Franz Mauer Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) W zasadzie pewenie coś byś poczuł. Coś mi jednak intuicja podpowiada, że powinieneś ponownie przelać układ nowym płynem, ale tym razem zastosuj inny olej mineralny. Kup jakiś minerał w sklepie to koszt ok 20 zł. Jak całą procedurę przeprowadzisz prawidłowo i powoli (zwracaj uwagę na ewentualne bąbelki powietrza, które mogą pojawić się w strzykawce lub wężyku, aby nie wtłoczyć je do układu) to na końcu jeszcze przy wkręconym do klamki lejku uzupełnionym niewielką ilością płynu i zakręconym zaworem przy zacisku obstukaj sam zacisk, przewód oraz na końcu parę razy naciśnij klamkę hamulca, aby mieć pewność, że nie ma w układzie żadnych bąbelków powietrza. Niestety z tylnym hamulcem bywa różnie, co jak wcześniej pisano, wynika z jego długości, zawijasów na ramie itd. Dlatego ja widzę sporą poprawę, gdy odpinam całkowicie zacisk od ramy, aby przewód był możliwie jak najbardziej w linii prostej prostopadle do podłoża, albo przekręcam rower na stojaku przednim kołem do gry, aby tą linię przewodu prostopadle w dół utrzymać. Wtedy widać zdecydowaną poprawę po serwisie tylnego hamulca. Jak to ni epomoże to rzeczywiscie warto rozważyć reklamację hamulca. BTW: jesli kupisz płyn innego producenta to stary zlej do jakiegoś czystego pojemnika, aby w radzie reklamacji z powrotem wtłocyzć go w układ. Wtedy nie będą się w serwisie czepiać Możesz całość przelewania zrobić tylko z użyciem grawitacji. tzn. bez wtłaczania płynu od strony zacisku. Wtedypłyn od lejka przepływa przez układ do zacisku, a z niego wężykiem do naczynia sputowego. W trakcie gdy olej przepływa delikatnie stukasz w zacisk i przewód, aby pomóc ewentualnym bąbelkom powietrza wydostać się na zewnątrz. Na koniec po zakręceniu zaworu spustowego przy zacisku z wkręconym lejkiem z olejem możesz jeszcze powtórzyć procedurę pozbyca się bąbelków przez klamkę. Próbuj różnych sposobów, bo mam kolegów pracujących w autoryzowanym serwicie shimano we Wrocławiu i sami twierdzą, ze czasem co hamulce toosobny przypadek Współnym mianownikiem może być instrukcja odpowietrzania Shimano. Pamietaj: może, ale nie musi Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Franz Mauer
szary_wolf Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Spróbuję zdjąć całkiem hamulec z roweru i przelać go od góry w całości, jak to nie pomoże to chyba wyślę go na reklamację. Płynu nie chcę zmieniać, bo kupiłem litr oryginalnego oleju mineralnego Shimano.
Kruk Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Shimano nie pozwala na zmianę oleju z tego co wiem, i bardzo wątpię by to była wina oleju Shimano. Trzeba odpowietrzyć porządnie jak to nie da skutku wtedy reklamacja jak już.
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Lub tak jak pisze kolega ze jest coś nie tak z przewodem, przy zmianie temperatury obniża się gęstość płynu co powoduje mulenie klamkiNie chce tutaj robić jakiś czary mary, spróbował bym z płynem który bym np obniżył do 5 stopni w lodówce wtedy przelać cały układ i zobaczyć jak działaLub jak to nie problem, zdjąć cały hamulec i wsadzić do lodówki tak by połówka nie widziała wtedy będziesz widzal jaki jest wpływ temperatury na działanie klamki
Kruk Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Próbować zawsze można i szukać Nawet jak to może być dziwne
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Ja zalewałem przewód sztycy reverb płynem który trzymałem w lodówceReakcja mojej żony była bezcenna Jednak jak potem zobaczyła że rama krossa stoi w wannie to kolana jej zmiekły
Kruk Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 oo ja pierdziule ale mina musiała być bezcenna
g_regor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Przed chwilą skracałem przewód nowego hamulca M7000. Robiłem to drugi raz w życiu. Odpowietrzyłem hamulec (tylny) zgodnie ze szkoła shimano, niby klamka już była dość twarda. Następnie (pod wpływem tego tematu:) na założonym lejku zacząłem pstrykać po przewodzie od dołu do góry i strzelać klamką (rower stał w pionie) i o dziwo ukazały się bąbelki i tak przez następne 15 minut. Wielki dzięki wszelakiej maści Purystom . 1
User56sz Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Wiesz, że tak samo po Twoim wykładzie jeszcze raz odpowietrzyłem M7000 i też ukazało się powietrze i twardość klamki się poprawiła. Jednak twoja teoria ma sens :), choć przyznam zdanie drugiego kolegi ARES, że serwis jakby tak działał to nie byłoby kasy 😂 Fajnie, że tak się różnimy, szacun dla obu opinii. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez User56sz
Kruk Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Serwisy nie mają czasu na taką zabawę, "działa? działa, to na wała coś poprawiać, ja nie mam czasu na to, inne rowery czekają" , taka prawda. Cały pic w tym że nie wszystko jest tak oczywiste jak się wydaje na początku i warto posiedzieć nad zagadnieniem. Co najśmieszniejsze za jakiś czas pojawi się nowy temat o podobnej maści z nowymi członkami forum i tłumacz to samo od początku Aaa i jeszcze tak dodam, że to nie jest tak że moja racja jest najmojsza jak w dniu świra, tylko chodzi o to by jak jest jakiś problem, w tym przypadku z hamulcem, to posiedzieć i poszukać problemu, może jeszcze raz odpowietrzyć, może coś się ominęło, aa może gdzieś cieknie, ogólnie być dociekliwym problemu i nie brać problemu tak pobieżnie, bo jak hebel nie zadziała to co najmniej rów albo drzewo czeka na człowieka... I pamiętajcie że o swój sprzęt zawsze warto dbać, bez przesady ale dbać Miłego dnia Kolegom życzę Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Kruk
szary_wolf Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Kolejne odpowietrzania i wciąż to samo, klamka nie chodzi jak powinna nawet z podpiętym lejkiem z olejem. Gdy wymontowałem całość z roweru żeby przewód był maksymalnie w pionie, klamka w tej pozycji przewodu bardzo ciężko zaczęła wracać jakby napotykała dodatkowy opór. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez szary_wolf
User56sz Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 11 minut temu, szary_wolf napisał: Ja bym reklamował, szkoda nerwów.
szary_wolf Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Niestety nie widzę więcej możliwości, będę reklamować hamulec
User56sz Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Skracałeś przewody? Ciekawe jak oni podchodzą do reklamacji.
szary_wolf Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Skracałem, ale wszystko zgodnie ze sztuką, jest to według warunków gwarancji dostosowanie sprzętu do użytkowania zgodnie z przeznaczeniem, więc nie będą mieli się do czego przyczepić.
Kruk Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Noo to reklamuj widocznie coś jest zepsute.
User56sz Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, szary_wolf napisał: Skracałem, ale wszystko zgodnie ze sztuką, jest to według warunków gwarancji dostosowanie sprzętu do użytkowania zgodnie z przeznaczeniem, więc nie będą mieli się do czego przyczepić. Kibicuję ci, bo miesiąc temu też założyłem BR-M7000. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie po twojej myśli. Ja kupiłem na aukcji w sklepie w Bydgoszczy mieli dobrą cenę. Trzymam kciuki. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez User56sz
leejoonidas Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak na ironię wczoraj chłopak przyszedł do mnie z podobnym problemem po skróceniu przewodu i dokładnie z tym samym modelem hamulca. Po spuszczeniu starego płynu, przepłukaniu i napełnieniu układu nowym płynem problem zniknął. Przed zalaniem układu koniecznie trzeba wykręcić śrubkę zaznaczoną strzałką na zdjęciu poniżej. Po zalaniu, odpowietrzeniu i zakręceniu śrubek na klamce i zacisku dopiero wtedy wkręcić do końca śrubkę zaznaczoną strzałką na zdjęciu. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez leejoonidas 1
User56sz Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie ruszałem jej i wszystko odpowietrzyłem bez problemu. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez User56sz
szary_wolf Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) @leejoonidas nie znalazłem w żadnej instrukcji mowy o ruszaniu tej śrubki, czy to coś zmieni przy odpowietrzaniu? Uświadomiłem sobie dzisiaj, że jak oddam hebla na reklamację to nie pojeżdżę rowerem bo mam przerzutkę na i-speca 2 i nie przymocuję manetki bez klamki hamulcowej. 😢😢 Spróbuję z tą śrubą, bo w zasadzie nie mam lepszej alternatywy. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez szary_wolf
Kruk Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Próbuj, sam kiedyś o tym myślałem i jeśli mnie pamięć nie myli to trzeba odpowietrzać na wkręconej śrubie od Free Stroke'a, ta śruba daję większy luz klamce, niektóry lubią jak klamka ma większy skok
szary_wolf Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Koledzy, a powiedzcie mi jeszcze, gdybym chciał odpiąć przewód od klamki i zacisku w celu sprawdzenia, to czy od strony klamki będę w stanie ją później szczelnie zamocować bez wymiany baryłki, która się zaciska na nową? I jak wygląda wymontowanie i montaż przewodu od strony zacisku, gdzie jest końcówka przewodu jak poniżej: Jeżeli odpowietrzanie z wykręconą śrubą free stroke nic nie da, sprawdzę przewód w ostateczności. Bardzo Wam dziękuję za wszystkie cenne wskazówki i pomoc
Kruk Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 W tych hamulcach a raczej zaciskach jest przewód z końcówką Banjo, wystarczy wykręcić tą srebrną śrubę na imbus i wszystko, nie trzeba nić ciąć, tylko potem trzeba odpowietrzyć na nowo.
Rekomendowane odpowiedzi