Puncu Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Za mojego życia pod moim siedzeniem przewinęło się wiele rowerów. Markeciaki, trekingi, sztywniaki do freeride i zjazdówki. Zupełnie przypadkowo udało mi się kupić rower naszych Skandynawskich braci White SC Lite FF. Planowałem kupić używaną szosę Speca a tu taki rodzynek Doszedłem do wniosku że zjazdówka jako jedyny rower to nie jest wyjście, co najwyżej zjazd Postanowiłem wpaść w drugą skrajność i kupić rower tylko na asfalt, ale nie wyszło. Ktoś mi zwinął rower sprzed nosa i sprzedawca zaproponował mi taki o to rower w niższej cenie. Stwierdziłem, że jako rowery trekingowe mi się nie podobają mimo ich mega uniwersalności stwierdziłem że crossóweczka to będzie to. Edit. Po jakimś czasie gdy gravele stawały się coraz bardziej modne chciałem spróbować baranka. Próbowałem przerobić White ale z czasem stwierdziłem że to nie to, nie z tą ramą i nie tym barankiem. Wróciłem do prostej kierownicy. Niedawno znajomy oświadczył że kupuje Octane One Gridd i Merida S-Presso 100 idzie na sprzedać. W pierwszej chwili pomyślałem - pożycz! Rama jest krótsza więc może akurat. I tak po szybkiej przekładce części które miałem u siebie Merida stoi na kołach Specyfikacja: Rama: White SC -> Merida S-Prsso 100 Widelec: White -> Merida Kierownica: Kellys Expert -> Pro (ale nie znam modelu) Mostek: Uno 90mm Gripy: ESI Chunky Owijka: Velox Guidoline Stery: No name -> FSA Siodło: Sportourer ZOO Gel Flow Sztyca: Accent SP-408 -> Accent Execute Pro Zacisk: No Name -> Merida Korba: Shimano Deore M617 Support: Accent EX-Pro Zębatki: 24/38 Łańcuch: Shimano CN-HG54 Pedały: Shimano M520 Przerzutka Przód: Shimano Deore XT M780A 2s Przerzutka Tył: Sram X7 9s -> Shimano Sora R3000 SGS Manetki: Sram X7 Klamkomanetki: Shimano Sora R3000 Kaseta: Sram PG 950 11-34 Klamki: Shimano Deore LX Piasty: Shimano M475 Obręcze: Jalco Disc X320 32H 28' Opony: Panaracer Comet HardPack 700x38c Hamulce: Avid BB7 Road Tarcze: Avid CS G2 160 mm Akcesoria: Lampa przednia - ProX Dual Power + Vioo Clip 300 Lampa tylna - Kellys Rippy + Vioo Clip 300 Licznik - Sigma 16.12 Nawigacja - Garmi eTrex 20 Wyposażenie dodatkowe (opcjonalne): Torba - Sport Arsenal 450 Bagażnik - Sport Arsenal 220 Waga: 12kg Tuż po zakupie: Poprzednio: Niedawno: Teraz: Edytowane 4 Marca 2019 przez Puncu 3
Pitt35 Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 Całkiem przyzwoita maszynka. Był już tak doposażony czy sam dokupiłeś dodatki? Wygląda jak treking ale ja tak lubię, swojego fitnesa też obładowałem różnymi dodatkami i pierdołami, które potrzebne są mi na moje wycieczki.
Puncu Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Opublikowano 3 Maja 2017 Gdy go kupiłem to był zupełnym golasem Całe doposażenie dodałem samodzielnie.
Pitt35 Opublikowano 3 Maja 2017 Opublikowano 3 Maja 2017 . No to trochę doinwestowałeś. Te oryginalne rogi Ci nie pasowały? Interesuje mnie ta torba Sks Triangle Bag Front. Możesz opisać jak się sprawuje podczas jazdy, czy się nie przesuwa nie obija itp. Napisz też co to za koszyki masz na widelcu i jak je zamocowałeś.
Puncu Opublikowano 3 Maja 2017 Autor Opublikowano 3 Maja 2017 Nie pasowały, na dłuższą metę mały palec cierpnie, w tych obecnych przynajmniej mam podparcie pod piankowym gripem. Torba się spisuje bardzo fajnie. Nie jest dosunięta do główki bo rzep wypada tam gdzie w Topeaku ale nic się nie przesuwa, jest pojemna. Ważne jest ułożenie rzeczy w środku, żeby się nie tłukły. Dużym plustem jest odblaskowy szew w okół
Wawrzyniec Wiór Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Zapytam z czystej ciekawości: jaką masz szerokość kierownicy?
Puncu Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Opublikowano 4 Maja 2017 A jest napisane na samej górze. Obecnie 600mm, przyciąłem z 660mm
Puncu Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Opublikowano 4 Maja 2017 . Napisz też co to za koszyki masz na widelcu i jak je zamocowałeś. Koszyki na bidony to Force z Decathlonu a zamocowałem je trytytkami. Jak na dłuższą mate się sprawdzi to kupie adapter na zasadzie plug & play Wysłane z mojego Commodore 64
Pitt35 Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Dzięki za wyjaśnienie. Chyba sobie taką torbę SKS zafunduję.
Puncu Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2017 Wczoraj gładkie opony dały mi w kość po lesie, a dziś pojechałem kupić drugi komplet
Puncu Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2017 Długo zastanawiałem się nad kupnem roweru ze stajni Gianta, nad modelem AnyRoad i FastRoad. Po zakupie White stwierdziłem, że nic nie stoi na przeszkodzie mieć dwa odpowiedniki tych rowerów Odpowiednik FastRoad na oponach 700x25c Odpowiednik AnyRoad (tak, wiem. Nie ma baranka) na oponach 700x38c
Pitt35 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Puncu chyba zapomniałeś ale na pierwszym zdjęciu masz trzecią wersję TrekingRoad . Niech ten White sprawia radochę jak najdłużej bo jest tego wart.
Puncu Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2017 No tak. Ale pierwszy zestaw był omówiony wcześniej 1
Azzader Opublikowano 4 Lipca 2017 Opublikowano 4 Lipca 2017 Też myślałem o czymś takim! Brakuje mi takiego wyprawowego roweru obecnie wszystko targam w plecaku;/
Puncu Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2017 Mała modyfikacja. Nowa korba dwurzędowa Deore 22/36 i nowa przerzutka M780A.Jutro zdjęcia
Gość Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 15 godzin temu, Puncu napisał: Deore 22/36 Fajny rowerek ,dużo zmian wprowadzasz. dlaczego taka korba akurat ?
Puncu Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Po kilku miesiącach jazdy stwierdziłem, że dużego blatu nie używam i nie ma sensu go ze sobą wozić. Zredukowałem masę poprzez wymianę korby na dwa rzędy. Poza tym, w poprzedniej miałem stopniowanie 26/36/48 (później 44), więc wybór padł na dużą zębatkę 36 a małą miałem przełożyć z poprzedniej korby. Zmontowałem cały napęd, zmieniłem przerzutkę o mniejszej pojemności i postanowiłem zostawić oryginalną 22t jako młynek rezerwowy Nie miałem jeszcze okazji nim mielić, więc trudno mi się wypowiedzieć.
Puncu Opublikowano 29 Września 2017 Autor Opublikowano 29 Września 2017 Małe zmiany w rowerze. Zamontowany tanie "sakwy" na bagażnik oraz błotniki bo pogoda nie rozpieszczała. Małe zmiany w obuwiu też są. Może pamiętacie, że miałem problemy z profilem wkładki M089. Dwie filcowe wkładki średnio zdawały egzamin, ciągle się przesuwały. Znalazłem rozwiązanie. Jedna gumowana wkładka i jedna plastikowa rodem z butów wojskowych
Puncu Opublikowano 3 Października 2017 Autor Opublikowano 3 Października 2017 U mnie male zmiany. Wersja "Range", testy przed kilkudnomiowymi wypadami. Doszedł stelaż przedni Sport Arsenal 204 w wersji ubożonej.Delikaatnie modzony napęd pod jazde z ładunkiem i dłuższa śruba maksymalnego wychylenia przedniej przerzutki. Wstępnie po testach wszystko gra. Czas na montaż przednich chlebaków.
Puncu Opublikowano 14 Października 2017 Autor Opublikowano 14 Października 2017 Małe zmiany. Pedały zmienione na Shimano PD-T421 oraz kierownica na Truvativ Hussefelt Comp. Wpadł też nowy Topeak BarXtender by uporządkować kokpit i dodać miejsca na oświetlenie.
Puncu Opublikowano 18 Października 2017 Autor Opublikowano 18 Października 2017 Nie miałem pomysłu gdzie upchnąć akumulator lampy. Zwykle woziłem go na łączeniu górnych rurek tylnego trójkąta z podsiodłówką. Ale gdy zobaczyłem ile brudu tam się zbiera, postanowiłem coś wymyślić. Wziąłem niepotrzebny mi bidon. Upchnąłem tam piankę tapicerską by się akumulator nie tłukł, a jest lekka. Rozwierciłem top bidonu i na wcisk wkręciłem końcówkę kabla. No i mamy duży pojemnik na akumulator 2
Pitt35 Opublikowano 18 Października 2017 Opublikowano 18 Października 2017 Dnia 14.10.2017 o 23:31, Puncu napisał: Wpadł też nowy Topeak BarXtender by uporządkować kokpit i dodać miejsca na oświetlenie. Daj jakieś zdjęcia jak to ogarnąłeś. Myślę też nad czym takim.
Puncu Opublikowano 18 Października 2017 Autor Opublikowano 18 Października 2017 Nie wiem ile będzie widać na tych zdjęciach. Moge zrobić lepsze jutro w dziennym świetle
ahaja Opublikowano 18 Października 2017 Opublikowano 18 Października 2017 A jaki to model tych grubszych oponek 38x700?
Rekomendowane odpowiedzi