Gość Opublikowano 31 Marca 2019 Opublikowano 31 Marca 2019 No ja tak robię że klamkę odchylam na max ile regulacja pozwoli Jeszcze można odkręcić zaslepke w klamce wkręcić lejek, wlać płynu i zostawić na nocWtedy też bąbelki powietrza poleca do góry, a przez to że jest lejek wyjdą całkiem na zewnątrz
Kruk Opublikowano 31 Marca 2019 Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Pompujesz klamkę przy zamkniętym zaworku w zacisku i dalej trzymając klamkę, szybko otwieram zaworek na zacisku tak że klamka zapada się do gripa, wtedy zamykam znów zaworek i powoli puszczam klamkę( za szybkie puszczenie jej może spowodować jakieś zapowietrzenie także powoli puszczamy), znów pompuje i od początku otwieram zaworek, klamka zapada się, zamykam zaworek, powoli klamka do góry, pompuje i tak z 10 razy może 15 razy. Jeśli chodzi Ci o klamkę to klamka na maksa odchylona ona gripa i tak całą procedurę przeprowadzam. Potem to jak kto lubi klamkę mieć. Ja często zostawiam rower na stojaku z wkręconym lejkiem na drugi nawet trzeci dzień tylko zabezpieczam to papierem aby broń Boże gdzieś nie poleciało. Czasochłonna zabawa ale jak kto co lubi Edytowane 31 Marca 2019 przez Kruk 1
Ares Opublikowano 31 Marca 2019 Opublikowano 31 Marca 2019 Odpowietrzanie sprawnych hydraulików Shimano zwłaszcza tych z najnowszych serii czyli z portem w zbiorniczku trwa max 5 minut. Te zabawy co tu wypisujecie o paru godzinach czy dniach, jakieś stukania w przewody to kiepski żart bo inaczej nie da się tego nazwać. Po prostu brak słów. W serwisach przy takich zabawach nie zarobili by na chleb. Gdzieś w odmętach wiadomego serwisu z filmikami jest materiał z odpowietrzania Zee. Trwa parę minut i po zabawie. Trzeba brać poprawkę jak się to robi a raczej uczy pierwszy raz ale bez przesady. Jak nadal są kłopoty to gdzieś jest przyczyna i nie jest nią procedura odpowietrzania bo ona sama jest tak banalna i prosta, że kilku letnie dziecko było by w stanie to zrobić.
Kruk Opublikowano 31 Marca 2019 Opublikowano 31 Marca 2019 Chłopie, znam serwisantów i co mówią na temat odpowietrzania, to mi tu kitu nie wciskaj Pisałem o tym nie raz, poszukaj sobie. Sama procedura odpowietrzania Shimano jest zaprezentowana na YT zgodnie z Ich sztuką, to dodatkowe zabiegi co robię to moje doświadczenie, jak lubisz mieć pół miękką klamkę twój wybór, mimo bardzo podobnej budowy hamulców Shimano czasami występują problemy z odpowietrzeniem prawidłowym takiego układu. Sam Piter też np. zostawia lejek na noc w klamce. Siłą nie zawsze zrobisz, czasami grawitacja sama musi pomóc. Jakby mi się chciało to bym Ci pokazał jaka jest różna w poruszaniu klamką bez ostukania i po ostukaniu i pompowaniu klamką ile bąbli potrafi jeszcze wyjść. Tak ja robię a kto jak robi niech robi jego sprawa przecież
Ares Opublikowano 31 Marca 2019 Opublikowano 31 Marca 2019 Nie bardzo wiem co mnie ma interesować co mówią inni serwisanci. Nie znam ich i w sumie mogę założyć, że to jacyś partacze są. Lub o zaleceniach Shimano mówią z przymrużeniem oka bo tak wypada względnie by się nikt nie przyczepił. Jak Dominik z ... Więc Twoje doświadczenia są jakąś niszą i jak wspomniałem na chleb byś nie zarobił. Już widzę oczyma wyobrażni te pozostawione na noc rowery z powkręcanymi lejkami. Zwłaszcza obecnie gdzie w najlepszych serwisach nie ma miejsca by swobodnie się poruszać. Innymi słowy skoro zakładasz, że mam w pół miękką klamkę ja zakładam, że bywasz w półserwisach. Miło? Strach się też bać przy takich poradach w kontekście czegoś poza Shimano. Starczy tydzień czy mało?
Kruk Opublikowano 31 Marca 2019 Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Sam napisałeś że jakby tak robili serwisanci to by nie zarobili a ja wiem co mówią na ten temat, że muszą się streszczać i nie mają czasu na sprawdzanie na 100% czy jest dobrze odpowietrzone bo tak jak piszesz by nie zarobili ale sami też mówią że to nie jest sposób na odpowietrzenie na 100% także...Jak są problemy z odpowietrzaniem to trzeba usiąść i zobaczyć w czym problem a nie " a wała niech tak już będzie". Ja nie korzystam z serwisu hamulców tylko koła centruje w serwisie a tak to dzięki sam zrobię wszystko, chyba że coś specjalistycznego jak planowanie mufy itp. Czepiłeś się lejka na wieczór, chłopie... serio? Tego serwis Shimano nie podaje tak jak pisałem to moja wola przy odpowietrzaniu. Całej procedury Shimano nie wystarczy 5 minut chyba że na "odwal się" to może. Co śmieszniejsze to pewnie potem lecą teksty " że co za bzdury piszą na tych forach'' Zresztą pal licho nie chce mi się z Tobą kłócić o bzdury Lepiej sam coś doradź w temacie a nie tylko zaczepek wszędzie szukasz Wracając. Jak nie uda Ci się odpowietrzyć Szar_wolf to musisz sprawdzić czy gdzieś nie ma wycieku czy coś nie jest uszkodzone, dobrze i skrupulatnie. Jak dalej nic nie zaobserwujesz to wtedy możliwe że klamka jest w środku na tłoczku coś uszkodzona ale tak jak piszę, spróbuj odpowietrzyć raz jeszcze, przebujaj rumaka trochę i jak wyjdzie znowu to samo to zbadaj hamulec. Możesz oddać do serwisu ale nie gwarantuje poprawy. Edytowane 31 Marca 2019 przez Kruk 1
szary_wolf Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Kolego @Ares, mnie też odpowietrzanie zajęło 5 minut i teraz jeżdżę z miękką i leniwą klamką Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię i podzielić się swoim doświadczeniem, po to jest forum, ale nie spinaj się tak @Kruk układ jest szczelny, nigdzie nic nie wycieka, ani na zacisku, ani z nowej oliwki po tym jak skracałem przewody, spróbuję pompować klamką i otwierać szybko zawór na zacisku i zostawię lejek na noc bo mam taką możliwość Próbowałem po powrocie z trasy wkręcić sam lejek z olejem i wycisnąłem klamką sporo bąbli więc na pewno jest jeszcze zapowietrzony. Dzięki za wszystkie rady, będę dalej walczyć Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez szary_wolf
Kruk Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Zaznaczam jestem tylko amatorem, nie wykwalifikowanym serwisantem, staram się pomóc bo sam się borykam różnymi problemami w rowerach, zwłaszcza z hamulcami hydraulicznymi. To co piszę to moja obserwacja i opinia, nie wprowadzam nikogo tym w błąd, może jedynie w czas spędzony na dostrzeżenie problemu. Każdy robi jak chce, a forum jest do wyrażania opinii, zresztą pisząc post w tym temacie nie napisałem "specjalista od hamulców" tylko "purysta-świr" co jasno oświadcza że nie serwisuje 10 hamulców na dzień a po prostu bardzo je lubię. A spróbuj może o 1/4 obrotu może mniej dokręcić śrubę w klamce od przewodu może tam jest mikro nieszczelność? Spróbuj z tym pompowaniem klamki i otwarciem zaworku, samo Shimano tak zaleca na swoich tutorialach, dokładnie to jak Szaj robił w 9:35 minuta: O tym mówię, że na pewno się olej uspokoi w układzie i bąble powędrują do klamki tak jak pisałem, raz na jakiś czas warto dokręcić tylko lejek i po poruszać klamką i ewentualne bąble uciekną do lejka Dodam że taki problem przeważnie jest w tylnym hamulcu przedni jest mniej upierdliwy ale to logiczne Powodzenia w działaniu i pamiętajmy warto dbać o nasze maszyny to nasi kumple w końcu Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez Kruk
szary_wolf Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Czyli sugerujesz, żeby wykręcić nieco przewód hamulcowy z klamki? Wolałbym nie ryzykować bo dosyć mocno wkręciłem go po skróceniu może go ciut dokręcić? Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez szary_wolf
Kruk Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Nie nie tylko spróbuj mocniej dokręcić tą śrubę w klamce tylko z wyczuciem Tak, dociągnij tylko trochę, sam miałem tak kiedyś w SLX m675 że za lekko dokręciłem bo się bałem urwania gwintu a po dokręceniu i odpowietrzaniu kolejnym dało super efekt. Spróbuj tylko z wyczuciem a nie zaszkodzi na pewno
User56sz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Kruku, proszę powiedz do czego służy ta śruba z dziwnym łbem i czy należy ja ruszać? Czy jest do niej jakiś klucz? --
Franz Mauer Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 To jest regulacja FREE STROKE jałowego skoku klamki. Służy do ustalania od którego momentu mają zacząć działać tłoczki w zacisku. Poniekąd zwiazane jest to z regulacją skoku klamki w zależności od wielkości dłoni. Jako, że trudno czasem to wyjaśnić rzuć okiem na ten filmik:
User56sz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 tak myślałem ale co z tym kluczem, dlaczego to jest tak zabezpieczone? znalazłem taki filmik ale tam jest normalna śruba.
Franz Mauer Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Z jakim kluczem? Zamieściłem ten sam filmik co ja... Ta mała śruba to Free Stroke....
User56sz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) ta śruba do regulacji co wskazałem strzałką ma specjalny łeb, krzyżakiem tego nie odkręcisz. Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez User56sz
Kruk Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Można ją wykręcić i zmienić na normalną. Nie mniej tak jak było pisane odkręcenie jej powoduje większy ruch klamki zanim zacznie hamowanie.
User56sz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Spotkałeś się z jakimś śrubokrętem do tej śruby?
Kruk Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Możesz spokojnie zwykły mały śrubokręt przepiłować w środku i zrobić sobie taki 1
Ares Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 11 godzin temu, szary_wolf napisał: Kolego @Ares, mnie też odpowietrzanie zajęło 5 minut i teraz jeżdżę z miękką i leniwą klamką Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię i podzielić się swoim doświadczeniem, po to jest forum, ale nie spinaj się tak @Kruk układ jest szczelny, nigdzie nic nie wycieka, ani na zacisku, ani z nowej oliwki po tym jak skracałem przewody, spróbuję pompować klamką i otwierać szybko zawór na zacisku i zostawię lejek na noc bo mam taką możliwość Próbowałem po powrocie z trasy wkręcić sam lejek z olejem i wycisnąłem klamką sporo bąbli więc na pewno jest jeszcze zapowietrzony. Dzięki za wszystkie rady, będę dalej walczyć Skoro masz szczelny układ i odpowietrzasz prawidłowo to co może być innego jak nie wadliwy hamulec? Odpowietrzasz i masz sporo bąbli. Jakim cudem? No wybacz ale Shimano nieco pogorszyło jakość ale to nadal nie Sramy by co chwila latać z odpowietrzaniem. To się robi może raz na rok albo przy wymianie płynu albo wcale bo i takich znam. W innym przypadku coś jest na tyle nie tak, że nie da się nazwać hamulca poprawnym. Możesz zatem odpowietrzać co chwila, robić to nawet kilka dni i nic to nie zmieni. Zaraz napiszesz być może, że robią padakę i częściowo się zgodzę. Czemu nie zakładasz, że trafiła Ci się taka padaczka? Gdybyś dostał nagle powiedzmy 10 hebli SLX'a do odpowietrzania i przy tym co robisz 9 pracuje poprawnie a 10 nie to jakie wnioski się nasuwają? Niestety ale dzisiejsze Shimano się ma nijak do tego z przed wielu lat. Ja bym taki hamulce reklamował już tylko z powodu upierdliwości odpowietrzania bo nie tak to ma wyglądać wedle producenta. @Kruk zbyt upraszczasz temat w kwestii serwisu. Gdyby odwalali dziadostwo to mieli by reklamacje a uwierz mi obracam się w środowisku, gdzie powiedzmy raz znajomy robi znajomemu a dwa użytkują je ludzie co muszą mieć sprawne hamulce nie na 100% tylko 110%. Więc napisałeś słusznie by spokojnie usiąść i zastanowić się co jest grane bo procedura w tych modelach ma być prosta i szybka. Więc nie tak ma być bo nigdzie tak nie napisałem. Masa hebli Shimano wraca na reklamacje. To nie jedna czy dziesięć tylko setki a w skali makro tysiące. Wnioski nasuwają się same.
User56sz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 W dniu 27.03.2019 o 15:22, szary_wolf napisał: Cześć. Byłem dziś pierwszy raz na nowo złożonym rowerze. Dwa dni wcześniej skróciłem i odpowietrzyłem poprawnie przewody hamulcowe, klamki działały prawidłowo. Dziś po krótkiej jeździe i kilku hamowaniach klamka tylnego hamulca zrobiła się leniwa, dużo wolniej wraca, druga klamka też, ale w dużo mniejszym stopniu. Hamulce są nowe. Co na to poradzić? Napisz proszę jak udało Ci się rozwiązać sprawę.
szary_wolf Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) @User56sz Na chwilę obecną obecną jest tak jak było, tzn. jak tylko chwilę pojeżdżę to klamka jest gumowa, hamuje dobrze i jest siła, ale klamka wraca dużo wolniej. Odpowietrzałem ponad godzinę, z klockami i założonym kołem, żadnych wycieków. Może tylny hebel ma tak chodzić, bo ma przecież więcej płynu do przepchnięcia, sam już nie wiem. Nie miałem wcześniej do czynienia z hydraulikami. Spróbuję jeszcze kilka dni odpowietrzać samym lejkiem i klamką, żeby wypchnąć resztę bąbli, ale jak to nic nie zmieni to chyba odeślę hebla na gwarancji. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez szary_wolf
User56sz Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Daj znać potem jak się to zakończyło.
Gość Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Objaw tego typu że wolno wraca klamka miałem w sram Level, ale to jest ich mankament tam po prostu puchną tłoczki po pewnym czasie i hamulce tak pracująCo to twojego pytania że jest to tylny hamulec nie ma tutaj nic do tego
Franz Mauer Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Każdy z wyżej wymienionych sposóbów może okazać się skuteczny przy hamulcach Shimano. Pod warunkiem, że każdy krok zostanie przeprowadzony prawidłowo. Dlaczego?...życie. Sam przerobiłem już dzieisątki hamulców Shimano i wielu przypadkach po części sprawdziły się wyżej wymienione sposoby. Procedura wskazana przez Shimano jest drogowskazem, bo jakiś być musi. Pozostałe czynności należy dopasować do konkretnego przypadku. @szary_wolf kiedyś miałem podobny przypadek z hamulcami samochodowymi. Po naciśnięciu pedału samochód hamował bardzo dobrze, ale szczęki bardzo wolno wracały do pozycji wyjściowej. Przy dłuższym gwałtownym hamowaniu bywało tak, że klocki nie zdążyły oddalić się od tarczy hamulcowej i rozgrzewały ją do czerwoności. Po prostu przyklejały się do niej. Mechanik rzucił podejrzenie na serwo i to wymienił. Niestety nic nie dało. Po długich oględzinach, czyszczeniach, smarowaniach itd. układu hamulcowego postanowiłem na koniec po kosztach wymienić przewody hamulcowe. Okazało się, że problem zniknął. Przyczyną był uszkodzony wewnątrz przewód hamulcowy (być może była to wada fabryczna), który działał jak zawór jednokierunkowy. Płyn przepuścił w stronę szczęk, ale powoli wracał do zbiornika,bo kawałek przewodu przytykał przelot. Przez to klocki nie nadążały oddalać się od tarcz. Może to u Ciebie będzie jakimś kluczem?
szary_wolf Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2019 @Franz Mauer Być może masz rację, a czy byłbym w stanie to zauważyć podczas przepychania oleju od zacisku do klamki strzykawką? Bo wydaje mi się, że nie czułem żadnej różnicy. Najbardziej zastanawia mnie fakt, że gdy wyjdę z rowerem na pole (czyt. na zewnątrz ) gdzie jest niższa temperatura, różnica w działaniu klamki jest bardzo znacząca, po czym po powrocie do domu rower postoi i klamka działa dużo płynniej, prawie tak jak lewa klamka (czyli normalnie). Nie chcę bawić się w rozbieranie przewodu, bo jego wymiana nie miałaby sensu, wolałbym oddać w całości hamulec na gwarancji, tylko to dla mnie ostateczność, bo 14 dni na rozpatrzenie reklamacji to czas bez roweru, albo jazda na jednym hamplu
Rekomendowane odpowiedzi