Skocz do zawartości

Gravel do około 9000 i powyżej

Shumau7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Łukasz Tkacz napisał:

Podepnę się pod temat. Zastanawiam się czy w przyszłym roku nie sprezentować sobie nowego sprzętu i póki co nie zakładam górnego limitu.

Nie wiem jednak czy nowy w ogóle ma sens bo... no właśnie.

[...]

A może to po prostu zbędna fanaberia? 

Jeśli dobrze rozumiem, masz całkiem dobry i pasujący do Twoich potrzeb rower, ale kusi Cię coś nowego? Jeśli tak, i chciałby przy okazji przeskoczyć np. z osprzętem na coś jeszcze lepszego, to rozwiązaniem może być sprzedanie tej maszyny i dołożenie kasy do nowej. Niestety jest jak piszesz - w kwocie poniżej 10k pan najczęściej będziesz miał przynajmniej koła do wymiany ;)

Jeśli rozpatrujesz realnie przejście na DI2 lub AXS to zdecydowanie jest sens rozważać tę zmianę. Przejście na "elektrykę" to jest jakościowy skok i potwierdzi to każdy kto taką zmianę przećwiczył.

Na pytanie czy to fanaberia musisz niestety odpowiedzieć sam - kwestia czy będziesz się czuł dobrze z tym zakupem. Osobiście kupiłem dość drogi rower - w zamyśle Gravel, który teraz ewoluuje jednak w stronę szok endurance - ale wyszedłem z założenia, że po to pracuję, żeby raz na kilka lat móc zrobić sobie większy prezent ;)

Opublikowano

To napiszę coś, co pewnie wiesz: mechanika na poziomie 105 czy Ultegry naprawdę działa bez zarzutów. Tu nie ma z czym walczyć - lepiej nie będzie, może jedynie lżej (durace) ale dla amatorskiej jazdy to przecież bez sensu. 

Mi się marzyła eklektyka, właśnie ze względu na brak kabli (no i sposobu działania). Dlatego poszedłem w SRAMa (znowu: to nie jest niestety tanie rozwiązanie). Natomiast bez względu na to czy wybierzesz DI2 czy ASX myślę, że będziesz zachwycony. Czytając te narzekania w sieci bierz poprawkę na to, że jak coś się dzieje, to każdy chętnie wyleje swoje żale, ale jak działa ok, to jeździsz i nie latasz po forach, żeby pisać że jest OK :)
Jeśli chodzi o ładowanie to nie wydaje mi się, żeby to był wielki problem. Wyrabiasz sobie nawyk i staje się to częścią "serwisu" roweru. Co jakiś czas trzeba przesmarować napęd i co jakiś czas trzeba naładować baterie. Jeżdżę co prawda pierwszy sezon na AXS'ie ale ani razu nie zdarzyło mi się by bateria padła. W tym tygodniu pierwszy raz zaświeciła się dioda na czerwono, więc wrzuciłem do ładowania i po krzyku. Także - z doświadczenia - tym bym się nie martwił.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 1.11.2020 o 10:35, nocnyfilm napisał:

Cześć.

Ostatnie wątki w tym temacie dotyczyły raczej rocznika 20, dlatego pozwolę sobie rozpocząć dyskusję 2021 ;)

Rozglądam się za gravelem karbonowym do 10k. Będzie wykorzystywany głównie do wycieczek po okolicy - Kaszuby, Pomorze. Chciałbym przejechać przez las, szuter, płyty betonowe, trochę asfaltu. Nie będzie to podstawowy rower wyprawowy, ale dobrze gdyby miał więcej punktów montażowych.

W moim aktualnym gravelu koła klęknęły bardzo szybko, zmagam się z pękającymi szprychami, łożysko suportu do wymiany w połowie sezonu. Teraz chcę kupić coś porządnego.

Z propozycji zaczął przekonywać mnie GT Grade Carbon Elite: https://www.gtbicycles.pl/rowery/2021-gravel-bike/grade-carbon-elite

Podobno tył fajnie pracuje na nierównościach. Jakieś słabe punkty?

Co zaproponujecie od siebie?

Trochę lipa, że w tej cenie napęd 2x10.

Ja chciałbym kupić do 8k i zastanawiam się nad czymś od PlanetX (Space Chicken lub Free Ranger), ew. Esker 7.0.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, nocnyfilm napisał:

Fajny ten kurczak ;) Nie mogę znaleźć jak długą dają gwarancję?

W GT mam dożywotnio na karbon. W Krossie tylko słowo chińczyka.

W PX standardowo 2 lata gwarancji na ramę. Ja jakoś bardzo się tym nie przejmuje, bo jednak naprawa karbonu, to nie są jakieś kosmiczne koszta. W PX warto poczekać na promki - ostatnio było -200 GBP na Free Rangera, a wcześniej na Space Chicken. Trzeba doliczyć wysyłkę (40 GBP) i ewentualnie ustawienie europejskie dla chamulców (50 GBP).

Edytowane przez m00min
dopiski
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 3.11.2020 o 12:08, m00min napisał:

ustawienie europejskie dla chamulców (50 GBP).

w sensie - Brytole mają przedni hamulec pod prawą ręką?

Opublikowano
18 minut temu, frigo napisał:

w sensie - Brytole mają przedni hamulec pod prawą ręką?

Tak, mają na odwrót.  Nie dało się przełożyć kierownicy na drugą stronę, to hamulce zamienili :) Z tego co wiem to mają też w powszechnym użyciu przerzutki "low-normal" 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie do końca gravel ale bardzo wygodny i szybki 😀

https://www.youtube.com/watch?v=uV6_bJ8b-94&t=82s

Opublikowano
W dniu 23.12.2020 o 14:59, remigiusz napisał:

Tak, mają na odwrót.  Nie dało się przełożyć kierownicy na drugą stronę, to hamulce zamienili :) Z tego co wiem to mają też w powszechnym użyciu przerzutki "low-normal" 

A co to low-normal?

Opublikowano
W dniu 12.01.2021 o 21:54, frigo napisał:

A co to low-normal?

Low-normal to znaczy że gdy przerzutka ma nie naciągniętą sprężynę to jest na pierwszym biegu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam podłącze się do tematu, aktualnie posiadam rower crossowy specjalized (modelu dokładnie nie pamiętam) kupiony za 1300 zł, rower był używany jako dojazd do pracy oraz na wycieczki (do 150km), szukam aktualnie czegoś lepszego, początkowo chciałem kupić szosę endurance ale ze względu na to że by mnie ograniczyła tylko do dobrej jakości asfaltu wybór padł na rower typu gravel. Będzie to mój jedyny rower, poprzedni sprzedam. Szukam gravela któremu bliżej szosie niż MTB, moje trasy to +- 70% asfalty, 30% szutry w żaden ciężki teren nie wjeżdżam. Rower będę używał głównie na wycieczki jednodniowe (200km+) jak i na kilkudniowe z backpakingiem oraz dojazd do pracy. Przeglądam rynek, fora od dłuższego czasu niestety przez ograniczoną ilość modeli ciężko gdzieś w sklepie stacjonarnym znaleźć kilka modeli żeby je wypróbować. Budżetu nie mam ściśle określonego mniej więcej 7000 zł, jeżeli warto dołożyć to też nie będzie większego problemu. Każdy sklep poleca tylko to co ma w ofercie a na resztę wypowiada się sceptycznie więc nie mam co się do końca na to powoływać. Na oku mam cannodale topstone 105 2020 ale zniechęciły mnie opinie o sklepie Greenbike a nigdzie indziej nie jest on dostępny, chciałem kupić Kross esker 6.0 2021 ale sklep Greenbike mnie skutecznie zniechęcił tym że ma osprzęt aż za dobry na taką cenę, proponowano mi również Kellys soot 50 2021, Specjalized diverge E5 Elite 2021. Ciekawie wyglądają rowery marki Rondo ale nie odpowiada mi do końca konfiguracja, myślę że najlepiej sprawdziłby się GRX 400/600 lub 105 na dwóch blatach, nie chce sytuacji że zabraknie mi przełożeń. Nie wiem czy Specjalized jest wart dopłaty względem Kellys, prosiłbym o opinie, oczywiście innych modeli nie wykluczam, czekam na propozycje. Chciałbym rowerem przed kupnem się przejechać, aktualnie jestem w Warszawie potem wracam do siebie na trójmiasto ale jak nie będzie takiej możliwości to też nie będzie większego problemu ponieważ planuje bikefitting. Podsumowując szukam wyprawowego gravela bez ściśle określonego budżetu, tyle ile warto tyle dam. Pozdrawiam 😁

Opublikowano

Jeśli planujesz bf, to zrób sobie najpierw bf to ci może wyłączyć z pola zainteresowań niektóre modele. Dobry BF ustawi Ci pozycje, rozpisze geometrię a po zakupie ustawi rower pod ciebie.
Gorąco polecam bf przed zakupem roweru.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Trochę poczytałem w internecie i uznałem że udam się na BF po zakupie roweru. Aktualnie zastanawiam się głównie między Cannodale topstone 105 (8200) którego nie mam możliwości zobaczyć na żywo a Merida Silex 400 (6600) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szukam gravela któremu bliżej szosie niż MTB, moje trasy to +- 70% asfalty, 30% szutry w żaden ciężki teren nie wjeżdżam.

Orbea Terra H40/30.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 7.02.2021 o 16:54, Enver napisał:

Trochę poczytałem w internecie i uznałem że udam się na BF po zakupie roweru. Aktualnie zastanawiam się głównie między Cannodale topstone 105 (8200) którego nie mam możliwości zobaczyć na żywo a Merida Silex 400 (6600) 

to nie po kolei, lepiej zdecydowanie pojechać na bike sizing przed zakupem, wybrać pasującą geometrię i wtedy szukać roweru. 

Kalkulator rozmiaru ramy na stronie to jedno, a "oko" i doświadczenie fittera, który widzi jak siedzisz na rowerze to drugie.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

mam pytanie do osób, które jeździły na różnych gravelach. Czy serwisowanie pełnej grupy grx 810 jest znacząco droższe od grx600 i 400 ? I czy Silex ze względu na swoją geometrie jest dużo wolniejszy od np. treka/speca (zakładając że wszystko inne jest takie samo) ?

Pytam bo nie mogę zdecydować pomiędzy Silexem 700 czyli pełna grupa 810, wygoda oraz koła do max 700x38c cena 10k zł Trek alr5 to mix 810 i 600 ale ciut wyższa cena i spec diverge elite e5. To najniższa cena, ale grx 400 i 600 koła max 700x28 ale duży plus + futureshock.

Z góry dziękuję

Opublikowano

O tym czy rower będzie szybszy czy wolniejszy można mówić w przypadku gdy śmiga się z naprawdę wysokimi prędkościami. Dla przeciętnego rowerzysty rower będzie tak szybki jak mocna będzie jego noga ;)

W mojej ocenie Silex jest bardzo szybki, a przy tym wygodny. Na asfaltowej pętli 82km przejechanej solo średnia prędkość wyszła mi 30,5km/h bez jakiegoś szczególnego parcia na wynik. Moim zdaniem to szybko :)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, fanti11 napisał:

...spec diverge elite e5. To najniższa cena, ale grx 400 i 600 koła max 700x28 ale duży plus + futureshock.

Elite E5 nie ma futureshock-sa, one zaczynają się od Comp E5 EVO, ale to już cena 9999 i napęd 1x11

Swoją drogą jak podoba ci się idea amortyzacji w gravelu to zawsze możesz dokupić sobie Redshifta mostek i sztyce. Masz wtedy gravela "fulsaspenszjon" ;)

Ja właśnie zakupiłem sztycę, zobaczymy jak to się sprawdza w Silex-ie, jak będzie wygodna to wtedy i dokupię sobie mostek. 

I jeszcze kilka słów odnośnie Silexa, tak jak kolega @korea83 powyżej zauważył, geometria tutaj nie ma wielkiego wpływu na prędkość, bardziej przyczynia się do komfortu poprzez bardziej wyprostowaną pozycję niż w typowo szosowej ramie. Nie mniej to, że ta pozycja jest bardziej wyprostowana pozwala zdecydowanie częściej sięgać do dolnego chwytu co mocno poprawia aerodynamikę. Miałem okazję jeździć na zwykłej szosie i tam dla mnie dolny chwyt to była mordęga, w Silex jest to norma. 

Co do opon to wsadzisz w Silexa nawet więcej niż 38c, ja aktualnie mam 700x40c i spokojnie jeszcze by weszła większa.

Edytowane przez Rebeliant86
Opublikowano

Masz rację mój błąd z futureshockiem, a o redshifcie zapomniałem zupełnie.

Specem (tyle że w topowej wersji carbonowej) miałem przyjemność jeździć i było wygodnie itd. czy to na asfalcie czy w lesie na singlach, a niestety silexem jeszcze nigdy a w tych czasach o teście mogę zapomnieć. :)

Silex Lka na 184 cm będzie dobra czy za duża ? Bo już spotkałem się z opinią gościa, który przy 182cm mówił, że Lka za duża.  I czy serwisowanie  grx810 jest znacząco droższe od niższych wersji ? Bo w obecnej wersji z napędem 2xX tylko 700stka wchodzi w grę.

Opublikowano

Mam 181cm i wziąłem rozmiar M. Po fittingu jeszcze mostek skracałem. Rozmiar L jest wyraźnie większy, ale czy na 184cm będzie ok to ciężko powiedzieć bo każdy z nas jest inny, ma inne warunki fizyczne.

Serwis jest serwis, liczą sobie za godzinę pracy. Jeśli przez serwis rozumiesz zakup nowych części to pewnie różnice będą.

Opublikowano

Co do rozmiaru Silexa to skorzystałem z ich kalkulatora na stronie "znajdź swój rozmiar", dobrało mnie w dolnej granicy rozmiaru S przy wzroście 170cm i taki też kupiłem w ciemno nawet się nie przymierzając. Nie narzekam na ten wybór, jeździ mi się komfortowo. 

Opublikowano

Zapytam fitera, bo faktycznie jestem wg. ich strony tak na skraju M/L.

Reasumując, też byście wybrali silex 700ke za 10k vs alr5 za 11k vs spec elite 35 za 9k ? :)

Jeszcze rondo wchodziło w grę, ale nie mogę się przekonać do tego osprzętu.

Opublikowano

Ze swojej 700-ki jestem bardzo zadowolony, grx 810 chodzi aż miło, rowerem jeździ się bardzo dobrze, a po wymianie kół jeszcze bardzo dobrze wygląda ;)

Moja opinia nie jest może bardzo wiarygodna bo ja już rower kupiłem, do tego w dużo lepszej niż 10k cenie, a wiadomo jak to jest, swoje się chwali.

Czy kupiłbym go za 10k? Na tle innych podobnie drogich, a gorzej wyposażonych na pewno.

Opublikowano
17 godzin temu, korea83 napisał:

Ze swojej 700-ki jestem bardzo zadowolony, grx 810 chodzi aż miło, rowerem jeździ się bardzo dobrze, a po wymianie kół jeszcze bardzo dobrze wygląda ;)

Moja opinia nie jest może bardzo wiarygodna bo ja już rower kupiłem, do tego w dużo lepszej niż 10k cenie, a wiadomo jak to jest, swoje się chwali.

Czy kupiłbym go za 10k? Na tle innych podobnie drogich, a gorzej wyposażonych na pewno.

A na jakie koła wymieniłeś ? I czy może ważyłeś koła Silexa jak wymieniałeś ?

Ja w mtb wymianiałem na koła z DH i jestem zadowolony, więc i tutaj planowałem wymianę na 25SL od nich - czyli masa kompletu 1780g. Tak aluminiowe, jakoś nie mogę się przekonać do karbonowych.

Opublikowano

Wymieniłem na Evanlite New Gravel, jednych i drugich nigdy nie ważyłem.

Opublikowano

Szukam roweru na przyszły sezon, nie musi to być typowy gravel może być też szosa, która pozwoli na wsadzenie opon tak do 35c, jako materiał ramy to biorę pod uwagę tylko aluminium.

Jeżeli chodzi o pozycję to w zupełności wystarczy mi taka jaką mają szosy endurance (wiem że uogólniłem 🙂 ) aczkolwiek jeżeli będzie nawet trochę bardziej ;zrelaksowana' to też spoko, wstępnie biorę pod uwagę któryś z tych modeli:

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-szosowe-wyczynowe/domane/domane-al/domane-al-5-disc/p/33086/?colorCode=grey_black

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-gravelowe/checkpoint/checkpoint-alr/checkpoint-alr-4/p/32556/

https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/all-road/grail/al/grail-7/2370.html?dwvar_2370_pv_rahmenfarbe=SR%2FBK

https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-al-grx-rx600-2693163?product_shape=fog+grey

https://superiorbikes.com/pl/2021/road-gravel/x-road-elite/gloss-sand-grey-black

https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-elite-e5/p/175290?color=290950-175290

https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gravel-bike/topstone/topstone-2-c15861m

Jeżeli bym miał kupować tylko wzrokiem to bym brał w ciemno domanke lub topstone, oba wyglądają obłędnie :) 
Niemniej będę wdzięczny za podpowiedź, który z nich ma najlepszy stosunek cenny do użytych komponentów, który wydaje się być najlepszą bazą pod dalsze ewentualne modyfikacje. No i ostatnia rzecz, to czy ktoś wie jak się poszczególni z w/w producentów prezentują z obsługą posprzedażową ? Wiem tylko że Canyon bardzo dobrze, bo to sam sprawdzałem, a jak inni ?