Skocz do zawartości

Merida S-Presso 100 - by Puncu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMO mostek trochę krótki, ale to muszę obadać na żywo. :)

Ogólnie jak pożeniłeś klamkomanetkę Sora z XTkiem? Działa to dobrze, ten sam ciąg linki jest?

Opublikowano
51 minut temu, SpiderMAN napisał:

IMO mostek trochę krótki

Ale to będę leżał na rowerze, a przynajmniej na krótkim mostu jest wygodnie i przy terenowych zjazdach nie zakręcam jak przegubowy autobus :P Może kiedyś dam dłuższy, ale jeszcze nie dziś.

52 minuty temu, SpiderMAN napisał:

Ogólnie jak pożeniłeś klamkomanetkę Sora z XTkiem?

No jak widać, klamkomanetka 9rz i przerzutka 9rz.

53 minuty temu, SpiderMAN napisał:

ten sam ciąg linki jest?

Tak

53 minuty temu, SpiderMAN napisał:

Działa to dobrze

No jeszcze nie do końca, kupiłem linkę w dacethlonie i cały dzień się wczoraj rozciągała i układała :P

Opublikowano
7 godzin temu, SpiderMAN napisał:

IMO mostek trochę krótki

W sumie mostek będę zmieniał na dłuższy. Z moich obliczeń wynika że powinienem dać tam 70-80mm zamiast 50mm. Nie chce dawać 100mm przez dużą baze kół i długość górnej rury która jest o 25mm dłuższa niż w sklepowych gravelach np. Marin.

Ale któtki mostek mam przetestowany, jeździ się dobrze tyle że chce go spowrotem zamontować do streeta ;)

Opublikowano

Dolny chwyt jest do zjeżdżania, a krótki chwyt bez hamulców jako wygodny do odpoczywania. Z za krótkim mostkiem te chwyty są niepraktyczne, bo wymuszają nienaturalne zgięcie pleców. Sprawdzałeś pod tym kątem, czy tylko chwyt na klamkach?

Opublikowano

Górny chwyt na łapach jest wygodny i jeździłem tak większą część czasu. W dolnym chwycie gdzie jest pewniejszy chwyt na klamki zjeżdżałem w terenie w lasach po korzeniach. Nie miałem uczucia dyskomfortu, niestabilności czy "jamnikowatości" :P

Czyli sugerujesz niczego nie zmieniać?

Opublikowano

Jeśli jest OK, to jest OK. Zawsze można spróbować dłuższego, ale przecież nikt Cię nie zmusi do bycia aero na siłę.

Opublikowano

No wiadomo że decyzja należy do mnie, a lepsze wrogiem dobrego. Zastanawiam się tylko jakie korzyści może przynieść dłuższy mostek. A może też będzie wygodnie.

Opublikowano

Stabilność przy wysokich prędkościach. Kiedy robisz np. 40 km/h, niekoniecznie chcesz przypadkiem ostro skręcić kierownicą.

• Pomógł 1
Opublikowano

Jest :D Sora R3000 GS, ogarnia kasetę 11-34 i działa z klamkomanetkami. Jest sukces!

Mostek Bontrager 70mm. Ido to wszystko poskręcać do kupy i zrobie zdjęcia.

IMG_20181013_125716.thumb.jpg.692ddfbc1259384bec7d2b7ee09f2971.jpg

Przyszła mi do głowy jedna myśl. Ludzie narzekają że sprężyna w przerzutkach szosowych za słabo napina. A jakby samą sprężynę wymienić? Nie wiem, może sprężyny są kompatybilne miedzygrupowo :) 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej Puncu,

Jak tam White? Działasz coś dalej? Może jakieś świeże fotki? :D

Opublikowano
3 godziny temu, Fimala napisał:

Hej Puncu,

Jak tam White? Działasz coś dalej? Może jakieś świeże fotki? :D

No w rowerku wystąpiło już trochę zmian a @Puncu się nie chwalił jeszcze :P

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Fimala napisał:

Jak tam White? Działasz coś dalej? Może jakieś świeże fotki?

Pojawiły się zmiany. Nie wszyscy będą zachwyceni z "downgrade" ale w sumie co mnie to obchodzi? :D 

Godzinę temu, Zalas napisał:

No w rowerku wystąpiło już trochę zmian a @Puncu się nie chwalił jeszcze :P

Nie chwale się bo preferuje zdjęcia w plenerze a nie w pokoju :) 

IMG_20190101_000715.thumb.jpg.d04ca06e3dc08cdbce029a40fd93df89.jpg

Wróciła prosta kierownica Kellys Expert, do niej trzeba było dokupić klamki. Wybór padł na Shimano Deore LX. Do 9rz kasety trafiła przerzutka Sram X7 bo lubiem, a akurat mi została po fullu. Wg mnie lepiej działa niż Sora. Zostały mi też manetki X7 i suport Accent EX Pro, również tu wylądował.

A i z @Zalasem zamieniłem się pedałami. Niby to samo co miałem czyli M520 ale z ramką co daje M530 :P A on przytulił Shimano T421. No i chyba tyle. Teraz się kurzy bo nie lubie zimy.

Edytowane przez Puncu
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

A dlaczego kiere zmieniłeś? Czyżby że względu na brak zadowolenia z działania SORY?

Edytowane przez Wojtek
Opublikowano

Baranek Ci nie przypasował? Jestem w szoku ;)

Opublikowano

Liczyłem po ciuchu, że jednak pociągnełeś do końca projekt z baranem :)

Opublikowano

Lepiej kombinować niż marudzić jaki to rower jest zły i nie jeździć :P

Prosta kierownica lepiej sie spusuje w terenie i na ciasnych singlach, przełaja bym nie chciał. Kierownica albo trafi do nowego projektu "Tępe koło" albo na handel.

Opublikowano
6 godzin temu, SpiderMAN napisał:

U @Puncu w White zmienia się osprzęt i zamysł jak w kalejdoskopie... ;)

Ciesz się, że nie widziałeś co z Big Hitem wyprawiał... Ja widziałem go w 3 wersjach jakieś 10 razy xD 

Opublikowano
19 godzin temu, SpiderMAN napisał:

U @Puncu w White zmienia się osprzęt i zamysł jak w kalejdoskopie... ;)

No nie ma co ukrywać, ciekawe czy sam autor projektu pamięta ile już tych zmian i moderek roweru było?

Opublikowano

Zazdrościcie chłopakowi fantazji.

Opublikowano
4 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał:

Zazdrościcie chłopakowi fantazji.

Raczej zasobów części...

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Puncu napisał:

Lepiej kombinować niż marudzić jaki to rower jest zły i nie jeździć :P

Prosta kierownica lepiej sie spusuje w terenie i na ciasnych singlach, przełaja bym nie chciał. Kierownica albo trafi do nowego projektu "Tępe koło" albo na handel.

Ile chciałbyś za tego kierownika? Napisz na pw ;) 

Edytowane przez hanus
Opublikowano
4 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Raczej zasobów części...

Jest całkiem pokaźny :D

Opublikowano
10 godzin temu, Pitt35 napisał:

ciekawe czy sam autor projektu pamięta ile już tych zmian i moderek roweru było?

Oczywiście że pamiętam :)