GrochowaMTB Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 2 minuty temu, ObiWanSymbian napisał: Daj znać. Bo jak to tak dalej ma wyglądać, to sobie złożę rower prędzej;-) Koła gdzieś są. Pisz jak coś na priv. Z przodu założona nówka piasta novateca bo stara miała jakąś wadę. Tylna piasta specowska. Koła szerokie, zgodnie z nowymi trendami, gotowe pod tubless. Sztywne osie. Bębenek shimano pod 11 rzędów.
trollu Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 co do XC z barankiem zabawa pt znajdź różnicę
Puncu Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 29er z barankiem to Monstercross
leszcz Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 (edytowane) Szykuje się dłuższa wyprawka i robię grube rozkminy czy taki patent ma sens? - zamieniam widelec na sztywny (karbon) - wrzucam baranka, ew. tylko rogi żeby rozszerzyć wachlarz chwytów, - oczywiście grawelowe oponki. Bo: - w trasie każdy "g" liczy się podwójnie - prędkość maleje więc wideł i ciensze opony mają sens Z tego co widzę, nie jestem prekursorem, więc zastanawiam się czy czegoś istotnego nie przeoczam? Edytowane 27 Lutego 2020 przez leszcz
Fimala Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 2 minuty temu, leszcz napisał: Szykuje się dłuższa wyprawka i robię grube rozkminy czy taki patent ma sens? - zamieniam widelec na sztywny (karbon) - wrzucam baranka, ew. tylko rogi żeby rozszerzyć wachlarz chwytów, - oczywiście grawelowe oponki. Bo: - w trasie każdy "g" liczy się podwójnie - prędkość maleje więc amor i ciensze opony mają sens Z tego co widzę, nie jestem prekursorem, więc zastanawiam się czy czegoś istotnego nie przeoczam? Takie manewry zaczyna się od zakupu przymałej ramy. W przeciwnym wypadku reach ramy mtb + baranka sprawi, że bedziesz mega wyciągnięty (możliwe, że za bardzo). Jeśli wsadzisz za krótki mostek to rower będzie nerwowy. Moim zdaniem nie ma sensu jeśli rower MTB masz dobrze dobrany. 2
nctrns Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Plus jeśli chcesz mieć klamkomanetki szosowe, to będzie problem z kompatybilnością przerzutek. A do tego klamki hydro w szosie są bardzo drogie. No chyba że sam baranek, a klamki manetki mtb zostawiasz na prostej części baranka... 1
Seban Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 1 minutę temu, PrzeLuka napisał: Robił ktoś na forum już takie przeróbki. Trzeba by poszukać. 1
leszcz Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 @Fimala i @nctrns mistrzostwo Panowie! Takiej info mi było trzeba. Poprzestanę na sztywnym widle z oponą 42C i rogach. Po temacie
nctrns Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Możesz sobie ewentualnie wrzucić kierownicę turystyczną typu h-bar https://www.planetx.co.uk/i/q/HBOOGBV2/on-one-geoff-handlebar https://www.planetx.co.uk/i/q/HBOOMKB/on-one-mickey-handlebar 1
Gość Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Godzinę temu, nctrns napisał: Możesz sobie ewentualnie wrzucić kierownicę turystyczną typu h-bar https://www.planetx.co.uk/i/q/HBOOGBV2/on-one-geoff-handlebar https://www.planetx.co.uk/i/q/HBOOMKB/on-one-mickey-handlebar Szukająć klonów Jones H-Bar Loop znalazłem oprócz Geoff'a jeszcze Cinelli DOUBLE TROUBLE, ale kosztuje prawie dwa razy tyle.
Franz Mauer Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Tylko po co takie przeróbki? Wsadzić węższą oponę, sztywny widelec i w drogę. O wiele lżejszego nie zrobisz, a geometria z barankiem będzie rozjechana... 🤨
revolta1 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 4 godziny temu, leszcz napisał: @Fimala i @nctrns mistrzostwo Panowie! Takiej info mi było trzeba. Poprzestanę na sztywnym widle z oponą 42C i rogach. Po temacie To przykładowe zdjecie z netu ale będę chciał rogi u siebie założyć właśnie w taki sposób. Kierownicę mam prosta w mtb plus rogi na długich spokojnych prostych będzie można zmienić chwyt
cepelia Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 12 minut temu, Bujak napisał: MTB z barankiem to Monstercross To ciut chory pomysł... czemu nie wypożyczycie na krótka przejażdżkę roweru który wydaje się wam będzie pasował tylko próbujecie robić takie potworki... mtb+baranek, fat+baranek, regulowany mostek w rowerze xc... ( tylko mi się tu nie obrażać, nic nie krytykuje tylko jestem ciekawy dlaczego... ), czasem mam wrażenie że wam się się najzwyczajniej w świecie znudziły te rowery dlatego tak kombinujcie.
Bujak Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 https://bikepacking.com/index/drop-bar-mountain-bikes-29er/Do kilkudniowej wyprawy po bezdrożach gravel jest za słaby, a MTB daje za duże opory ze względu na wyprostowaną pozycję. Na takie wyprawy Monstercross jest idealny. Jeżdżę gravelem i powoli dochodzę do wniosku, że jednak jest za słaby na bezdroża. Opony za cienkie, ręce odpadają z bólu.. aż się prosi o szeresze opony. Dla mnie gravel to idealny rower miejski i na wyprawy szosowe/mieszane z szutrem. No chyba że sam baranek, a klamki manetki mtb zostawiasz na prostej części baranka...Klamki i manetki MTB mają mniejszą średnicę niż kierownica szosowa - nie da się ich mieszać. 1
Fimala Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) 12 godzin temu, cepelia napisał: To ciut chory pomysł... czemu nie wypożyczycie na krótka przejażdżkę roweru który wydaje się wam będzie pasował tylko próbujecie robić takie potworki... mtb+baranek, fat+baranek, regulowany mostek w rowerze xc... ( tylko mi się tu nie obrażać, nic nie krytykuje tylko jestem ciekawy dlaczego... ), czasem mam wrażenie że wam się się najzwyczajniej w świecie znudziły te rowery dlatego tak kombinujcie. Nie jest chory. Jeśli jedziesz coś w stylu Tour Divide to ma super sens. Masz dużo miejsca na błoto a jednoczesnie korzystasz z możliwości baranka jakie Ci daje. Poza tym to świetnie wygląda Nie zamykajmy się w sztywne ramy, że szeroki laczek to tylko MTB i prosta kiera. Cytat https://bikepacking.com/index/drop-bar-mountain-bikes-29er/ Do kilkudniowej wyprawy po bezdrożach gravel jest za słaby, a MTB daje za duże opory ze względu na wyprostowaną pozycję. @Bujak - Ehh ten Bearclaw ❤️ Edytowane 28 Lutego 2020 przez Fimala
Bujak Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 prostu cudo .....Wracając do tematu przeróbki - oczywiście istnieje problem geometrii i rozmiar ramy MTB musi być dobrany inaczej do baranka niż do prostej kierownicy. Widziałem niedawno Kickstarter kierownicy mieszanej Baranek z prostymi chwytami - muszę odkopać.Widziałem też baranek z bardzo krótkim wyciągnięciem do przodu - specjalnie do Monstercross.
Bujak Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 https://www.kickstarter.com/projects/oysterbarhandlebar/the-oyster-bar-a-bicycle-handlebar-for-long-rides Odkopany. Geometria tego czegoś do mnie nie przemawia. Zresztą do innych chyba też nie, bo funduszy nie zebrano. Do wypraw jak tour divide może też być sztywny MTB + lemondka, tylko nie można przesadzić z pochyloną pozycją, bo kąt sztycy jest za płaski.
Hehenryk Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 W dniu 27.02.2020 o 15:45, leszcz napisał: @Fimala i @nctrns mistrzostwo Panowie! Takiej info mi było trzeba. Poprzestanę na sztywnym widle z oponą 42C i rogach. Po temacie W poprzednim rowerze MTB dostosowanym do wypraw miałem prostą kierownicę , ergonomiczne chwyty i rogi blisko środka kierownicy, możesz do tego założyć grubą owijkę (na rogi i fragment kierownicy ) zdaje to egzamin. zastanów się jeszcze nad sztywnym widelcem . Trochę wagi zdejmiesz , ale jak trafisz na bruki 20km jak ja to będziesz go przeklinał . Duża waga wyprawówki wg mnie nie stanowi takiego problemu, Koga Miata kultowy rower wyprawowy potrafi ważyć 18kg ; ) A tak ogólnie to na każdym rowerze dasz radę , nawet bez przeróbek , ważny jest dobór opon , nie bieżnik tylko szerokość . Na ubitej drodze pojedziesz na wszystkim 1,3 czy 2,4 można śmigać , ale w piachu (Lubuskie, Wielkopolska Kaszuby generalnie tam gdzie lasy iglaste) to już inna sprawa . Droga gminna potrafi być tam piaszczysta . Jak zdecydujesz się na sztywny widelec i opony 42c też będziesz zadowolony , Udanego wyjazdu ! 1
elmapeto Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Co myślicie o takiej koncepcji? Przeglądając sieć w poszukiwaniu mtb z barankami natknąłem się na taki rower. Może właśnie tak powinienem zacząć, bo jak okaże się, że cały projekt jest do d... to szkoda wydanej kasy na klamkomanetki i hamulce. 1
SzpiceR Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 @elmapeto koszt praktycznie żaden bo używaną alu kierownicę można kupić za 30-40 plnów a jakaś tania owijka to kolejne 20-30, problem tylko w tym, że największą zaletą baranka jest dostęp do klamkomanetek z 2-3 chwytów Dla mnie to w ogóle cały monster cross to poroniony pomysł ale co kto lubi
Bujak Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 To musi być jakaś specjalna kierownica: baranek z mniejszą średnicą rurek. Na normalną szosową nie wejdą manetki i klamki. Baranek też powinien być wycofany możliwie do tyłu.
Seban Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 25 minut temu, elmapeto napisał: Co myślicie o takiej koncepcji? Przeglądając sieć w poszukiwaniu mtb z barankami natknąłem się na taki rower. Może właśnie tak powinienem zacząć, bo jak okaże się, że cały projekt jest do d... to szkoda wydanej kasy na klamkomanetki i hamulce. Jak bardzo chcesz mieć rower z barankiem, to czemu po prostu nie kupisz sobie gravela albo szosy jako drugi rower?
DiamondDog Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 34 minuty temu, elmapeto napisał: Co myślicie o takiej koncepcji? Przeglądając sieć w poszukiwaniu mtb z barankami natknąłem się na taki rower. Może właśnie tak powinienem zacząć, bo jak okaże się, że cały projekt jest do d... to szkoda wydanej kasy na klamkomanetki i hamulce. Ja chciałbym się dowiedzieć ile czasu osoba posiadająca taki rower rzeczywiście spędza w dolnym chwycie i do czego on służy. Do zjazdów "na samobójce" chyba, bo chyba nie aero na takich oponach 🤪 Torby zamontować za bardzo się nie da, więc się w sumie pytam - do czego służy taki baranek ?
elmapeto Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Spoko chłopaki. Temat był poruszany i po prostu wpadło mi to przed oczy. Osobiście uważam, że dziwny pomysł bez szosowych klamkomanetek. 8 minut temu, Seban napisał: Jak bardzo chcesz mieć rower z barankiem, to czemu po prostu nie kupisz sobie gravela albo szosy jako drugi rower? Powody są dwa. Brak funduszy i miejsca na kolejny rower. Robiąc długie trasy (100+) faktycznie brakuje opcji innego chwytu. Osobiście pójdę za radą większości z Was i odpuszczę tą misję.
Rekomendowane odpowiedzi