Skocz do zawartości

Merida S-Presso 100 - by Puncu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Puncu napisał:

Nijak, kaseta i przerzutka będzie 9rz. Tylko czekam na przesyłkę ;) 

A hample?

Jakie?

Opublikowano (edytowane)

Dasz się karnąć? Obiecuję że nie będę zmieniał przerzutek.

Edytowane przez Wojtek
Opublikowano (edytowane)

@Puncu Jak jeszcze nie kupiłeś hampli to właśnie komplet BB7 Road mam  na zbyciu :)

Edytowane przez Fimala
Opublikowano
11 minut temu, Wojtek napisał:

Dasz się karnąć? Obiecuję że nie będę zmieniał przerzutek.

Ja wiem że będziesz :P Ale dam.

3 minuty temu, Fimala napisał:

Jak jeszcze nie kupiłeś hampli

No własnie już są w drodze, a szkoda bo byłbym zainteresowany. A dlaczego sprzedajesz?

Opublikowano

@Puncu Kupiłem je z myślą, że będę budować gravela, ale koniec końców kupiłem cały rower na TRP Spyre i nie widzę sensu zmiany ich na Avidy. 

Opublikowano
17 godzin temu, Puncu napisał:

Były, zamówić Ci? :D 

PS - Po co mi ładny i niewygodny rower? Nie jest brzydki, jest inny.

Nie, dziękuję :D

Oczywiście, jak będzie to wygodne to ok, choć wydaje mi się, że takie rozwarcie rogów jest jednak za duże. No, ale wszytsko się okaże w tarcie jazdy. Jedynie wizualnie mi to niezbyt odpowiada, dlatego moje baranki są bardziej tradycyjne ;)   

Opublikowano

A mi się podoba. Właśnie rowery typu  "monstercross" czy "drop bar mountain bike" to jest typ, który mi najbardziej odpowiada, spełni funkcje, których wbrew marketingowym obietnicom rower crossowy nie spełnia. U nas takie kierownice, czy gravele uważane są za ciekawostkę, a np. w USA to wydaje się całkiem normalna rzecz.

Opublikowano (edytowane)

No to cyk, lecimy dalej :)

• 2x Avid BB7 Road
  • Shimano Deore XT M771 9rz.
  • Nowe pancerze do przerzutek i hamulców
  • Nowe linki do hamulców (szosowe mają inny łepek [łebek?] końcówkę no xD
  • Nowe regulatory (w pierwszym sklepie powiedzieli mi 47zł! Nope!)

IMG_20181004_174924.jpg

Edytowane przez Puncu
Opublikowano

Dzisiaj popołudniu robie przekładkę. Chcecie jakąś fajną fotorelacje czy przełożyć i pokazać? :P

Opublikowano
6 godzin temu, Puncu napisał:

Dzisiaj popołudniu robie przekładkę. Chcecie jakąś fajną fotorelacje czy przełożyć i pokazać? :P

Pewnie że relację ;) szosogórale są super :D
Przechwytywanie.thumb.JPG.ba1079078ff0bb6596c760b04b472b3c.JPG

Opublikowano

Nie ociągaj się tylko zdejmij tego XT-ka to go jeszcze dziś zamontuje u siebie :D

Opublikowano

Nie ma kółek, nie ma kiery - to się dzieje do cholery!:D 

Pierwsza niespodzianka. Zmieniłem tarcze hamulcowe z Shimano RT86 na Avid CS G2. Powód? Zaciski mają klocki montowane od dołu, zahaczały o pająk.

IMG_20181005_163555.thumb.jpg.9c517ca05ff567d7a963f16919ceb060.jpg

Nowa kaseta, Sram PG950, ale się błyszczy :D

IMG_20181005_170022.thumb.jpg.2d83ded1881853f80687d05e7c531e0a.jpg

IMG_20181005_165734.thumb.jpg.2bf4daecd4c0610c2f7b1ba3545b6b45.jpg

Lecimy dalej :D Przerwa na papierosa.

Wstępne przymiarki baranka i ustawianie łap.

IMG_20181005_181532.thumb.jpg.75c1b035dcefc031ff103d2e387c809c.jpg

Mostek zmieniłem na krótki Octane One Chamical Pro 50mm. Wydaje mi się że będzie lepszy dla mnie ponieważ ramę mam długą. 

Do tego zmiana XTka na XTka :D 

IMG_20181005_183226.thumb.jpg.a8b2653c585a87a09ae961572133b80f.jpg

Opublikowano

Ciekawi mnie, jak szosowe klamki sprawują się z napędem mtb. Przecierz z  tyłu xt, a korba 38t. Czekam na relacje z testów.

Wygląda obłędnie.

Opublikowano

Jeżeli patrzysz na rozpiske w pierwszym poście to jest nieaktualna.

Klamkomanetki szosowe do 9 rzędów (Sora R3000) współpracują z przerzutkami MTB (XT M771). Póki co testy na sucho to potwierdzają. Korba i przerzutka też MTB, ale tutaj żadnych fajerwerków nie ma, w dużym uproszczeniu każda manetka przednia obsłuży każdą przerzutke przednią. Nie ważne czy Sram czy Shimano, ciąg linki jest ten sam. 

I wygląda na to że trymowanie działa lepiej niż oczekwałem :D

Z przodem miałem mały dylemat, bo tył jest już przerobiony na 9rz ale korba i przerzutka nad nią jest pod 10rz, żeby się nie martwić kompatybilnością zostawiłem łańcuch 10 rzędowy ;)

Opublikowano

Na ten moment wygląda to tak. Przerzutki wyregulowane, zaciski wyregulowanie można jechać testować :) Gdy wrócę i testy przejdzie pomyślnie to zamontuje owijkę.

IMG_20181006_183509.jpg
Opublikowano

Ciekaw jestem jak się będzie jeździć na tak pochylonych w bok łapach. Bo w sumie one są skonstruowane tak, by raczej opierać rękę od góry, a nie pod kątem z boku. A owijak w jakim kolorze będzie?  Ja bym tu, ekscentrycznie może, widział zieloną :)

Opublikowano
Godzinę temu, de Villars napisał:

A owijak w jakim kolorze będzie?

Na razie mam zwykła czarną, bez wodotrysków. Planuje nawinąć drugą, później. Ale raczej będzie czarna z akcentami białego.

Coś takiego.
i-san-marco-presa-corsa-team-owijka-na-kBRN-SC-DR13_A.jpg
Raczej ta po lewej mnie przekonuje ;)

A co do roweru, jeździ, hamuje, zmienia biegi.
Trymowanie jest fajne :D Ogólnie powrót do baranka strasznie mnie jara, jest inaczej niż to do czego byłem przyzwyczajony przez te wszystkie lata. Ułożenie rąk naturalnie wymusza u mnie proste plecy, na prostej kierownicy się trochę garbiłem. Głębokość zmiany biegów jest dobra, bałem się że nie będę mógł wykorzystywać całego skoku klamki ale bez problemu ;) Dolny chwyt był lekko niepewny przez brak owijki ale wygodny. Pozycja bardziej "areło" kosztem zadartej głowy do góry - jest dobrze ;)

Zdjęcie późną porą i nie widać poczynionych zmian :( 

IMG_20181006_190735.thumb.jpg.c22daba52692bb14699dcadbdd115225.jpg

• Lubię to! 2