Skocz do zawartości

Gravel do około 9000 i powyżej

Shumau7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam mam rower ścieżkowy na Reynoldsie 853.

Co konkretnie??
Mój Staszek Sherpa MK1 waży 12kg

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Teraz, KryMar1983 napisał:

Co konkretnie??
Mój Staszek Sherpa MK1 waży 12kg

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Kross Smooth Trail

20190518_142450.jpg
Opublikowano
2 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

8 kilo to będzie trudno osiągnąć w tym budżecie w rowerze gravelowym - obojętnie z czego miał by być zrobiony. Ale proszę... myślę, że zrobienie dzisiaj roweru stalowego lżejszego niż aluminium, ze stali "nierdzewnej", ze wszelkimi zaletami stali jest możliwe. Co do rur reynoldsa 953 to są one na rynku już dłuższy czas - art jest sprzed kilku dobrych lat. ram rowerowych na tych rurach też jest już trochę na rynku. Sam mam rower ścieżkowy na Reynoldsie 853. Ma na pokładzie pełnego GX 11 rzędów, rebę, piasty SRAMa, obręcze WTB, koła plusowe i waży dokładnie tyle ile najlżejsze aluminiowe odpowiedniki. Cena jaką zapłaciłem za nowy rower to 7 tyś pln. 

https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/1244/reynolds_953_powr_ot_stali

https://road.cc/content/review/116216-genesis-volare-team-953-road-bike

Jak z tym noblem? za co on miał być? 

Fajny rowerek, znam go i mocno zeszli z masą (jak na stal). 1650 gram za ramę zdaje się konkurencyjny cannondale caad waży 1100g a rose xeon ma masę poniżej 1000gram.

Aluminowe szosowe Rose i Cannodale ważą 7 kilo. Ale to nie są gravele, gdzie musi być większa wytrzymałość na wstrząsy plus inne zaprojektowanie trójkąta i widelca pod tarcze hamulcowe. Rama Voteca nie jest jakaś super lekka (droga) ale i tak waży 1550g.

Opublikowano
8 godzin temu, HUN napisał:

Fajny rowerek, znam go i mocno zeszli z masą (jak na stal). 1650 gram za ramę zdaje się konkurencyjny cannondale caad waży 1100g a rose xeon ma masę poniżej 1000gram.

Aluminowe szosowe Rose i Cannodale ważą 7 kilo. Ale to nie są gravele, gdzie musi być większa wytrzymałość na wstrząsy plus inne zaprojektowanie trójkąta i widelca pod tarcze hamulcowe. Rama Voteca nie jest jakaś super lekka (droga) ale i tak waży 1550g.

Są ramy szosowe na Reynoldsie 953 ważące kilogram. I są zdecydowanie bardziej wytrzymałe. Właściwie te najlżejsze ramy alu zniszczy każdy upadek. Są też... jakby to powiedzieć - mają swój termin przydatności do spożycia. Ale odeszliśmy od tematu. Chciałem pokazać, że stal funkcjonuje w najwyższej lidze rowerowej i ma się tam całkiem dobrze i że w tej materii dokonał się większy postęp niż gdzie indziej. I że nie są to ramy rdzewiejące, ciężkie, a w przypadku takich rowerów jak gravele mają właściwie same zalety. I wracamy jakby do początku tej dyskusji - w tym przedziale nie tylko carbon ale warto popatrzeć właśnie na stal.

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

Są ramy szosowe na Reynoldsie 953 ważące kilogram. I są zdecydowanie bardziej wytrzymałe. Właściwie te najlżejsze ramy alu zniszczy każdy upadek. Są też... jakby to powiedzieć - mają swój termin przydatności do spożycia. Ale odeszliśmy od tematu. Chciałem pokazać, że stal funkcjonuje w najwyższej lidze rowerowej i ma się tam całkiem dobrze i że w tej materii dokonał się większy postęp niż gdzie indziej. I że nie są to ramy rdzewiejące, ciężkie, a w przypadku takich rowerów jak gravele mają właściwie same zalety. I wracamy jakby do początku tej dyskusji - w tym przedziale nie tylko carbon ale warto popatrzeć właśnie na stal.

No nie wiem, kiedyś szukałem lekkiej ramy stalowej i nie znalazłem. Ale jak masz linka to podeślij

Opublikowano
3 godziny temu, Rosebikes napisał:

Około 8,2 na Force 1x11

9 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

http://www.victoire-cycles.com/en/our-bikes/specifications.html

Np. tu chyba coś zrobią, wedle życzenia.

z tym, że z 300 g można urwać na kołach zmieniając je w konfiguratorze na karbon, zmienić opony na ciut lżejsze i przejść na bezdętki. Czy uda się zejść poniżej 8 kg? Nie wiem, nie ważyłem takiej konfiguracji, ale zakładam, że ok 8 kg będzie można uzyskać. 

No i dokładnie o to mi chodziło. Jeden z nielicznych rowerów gravel mających 8 kilo. konkurujących w cenie do 2500 euro. Połamałem już dwie ramy Karbonowe w wypadkach/upadkach dlatego wolę gravele metalowe. Jeżeli ktoś się nie wywraca tyle co ja to jest pewnie nawet lepsza opcja, bo koła, siodełko i korba po wymianie spokojnie urwą ponad pół kilo. Te koła zdaje się ważą 1800g+

9 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

http://www.victoire-cycles.com/en/our-bikes/specifications.html

Np. tu chyba coś zrobią, wedle życzenia.

Bardzo dobre rowery, dla ludzi majętnych z wysublimowanym smakiem. W testach nie podają masy rowerów jedynie że ich ramy ważą o 1 kg więcej niż karbonowe odpowiedniki. Więc w granicach 1800g czyli bardzo mało jak na stal.

Opublikowano

Masz rację, chciałem napisać w innej kolumnie.
Poprawiam się

Opublikowano
W dniu 22.05.2019 o 20:35, HUN napisał:

Jeżeli odkryliście jakiś nowy gatunek stali, karbonu obojętne czego co nie podlega zużyciu materiału, to proponuje przynieść do mnie na wydział inżynierii materiałowej.

Jednakże, z tego co się orientuję karbon zdecydowanie najwolniej. Wytrzymałość zmęczeniowa karbonu jest nieporównywalnie wyższa od alu, nie jest on też narażony na korozję jak ma to miejsce w przypadku stali.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, RaTer napisał:

Jednakże, z tego co się orientuję karbon zdecydowanie najwolniej. Wytrzymałość zmęczeniowa karbonu jest nieporównywalnie wyższa od alu, nie jest on też narażony na korozję jak ma to miejsce w przypadku stali.

Jak stać Cię na rower za 10 - 12 tyś to stal Ci nie zardzewieje - Reynolds 953 jest wolny od problemu korozji, 853 też nie jest jakoś szczególnie na nią narażony. Zresztą w miarę każda dobra stal w rowerze z tej półki nie zardzewieje i przeżyje właściciela jeśli ten nie będzie trzymał roweru pod chmurą i dbał o nią z dosłownie elementarną troskliwością. Carbon nie męczy się, ale kruszy od uderzeń i ściskania. Każdy rower przeżyje prędzej czy później upadek, każdy rowerzysta chociaż raz na jakiś czas zaliczy drobnego dzwona. Pytanie - czy mając rower carbonowy będziesz miał szczęście czy pecha :)  To chyba tak 50 na 50? :) 

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam focusa paralane. W karbonie i na ultegrze hydraulicznej. Rower jest świetny, bardzo pasuje mi geometria, jest mega wygodna. Hamulce po dotarciu to żylety.

Natomiast jest jeden szkopuł z ultegrą - napęd jest głośny na dużym blacie z przodu. Poświęciłem już mnóstwo czasu na regulację i niestety nie da rady tak wyregulować aby napęd był cichy. Przy czym biegi zmienia świetnie, łańcuch nie ociera o wózek przerzutki. Hałas powstaje najprawdopodobniej gdzieś na styku kasety/blatu i łańcucha. Przejrzałem różne fora zagraniczne w poszukiwaniu rozwiązania problemu i okazuje się, że jest to dość powszechny problem. Ludzie narzekają na to także w innych nowych rowerach. Zmieniali blaty, kasety, łańcuchy i nic nie pomaga. Jedynie dobranie odpowiedniego smaru nieco ucisza. Podejrzewam, że problemem może być po prostu niekompatybilność ultegry R8000 z niektórymi nowymi ramami, co może powodować np. nieprawidłową linię łańcucha. Problem ten dotyka także canyona.

Opublikowano
5 godzin temu, adamoz napisał:

Ja mam focusa paralane. W karbonie i na ultegrze hydraulicznej. Rower jest świetny, bardzo pasuje mi geometria, jest mega wygodna. Hamulce po dotarciu to żylety.

Natomiast jest jeden szkopuł z ultegrą - napęd jest głośny na dużym blacie z przodu. Poświęciłem już mnóstwo czasu na regulację i niestety nie da rady tak wyregulować aby napęd był cichy. Przy czym biegi zmienia świetnie, łańcuch nie ociera o wózek przerzutki. Hałas powstaje najprawdopodobniej gdzieś na styku kasety/blatu i łańcucha. Przejrzałem różne fora zagraniczne w poszukiwaniu rozwiązania problemu i okazuje się, że jest to dość powszechny problem. Ludzie narzekają na to także w innych nowych rowerach. Zmieniali blaty, kasety, łańcuchy i nic nie pomaga. Jedynie dobranie odpowiedniego smaru nieco ucisza. Podejrzewam, że problemem może być po prostu niekompatybilność ultegry R8000 z niektórymi nowymi ramami, co może powodować np. nieprawidłową linię łańcucha. Problem ten dotyka także canyona.

Po jakiego grzyba pakują korbe ultegry. Tam powinna lądować porządna kompaktowa korba przełajowa.

Opublikowano

No to przyszedł czas na ostateczny wybór. 

Który będzie bardziej wytrzymały pod 120-125kg i ktory jest madrzejszym wyborem do krotkich inyensywnych treningow.

Dzisiaj oglądałem Treka i naprawdę mi się spodobał, cena po rabacie 7400zł 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-na-szuter/checkpoint/checkpoint-alr/checkpoint-alr-5/p/24385/?colorCode=grey

Tutaj znowu Focus, carbon i to jakoś przyciąga. Cena po rabacie 9000zł

https://www.focus-bikes.com/int/95661-paralane-8-9-gc

Opublikowano
10 godzin temu, adamoz napisał:

Na nowym napędzie 105 R7000 mam ten sam problem. Na małym blacie cisza, a na dużym już robi się głośno mimo prawidłowej zmiany przełożeń.

Opublikowano
54 minuty temu, wojtekorzen napisał:

No to przyszedł czas na ostateczny wybór. 

Który będzie bardziej wytrzymały pod 120-125kg i ktory jest madrzejszym wyborem do krotkich inyensywnych treningow.

Dzisiaj oglądałem Treka i naprawdę mi się spodobał, cena po rabacie 7400zł 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-na-szuter/checkpoint/checkpoint-alr/checkpoint-alr-5/p/24385/?colorCode=grey

Tutaj znowu Focus, carbon i to jakoś przyciąga. Cena po rabacie 9000zł

https://www.focus-bikes.com/int/95661-paralane-8-9-gc

Jeśli rozważasz oba modele i możesz dołożyć do focusa to nie ma się nad czym zastanawiać. Wklejam link do testu Checkpointa, który pokrywa się w większości z moimi odczuciami:

http://cyclingchief.pl/recenzja-trek-checkpoint-alr-4-2019/

Opublikowano

Ktory z tych rowerów będzie miał bardziej sportową geometrię? 

Opublikowano

Chyba o dziwo Checkpoint - spójrz na cyferki, w zasadzie reach identyczny, ale Focus ma bardzo wysoką główkę ramy.

Kwestia jak wpłynie na odczucia wyższy stack w focusie...

854CE14C-F0C1-45D4-85D5-6589E3F8A588.jpeg
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtekorzen napisał:

Ktory z tych rowerów będzie miał bardziej sportową geometrię? 

Miałem poprzednio canyona endurace, który z założenia miał nie mieć sportowej geometrii. Focus paralane ma jeszcze mniej sportową geometrię. Moim zdaniem bardzo wygodny i w końcu chętnie korzystam z dolnego chwytu, który jest w tym rowerze komfortowy.

3 godziny temu, pawel2208 napisał:

Na nowym napędzie 105 R7000 mam ten sam problem. Na małym blacie cisza, a na dużym już robi się głośno mimo prawidłowej zmiany przełożeń.

Masz jakieś rozwiązanie tego problemu? W jakim rowerze masz ten napęd?

Opublikowano

18 godzin temu, adamoz napisał:
21 godzin temu, pawel2208 napisał:

Masz jakieś rozwiązanie tego problemu? W jakim rowerze masz ten napęd?

Napęd w Kross Vento 5.0 z 2019. Po powrocie z ostatniej jazdy zrobiłem małą korektę w regulacji przedniej i tylnej przerzutki, ale jeszcze nie miałem okazji testować.

Opublikowano
3 godziny temu, pawel2208 napisał:

Napęd w Kross Vento 5.0 z 2019. Po powrocie z ostatniej jazdy zrobiłem małą korektę w regulacji przedniej i tylnej przerzutki, ale jeszcze nie miałem okazji testować.

Jaki masz rozmiar ramy? Bo podobno to przypadłość mniejszych ram. Ja mam S.

Opublikowano
Jaki masz rozmiar ramy? Bo podobno to przypadłość mniejszych ram. Ja mam S.
Rozmiar L. Możliwe, że to kwestia odpowiedniej regulacji. Na stojaku dzisiaj jeszcze zerknąłem i kółka tylnej przerzutki są w linii z zębatką kasety. Przednia przerzutka nigdzie nie ociera. Nasmarowałem też łańcuch i może jutro się przejadę. Jak będzie głośno to nie wiem co może być przyczyną. Wydaje mi się że bardziej z tyłu hałasuje po przełączeniu na duży blat niż na korbie.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka