adamoz Opublikowano 14 Czerwca 2019 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Też wydaje mi się, że hałas pochodzi z tyłu. Dziwne, że tylko na dużym blacie. Ja mam przerzutki ustawione idealnie, wszystko proste, a mimo to jest głośno, gdy łańcuch jest na blacie.
HUN Opublikowano 16 Czerwca 2019 Opublikowano 16 Czerwca 2019 W dniu 12.06.2019 o 18:29, wojtekorzen napisał: No to przyszedł czas na ostateczny wybór. Który będzie bardziej wytrzymały pod 120-125kg i ktory jest madrzejszym wyborem do krotkich inyensywnych treningow. Dzisiaj oglądałem Treka i naprawdę mi się spodobał, cena po rabacie 7400zł https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-szosowe/rowery-na-szuter/checkpoint/checkpoint-alr/checkpoint-alr-5/p/24385/?colorCode=grey Tutaj znowu Focus, carbon i to jakoś przyciąga. Cena po rabacie 9000zł https://www.focus-bikes.com/int/95661-paralane-8-9-gc Treka odrzuciłbym. Owszem ładny, ale sporo przestrzelili z ceną. Mam też regulację naciągu w swoim rowerze, ( regulowany tylny hak). Uwierz mi, nigdy go nie wyregulujesz dobrze. Zawsze przy hamowaniu odczujesz jak rower będzie na któryś bok uciekać, przez brak współosiowości przedniego i tylnego koła. Zwłaszcza zimą mam tak, że jadąc z górki na zblokowanym tylnym hamulcu, po lodzie tylne koło chce wyprzedzić przednie. Focus jest świetny, polecam. Cena/jakość u nich jest na poziomie Rose / Canyon. Mam Sram Force 1x11 u siebie, uwielbiam ten napęd, jednak nie każdemu jestem w stanie polecić. Cannondale Topstone i Specialized Diverge oglądałeś? Dorzuciłbym jeszcze NS RAG+ z hamulcami hydro. Na spece i NS można dostać spokojnie rabat 1000-2000, na Cannondale przypuszczam również.
peszko Opublikowano 16 Czerwca 2019 Opublikowano 16 Czerwca 2019 A moze Fuji Jari carbon 1.1 Posiadam od miesiaca i jestem zachwycony.
Rago Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 W dniu 16.06.2019 o 15:27, peszko napisał: A moze Fuji Jari carbon 1.1 Posiadam od miesiaca i jestem zachwycony. Powiesz coś więcej? Wrzucisz zdjęcia? Sam jestem zainteresowany tym modelem, ale bardzo ciężko znaleźć coś na jego temat w internecie. Pozdrawiam.
peszko Opublikowano 19 Czerwca 2019 Opublikowano 19 Czerwca 2019 (edytowane) Faktycznie ciezko znalezc info nt. tego roweru. Ja swojego zamawialem w grudniu zeszlego roku i dopiero w maju do mnie dojechal. Wczesniej mialem stycznosc z wersja aluminiowa, geometria jest taka sama wiec zaryzykowalem i zamowilem. Bylo warto. Rower bardzo wygodny i jak na gravela lekki. Producent deklaruje 8.4kg i tyle wychodzi tyle ze w systemie bezdetkowym przy rozmiarze 52. Opony gravelking 45mm przy odpowiednim cisnieniu zapewniaja niesamowity komfort na nierownosciach. Jedynie co od razu poszlo do wymiany to siodelko Ovala bo kompletnie mi nie przypasowalo. No i zastanawiam sie jeszcze nad mostkeim amortyzowanym Redshift. Zdjec wiele niestety nie mam. Jak masz jakies konkretne pytania to smialo. Ps sorry za brak polskich znakow. . Edytowane 19 Czerwca 2019 przez peszko 1
HUN Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 W dniu 19.06.2019 o 09:02, peszko napisał: Faktycznie ciezko znalezc info nt. tego roweru. Ja swojego zamawialem w grudniu zeszlego roku i dopiero w maju do mnie dojechal. Wczesniej mialem stycznosc z wersja aluminiowa, geometria jest taka sama wiec zaryzykowalem i zamowilem. Bylo warto. Rower bardzo wygodny i jak na gravela lekki. Producent deklaruje 8.4kg i tyle wychodzi tyle ze w systemie bezdetkowym przy rozmiarze 52. Opony gravelking 45mm przy odpowiednim cisnieniu zapewniaja niesamowity komfort na nierownosciach. Jedynie co od razu poszlo do wymiany to siodelko Ovala bo kompletnie mi nie przypasowalo. No i zastanawiam sie jeszcze nad mostkeim amortyzowanym Redshift. Zdjec wiele niestety nie mam. Jak masz jakies konkretne pytania to smialo. Ps sorry za brak polskich znakow. . Bardzo fajny rower, w świetnej cenie w stosunku do specyfikacji. Fuji zaczął w końcu z tyłu montować sztywną oś czy nadal robi przelotowe?
peszko Opublikowano 20 Czerwca 2019 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Godzinę temu, HUN napisał: Bardzo fajny rower, w świetnej cenie w stosunku do specyfikacji. Fuji zaczął w końcu z tyłu montować sztywną oś czy nadal robi przelotowe? Obie osie sztywne. Co do ceny, to z rynkowej nieco ponad 12k udalo sie utargowac na niecale 10k.
HUN Opublikowano 21 Czerwca 2019 Opublikowano 21 Czerwca 2019 W dniu 20.06.2019 o 13:48, peszko napisał: Obie osie sztywne. Co do ceny, to z rynkowej nieco ponad 12k udalo sie utargowac na niecale 10k. Z tego co poczytałem, to Fuji został w tyle za konkurencją przez problemy finansowe koncernu do którego należy, a teraz zmienili właściciela stąd mocne wejście do segmentu graveli. A cena sporo lepsza niż konkurencji.
Camillo Opublikowano 7 Października 2019 Opublikowano 7 Października 2019 a co myślicie o MERIDA SILEX 7000 z roku 2020, jeśli jest szansa kupić go za 10500 zł WARTO? czy jednak jak gravel to wybrać aluminium?
Pepka Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) Backroad na GRX czy Giant Revolt Advanced 2 na 105? Tego drugiego miałem okazję spotkać na mieście i pogadać chwilkę z właścicielem. Podobno w lesie 105 daje radę (nic się nie obija i nie puka), zachwalał też sztycę i kierownicę (nie wiem ile w tym siły marketingu). Do tego wyglądał super na żywo, no i do dostania "na miejscu". Rose o kg lżejszy... a miał być full 140mm 😂 Edytowane 16 Października 2019 przez Pepka
Fimala Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 21 minut temu, Pepka napisał: Backroad na GRX czy Giant Revolt Advanced 2 na 105? Tego drugiego miałem okazję spotkać na mieście i pogadać chwilkę z właścicielem. Podobno w lesie 105 daje radę (nic się nie obija i nie puka), zachwalał też sztycę i kierownicę (nie wiem ile w tym siły marketingu). Do tego wyglądał super na żywo, no i do dostania "na miejscu". Rose o kg lżejszy... a miał być full 140mm 😂 Rose
HUN Opublikowano 24 Października 2019 Opublikowano 24 Października 2019 W dniu 16.10.2019 o 14:45, Pepka napisał: Backroad na GRX czy Giant Revolt Advanced 2 na 105? Tego drugiego miałem okazję spotkać na mieście i pogadać chwilkę z właścicielem. Podobno w lesie 105 daje radę (nic się nie obija i nie puka), zachwalał też sztycę i kierownicę (nie wiem ile w tym siły marketingu). Do tego wyglądał super na żywo, no i do dostania "na miejscu". Rose o kg lżejszy... a miał być full 140mm 😂 Wiadomo że ROSE GRX. 105 nie stuka łańcuch na wertepach? Każdy chwali swoje, często nie patrząc obiektywnie. poza tym 1kg różnicy jest odczuwalny.
Pepka Opublikowano 25 Października 2019 Opublikowano 25 Października 2019 To, że każda sroka własny ogon chwali jest bardzo często prawdą 😉 Co do 105 i szutru, "wertepów", nie wiem. Bardzo możliwe, że troszkę podkoloryzował. Nie mniej zakup na miejscu, możliwość negocjacji i gwarancja przemawia za G. Wstawić GRX'a, niewielki problem (chyba żaden producent nie zmienił jeszcze pod niego ramy, tylko wstawia do tego co ma już od lat). Ktoś pisał, że nazwijmy to "bardziej wystaje" i zmienia się troszkę linia łańcucha.
stona1 Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 Witajcie, Poszukuję gravela z kategorii tzw. do zabawy. Tzn. nie planuje na nim żadnego bikepakingu, żadnych wyścigów ani szczególnie długich tras szosowych. Ma być alternatywą do trialowego fula na którym naczęściej jeżdżę po Trójmiejskich lasach. Planuję jeździć na nim co najmniej kilka razy w tygodniu, często po ścieżkach leśnych. Od czasu do czasu zrobić trasę 100-120km. Niestety bardzo mało orientuję się w geometrii graveli żeby ocenić, który jest z tych tzw. rozrywkowych. Na czym mi zależy: napęd mocno NIE szosowy czyli 1x11 ze sprzęgłem, jakaś wysoka grupa - kompletna. Hamulce hydrauliczne, rama aluminiowa lub karbonowa. Ten rower chcę często "wrzucić" (po odkręceniu kół) do bagażnika samochodu i móc sobie pojeździć gdzieś w okolicy gdzie się akurat znajduję. Rozważam następujące modele: Rose PRO CROSS GRAVEL z kompletną grupą GRX 810: rama aluminiowa - wydaje się idealny "bezpieczna rama" napęd w moim przekonaniu najlepszy Giant REVOLT ADVANCED 1 z napędem APEX 1x11: rama karbonowa - dobrze mi znana marka, sprzedaż bezpośrednia czyli możliwość rabatów, no i karbon = będzie fajna zabawka Moi znajomi odradzają mi ramę karbonową (bo będę musiał się z nią cackać, pilnować żeby nigdzie nic nie zgnieść itd.) chociaż żaden nie ma roweru z taką ramą. Ja nie wiem co myśleć ponieważ nigdy też nie miałem roweru karbonowego. Z drugiej strony myślę sobie, że skoro wydaję już tyle pieniędzy to warto szukać już jakiegoś dobrego modelu (w mojej wyobraźni dobry model = karbonowa rama ). Proszę o porady.
polmaj Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Ciekawa konstrukcja z grubym kapciem zdaje się trafiać w twoje potrzeby , tu test https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/17412/test_accent_feral_1?strona=3 No i nasz trójmiejski wyrób , od ludzi z Nsbikes https://allegro.pl/oferta/rower-rondo-ruut-cf2-2019-karbon-fv-gravel-m-53cm-8585178223 https://allegro.pl/oferta/rower-rondo-ruut-cf2-2019-karbon-fv-gravel-m-53cm-8585178223 https://allegro.pl/oferta/przelajowy-gravel-rower-rondo-ruut-al-ns-rag-2019-8022338344 Edytowane 27 Października 2019 przez polmaj
stona1 Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 OK, zgadzam się propozycje fajne (szczególnie łaskawym okiem patrzę na produkcję lokalną), ale: 1. Czy te rowery to tzw. grawele do zabawy czyli bez napinki w kierunku wyścigów czy wielodniowych podróży? Jak je rozpoznać? Mam wrażenie, że to nie są rekreacyjne gravele. 2. W czym moje propozycje są od nich gorsze? A może lepsze? 3. Czy iść w kierunku karbonu czy jednak Alu?
Fimala Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, stona1 napisał: OK, zgadzam się propozycje fajne (szczególnie łaskawym okiem patrzę na produkcję lokalną), ale: 1. Czy te rowery to tzw. grawele do zabawy czyli bez napinki w kierunku wyścigów czy wielodniowych podróży? Jak je rozpoznać? Mam wrażenie, że to nie są rekreacyjne gravele. 2. W czym moje propozycje są od nich gorsze? A może lepsze? 3. Czy iść w kierunku karbonu czy jednak Alu? Dużo bardziej zabawowe niż Giant Revolt. Jeśli chodzi o Rose to zwróciłbym się w stronę modelu Backroad. Dorzuciłbym jeszcze Scotta Addict albo Speca Diverge. Twoje propozycje nie są ani lepsze ani gorsze. Jeśli faktycznie budżet to nie problem to poszedłbym w karbon, a nawet w tytan Edytowane 27 Października 2019 przez Fimala
polmaj Opublikowano 27 Października 2019 Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, stona1 napisał: OK, zgadzam się propozycje fajne (szczególnie łaskawym okiem patrzę na produkcję lokalną), ale: 1. Czy te rowery to tzw. grawele do zabawy czyli bez napinki w kierunku wyścigów czy wielodniowych podróży? Jak je rozpoznać? Mam wrażenie, że to nie są rekreacyjne gravele. 2. W czym moje propozycje są od nich gorsze? A może lepsze? 3. Czy iść w kierunku karbonu czy jednak Alu? To są bardziej sportowe rowery myślałem że o takie ci chodziło , rondo to taki mariaż szosy z MTB , długa rura i krótki tył , no i ficzer twin tip w widelcu poczytaj , zobacz osobiście https://7anna.pl/ Do mnie z kolei przemawia accent , dzięki temu że mieści tak grube opony , cieńsze można założyć zawsze a te w teren są pewniejsze , ten Giant to niczym nie wyróżniający się gravel jakich są dziesiątki na rynku Edytowane 27 Października 2019 przez polmaj
stona1 Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 10 godzin temu, Fimala napisał: Dużo bardziej zabawowe niż Giant Revolt. Jeśli chodzi o Rose to zwróciłbym się w stronę modelu Backroad. Dorzuciłbym jeszcze Scotta Addict albo Speca Diverge. Twoje propozycje nie są ani lepsze ani gorsze. Jeśli faktycznie budżet to nie problem to poszedłbym w karbon, a nawet w tytan Dobra podpowiedź z Rose Backroad. Spojrzałem tylko na cenę pierwszego modelu i od razu go odrzuciłem. Teraz przyjrzałem się temu dokładniej i widzę, że też można skonfigurować model na GRX RX810 w bardziej przystępnej cenie. To nie jest tak, że budżet nie jest problemem, ale jak już kupować to coś na ileś lat to niech to będzie coś z czego będę zadowolony. Tytan nie wchodzi w grę jest chyba za drogi. Spec Diverge modele tak do 15k zł mają napędy szosowe, a nie chciałbym więcej wydawać. Scott jest zaskakująco drogi, dopiero model Addict Gravel 20 ma pełną grupę GRX RX810, ale przyjrzę się mu bardziej. 9 godzin temu, Łukasz_P napisał: Co do Rondo:... Tak, widziałem ten film. Bardzo dobra ocena, ale z ust osób, które korzeniami są w szosie, a to nie jest mój świat. Obawiam się tego, że Rondo to szosy z możliwością założenia grubszych opon. Ja nadal planuję unikać tras gdzie są samochody jak ognia. 9 godzin temu, polmaj napisał: To są bardziej sportowe rowery myślałem że o takie ci chodziło , rondo to taki mariaż szosy z MTB , długa rura i krótki tył , no i ficzer twin tip w widelcu poczytaj , zobacz osobiście https://7anna.pl/ Do mnie z kolei przemawia accent , dzięki temu że mieści tak grube opony , cieńsze można założyć zawsze a te w teren są pewniejsze , ten Giant to niczym nie wyróżniający się gravel jakich są dziesiątki na rynku Tak, na pewno w tym tygodniu tam podjadę, ale obawiam się, że to nie będzie mój kierunek. Po czym w geometrii rozpoznawać modele bardziej rozrywkowe/uniwersalne od tych sportowych nastawionych na prędkość/wyścigi?
Fimala Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 1 godzinę temu, stona1 napisał: Dobra podpowiedź z Rose Backroad. Spojrzałem tylko na cenę pierwszego modelu i od razu go odrzuciłem. Teraz przyjrzałem się temu dokładniej i widzę, że też można skonfigurować model na GRX RX810 w bardziej przystępnej cenie. To nie jest tak, że budżet nie jest problemem, ale jak już kupować to coś na ileś lat to niech to będzie coś z czego będę zadowolony. Tytan nie wchodzi w grę jest chyba za drogi. Spec Diverge modele tak do 15k zł mają napędy szosowe, a nie chciałbym więcej wydawać. Scott jest zaskakująco drogi, dopiero model Addict Gravel 20 ma pełną grupę GRX RX810, ale przyjrzę się mu bardziej. Tak, widziałem ten film. Bardzo dobra ocena, ale z ust osób, które korzeniami są w szosie, a to nie jest mój świat. Obawiam się tego, że Rondo to szosy z możliwością założenia grubszych opon. Ja nadal planuję unikać tras gdzie są samochody jak ognia. Tak, na pewno w tym tygodniu tam podjadę, ale obawiam się, że to nie będzie mój kierunek. Po czym w geometrii rozpoznawać modele bardziej rozrywkowe/uniwersalne od tych sportowych nastawionych na prędkość/wyścigi? Te sportowe: Niższa głowka ramy, rama praktycznie bez sloppingu, wyżej położony suport
plipiec Opublikowano 3 Listopada 2019 Opublikowano 3 Listopada 2019 Rose backroad większy sens jest brać na GRX czy jednak ETAP AXS?Napęd zdecydowanie 2x. Są jakieś zdecydowane przewagi któregoś z rozwiązań? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
HUN Opublikowano 25 Listopada 2019 Opublikowano 25 Listopada 2019 W dniu 3.11.2019 o 23:17, plipiec napisał: Rose backroad większy sens jest brać na GRX czy jednak ETAP AXS? Napęd zdecydowanie 2x. Są jakieś zdecydowane przewagi któregoś z rozwiązań? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk SRAM jest nowocześniejszym rozwiązaniem. Brak kabli, kaseta 12 rzędów, bardziej zaawansowane sprzęgło w tylnym wózku. GRX będzie tańszy i łatwiejszy w serwisie i więcej dostępnych części/zamienników. Ja bym wziął Force AXS, choćby dlatego że jest rzadziej spotykany niż shimano 1
Rosebikes Opublikowano 8 Grudnia 2019 Opublikowano 8 Grudnia 2019 SRAM chodzi głośno, jest cięższy (prawie 400 g) od Di2, przerzuca wolniej niż Di2, ogólnie hample hydrauliczne SRAMa, szczególnie w Force uważam za gorsze rozwiązanie niż Shimano (łatwiej się zapowietrzają plus taka sobie ergonomia). Na początku eksploatacji łańcuch kilka razy spadł między tarczę a ramę mimo teoretycznie dobrze wyregulowanej przerzutki mimo, że grupa zamontowana była w szosie, a nie w gravelu i teoretycznie w szosie mniej "telepie". Po tym wszystkim uważam, że prócze REDa AXS nie warto polecać innej grupy tego producenta. Miałem klienta z Backroadem na Force AXS, który miał podobne odczucia. Głośniejsza praca może być cichsza gdy łańcuch się trochę rozciągnie, szybkość może zmienią updatem softu. Dwie tarcze z przodu? Polecam Shimano. Komu się nie spieszy niech poczeka do I kwartału 2020. Będzie nowy Backroad. Podobno bardzo ładny - jest embargo i centrala nic nie pokazuje. 1
plipiec Opublikowano 8 Grudnia 2019 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Komu się nie spieszy niech poczeka do I kwartału 2020. Będzie nowy Backroad. Podobno bardzo ładny - jest embargo i centrala nic nie pokazuje. Tylko to mnie wstrzymuje z zakupem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi