Skocz do zawartości

Cross do około 2999 zł

Wog

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszukaj ten wątek. Może znajdziesz coś dla siebie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
12 godzin temu, Maadzia napisał:

Witam

Czy znajdzie się jakaś dobra dusza i pomoże kobiecie w doborze roweru ? Nie znam się kompletnie na tym 🙁 rynek jest teraz tak ogromny ze ciężko mi jest się na coś zdecydować .  Szukam roweru górskiego dla kobiety na pewni nie miejskiego. Mam jakiegoś starego górala i chciałabym go wymienić na lepszy model 😉 Budżet do 1500 zł +/- 

A powiedz, czego oczekujesz od roweru i gdzie będziesz nim jeździć?

Opublikowano

Dopytuję się, bo może koleżance bardziej sprawdzi się rower trekkingowy niż górski. 

Opublikowano
Godzinę temu, Sziva napisał:

A powiedz, czego oczekujesz od roweru i gdzie będziesz nim jeździć?

Roweru potrzebuje do jazdy na wycieczki lub jakieś wypady może nawet na dojazd do pracy 🙂

Opublikowano
12 minut temu, Maadzia napisał:

Roweru potrzebuje do jazdy na wycieczki lub jakieś wypady może nawet na dojazd do pracy 🙂

Czyli głównie po asfalcie lub drogach szutrowych? A jeździsz po bardziej płaskich terenach czy raczej górzystych?

Zamiast za góralem, to rozejrzałabym się za rowerem crossowym.

Opublikowano
6 minut temu, Maadzia napisał:

Tak zdecydowanie jazda bardziej po asfalcie 🙂

To górala sobie odpuść. Rower crossowy powinien spełnić Twoje oczekiwania. W cenie do 1500 praktycznie wszystkie rowery mają podobny osprzęt - amortyzator Suntour, hamulce v-brake, napęd 3x7 lub 3x8 (gdybyś wybierała miedzy tymi dwoma, to bierz 3x8).

Najważniejsze, abyś wybrała prawidłowo rozmiar i żeby sam rower Ci się podobał. Jeśli znajdziesz kilka rowerów, które Ci się podobają, to wrzuć tutaj - doradzimy.

Z rowerów crossowych masz Kross Evado, Author Linea, Merida Crossway, Liv Rove, Trek Dual itp.

Opublikowano

Hehe wiedziałem,że @Sziva będzie najlepszym doradcą,bo faceci,by Ci radzili:Taki napęd,taki amor,takie hamulce itp. itd.

A kobieta od razu celnie w punkt :D :

2 godziny temu, Sziva napisał:

abyś wybrała prawidłowo rozmiar i żeby sam rower Ci się podobał

I od razu wymieniła parę rowerów godnych uwagi:

2 godziny temu, Sziva napisał:

Z rowerów crossowych masz Kross Evado, Author Linea, Merida Crossway, Liv Rove, Trek Dual itp.

Tak BTW, witamy nową Koleżankę na forum :D 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Skrobnę coś bo niedawno złożyłem żonie fitnesowy rowerek. No i uwagi jakie miała to głównie szerokość opon. Przez moje kombinacje zamiast opony o szerokości 40mm założyłem 36mm z delikatnym bieżnikiem. Do lasu na piach toto się nie nadaje. Moje dziewczyny wolą jeździć na drugim rowerze, który ma takie same koła ale oponki 47mm. Na olx masz mnóstwo fajnych rowerków ale większość na oponach 32mm. Takie odradzam. Szukaj coś koło 40mm. Jeśli jesteś wysoka to wybór ogromny używek. 1500zł spokojnie wystarczy.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedz 🙂 poszperam w necie i podrzucę jakieś linki. Aa i moderatorka fakt znawczyni 😉jestem miło zaskoczona 😊 

• Lubię to! 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.04.2020 o 14:44, Accent_Szaj napisał:

Hehe wiedziałem,że @Sziva będzie najlepszym doradcą,bo faceci,by Ci radzili:Taki napęd,taki amor,takie hamulce itp. itd.

A kobieta od razu celnie w punkt :D :

I od razu wymieniła parę rowerów godnych uwagi:

Tak BTW, witamy nową Koleżankę na forum :D 

W dniu 12.04.2020 o 17:27, Maadzia napisał:

Dziękuje wszystkim za odpowiedz 🙂 poszperam w necie i podrzucę jakieś linki. Aa i moderatorka fakt znawczyni 😉jestem miło zaskoczona 😊 

Witam ponownie ;)

A co powiecie na takie modele? 

https://www.dobrerowery.pl/kross-evado-1-0-damski-2018-2?from=listing

https://www.dobrerowery.pl/kross-evado-2-0-2018?from=listing

Opublikowano

Oba modele są oparte na bardzo prostych komponentach i wolnobiegu. Model Evado 1.0 ma obrotowe manetki zmiany biegów - coś jak gaz w motorze. Model Evado 2.0 ma manetki "cyngle". Pytanie, co preferujesz bardziej.

Evado 1.0 ma skok amortyzatora 30mm, a Evado 2.0 50mm, ale czy przy tej klasie amortyzatora i na asfalt, to nie wiem czy poczujesz różnicę. Evado 2.0 ma trochę lepszą przerzutkę z tyłu.

Pytanie zasadnicze - która rama przemawia do Ciebie bardziej? Osprzęt i tak się zużyje po jakimś czasie i trzeba będzie go wymienić, a rama zostanie.

Jak intensywnie chcesz korzystać z tego roweru?

Ostatnio gość z dobrychrowerów nagrał porównanie Evado 1 do 7:

Opublikowano

ja bym poszukał jakiegoś fitnessa

te "amory" w trekkingach/crossach, to tylko ozdoba i rower przez nie cięższy :P

np. giant escape albo specialized sirrus

Opublikowano
4 minuty temu, raven napisał:

ja bym poszukał jakiegoś fitnessa

te "amory" w trekkingach/crossach, to tylko ozdoba i rower przez nie cięższy :P

np. giant escape albo specialized sirrus

Budżet 1500.

Opublikowano
59 minut temu, Maadzia napisał:

A co powiecie na takie modele? 

Evado 2.0 ma szwagierka i jest bardzo zadowolona,choć kupowała oczami i sercem :D 

Opublikowano

Pozwolę się podpiąć pod temat, z nadzieją że ktoś pomoże.

Otóż szukam dla siebie roweru (wzrost 158) cenowo tak samo +/- 1500zł. Siedząc w temacie od tygodnia, wyczytałam i obejrzałam na YT sugestie, że do jazdy, którą ja uprawiam (droga rowerowa, szutrowa, las) bardziej wskazane jest kupno roweru crossowego. Mieszkam w mały miasteczku, jest tutaj jeden sklep rowerowy i... w sprzedaży same mtb i jakieś miejskie. Crossów brak. Rowery, które są w sprzedaży są marki Folta, już zdążyłam wyczytać na forum, że polecane nie są. Właściwie konkretnych tematów o tych rowerach  nie ma..

Tutaj model jaki mi zaproponowano: http://folta.pl/pl/rowery/gorskie/ithavo

No i oczywiście jestem zdezorientowana. Co robić, co wybierać? Nie miałam okazji roweru crossowego widzieć na oczy, jedyne co wiem, że m.in. w porównaniu do rowerów górskich mają węższe opony i generalnie trochę się o te opony boję, bo czy one sobie poradzą na drodze w lesie? Wiadomo, że zdarzają się górki i piachy. Mieszkam w Borach Tucholskich, wybierając trasę część jadę ścieżką rowerową a potem wjeżdżam do lasu... 

Wcześniej rozglądając się za crossami wpadł mi w oko Unbike: https://www.expertbike.pl/unibike-prime-lds-czarno-turkusowy-2020-p-2614.html

Pomóżcie i doradźcie w którą stronę pójść - mtb czy cross. 

Opublikowano

A po lesie to głównie po jakich ścieżkach jeździsz? Bardziej ubitych czy z luźnym i kopnym piaskiem? No i czy ścieżka rowerowa służy tylko do dojazdu do lasu i tam spędzasz większość aktywności czy też po asfalcie jednak częściej i więcej jeździsz?

Opublikowano

Wydaje mi się, że jednak większość ścieżek w lesie jest ubita, może zdarzy się jakiś piach, ale to przez kawałeczek ścieżki. Przykładowo najdłuższą trasę jaką robiłam w zeszłym roku moim starym mtb to było 30km 😉 i wszystko po ścieżce rowerowej, bez wjeżdżania do lasu..

Opublikowano

Skoro już masz jeden rower mtb, to może teraz warto pójść w crossa? Na ubite ścieżki, to węższe opony też będą ok - tym bardziej, że 1,6 cala to wcale nie jest wąziutka opona szosowa. Moja najlepsza psiapsióła na crossie zjechała góry i lasy wzdłuż i wszerz. Teraz kupiła sobie fulla z Decathlonu i też jest zadowolona, ale jak mają gdzieś z chłopem jechać dalej po asfalcie, to jej facet opony na bardziej szosowe zmienia.

Opublikowano

@Sziva najlepiej przenieść temat do porad zakupowych i podpiąć do góry.

Odnośnie tematu, to moja żona jeździ 80-90% asfalt(drogi rowerowe) i 10-20% las,dróżki i inne...

Opublikowano
48 minut temu, Accent_Szaj napisał:

@Sziva najlepiej przenieść temat do porad zakupowych i podpiąć do góry.

Odnośnie tematu, to moja żona jeździ 80-90% asfalt(drogi rowerowe) i 10-20% las,dróżki i inne...

i jaki ma rower? crossowy? 

Godzinę temu, Sziva napisał:

Skoro już masz jeden rower mtb, to może teraz warto pójść w crossa? Na ubite ścieżki, to węższe opony też będą ok - tym bardziej, że 1,6 cala to wcale nie jest wąziutka opona szosowa. Moja najlepsza psiapsióła na crossie zjechała góry i lasy wzdłuż i wszerz. Teraz kupiła sobie fulla z Decathlonu i też jest zadowolona, ale jak mają gdzieś z chłopem jechać dalej po asfalcie, to jej facet opony na bardziej szosowe zmienia.

Tylko ten mtb to taki staruszek i do tych nowych mtb, które widzę w sklepach w ogóle nie podobny 😅  Prawie że komunijny.. Także czas na lepsze zmiany.