Skocz do zawartości

ROSE PRO SL 105

artfal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Potrzebuję opinii użytkowników roweru ROSE PRO SL 105 jak w linku:

https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-105-2672333?product_shape=Mandarin-Red%2FBlack

Czy jakikolwiek szajbajk posiada ten konkretny model ? 

Może ktos startuje nim na zawodach albo przynajmniej jeździ dużo i może wydać rzetelną opinię ?

Wiem, że Daniel bardzo chwalił ten rower za stosunek ceny do osprzętu i ramy ale może dowiem się cos więcej od Was :) 

Tak na prawdę szukam roweru na kolejny sezon więc mam też pytanie odnosnie ewentualnego zakupu tego modelu. Może ktos sledzi markę ROSE i może się wypopwiedzieć na temat ewentualnych promocji tego producenta. Czy warto czekać z zakupem do końca sezonu czy lepiej nie zwlekać? Ktos może wie kiedy ROSE wprowadzi nowszy model PRO SL ?

Z góry dziękuję za pomoc ;) 

P.S. komputer zwariował i nie uwzględnia w słowniku "si" :D 

Rama PRO SL na razie (przynajmniej do jesieni) pozostaje nie zmieniona, podobnie jak wyposażenie. Firma obniża cenę tylko gdy dany model wychodzi z produkcji. Stąd przecenione PRO SL, powystawowe, na starszej 105-tce znajdują się w tej zakładce: 

https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-105-showroom-bike-2678754?product_shape=matt-black%2Fgrey&article_size=59cm  są dwa rowery w rozmiarze 59 cm

Lada moment przyjdzie do nas nowa partia ram (druga połowa kwietnia) i zaczniemy składać zamówione rowery stąd jeśli ktoś zamówi rower w ciągu najbliższego tygodnia będzie musiał chwilę poczekać. 

• Pomógł 1
Godzinę temu, Rosebikes napisał:

Rama PRO SL na razie (przynajmniej do jesieni) pozostaje nie zmieniona, podobnie jak wyposażenie. Firma obniża cenę tylko gdy dany model wychodzi z produkcji. Stąd przecenione PRO SL, powystawowe, na starszej 105-tce znajdują się w tej zakładce: 

https://www.rosebikes.pl/rose-pro-sl-105-showroom-bike-2678754?product_shape=matt-black%2Fgrey&article_size=59cm  są dwa rowery w rozmiarze 59 cm

Lada moment przyjdzie do nas nowa partia ram (druga połowa kwietnia) i zaczniemy składać zamówione rowery stąd jeśli ktoś zamówi rower w ciągu najbliższego tygodnia będzie musiał chwilę poczekać. 

Dziękuję za odpowiedź.

Czy każdorazowo wysyłka następuje z magazynów w Niemczech czy są też wysyłki z Polski ( tańsze niż prawie 40 EUR ) ? 

Wysyłka tylko z Niemiec. Nie jest tania, ale płaci się raz i przysługuje: darmowy zwrot do sklepu jeśli rower nie przypadnie do gustu, darmowe zwroty serwisowe roweru gdy coś wydarzy się z ramą, a także darmowy zwrot serwisowy komponentów podczas trwania gwarancji (np wymiana/naprawa kół i innych części)

• Pomógł 1

Ostatnio kupiłem dokładnie ten model na obreczach. Pytanie  do @Rosebikes, czy opona 28c wejdzie? Patrząc na widełki z tyłu i widelec z przodu plus nowe hamulce 105 to wydaje się że powinno się zmieścić 28c ale fajnie jakbyś potwierdził 

Edytowane przez Teknoloji

Maksymalny rozmiar opony to Continental 25 mm czyli w rzeczywistości 27 mm, a w przypadku szerokiej obręczy opona układa się na szerokość prawie 28-29 mm.

Taka jest szerokość rzeczywista tej opony np na obręczach karbonowych kół DT SWISS, które dla sprawdzenia spróbowałem umieścić w PRO SL. Opona leży tak szeroko, że trzeba ją przepychać przez szczękę hamulca. Miejsca w prześwicie widelca pozostaje naprawdę niewiele. Niewykluczone, że opona o innym profilu i szerokości 28 mm założona na obręcze kół Mavic Aksium zmieści się w prześwicie, ale nie testowaliśmy, która wejdzie. 

Nie wiem czy moja opinia się przyda, ale posiadam od 3 tygodni ten model na Tiagrze i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest to moja pierwsza szosa wcześniej tylko jeździłem na Tribanie 500. Geometria bardzo mi pasuje od samego początku tylko musiałem się przyzwyczaić. Kierownica z wypłaszczeniem bardzo wygodna.

Edytowane przez macko1
  • Lubię to! 1

Witam,

Najarałem się na zabawę z szosą.

Wpadł mi w oko wymieniony w temacie model w opcji z hamulcem tarczowymi. Mam 178 cm, 84 wewnętrzna długość bosej nogi i około 86 kg.

Czy ten rower na początek będzie dobry?

Wiem, że można i taniej i używkę,ale kręci mnie zawsze posiadanie „zapasu”.

Czekam na Wasze opinie...

@lukaszzsch Siema Rose Pro SL to moja trzecia szosa i jestem z niej zadowolony daje możliwość sporego odchudzania roweru mimo ramy Alu i na dodatek klasyczny wygląd mi się podoba. Jeździłem wszesniej na bianchi impulso i treku madone h2 każdy z poprzednich rowerów miał geometrie bardziej race niż endurance. Rose jest wygodne można sobie przyspieszyć podjechać pod górkę bez problemu sztywno na tyle ile alu pozwala bo jest dość lekka ramo jak na alu 1200g z widelcem. Żałuję tylko właśnie ze nie wziąłem pod tarcze. 

• Lubię to! 1

Maaciek26, czemu pod tarcze?  Trzeba dołożyć niestety 1500 zł do tarcz.
Chodzi o wielkość opony czy hamowanie?

Sam zmieniłem z tarcz na szczęki, rower będzie lżejszy od poprzedniego o 2 kg.

Głównie jeżdzę po równinach (Łódź), zamówiłem ROSE PRO SL wersję bez tarcz.

Raz w tygodniu z synem jeżdżę po parku - trochę kamieni, piasku, korzeni.

Do tej pory na oponach 28 robiłem tę traskę ok 5km, teraz będę miał tylko 25 czy równica będzie znaczna?

To jedyna sytuacja kiedy jeżdżę poza szosą. Po korzeniach wolę pobiegać.

Prośba o podzielenie się doświadczeniem czy da się zjechać w las na chwilę :)

Docelowo moją motywacją są trasy 100 km + z lekką sakwą na ramę, lemondką z decathlon i plecakiem.
Rose wydał mi się ideałem, choć opona 25 to będzie nowość dla mnie.

Jeśli ktoś założy oponę 28 na szczęki to prośba o info jaki model. Pytanie czy to konieczne i komfort aż tak się poprawia. :)

Edytowane przez Slaw100

@Slaw100 siema :) Tarcze tylko po to żeby zobaczyć jak to hamuje i w górach trochę lepiej się hamuje. Ja głównie też jeżdżę w okolicach Łodzi i od czasu do czasu na Podlasiu. Oczywiście kilku krotnie zjezdzalem z asfaltu i trochę szutru zaliczyłem. Jak dobrze się postarsza to istniej możliwość wsadzenka 28c tak mi się wydaje, dużo zależy jakie koła będzie miał na mavic aksium może się udać ale ręki obciąć nie dam. Jak przyjdzie do Ciebie rower to zobacz w jakim stanie beda opony bo pewnie kupiłeś na Vittorio zaffirio pro czzy jakoś tak do mnie przyszły i były lekko spekane na bokach. Pozdrawiam 

W dniu 25.10.2019 o 10:26, Slaw100 napisał:

Docelowo moją motywacją są trasy 100 km + z lekką sakwą na ramę, lemondką z decathlon i plecakiem.
Rose wydał mi się ideałem, choć opona 25 to będzie nowość dla mnie.

Jeśli ktoś założy oponę 28 na szczęki to prośba o info jaki model. Pytanie czy to konieczne i komfort aż tak się poprawia. :)

Opona 28 mm raczej nie wejdzie, przynajmniej mimo deklaracji nikt takiego rozwiązania nie pokazał czy na tym, czy na innych forach. Kolejna wersja PRO SL 105 zakładam, że będzie miała możliwość montażu opon 28 mm pod zwykłe hamulce. 

Witam. Czy są sklepy w Polsce, które ściągają ww rower na życzenie klienta? Czy generalnie tylko i wyłącznie prywatnie można to zrobić? Ew czy kupując rower online na fv bez problemu można ją rozliczyć w Polsce? 

Edytowane przez 91maciekp
Godzinę temu, 91maciekp napisał:

Witam. Czy są sklepy w Polsce, które ściągają ww rower na życzenie klienta? Czy generalnie tylko i wyłącznie prywatnie można to zrobić? Ew czy kupując rower online na fv bez problemu można ją rozliczyć w Polsce? 

Rosa nie ma dystrybucji w Polsce, jedynie możesz sobie sam zamówić. FV wystawioną przez Rose możesz rozliczyć w Polsce jeżeli jesteś zarejestrowany do vat-ue. Przy braku regularnych transakcji nie opłaca się rejestrować.

2 godziny temu, 91maciekp napisał:

Jeszcze mam pytanie o kolor. Czerwona rama będzie łatwiejsza w utrzymaniu "idealnego" stanu lakieru? Jak ten czarny mat zachowuje się po paru sezonach używania?

Matowy lakier jest trudniej doczyścić, do błyszczącego nawet chusteczki Pampers wystarczą.

A jak ma być idealnie to do szklanej gablotki i nie jeździć 😜

Godzinę temu, IOO napisał:

Matowy lakier jest trudniej doczyścić, do błyszczącego nawet chusteczki Pampers wystarczą.

A jak ma być idealnie to do szklanej gablotki i nie jeździć 😜

Wiedziałem jakiej odpowiedzi się spodziewać 😁. Zamawiam czerwony.