Skocz do zawartości

Leniwa klamka SLX M7000

szary_wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To znaczy? O co konkretnie pytasz? Zaciski są te same także demontaż przewodu tak samo. Wszystkie zaciski z typem przewodu Banjo nie ma problemu z demontażem zacisku, tylko uważaj bo w środku tej baryłki są 2 maleńkie uszczelki jak je zgubisz to nie kupisz takich :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szary_wolf napisał:

@Kruk a co z przodem? :)

Jak będziesz odkręcał to zrób zdjęcia.

czesci_hamulce_tarczowe_ashima_komplet_koncowek_banjo_shimano_magura_i_formula_5c0d1.jpg

Na Ali widziałem kosztuje niewiele.

Edytowane przez User56sz
Opublikowano

Końcówkę banjo odkrecasz od zacisku nie trzeba ucinać

Czy to przód czy to tył końcówka banjo jest taka sam

Opublikowano

User to jest końcówka Banjo ze śrubą z Saintów w SLX jest po prostu dłuższa śruba :)

Opublikowano

Chodziło mi o to czy jak wykręcę przewód przy klamce, to czy go potem mogę znów wkręcić czy muszę ścisnąć nową baryłkę. Pisząc przód miałem na myśli przewód przy kalmce a nie przy zacisku, wybaczcie :)

Opublikowano
5 minut temu, szary_wolf napisał:

Chodziło mi o to czy jak wykręcę przewód przy klamce, to czy go potem mogę znów wkręcić czy muszę ścisnąć nową baryłkę.

Istnieje bardzo duża szansa, ze uda Ci się zastosować tą samą oliwkę. Postaraj się jej nie ściągać lub nie założyć odwrotnie. Jak nie będzie pasować to na pewno zauważysz to, bo będzie ciekł przewód.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kruk napisał:

User to jest końcówka Banjo ze śrubą z Saintów w SLX jest po prostu dłuższa śruba :)

Dlatego napisałem żeby zrobił zdjęcia, zasada jest podobna. To jest od slx

pol_pl_Przewod-hamulcowy-hydrauliczny-Shimano-XTR-XT-SLX-Alfine-SM-BH90-SB-1000-mm-przod-czarny-7579_1.jpg Edytowane przez User56sz
Opublikowano

Odkręcałem nie raz i się udało że wkrecilem tą samą bez problemu
Więc sądzę że w twoim przypadku też będzie dobrze

Opublikowano

@Franz Mauer chyba nie można jej założyć odwrotnie bo jest tak zaciśnięta, że nie można jej zdjąć z końcówki przewodu, przynajmniej tak to wyglądało jak skracałem przewód :)

Opublikowano

Generalnie tak, ale już różne akcje w życiu widziałem. Nawet zalepione poxipolem 😉

Opublikowano

Najśmieszniejsze  to to że pewnie to działało :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

No więc rozebrałem wszystko, przelałem sam przewód i nie zauważyłem, żeby płyn przepływał wolniej. Złożyłem wszystko do kupy, kilka razy przelałem układ, odpowietrzyłem ostukując przewód w pionie (nie założony na ramę) i stwierdzam, że jest chyba nawet gorzej jak było. Nie mam siły już z tym walczyć, jutro wysyłam hampla na reklamację. Dziękuję wszystkim za próbę pomocy :( 

Edytowane przez szary_wolf
Opublikowano

Na pewno podzielę się jaki będzie finał ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Drodzy Koledzy,

No więc trochę czasu minęło, ale wszystko jest na dobrej drodze. Odesłano mi nowy hamulec bez żadnych zastrzeżeń po dłuższym czasie oczekiwania. Skróciłem go, przelałem nowym płynem w całości (czego nie zrobiłem za pierwszym razem), odpowietrzałem go cały dzień. Wiem, że pewnie coś jeszcze z niego wycisnę jak wezmę go na trasę, bo przez opady deszczu jeszcze nim nie jeździłem. Mam wrażenie, że klamka odbija już tak jak powinna, ale bardziej obiektywny osąd wydam po przejażdżce i odpowietrzeniu go drugi raz, bo na pewno coś jeszcze wybąbluję. :)

Opublikowano

Super że się udało, dobry hamulec to nie tylko fajna sprawa ale i bezpieczeństwo :) I dobry pomysł, przejedź się, po docieraj hebel, na wertepy weź rower, wtedy na pewno coś jeszcze wyjdzie z układu, zwłaszcza z tyłu :) 

Opublikowano

A czemu mieli być coś mówić przecież sami dają oliwke do skrócenia przewodu
Tym bardziej że producent nie wie do jakiego rower chcesz założyć hamulec tym bardziej że każda rama ma inaczej prowadzony przewód oraz jest różnej długości

Opublikowano

Bo to Polska jest, a u nas jest inaczej niż w świecie.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Mimo wszystko, że Polska to dziwny kraj, nie mieli żadnych zastrzeżeń, tzn. w ogóle nie dostałem żadnej informacji, tylko wiadomość o przesyłce, a co było w środku okazało się dopiero po otwarciu. Sklep napisał tylko, że wysyła do producenta. :)

Edytowane przez szary_wolf