeśli chodzi o mnie to chciałem kupić w przyszłym roku na 30te urodziny sobie prezent w postaci nowej szosy i myślałem o kwocie powyżej 7k + później ewentualnie lepsze koła. (Chciałbym startować w ultramaratonach), już od kilku tygodni czytam, oglądam filmy na YT.. I jestem już uczulony na ten cały marketingowy bełkot. 

Jestem w stanie zatrzymać rower tak samo szybko dual pivotami z dobrymi klockami co na rowerze z tarczami, prędzej wąskie i łyse opony szosowe stracą przyczepność niż różnica w mocnej hydraulice zacznie mieć znaczenie,

Sztywne osie? Może ułamki sekund na finiszu w kolarstwie zawodowym mają znaczenie, może nawet sam bym chciał mieć takie coś w rowerze, ale który rower to ma bez tarczowek i nie kosztuje 2..3x więcej np. Od rose pro SL? Jedyne co do mnie przemawia za tarczówkami to wygląd, ale to za mało żeby skomplikować sobie system hamulców, bo na dlugich dystansach ważna jest prostota.

Czy rama karbobowa jest warta dopłaty 1000euro w przypadku pro SL-reveal? 

Nie wiem.. Ja natomiast nie widziałem cudów w ramie kellysa urc którą miałem, myślę że szersza opona czy troche niższe ciśnienie w kołach, daje dużo wiekszy komfort niż karbobowa rama w stosunku do AF.

Chwilę już jeżdżę i mógłbym kupić wypasioną szose z karbonu, ale mniej więcej wiem czego potrzebuję na długich dystansach i chyba Rose pro SL będzie dobrym wyborem ALE.. Tu pojawia się marketing. Wszystkie polskie i zagraniczne wypowiedzi/artukuły twierdzą że Rose pro SL to dobry rower na ,,pierwszą szose" że ,,jak masz wybrać to bierz karbon na gorszym osprzęcie, bo osprzęt można z czasem zmienić", ,,karbon świetnie tłumi drgania", ,,sztywne osie odmienią Twoje życie" ( tu akurat Szaj zrył mi beret).

Wszyscy mi ,,ryją beret" i nie wiem co kupić, dużo czasu spędziłem w życiu na rowerze, w samym wrześniu zrobiłem 2x 200km i 300km, planuję zrobić 500 w 24h, więc jak ja mogę kupić rower który jest polecany kompletnym amatorom na pierwszą szose? 😱

Dam kilo bananów w zamian za sprawdzone info odnośnie max szerokości oponyw najnowszym modelu ROSE pro SL, a może inaczej.. Czy w pro sl szerokość opon jest uzależniona tylko od pojemności hamulców czy rama ogranicza opony 28c? Bo wiem że nowe hamulce r7000 r8000 przyjmują 28c bez problemu.

Edytowane przez Janao
  • Lubię to! 1
Opublikowano

@Janao

Siema :) użytkuje Rose Pro SL już drugi sezon chociaż w tym przejechałem ledwie 1500km a ogólnie rower ma około 5 tys km. To wydaje mi się że jestem w stanie się wypowiedzieć trochę na temat tego roweru. Na moich kołach opony continental grand sport rozeszły się na 27mm szeroka obręcz i jest jeszcze luz myślę że 28mm wejdzie a w Rose nie próbowali wrzucić nawet 28mm, ja kupując swoje Rose za 1200€ dołożyłem do niego sporo kasy i czasu ale jest mega wygodnym rowerem i raczej prosta dobra konstrukcja, wcześniej jeździłem na Bianchi i Trek w karbonie oba i Rose wypada na plus. Musisz tylko dobrze przemyśleć dobór rozmiaru ramy. Osprzęt to dobre klasyczne shimano 105 r7000 które dużo znosi i działa bez zarzutu jak się dba, co bym? Zmienił w tym rowerze chyba nic za tą cenę. U mnie wleciały koła na karbonie, kiera karbon i sztyca ale to z czystej fanaberii i walki o wagę roweru a nie swoją. Ja nie potrzebnie się posłuchałem Rose i wziąłem ramę 59 zamiast 57 i to jest drugi powód dla którego sprzedaje Rose.

Z czystym sumieniem Polecam! I kup ten ładny szary kolor musi być mega :) Pozdraiem 

Opublikowano
11 godzin temu, Maaciek26 napisał:

@Janao

Siema :) użytkuje Rose Pro SL już drugi sezon chociaż w tym przejechałem ledwie 1500km a ogólnie rower ma około 5 tys km. To wydaje mi się że jestem w stanie się wypowiedzieć trochę na temat tego roweru. Na moich kołach opony continental grand sport rozeszły się na 27mm szeroka obręcz i jest jeszcze luz myślę że 28mm wejdzie a w Rose nie próbowali wrzucić nawet 28mm, ja kupując swoje Rose za 1200€ dołożyłem do niego sporo kasy i czasu ale jest mega wygodnym rowerem i raczej prosta dobra konstrukcja, wcześniej jeździłem na Bianchi i Trek w karbonie oba i Rose wypada na plus. Musisz tylko dobrze przemyśleć dobór rozmiaru ramy. Osprzęt to dobre klasyczne shimano 105 r7000 które dużo znosi i działa bez zarzutu jak się dba, co bym? Zmienił w tym rowerze chyba nic za tą cenę. U mnie wleciały koła na karbonie, kiera karbon i sztyca ale to z czystej fanaberii i walki o wagę roweru a nie swoją. Ja nie potrzebnie się posłuchałem Rose i wziąłem ramę 59 zamiast 57 i to jest drugi powód dla którego sprzedaje Rose.

Z czystym sumieniem Polecam! I kup ten ładny szary kolor musi być mega :) Pozdraiem 

Kolor musi być czerwony, chyba gównie przez czerwony kolor/malowanie podoba mi się pro SL  😉 byłby to problem jak byś zrobił zdjęcie ile miejsca na oponę zostało w widelcu?

Opublikowano
8 godzin temu, Janao napisał:

Kolor musi być czerwony, chyba gównie przez czerwony kolor/malowanie podoba mi się pro SL  😉 byłby to problem jak byś zrobił zdjęcie ile miejsca na oponę zostało w widelcu?

Proszę bardzo 

IMG_20201010_100416.jpg
Opublikowano (edytowane)

Oglądałem rower od Maaciek26 przed zakupem swojego PRO SL, akurat mieszka również w Łodzi i udostępnił mi przymiarkę :) . Wyglądał super i kolor trwalszy od mojego szarego. Ale nie jestem zbytnim estetą i moje ryski mi nie przeszkadzają. Roweru nie sprzedam raczej, w 100% mi pasuje do szybkiej jazdy. Co do opony to pisałem, że weszła dość masywna opona 28 z Decathlon. Z tyłu nie ma problemu, po kilkuset kilometrach zostawiłem 28. Z przodu zmieniłem ponownie na 25 dla bezpieczeństwa. Jak jest sucho 28 ma 1-2mm miejsca - w przypadku błota nie wystarcza. Bałem się, że na starcie w TRI zaskoczy mnie deszcz ( i tak było) wtedy błoto osadza się z przodu między oponą a widelcem. Z tyłu nie ma takiego problemu. Inne opny np.: continentale można ryzykować. W najgorszym razie zostaną na tylnej obręczy. Z przodu z ciśnieniem nie szaleję to i po lesie też w razie potrzeby pojadę. Syn coraz głębiej chce się zapuszczać w dirt więc wczoraj kupiłem Rockridera ST 530. Będziemy się brudzić w błocie razem. :)

Powyżej na zdjęciu dużo miejsca. Moje oponki Tribany 28 to ok1mm miejsca z przodu -  ledwo widać prześwit. 
Co do karbonu - w szosie ma to sens. Ja ważę ostatnio ponad 100 kg i dlatego kombinowałem z oponami 28 i cisnieniem opon. Sztywność roweru jest odczuwalna na niskiej jakości asfalcie i przy dużej prędkości. :) 

Na moje potrzeby jest wystarczająco i nie brak sprzętu mnie ogranicza, a brak formy i talentu ;)  
PRO SL to dobry rower, lekki i z wygodną geometrią. Można ustawić się na race obniżając mostek i łapiąc lemondkę. Albo jeździć w sporym komforcie na dłuższym dystansie. 

Przeskoczyłem z tarcz na shimano 7000 i nie narzekam. I tak jak przycisnę koło z oponą szosową staje w miejscu.

Pytanie do Maaciek26. Czy inwestycja w karbonową kierownicę się opłacała?

22 godziny temu, Janao napisał:

Reveal na klasycznych hamulcach kosztuje o 1000euro więcej, uważasz że dopłata 1000euro do 1200e to pikuś?. Jeśli chodzi o mnie to chciałem kupić w przyszłym roku na 30te urodziny sobie prezent w postaci nowej szosy i myślałem o kwocie powyżej 7k + później ewentualnie lepsze koła. (Chciałbym startować w ultramaratonach), już od kilku tygodni czytam, oglądam filmy na YT.. I jestem już uczulony na ten cały marketingowy bełkot. 

Jestem w stanie zatrzymać rower tak samo szybko dual pivotami z dobrymi klockami co na rowerze z tarczami, prędzej wąskie i łyse opony szosowe stracą przyczepność niż różnica w mocnej hydraulice zacznie mieć znaczenie,

Sztywne osie? Może ułamki sekund na finiszu w kolarstwie zawodowym mają znaczenie, może nawet sam bym chciał mieć takie coś w rowerze, ale który rower to ma bez tarczowek i nie kosztuje 2..3x więcej np. Od rose pro SL? Jedyne co do mnie przemawia za tarczówkami to wygląd, ale to za mało żeby skomplikować sobie system hamulców, bo na dlugich dystansach ważna jest prostota.

Czy rama karbobowa jest warta dopłaty 1000euro w przypadku pro SL-reveal? 

Nie wiem.. Ja natomiast nie widziałem cudów w ramie kellysa urc którą miałem, myślę że szersza opona czy troche niższe ciśnienie w kołach, daje dużo wiekszy komfort niż karbobowa rama w stosunku do AF.

Chwilę już jeżdżę i mógłbym kupić wypasioną szose z karbonu, ale mniej więcej wiem czego potrzebuję na długich dystansach i chyba Rose pro SL będzie dobrym wyborem ALE.. Tu pojawia się marketing. Wszystkie polskie i zagraniczne wypowiedzi/artukuły twierdzą że Rose pro SL to dobry rower na ,,pierwszą szose" że ,,jak masz wybrać to bierz karbon na gorszym osprzęcie, bo osprzęt można z czasem zmienić", ,,karbon świetnie tłumi drgania", ,,sztywne osie odmienią Twoje życie" ( tu akurat Szaj zrył mi beret).

Wszyscy mi ,,ryją beret" i nie wiem co kupić, dużo czasu spędziłem w życiu na rowerze, w samym wrześniu zrobiłem 2x 200km i 300km, planuję zrobić 500 w 24h, więc jak ja mogę kupić rower który jest polecany kompletnym amatorom na pierwszą szose? 😱

Dam kilo bananów w zamian za sprawdzone info odnośnie max szerokości oponyw najnowszym modelu ROSE pro SL, a może inaczej.. Czy w pro sl szerokość opon jest uzależniona tylko od pojemności hamulców czy rama ogranicza opony 28c? Bo wiem że nowe hamulce r7000 r8000 przyjmują 28c bez problemu.

Hamulce przyjmują opony 28 i jak jest sucho to pojedziesz. Jak jest deszcz usłyszysz tarcie piasku o przedni widelec. Jak będzie błoto to już tarcie i hamowanie roweru. Błoto osadzi się na przednim widelcu i szczęce hamulca. Trzeba robić przerwy i czyścić. Tylne koło ok 28 super. Testowana masywna opona 28 tribana.

Edytowane przez Slaw100
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

@Slaw100 moim zdaniem inwestycja w dobra kierownicę karbonowa i sztyce to dobry kierunek. Na mojej mi jest bardzo wygodnie i bardzo fajnie pracuje przynajmniej takie mam odczucia, gdzie zawsze jeździłem na alu kierownicach. A sztyce wymieniłem żeby było wygodniej inwestycja w te dwa komponenty niech złych firm to około 1100zl-1300zl jeżeli mówimy tu o nowych. Bo chyba kierownica karbonowa Chinska lub używa to ryzykowna sprawa. 

Opublikowano

Po wypowiedzi Slaw100, zrezygnowałem z Rose pro SL, ponieważ jeśli nie mieszczą się opony 28c na tyle żeby miały jeszcze dużo luzu, to taki rower jak dla mnie odpada. Postanowiłem że w przyszłym roku kupię nowego Addicta 20 lub frame set Van rysel CF i dostosuje pod siebie aby było w miare wygodnie na długich dystansach., pro SL na tarczach trochę traci sens bo 7tys zł za alu rower to moim zdaniem trochę dużo.

Skończyło się tak że facet w Wrocławiu wystawił Addicta 20 w moim wymarzonym malowaniu, rozmiarze, na gwarancji i w idealnym stanie. Wczoraj byłem go odebrać i oto wisi u mnie w domu. Na wiosnę fitting, a po urodzinach jakieś dobre koła i będzie jak ,,bombon" do ultramaratonów 😄

P.S. oryginalnie ma opony 28c i widać że jest sporo miejsca (może nawet na szersze oponki.) paradoksalnie mam na nim nowe gp5000 25c i raczej będzie trzeba je wykorzystać bo szkoda tych opon.

20201013_232645.jpg
  • Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podłączam się do tematu ? dają czasem jakieś rabaty ? bo nie ukrywam, że 1600 euro trochę dużo ;)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.10.2020 o 13:44, Maaciek26 napisał:

@Janao

Edytowane przez Sergio08
Opublikowano
26 minut temu, Maaciek26 napisał:

@Sergio08187cm / 87cm przekrok 

Dzięki @Maaciek26

Chcę kupić Pro Sl 105 i właśnie mam dylemat czy brać ramę 57 czy 59? Mam 187,5cm wzrostu i przekrok 87cm (bez nadmiernego dociskania krocza) czyli prawie identyko jak u Ciebie. W Rose doradzają mi, żeby brać 59 ramę. Siedziałem na  Orbea Avant H30 2021 Rama 55 i w porównaniu z ramą 59 w Rose reach jest mniejszy w Avant o 13,1mm a stack większy o 3,1mm i dla mnie było ok. No i bądź tu mądry. Mi głównie zależy na komfortowej jeździe na wycieczkach 40-100km i czasami, żeby docisnąć, ale dla własnej przyjemności.  Nie będę się ścigać, brać udziału w zawodach itp. To moja 1 w życiu szosa. Może mógłbyś coś doradzić czy słuchać się Rose i brać 59 czy może jednak 57? 

P.s. Dlaczego żałujesz, że wziąłeś ramę 59 a teraz wziąłbyś ramę 57?
Z góry dzięki za odpowiedź. 

Opublikowano

@Sergio08 kiedyś żałowałem ponieważ jeździłem wcześniej na trek madone i bianchi i to były bardziej agresywne geometrie a mniejsza rama jest bardziej zwinna, lepiej skręca itd... Ale teraz jak jeżdżę to jest mega wygodnie na 59 tylko ja dużo zmian wprowadziłem w rowerze. Jeżeli chcesz wygody to bierze 59 na 57 też będziesz miał dobrze zobacz który szybciej dostaniesz bo trochę możesz poczekać w obecnych czasach. 

Opublikowano
9 minut temu, Maaciek26 napisał:

@Sergio08 kiedyś żałowałem ponieważ jeździłem wcześniej na trek madone i bianchi i to były bardziej agresywne geometrie a mniejsza rama jest bardziej zwinna, lepiej skręca itd... Ale teraz jak jeżdżę to jest mega wygodnie na 59 tylko ja dużo zmian wprowadziłem w rowerze. Jeżeli chcesz wygody to bierze 59 na 57 też będziesz miał dobrze zobacz który szybciej dostaniesz bo trochę możesz poczekać w obecnych czasach. 

@Maaciek26na obydwa rozmiary jest czas oczekiwania do 13 tygodni…

Wolę już teraz dobrać odpowiednią ramę, żeby potem jej nie zwracać , bo znów zwrot i ponowna wysyłka zajmą sporo czasu :)

Opublikowano

@Sergio08 No musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz jeździć wygodnie i nie masz zamiaru być szybszy i jakieś treningi czy coś. Ja czuje się wygodnie na 59 a jeszcze trochę przytyłem więc nie mam problemu ze złożeniem się. 

Opublikowano
8 minut temu, Maaciek26 napisał:

@Sergio08 No musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz jeździć wygodnie i nie masz zamiaru być szybszy i jakieś treningi czy coś. Ja czuje się wygodnie na 59 a jeszcze trochę przytyłem więc nie mam problemu ze złożeniem się. 

Cel mój jest, żeby jeździć na dłuższe wycieczki, trasy tak do 100km. Chciałbym oczywiście jeździć szybciej z czasem, ale realnie chodzi mi o przyjemność z „szybkiego” podróżowania szosówką w plenerach. Może kiedyś triatlon, jak poprawię kondycję i wytrzymałość, ale póki co nastawiam się na komfort i przyjemność z jazdy podczas dłuższych tras szosowych…

Opublikowano
23 minuty temu, Maaciek26 napisał:

To raczej 59 

Ok, dzięki 👍

W dniu 20.07.2020 o 13:53, MrVandervir napisał:

Cześć,

Przymierzam się do kupna pierwszej szosówki. Zastanawiam się nad Rose SL Disc

W związku z tym nasuwa mi się kilka pytań:

1. Jak wygląda kwestia kontaktu ze sprzedawcą i orientacyjnego czasu oczekiwania na rower? Pytam ze względu na pojawiające się negatywne komentarze na stronie sprzedawcy.
  2. Mam 183cm wzrostu, ~88cm noga od wewnętrznej strony. Jestem szczupłą osobą - 78kg. Na podstawie przelicznika wynika, że najbardziej odpowiednia będzie dla mnie rama 58cm. Natomiast dostępne są tylko 57cm lub 59cm (https://imgur.com/nueUeFs). Jaki rozmiar waszym zdaniem powinienem wybrać?
  3. Chciałbym przed ostateczną decyzją zobaczyć go na żywo lub model z roku poprzedniego. Jest może ktoś z Krakowa lub okolic kto posiada któryś z tych rowerów? Może jest jakiś sklep w którym mógłbym przymierzyć ten model?
  4. Jakie jest wasza ogólna opinia na temat tego roweru? Może ma jakieś mankamenty, które ujawniają się dopiero po przejechaniu x kilometrów?

Dzięki za pomoc :).

rose.jpg

@MrVandervirJaki finalnie wybrałeś rozmiar ramy 57 czy 59? Jak Ci się jeździ?

Mam podobny dylemat 57 czy 59… 187,5cm/87cm

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, planuję zakup rose pro sl 105, nie wiem jaki rozmiar wybrać 55 lub 57, przekruj nogi mam 85cm, wzrost 179cm , który rozmiar byście doradzili ?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy jakieś zmiany w ROSE PRO SL 105 na 2022r szykują się? 

• Lubię to! 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 9.10.2020 o 13:44, Maaciek26 napisał:

@Janao

Ile masz wzrostu?

Dlaczego ten rose na zwykłych hamulcach wazy 8.5kg ? skad taka niska waga, u konkurencji wiecej waza te rowery

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Przy opisie ramy jest "QR" więc raczej sztywnych osi brak

• Pomógł 1