Skocz do zawartości

Gravel do około 9000 i powyżej

Shumau7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komu się nie spieszy niech poczeka do I kwartału 2020. Będzie nowy Backroad. Podobno bardzo ładny - jest embargo i centrala nic nie pokazuje. 

Ciekawe czy te nowe będą większe bo aktualne rozmiary ram nie powalają niestety :(

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Większe? Większej ramy niż 62 cm w karbonie raczej nie będzie. Nie ma zbyt wielu zamówień ram w takim rozmiarze, najbardziej popularne są rozmiary 54,57, 59. 

Opublikowano
W dniu 8.12.2019 o 21:12, Rosebikes napisał:

SRAM chodzi głośno, jest cięższy (prawie 400 g) od Di2, przerzuca wolniej niż Di2, ogólnie hample hydrauliczne SRAMa, szczególnie w Force uważam za gorsze rozwiązanie niż Shimano (łatwiej się zapowietrzają plus taka sobie ergonomia). Na początku eksploatacji łańcuch kilka razy spadł między tarczę a ramę mimo teoretycznie dobrze wyregulowanej przerzutki mimo, że grupa zamontowana była w szosie, a nie w gravelu i teoretycznie w szosie mniej "telepie". Po tym wszystkim uważam, że prócze REDa AXS nie warto polecać innej grupy tego producenta. Miałem klienta z Backroadem na Force AXS, który miał podobne odczucia. Głośniejsza praca może być cichsza gdy łańcuch się trochę rozciągnie, szybkość może zmienią updatem softu. Dwie tarcze z przodu? Polecam Shimano. 

Komu się nie spieszy niech poczeka do I kwartału 2020. Będzie nowy Backroad. Podobno bardzo ładny - jest embargo i centrala nic nie pokazuje. 

Można u was kupować na raty mieszkając w Polsce? Jak to wygląda z waszej strony?

Opublikowano
Większe? Większej ramy niż 62 cm w karbonie raczej nie będzie. Nie ma zbyt wielu zamówień ram w takim rozmiarze, najbardziej popularne są rozmiary 54,57, 59. 

Porównuje z rozmiarówką Canyon - mam aktualnie ich rower dobrany z ich tabela i jest ok - i różnice są co najmniej znaczące jak na mój laickie oko

bike geometry comparison tool:

0a33125b-82da-44ed-8414-9daafccb8637.png

Opublikowano

Cześć Paweł.

Zwróć uwagę na górną rurę, jej długość, to najważniejszy wymiar przy wyborze rozmiaru szosy, gravela.

Górna rura w rozmiarze 62 tego Rose to 582, czyli dość mało jak na Twój wzrost, nie mniej rowery gravelowe są krótsze niż standardowe szosy bo tez pozycja ma być bardziej wyprostowana. Ja jestem niewiele niższy :) mam 190 i zwykle na szosie dobrze czuję się przy rozmiarze 580.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Nie znam się na geometrii rowerów z prosta kierownicą, jak widać mają dość długie rury pomimo mostka 110 mm, gięta kierownica skraca nieco pozycję, sztyca nie ma też wcale offsetu więc to też skraca, nie mniej zmiana roweru którego długość rury górnej będzie 580 zamiast 614 to jakaś zmiana.

W szosie, mając baranka, w górnym chwycie za klamki jednak pozycja jest kilka cm dłuższa stąd też te dłuższe rury w rowerze fitnes gdzie kierownica jest prosta. W szosie powinieneś mieć max 59. W gravelu może być mniej. Moim zdaniem ten rosę 62 będzie dobry.

Na forum tym albo konkurencyjnym jest chłopak który jest przedstawicielem rose, pomoże dobrać rozmiar , druga opcja to jednak zakupić coś do czego możesz się przymierzyć, opcji jest bardzo wiele.

A tak w ogóle to zadzwoń to pogadamy o rowerach :)

Edytowane przez marcin.jka
Opublikowano
W dniu 16.01.2020 o 07:49, plipiec napisał:

Porównuje z rozmiarówką Canyon - mam aktualnie ich rower dobrany z ich tabela i jest ok - i różnice są co najmniej znaczące jak na mój laickie oko

bike geometry comparison tool:

Proszę podać wzrost i długość przekroku, sprawdzimy jaka rama mogłaby pasować. 

W dniu 15.01.2020 o 23:47, Fimala napisał:

Można u was kupować na raty mieszkając w Polsce? Jak to wygląda z waszej strony?

Niestety nie ma takiej możliwość. Trzeba wpłacić z góry całą sumę za rower. Pozostaje kredyt konsumpcyjny w banku. 

Opublikowano

@rosebikes u mnie to jest 191 / 92-93 cm.
Natomiast niecierpliwie czekam na kolekcje 2020 :)

Opublikowano

Witam,

Rower do terenu mam i teraz przyszła pora na gravel, ale z tendencją bardziej do szosy w proporcjach 80% szosa, 20% utwardzone łączniki leśne. Tygodniowy przebieg to około 3x50-70 km a w okresie letnim kilka dłuższych wypadów > 200 km, ale bez ścigania się, więc pozycję za kierownicą chciałbym trochę bardziej wyprostowaną. W okresie jesienno-zimowych rower byłby wpięty do trenażera.

Budżet w okolicach 8500. Nie ma ciśnienia na koniecznie nowy rowy więc używane też są rozważane. Na chwilę obecną mam dwa typy: Spec diverge comp e5  oraz używany Focus Paralane  (zakładając, że XL jest dobry dla wzrostu 185cm oraz przekroku 90cm). Na pewno nie będę pakować szerszych opon więc możliwość tego typu nie jest wymagana. Chciałbym natomiast aby baranek w górnej części był prosty tak aby łatwiej umocować wszelkie akcesoria (licznik, lampka - dużo jeżdżę nocami, ewentualnie lemondka). Hamulec to koniecznie tarczowy. Z przodu raczej dwa blaty, chociaż jeden też może być - raczej nie przewiduję prędkości 50 km/h na niskiej kadencji :)

Z góry dzięki z komentarze i wszelkie uwagi.

Pozdrawiam.

Opublikowano
W dniu 19.01.2020 o 22:03, Rosebikes napisał:

Proszę podać wzrost i długość przekroku, sprawdzimy jaka rama mogłaby pasować. 

Niestety nie ma takiej możliwość. Trzeba wpłacić z góry całą sumę za rower. Pozostaje kredyt konsumpcyjny w banku. 

Mam do Ciebue pytanko ale nie można wysyłac do Ciebie wiadomości ;/ 

Opublikowano
W dniu 20.01.2020 o 12:11, michal_hubert napisał:

Spec diverge comp e5  

Mam dokładnie tego speca. Jakbyś miał jakieś pytania lub chciał jakieś zdjęcia to mogę pomóc.

Opublikowano

Cześć

Od jakiegoś czasu przeglądam ofertę graveli aby znaleźć coś dla siebie i ostatnio moją uwagę najbardziej skupiają modele od Meridy, Silex 700 i 7000.

Kosztują sporo, ale jednocześnie wydają mi się być dobrze wyposażone i geometria powinna być wygodna co bardzo by mi odpowiadało.

Początkowo nagrzałem się na model 7000, ale wydaje mi się, że dopłata niemal 4000zł jest niewarta świeczki.

Jak oceniacie te modele? Widać w nich jakieś szczególnie słabe punkty?

Opublikowano
Cześć
(...)
Jak oceniacie te modele? Widać w nich jakieś szczególnie słabe punkty?

A czego oczekujesz od roweru? Gdzie zamierzasz jeździć?
Bo sam się tym modelom przyglądałem i jeśli komuś leży grx to to wydają się bardzo fajne maszynki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Zależy mi na rowerze przede wszystkim wygodnym, do całodziennego szwędania się plus ewentualnie jakieś dłuższe trasy z bagażem. Grx 810 dlatego, że to taka moja typowa "zachciewajka" bez jakiegoś konkretnego wytłumaczenia 😉

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, przymierzam się do zakupu gravela. Myślę o Rondo CF1 lub CF2. Czy ktoś go użytkuje i podzieli się wrażeniami albo przerabiał podobny temat? Rozważam także Canyona i Speca, alternatywnie Treka. Budżet to +/- 15k. Z góry dzięki za podpowiedzi. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
1 godzinę temu, caspg napisał:

Co sądzicie o nowym gravelu od Treka https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-na-szuter/checkpoint/checkpoint-alr/checkpoint-alr-5/p/32557/?colorCode=black? Co prawda alu za prawie 10 tys. Te nowe modele są już na GRX. Koła Bontragera są ok czy lepiej pomysleć o wymianie? Na duży plus jest masa mocowań, nawet jest pod bagażnik.

Ostatnio w Bike Boardzie czytałem test tych Treków i wyszło, że to bardziej szosy niż gravele. Do tego alu za 10 kafli. Konkurencja oferuje już karbon na tej półce cenowej.

Opublikowano

@Fimala W sumie fajnie, że to taka trochę szosa :) Mam już Fuji Touringa, który mi słyży jako przygodowy Gravel. Fakt, ta cena za alu trochę przeginka. Możesz podać jakieś karbony w tej półce cenowej? Z tego co widziałem to teraz trzeba dać min 12 tys za karbon na gorszym osprzęcie.

Opublikowano
18 minut temu, caspg napisał:

@Fimala W sumie fajnie, że to taka trochę szosa :) Mam już Fuji Touringa, który mi słyży jako przygodowy Gravel. Fakt, ta cena za alu trochę przeginka. Możesz podać jakieś karbony w tej półce cenowej? Z tego co widziałem to teraz trzeba dać min 12 tys za karbon na gorszym osprzęcie.

Diverge, Rose Backroad, Fuji Jari, to tak pierwsze bez zastanowienia głębszego. Poniżej 10 tys. da się wyrwać

Opublikowano
15 minut temu, Fimala napisał:

Diverge, Rose Backroad, Fuji Jari, to tak pierwsze bez zastanowienia głębszego. Poniżej 10 tys. da się wyrwać

Min 12 tys za te rowery. Nie znam się na rynku rowerów ale ktoś bez znajomości w sklepie chyba nie ma co liczyć na 2 tys upustu :) Ale może rzeczywiście warto dołożyć do karbonu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

czy ktoś ma doświadczenia z Trekiem Checkpoint (https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-na-szuter/checkpoint/checkpoint-alr/checkpoint-alr-5/p/32557/?colorCode=tealdark) - wygląda bardzo dobrze,  ma to czego szukam (GRX i mnogość punktów montażowych) i design nie taki zły... ale czy to jest warte tych pieniędzy? Grx jest już dostępny w dużo tańszych modelach (np. Cube Nuroad Race) ale nie ma tylu punktów montażu. Czy jakieś inne marki możecie porównać do tego modelu z tymi cechami? Dzięki!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam
Do tej pory jeżdżę na Brezeer Beltway 8 st , ale zastanawiam się nad kupnem 2 roweru, który będzie trochę szybszy lecz wciąż zapewni w miarę komfortową pozycję, mam więc pytanie czy jest jakieś gravel za rozsądne pieniądze z napędem na pasek?
Karbon czy tego typu "bajery" są dla mnie nieistotne, ważny jest napęd.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

I chcesz na ten rower „bez bajerow” wydać 9-10k pln?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Pewnie będzie tyle kosztował skoro sam napęd w piaście Rohloffa to koszt ok 5000 zł

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka