Skocz do zawartości

Triban RC520 z Decathlonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.04.2019 o 19:27, Erehr napisał:

Uważaj żeby się nie przejechać, bo rozmiar tych opon często jest zaniżony. Ja włożyłem do RC 500 Gravelking'i 35C które mają właśnie lekko ponad 38mm szerokości. Czytałem że 38c potrafi dochodzić szerokością nawet do 42mm i już możesz mieć problem. 

Fotki na 35C (robione ziemniakiem)

IMG_20190413_192123.jpg IMG_20190413_192224.jpg IMG_20190411_093603_HDR.jpg

Trochę mnie nastraszyłeś, ale też miałem nadzieję, że się uda, bo ja chciałem u siebie wersję Gravelking, a nie Gravelking SK. Na tyle na ile wyczytałem to bieżnik znany ze zwykłych Gravelkingów, WTB Horizon czy opon Compass/ReneHerse nie radzi sobie tylko w ewidentnym błocie, a po takim będę jeździł bardzo bardzo mało. No w każdym razie włożyłem i na razie szok, bo opona 38C na obręczach 17 ma wymiar suwmiarką mierzony - 36,5 mm. Pojeżdżę trochę i zobaczę na ile się rozejdzie. Biorąc pod uwagę, że opona siedząc w środkowym kanale obręczy przylegała całym obwodem to mam obawy czy dobrze siądzie na rancie.

Namordowałem się z tym połączeniem wąska opona-szeroka obręcz okrutnie: 2 przyszczypnięte dętki, 1 złamana łyżka do opon, 1 uszkodzona łyżka. W grę wchodziły wszystkie triki z grzaniem opony suszarką włącznie. Mam nadzieję, że opona trochę się porozciąga i kiedy przyjdzie czas na tubeless to będzie nieco łatwiej, a do tubelessów mnie ciągnie skoro wiem co może oznaczać konieczność wymiany dętki. Z drugiej strony ciekaw jestem jak będzie z posadzeniem opony na rancie.

Do tego przewinąłem fabryczną owijkę z rzadszym nawinięciem zwojów i dzięki temu nie było już takich "koralików" na kierownicy, a grubość była równomierna. No i na wierzch wylądował czarny Lizardskins DSP 2,5mm. Mam dość duże ręce i jak na razie double wrap mi się podoba, ale muszę trochę z tym pojeździć. Jakościowo wygląda to 100x lepiej. Wygląda też w tym momencie dość grubo, no ale hej, to jest gravel, a w gravelu wszystko wolno.

Wagowo:

Fabryczne opony: 2x 450g
Gravelking 38C: 2x 333g
Lizardskins 2,5: 51g (- kilka g z odciętej za długiej owijki fabrycznej)

No, a fotki jutro postrzelam i jakieś pierwsze wrażenia będę miał ;)

Opublikowano

Wybrałam się wczoraj na przejażdżkę trochę dalej niż wokół komina. 

Musze się przyzwyczaić do zmiany biegów i do tego, że w górnym chwycie jedynie spowalniam rower, a nie hamuję - przynajmniej nie tak, jak to ma miejsce w moich pozostałych rowerach.

W trakcie jazdy trochę mi się przerzutki rozregulowały, więc to muszę jeszcze poprawić, bo biegi nie zawsze wskakiwały od razu.

Czy u Was przednia przerzutka też ma półbiegi jedynie na blacie czy ja coś źle ustawiam?

Pod górę czuć jednak wagę tego roweru. Czekam teraz z utęsknieniem na bike fitting, bo czuję, że moja pozycja nie jest optymalna.

Opublikowano

Normalnie na małej tarczy też powinnaś mieć półbieg.

Gdzie na fitting? Znów na Wałbrzyską?

Opublikowano
8 minut temu, Łukasz_P napisał:

Normalnie na małej tarczy też powinnaś mieć półbieg.

Gdzie na fitting? Znów na Wałbrzyską?

Tym razem chcę spróbować Immotion na Pilczyckiej.

Czyli muszę próbować dalej z tym ustawieniem.

Opublikowano

Polecam Tomka Niedźwieckiego z Immotion, będziesz zadowolona :)

Opublikowano

Ściągnij manual serwisowy shimano, sprawdź prowadzenie linki do przerzutki i przede wszystkim naciągnięcie.

Opublikowano
52 minuty temu, Łukasz_P napisał:

Polecam Tomka Niedźwieckiego z Immotion, będziesz zadowolona :)

No właśnie się do niego zapisałam na maj.

Opublikowano

Tak tak, tam nikt inny nie robi. Ogólnie pisałem o nich :). Ale widzę sezon w pełni, że takie odległe terminy. Będę czekał na wieści po :)

Opublikowano
W dniu 9.04.2019 o 09:12, Fimala napisał:

Pokaż foto jak już będziesz miał go na gravelkingach. Jestem ciekawy jak to bedzie wyglądać :)

W dniu 9.04.2019 o 09:18, Sziva napisał:

Ja też proszę o zdjęcie :) 

IMG_20190420_190710.thumb.jpg.a85d9a980919598a2454fc3770bc894a.jpg
IMG_20190420_190635.thumb.jpg.aa9ad3204cc7aba8af0225518bc832ba.jpg

W sumie zmiany nie wyglądają drastycznie. Pomiar suwmiarką: 36,2 z przodu 36,9 z tyłu.
Objętość robi robotę na niższych ciśnieniach, a przy mocniejszym spompowaniu kręcą się tak samo jak nie lepiej od fabrycznych.
Po żwirowych ścieżkach wrocławskich wałów to leci pięknie.
Co do hamowania to na asfalcie przy ciśnieniu około 4 bary wciąż mogę zblokować koło hamulcem z górnego chwytu bez większego wysiłku.
IMG_20190420_190742.thumb.jpg.a3ff4a2c211f24c825d4a00068715299.jpg
No i owijeczka też robi robotę. Dużo przyjemniejszy chwyt ze względu na większą średnicę i uczucie kontroli ze względu na jej przyczepność. No i nie daje taniością na pierwszy rzut oka jak oryginalna.

• Lubię to! 3
Opublikowano (edytowane)

pierwsze co miałem zmieniać w swoim RC 520 to siodło i opony, ale po 200 km 4 litery zaczeły się dogadywać z siodłem, i opony - jakoś sprawiały wrażenie nieco ślamazarnych, ale napompowałem do 8 bar i jest lepiej- uzupełniając : dzisiaj tylna strzeliła z wielkim hukiem

Edytowane przez tmmm
uzupełnienie
Opublikowano (edytowane)

@tmmm

Ale wiesz, że większe ciśnienie =/= szybciej 

Edytowane przez velaskez
Opublikowano

@tmmm

Powiedziałbym, że na szerszej oponie i zejściu z ok 6,5 do 5 barów miałem wrażenie większej ślamazarności, ale po konsultacji moich odczuć ze wskazaniami licznika to w warunkach miejskich i zmiennej nawierzchni - jest zdecydowanie szybciej i wygodniej. Na przeciętnym asfalcie - jest wygodniej. 

Opublikowano

są testy opon continentala 4000 II s- 23/25/28 - przy ciśnieniu bliskim max- szersze mają mniejsze opory toczenia

Opublikowano
4 godziny temu, tmmm napisał:

są testy opon continentala 4000 II s- 23/25/28 - przy ciśnieniu bliskim max- szersze mają mniejsze opory toczenia

A możesz wrzucić linka do wyników tych testów?

Opublikowano

Witam.

Mam prośbę. Mógłby ktoś z posiadaczy zobaczyć jak to wygląda  u niego. 

Mianowicie napotkałem w internetach na ten filmik:

W  minucie około 2 minucie jest mowa o  długości roweru.

U mnie wygląda to mniej więcej tak :

IMG_20190503_131013.thumb.jpg.1b9956549374c2ae0cc4980a027fdad1.jpg

Mój wzrost to 178cm Rama to M więc powinno być ok ale ... albo za dużo oglądam filmików... albo muszę coś poprawić w ustawieniach roweru. 

Przechwytywanieaaaaaaaaaa.thumb.JPG.aae33f1e5b294c7a8391666025a5a881.JPG

Ciekawi mnie jak to u Was wygląda.

Pozdrawiam i dzięki.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.04.2019 o 13:31, tmmm napisał:

@tmmm Serio myślisz, że poczujesz te 2W łącznie na obu oponach? (Mówię tu o różnicy pomiędzy 5.5 bar a 8.3 bar) Jak masz nie nasmarowany łańcuch to tam więcej stracisz, albo jak założysz koszulkę, która będzie Ci trochę powiewać zamiast skin suit'a 😁

Pompować mniej, wygodniej, pewniej jest, opony nie strzelają...no i nie porównuj opon BTwin'a do Continentali. Te BTwin Resisty są zrobione z gównianej mieszanki gumy, po zamianie na Conti 4000sII średnia prędkość rośnie o 2-3km/h...

Edytowane przez velaskez
  • Lubię to! 1
Opublikowano

TO NIE TAK,  ta tabelka z oporami toczenia to w ramach ogólniejszej dyskusji o szerokości opon, że ich "wąskość" nie daje żadnej przewagi/ korzyści. Dzisiaj założyłem GATORSKIN o szerokości 32, przejadę swoją trasę 30 km to zerknę na międzyczasy

Opublikowano
28 minut temu, tmmm napisał:

TO NIE TAK,  ta tabelka z oporami toczenia to w ramach ogólniejszej dyskusji o szerokości opon, że ich "wąskość" nie daje żadnej przewagi/ korzyści. Dzisiaj założyłem GATORSKIN o szerokości 32, przejadę swoją trasę 30 km to zerknę na międzyczasy

Ja Ci mogę powiedzieć z doświadczenia. Btwin Resist 5 <Gatorskin (+1km/h) <GP4000s2 (+2km/h w stosunku do Gatorskinów). Miałem wszystkie.

Opublikowano

średnia/ międzyczasy to tak hobbystycznie bo lubię cyferki, najważniejsze aby więcej jeździć niż nosić rower na plecach, opona strzeliła mi już w drodze powrotnej 2 km od domu ;) Zazwyczaj poruszam się na trójstyku województw : Podlaskie/ Mazowieckie/ Lubelskie, często przeprawiam się promem na drugą stronę Bugu i tfu tfu odpukać nigdy ostatni prom mi nie uciekł z powodu awarii, a asfalt tam czasami taki że szosa Paris- Roubaix wygląda jak wzorzec gładkości.

Opublikowano
36 minut temu, tmmm napisał:

Wszystko robi mieszanka, profil opony, konstrukcja i waga. szerokość już nie ma znaczenia, jedynie na brukach gdzie istnieje ryzyko wpadnięcia koła na niskiej prędkości.

Kaban, potelepie i nie pojedziesz, kiepska mieszanka brak klejenia + ewentualne opory = straty.

5,5 bar - ciśnienie optymalne - różnice w oporach można pominąć,  jedyna różnica , że na niższym można dobić do obręczy.

GP4000s/ sll miałem wszystkie szerokości, nie wiem kto te testy robi, ale na każdej mój licznik w tych samych warunkach pokazywał te same prędkości, - interesujących mnie różnic brak.

1 godzinę temu, velaskez napisał:

Pompować mniej, wygodniej, pewniej jest, opony nie strzelają

To zależy od poziomu zawodnika, znam takich ( w tym i ja) co kamole jadą na 8-miu barach z 23c. Po prostu wyjeżdżenie, technika. Różnice w  komfort na takich gp4000 jak i bardziej kabaniastych Vittoriach Rubiono  i tych samych Pro g+ przy  5,5, a 8 bar można pominąć jak dla mnie.

3 minuty temu, tmmm napisał:

a asfalt tam czasami taki że szosa Paris- Roubaix wygląda jak wzorzec gładkości.

Pokaż na street viev.

Opublikowano

W dniu 8.05.2019 o 22:00, kaido2 napisał:

4000s/ sll miałem wszystkie szerokości, nie wiem kto te testy robi, ale na każdej mój licznik w tych samych warunkach pokazywał te same prędkości, - interesujących mnie różnic brak.

@kaido2 przy tej samej mocy? Bez pomiaru mocy to jedynie subiektywne odczucia 😁

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj czytałem jakiś art z "SZOSA" z przed roku albo i więcej- o jeździe w górach, konkluzja jest taka (dotyczyło to gór) ale można odnieść bardziej uniwersalnie : nie prawda, że torebka podsiodłowa z dętką i innymi rzeczami odejmuje uroku i stylu, szerokie opony nie są OK, najlepszym bagażnikiem/ plecakiem nie są wcale kieszonki koszulki, - jeśli nie jeździsz zawodowo to sie nie przejmuj drobnostkami/ watami/ dylematem czy tarcze czy szczęki itp- gdyż nie o to w jeździe amatorskiej dla fun'u chodzi

Edytowane przez tmmm
error