elmapeto Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 17 minut temu, kaido2 napisał: 31,8 też, bo przecież klamkomanetki masz pod jedną średnice zew. rury. Podobnie jest z gravelowymi kierami, tam też klamki szosowe. Z tym że teraz tak: Szerokość rury pod klamki to 23mm. ( możesz sprawdzić w każdym większym rowerowym który ma na stanie takie kiery) W razie gdyby okazało się, że jest za ciasno, można wypiłować co nieco na manetkach w wiadomym miejscu. Z powrotem też wrócisz, na rurę 22 naklejasz twardą taśmę aby uzyskać odpowiednią średnicę ( te 23mm). Mam klamki deorki m6000 ,a manetki altusy m390 jak dobrze pamiętam.
marvelo Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 21 godzin temu, marvelo napisał: Sam tak przez ładnych parę lat jeździłem, z założonymi na dolną, prostą część takiego baranka (która to część była dostatecznie długa) klamkomanetkami Alivio. Kupiłem w komisie taką starą szosówkę MBK, która oryginalnie miała manetki na ramie, ale ktoś założył sobie wysoki mostek i kierownicę miejską, a na nią klamkomanetki Alivio (3x7, wersja jeszcze pod hamulce cantilever). Początkowo chciałem powrócić do manetek na ramie, dać tylko baranka i szosowe klamki, ale tak mi się spodobała ergonomia i wygoda manetek rapidfire (a klamki pod canti dobrze grały z hamulcami szosowymi), że postanowiłem spróbować założyć je na dolną część baranka ze starego Rometa Pasata. I szczerze powiem, że wygoda obsługi zarówno hamulców, jak i zmiany biegów była doskonała z dolnego chwytu i moim zdaniem zdecydowanie lepsza niż w typowych klamkomanetkach szosowych (których potem miałem dwa modele). Uzupełnię ten mój wpis o zdjęcie, które gdzieś wygrzebałem (przepraszam za słabą jakość, to jeszcze było na papierze i wiem, wiem, rama za duża). 35 minut temu, kaido2 napisał: Szerokość rury pod klamki to 23mm. ( możesz sprawdzić w każdym większym rowerowym który ma na stanie takie kiery) Na końcach kierownicy jest zdecydowanie więcej (nawet 24 mm), a przecież obejmę trzeba przewlec, co zwłaszcza w kierownicach o ostrych gięciach będzie trudne.
kaido2 Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 2 godziny temu, marvelo napisał: Uzupełnię ten mój wpis o zdjęcie, które gdzieś wygrzebałem (przepraszam za słabą jakość, to jeszcze było na papierze i wiem, wiem, rama za duża). Na końcach kierownicy jest zdecydowanie więcej (nawet 24 mm), a przecież obejmę trzeba przewlec, co zwłaszcza w kierownicach o ostrych gięciach będzie trudne. Swego czasu miałem Winore ze starym baranem 22mm i takimi samymi klamkami założonymi w ten sam sposób. Klamki jeszcze mam. Wracając do kierownic mierzyłem 2 i przez cała długość 23mm oprócz miejsca montażowego, co nie oznacza że we wszystkich może tak być, bo z tego co mi gdzieś świta w ergo TranzX-a miałem przez cała długość 24. Dlatego elmapeto odwiedź jakiś duży sklep rowerowy pomierz i wybierz ta najbardziej pasującą. 3 godziny temu, elmapeto napisał: Mam klamki deorki m6000 ,a manetki altusy m390 jak dobrze pamiętam. Mierzyłem kierę kumpla w trekkingu i ma 25 po całej długości, a na niej klamki i manetki alivio. Może by poszukać jakiś używek 11s pod to? Choć ja jak wspomniałem bym to dopasowywał mechanicznie 1
marvelo Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 Jest jeszcze coś takiego: https://www.google.pl/search?q=drop+bar+ends&sxsrf=ALeKk01KbzUeCp6Z4nchQIuCFJRN5jwS8Q:1583409538426&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj7ksmYpIPoAhWWiVwKHYuJDYUQ_AUoAXoECAsQAw#imgrc=I_4sBBRyZ4F9CM https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=21263.0 1
elmapeto Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 Zamówiłem. Taką jak ktoś wyżej podlinkował. Majątku nie kosztuje ,a będę mógł się przekonać czy dalsza przebudowa ma sens.
Gość Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 21 minut temu, elmapeto napisał: Zamówiłem. Taką jak ktoś wyżej podlinkował. Majątku nie kosztuje ,a będę mógł się przekonać czy dalsza przebudowa ma sens. A na kierownicy torowej nie ma się pozycji jeszcze bardziej pochylonej niż na szosie w dolnym chwycie (większy drop)?
elmapeto Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 Tak wygląda. W sumie to nie wiem ,ale za kilka dni będę wiedział😄 Najwyżej będzie musiała znaleźć innego właściciela.
Bujak Opublikowano 5 Marca 2020 Opublikowano 5 Marca 2020 Takie coś wygląda ok: https://www.sjscycles.co.uk/handlebars/jtek-superlight-drop-bar-bar-ends-black/
Gość Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 23 godziny temu, elmapeto napisał: Tak wygląda. W sumie to nie wiem ,ale za kilka dni będę wiedział😄 Najwyżej będzie musiała znaleźć innego właściciela. Co się stało, ze sprzedajesz kiere i mostek ?
elmapeto Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 To zdecydowanie nie to. Potrzebuje szerokiej kierownicy . Ta jest wąska. Bardzo wąska jak dla mnie. Muszę sprzedać ten zestaw i podejmę kolejną próbę 😁
Gość Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 14 minut temu, elmapeto napisał: To zdecydowanie nie to. Potrzebuje szerokiej kierownicy . Ta jest wąska. Bardzo wąska jak dla mnie. Muszę sprzedać ten zestaw i podejmę kolejną próbę 😁 415 mm to pewnie połowa długości twojej aktualnej kierownicy
Bujak Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Do baranka trzeba się przyzwyczaić. Na początku wydaje się strasznie nerwowy, ale po jakimś czasie zauważasz, że przestajesz kierować rękami, zaczynasz skręcać tułowiem, a ręce z kierownicą tworzą sztywną klatkę i wtedy rower jest stabilny.
elmapeto Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Wszystko rozumiem ,ale plan był taki, żeby na próbę założyć stare klamki i manetki. Okazało się, że nie na na to miejsca. Cóż mogę powiedzieć. To nie był dobry wybór . Może się uda znaleźć nowego właściciela dla kiery i mostka i będę podejmował kolejną próbę.
marvelo Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 A gdzie Ty chciałeś te manetki i klamki zmieścić? Gdybyś miał wszystko na jednej obejmie, to może na tą dolną prostą część tego baranka by weszło (tak jak to widziałeś ma moim zdjęciu), ale z oddzielnymi dźwigniami hamulcowymi ta koncepcja z góry była skazana na porażkę.
elmapeto Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Masz rację. Teraz już to wiem. Na tą kierownice nawet na górę nie ma opcji klamek założyć . Widziałem takie coś na zdjęciu, ale taka kierownica kompletnie się do tego nie nadaje. Człowiek się uczy całe życie... Tak bym chciał zrobić na przetestowanie opcji z barankiem w ogóle. Wychodzi na to ,że potrzebuje szerokiej gravelowej kierownicy. O stosunkowo cienkim przekroju. Hamulce mają otwierana obejmie , więc może uda się zapiąć, natomiast z manetka i coś się wymyśli.
Bujak Opublikowano 6 Marca 2020 Opublikowano 6 Marca 2020 Do tamtej torowej miałeś o 40 cm za krótkie przewody, zresztą klamka by była za bardzo z tyłu. Dalej Nie widzę tego za bardzo. Klamki M6000 są o złej średnicy - czym to zepniesz, trytytkami? Nawet jeśli to będą na siebie nachodzić i nie ustawisz ich nawet w linii. Manetki nie wejdą na bank: nie pokonasz zakrętu baranka.Wtopisz kolejna kasę, a i tak będzie marny skutek. Jak chcesz potestować chwyt szosowy to już chyba lepiej założyć takie cuda przy wewnętrznej stronie rączek. To zresztą może być dobry kompromis: prosta kierownica z opcją niskiego chwytu na długich prostych. Takie coś wygląda ok: https://www.sjscycles.co.uk/handlebars/jtek-superlight-drop-bar-bar-ends-black/
marvelo Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 https://allegro.pl/oferta/rogi-kierownicy-boplight-aero-cc-eb09-8254054938 1
Bujak Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 O Właśnie takie.Tylko chyba bym nie montował na zewnątrz kierownicy tylko po wewnętrznej stronie rączek: między rączką, a hamulcem.Ale nie mierzyłem jaka jest szerokość kierownicy w tym miejscu - może być za mała?
endrju Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Witam . chciałbym zapytać czy przerzutka przednia mtb będzie działała z klamkomanetką tiagra 4700
endrju Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Wielkie dzięki ! Jestem uratowany .
Yan Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ja podobną konfigurację testowałem czyli szosowa manetka z przerzutką MTB i był problem z poprawnym ustawieniem krańcowych biegów. Przerzucać przerzucało, działać działało ale irytowało mnie ciągłe ocieranie o wózek np przy podjazdach. Fakt jest taki że używałem takiej konfiguracji bardzo rzadko ale nie lubię jak coś nie gra w rowerze.
Bujak Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 @Yan Pytanie było o przednią przerzutkę.Ty chyba masz na myśli tylną?
Rekomendowane odpowiedzi