kaido2 Opublikowano 5 Października 2018 Opublikowano 5 Października 2018 Czy potrzebujesz szosy? Napisze tak. Nie potrzebuje nawet miernika mocy, wystarczy mi alu trekking na wu..ch kołach i oponach szosowych. Skoro "kolarze" spływają mi z koła, to po co. Zrób nogę otwórz umysł i ciesz się ..... z mocy, wolności, czego efektem jest szybka jazdaaaaa!
Argi Opublikowano 6 Października 2018 Opublikowano 6 Października 2018 11 godzin temu, kaido2 napisał: Skoro "kolarze" spływają mi z koła, to po co. WOW !!!
daihat Opublikowano 12 Października 2018 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Miernik mocy jest narzędziem treningowym i nie jest potrzebny nikomu kto nie trenuje. Dużo osób jeździ na szosie dla przyjemności, zabawy, turystyki, lub transportu :P. ( może nie w Polsce bo u nas szosa to wciąż luksus) a i tu wystarczy na początek miernik pulsu. Czy warto w twoim przypadku szosę? Skoro czasami jeździsz z brodą na kierownicy i szukasz aerodynamicznej i szybkiej pozycji na asfalcie to rower szosowy jest dla Ciebie. Już nie chodzi o to, że jest "trochę" szybszy. Jest sztywny lekki, zwinny zawsze cichy czysty i nasmarowany ( poza zimą i jazdą w deszczu). (Może bazowa szosa za 3k nie będzie lżejsza od twojej meridy ale masa rotująca opona/ obręcz będzie i tak sporo mniejsza i rower będzie lepiej przyspieszać a koła pewnie zmienisz i tak kiedyś na dużo lżejsze :P). Niższa pozycja i środek ciężkości, sztywność każdego elementu pozwala Ci poczuć przyczepność roweru do asfaltu i jedność z nim i napędem ;-). Do tego masz optymalny wybór wygodnych chwytów. Jazda na szosie to zupełnie inny klimat. Niestety tak naprawdę żeby się dowiedzieć musisz spróbować. Niektórzy uważają szosę za nudę lub przymusowe narzędzie treningowe i szukają wyłącznie ucieczki do lasu. Jeśli lubisz jeździć po asfalcie czy to dla odpoczynku/ turystyki czy sportu, wyżycia się się to nie ma problemu. Komfort na złym asfalcie ... decydujące są szerokość i ciśnienie opon. 25c to taki standard i na dobrze dobranym ciśnieniu na większości dróg jest ok, szutry tłucznie też jeżdżę tylko szkoda dobrych opon. W omijaniu dziur i przyjemności z jazdy niesamowicie pomaga małe lusterko montowane w zakończenie kierownicy! Gdy asfalt jest tragiczny 28C powinno pomóc. A moja historia to 13 lat tylko i wyłącznie MTB. Ostatni rok prawie tylko i wyłącznie asfalt - długie dystanse, sprinty i ciągłe czasówki, walka o lepsze czasy i segmenty strava. Kupiłem szosę, żeby wskoczyć na wyższy poziom spodziewając się cudów. Pierwsze tyg. byłem pewny, że ten rower nie zostanie ze mną, geometria wyścigowa, był bardzo źle dopasowany ( mam pokręcone proporcje), wszystko bolało a różnice w prędkościach były niezadowalające, czasów na podjazdach zrobionych na 7kg cięższym czołgu nie mogłem pobić. (ok było po zimie ale bez przesady). W miarę dopasowywania roweru, robienia formy czyli po sezonie podjazdy testowane robiłem o 25-30 szybciej .% Po roku MTB jednak znowu mega cieszy. Zmierzam do tego, że jedyna ważna rzecz w pierwszej szosie o sportowej geometrii to dopasowanie. Waga +-1kg kosztuje 200-300% ceny roweru a tego prawie nie zauważysz na początku. Tak samo osprzęt/koła wymienisz na lepsze jeśli będziesz jeździć. Pozycja na szosie jest bardzo dopasowana a jednocześnie musi być komfortowa, dużo pierwszych szos kończy dlatego w piwnicy albo na aukcji :P. Do tego pozycja na początku mocno ewoluuje i się zmienia. Jeśli jesteś dość proporcjonalna, nie masz większych wad postawy kupowane po wzroście pod warunkiem przymierzenia się powinno być ok ale będzie wymagało trochę pracy. Skoro masz tyle rowerów to zakładam, że masz doświadczenie w temacie i jesteś zaradna ;-). W innym przypadku najlepszą opcja jest wybranie się do dobrego sklepu rowerowego i dopasowanie go przez specjalistów, dzisiaj nie wahałbym się dopłacić 500zł do bikefittingu, żeby od razu cieszyć się jazdą. (chociaż dzięki zakupie przez internet bardzo dużo zaoszczędziłem i dużo się nauczyłem!, ale też straciłem dużo czasu i kosztowało mnie to sporo bólu). Aha Synape to bardzo fajny rower, mam go na oku na drugą szosę, jeśli szukasz trochę bardziej komfortowej pozycji albo masz długie nogi to super, jedynie wybór korb i cena na bb30 na minus -zawsze pozostaje adapter od rozwiązania shimano. Wybór rowerów jest bardzo duży, zawsze też możesz kupić używkę natomiast Tribany są dobrą opcją dla początkujących, którzy są z nich zadowoleni. Edytowane 25 Października 2018 przez daihat 1
Gość Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 32 minuty temu, Andrew1985 napisał: @Sziva zakupiłas szosę Nie, bo jeszcze się waham.
Gość Opublikowano 20 Listopada 2018 Opublikowano 20 Listopada 2018 Nie, bo jeszcze się waham.Nie wahaj. Ja już mam i jest świetna!
Gość Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Wszytko zależy od tego jaki styl chcesz uprawiać jak wszystkiego po trochę to czemu nieJa swoją szose sprzedałem, trochę zalozalem ale na górskim zacząłem śmigać po 50 km i mi przeszło
Andrew1985 Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 9 godzin temu, zibi_j1 napisał: 9 godzin temu, Sziva napisał: Nie, bo jeszcze się waham. Nie wahaj. Ja już mam i jest świetna! A jaka kupiłeś ? Ja mam Tribana 540 i w sumie po zrobieniu 90 km muszę oddać na regulacje i sprawdzenie kasety bo faluje i zrzuca mi łańcuch na przerzutkę niżej
Gość Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 2 godziny temu, Andrew1985 napisał: A jaka kupiłeś ? Ja mam Tribana 540 i w sumie po zrobieniu 90 km muszę oddać na regulacje i sprawdzenie kasety bo faluje i zrzuca mi łańcuch na przerzutkę niżej Bębenek w Mavikach jest na tyle sztywny, że nie ma prawa tak się dziać. Oddaj niech to ogarną. Ja kupiłem starą wersję Tribana 500. na pełnej Sorze i na takich samych Aksiumach jak masz w swojej 540. Tylko zapłaciłem 1/3 ceny nowej 540
Andrew1985 Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 8 minut temu, zibi_j1 napisał: Bębenek w Mavikach jest na tyle sztywny, że nie ma prawa tak się dziać. Oddaj niech to ogarną. Ja kupiłem starą wersję Tribana 500. na pełnej Sorze i na takich samych Aksiumach jak masz w swojej 540. Tylko zapłaciłem 1/3 ceny nowej 540 To ja nie wiem gdzie Ty go kupiłeś 😋 ja jak rozglądałem się miesiąc temu za szosami i niedawno przyszedł mi Triban 540 to 500 z ubiegłego roku i na stronach Deka nie było takowego jak twój a faktycznie prezentuje sie pięknie i zazdroszczę tej kolorystyki... oprocz tylnej kasety to jeszcze z przodu przednia przerzutka ociera mi mocno o łańcuch jak byłem u nich z zapytaniem bez roweru to mi powiedzieli ze to normalne ze nie da się dobrze wyregulować przerzutki przedniej by łańcuch nie ocierał i to producent przed wysyłka regulował wszystko 🤔 Hmm wydało mi się to dziwne powiedział mi tez ze mam pojeździć i zobaczyć i jak by co wrócić już wtedy mogłem oddać go ale teraz to definitywnie idę zostawiam i niech regulują na cacy a jak nie to niech dadzą kasę i kupię coś w sezonie 2019 bo już nie mam sił w tym roku męczyć się z ludźmi...
Gość Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 (edytowane) @Andrew1985 Trafiłeś na trefny serwis. Rower ma nadawać się do jazdy a ocieranie nie jest ok zwłaszcza w tak wysokiej grupie jak 105. Zwróć uwagę że z przodu masz trymowanie. Po lekkim dotknięciu manetki wózek lekko się przesuwa. To bardzo pomocne. Ja wszystkie regulacje przeprowadzam samodzielnie. To nie takie trudne. Rower znalazłem tu na forum. Ale faktycznie wypatrzyłem go o 11 rano będąc w pracy i praktycznie prosto z niej pojechałem po niego 200km w jedną stronę Takie okazje nie czekają długo Nie spamujmy tu Szivie w temacie. Jak byś miał pytania pisz PW lub w temacie mojej szosy. Edytowane 21 Listopada 2018 przez Gość
Andrew1985 Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 3 minuty temu, zibi_j1 napisał: @Andrew1985 Trafiłeś na trefny serwis. Rower ma nadawać się do jazdy a ocieranie nie jest ok zwłaszcza w tak wysokiej grupie jak 105. Zwróć uwagę że z przodu masz trymowanie. Po lekkim dotknięciu manetki wózek lekko się przesuwa. To bardzo pomocne. Ja wszystkie regulacje przeprowadzam samodzielnie. To nie takie trudne. Rower znalazłem tu na forum. Ale faktycznie wypatrzyłem go o 11 rano będąc w pracy i praktycznie prosto z niej pojechałem po niego 200km w jedną stronę Takie okazje nie czekają długo Nie spamujmy tu Szivie w temacie. Jak byś miał pytania pisz PW lub w temacie mojej szosy. Dobrze , a pytań pewnie będę miał dużo odezwę się później na priv jak by co
Antyszprycha Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 [mention=8074]Andrew1985[/mention] Trafiłeś na trefny serwis. Rower ma nadawać się do jazdy a ocieranie nie jest ok zwłaszcza w tak wysokiej grupie jak 105. Zwróć uwagę że z przodu masz trymowanie. Po lekkim dotknięciu manetki wózek lekko się przesuwa. To bardzo pomocne. Ja wszystkie regulacje przeprowadzam samodzielnie. To nie takie trudne. Rower znalazłem tu na forum. Ale faktycznie wypatrzyłem go o 11 rano będąc w pracy i praktycznie prosto z niej pojechałem po niego 200km w jedną stronę Takie okazje nie czekają długo Nie spamujmy tu Szivie w temacie. Jak byś miał pytania pisz PW lub w temacie mojej szosy.Tu nie masz akurat racji. Od grupy 105 gdzie jest z tylu 11. Łatów jazda po przekątnej zawsze będzie powodowa ociera je łańcucha o przednia przerzutkę bo. Anzwyczajniej w świecie robi się spory przemów na którym nie powinno się jeździć. Oczywiście dużo zależy tez od. Udowy roweru a raczej tylnich wideł. Od mniej jednak skrajne przełożę ja w szosie ocierały i raczej ocierać będą nawet z użyciem polbiegu. U mnie np przy owalu z przodu sytuacja jest jeszcze gorsza po odważ owal powoduje. Menstrualne prace łańcucha. Dla przykładu: mając z przodu mały blat tyłem z pomocą polbiegu dojadę bez ocierania na kasecie do 9 biegu (12-25), 10 i 11. Jeg czyli w moim przypadku zębatka 12 i 13 ocierają i wrzucam duży blat gdzie zaś zębatka 25 i 23 czyli dwie od góry tez powodujaocieranie łańcucha. Na szczęście tych przełożeń używa się mało a jak już sieich używana mocnym dokręcania czy stromym podjeździe to je słychać ich za bardzo. Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić ze na org okrągłych blatach ultegry szło wyregulować to z mniejszym kompromisem ale nie znam nikogo kto przy dwóch blatach z przodu i 11 z tylu przejedzie cała kasetę nie powodując przy tym ocierania łańcucha o przedniaprzerzutke. Zauważ tez ze Ty masz z przodu 3 blaty i 8 czy 9 przełożeń z tylu wiec atakiem konfiguracji rzeczywiście można ustawić wszystko na cacyWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 1
SzpiceR Opublikowano 21 Listopada 2018 Opublikowano 21 Listopada 2018 Godzinę temu, Antyszprycha napisał: Zauważ tez ze Ty masz z przodu 3 blaty i 8 czy 9 przełożeń z tylu wiec atakiem konfiguracji rzeczywiście można ustawić wszystko na cacy Też nie do końca, miałem 3x9 i np. środkowy blat nie obsługiwał 3 najmniejszych koronek na kasecie. Nie chodziło nawet o ocieranie o przerzutkę a o ocieranie o duży blat. Swoją drogą na blacie również dało się jeździć bez odgłosów może na 5 koronkach bo przekos był za duży - 3 blaty więc z automatu był bardziej odsunięty niż 2x 1
sender Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 W dniu 21.11.2018 o 17:06, Antyszprycha napisał: Tu nie masz akurat racji. Od grupy 105 gdzie jest z tylu 11. Łatów jazda po przekątnej zawsze będzie powodowa ociera je łańcucha o przednia przerzutkę bo. Anzwyczajniej w świecie robi się spory przemów na którym nie powinno się jeździć. Oczywiście dużo zależy tez od. Udowy roweru a raczej tylnich wideł. Od mniej jednak skrajne przełożę ja w szosie ocierały i raczej ocierać będą nawet z użyciem polbiegu. Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić ze na org okrągłych blatach ultegry szło wyregulować to z mniejszym kompromisem ale nie znam nikogo kto przy dwóch blatach z przodu i 11 z tylu przejedzie cała kasetę nie powodując przy tym ocierania łańcucha o przedniaprzerzutke. Zauważ tez ze Ty masz z przodu 3 blaty i 8 czy 9 przełożeń z tylu wiec atakiem konfiguracji rzeczywiście można ustawić wszystko na cacy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro diabelsko się to czyta🤣 ale zgadzam się z ostatnią częścią wypowiedzi. Mam 105 -2x11 i faktycznie można przelecieć kasetę góra dół na każdym blacie ale jest tak ja piszesz, przy skrajnych przełożeniach bez zmiany blatu tylko trymując, łańcuch ociera o łyżkę przerzutki.
Antyszprycha Opublikowano 1 Grudnia 2018 Opublikowano 1 Grudnia 2018 44 minuty temu, sender napisał: diabelsko się to czyta🤣 ale zgadzam się z ostatnią częścią wypowiedzi. Mam 105 -2x11 i faktycznie można przelecieć kasetę góra dół na każdym blacie ale jest tak ja piszesz, przy skrajnych przełożeniach bez zmiany blatu tylko trymując, łańcuch ociera o łyżkę przerzutki. Wiem, wiem, pisząc w telefonie czasami takie byki się zdarzają
kielbtomcl7 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 z tym ocieraniem lancucha o przednia przezutke, duze znaczenie ma rowniez korba, oraz sztywnosc osi supportu, w chwili obecnej mam korbe cannondale SI hollowgram i spokojnie mozna przeleciec cala tylna kasete bez obcierania przedniej przerzutki z uzyciem polbiegow, (wiadomo nie ma sensu tak nawet jezdzic ale jest wykonalne)
Antyszprycha Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 8 minut temu, kielbtomcl7 napisał: z tym ocieraniem lancucha o przednia przezutke, duze znaczenie ma rowniez korba, oraz sztywnosc osi supportu, w chwili obecnej mam korbe cannondale SI hollowgram i spokojnie mozna przeleciec cala tylna kasete bez obcierania przedniej przerzutki z uzyciem polbiegow, (wiadomo nie ma sensu tak nawet jezdzic ale jest wykonalne) Ps. Podrzucisz filmik bo aż wierzyć mi się nie chce. Duże znaczenie ma też offset, odsadzenie korby a także profil tylnego trójkąta.
Łukasz_P Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Ale jeśli łańcuch ociera o przerzutkę w całym zakresie obrotu korbą, to sztywność nie ma tu znaczenia. 1
kielbtomcl7 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 3 godziny temu, Antyszprycha napisał: Ps. Podrzucisz filmik bo aż wierzyć mi się nie chce. Duże znaczenie ma też offset, odsadzenie korby a także profil tylnego trójkąta. https://photos.app.goo.gl/pxqVWfmqzQ8fRWKy9 masz filmik, wiem ze strasznie glosny naped, ale rower na razie w przebudowie, na potrzeby filmiku zalozony za rotki stary lancuch, i nie wyregulowana tylnia przerzutka, ale mimo to mozna uslyszec obcieranie tylko po zrzuceniu na najmniejsza zebatke z tylu, po wrzuceniu na pelny wysoki bieg zadnego obcierania, wiadomo to jest bez zadnego obciazenia
Antyszprycha Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 16 minut temu, kielbtomcl7 napisał: https://photos.app.goo.gl/pxqVWfmqzQ8fRWKy9 masz filmik, wiem ze strasznie glosny naped, ale rower na razie w przebudowie, na potrzeby filmiku zalozony za rotki stary lancuch, i nie wyregulowana tylnia przerzutka, ale mimo to mozna uslyszec obcieranie tylko po zrzuceniu na najmniejsza zebatke z tylu, po wrzuceniu na pelny wysoki bieg zadnego obcierania, wiadomo to jest bez zadnego obciazenia 3 godziny temu, kielbtomcl7 napisał: spokojnie mozna przeleciec cala tylna kasete bez obcierania przedniej przerzutki z uzyciem polbiegow, No to gdzie tu potwierdzenie Twoich słów ? 1. Wydaje mi się, że przy najwyższej zębatce z tyłu też ocierało, a na ośce z tyłu też słychać ocieranie... następny....
kielbtomcl7 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 13 minut temu, Antyszprycha napisał: No to gdzie tu potwierdzenie Twoich słów ? 1. Wydaje mi się, że przy najwyższej zębatce z tyłu też ocierało, a na ośce z tyłu też słychać ocieranie... następny.... na najwiekszej zebatce z tylu slychac tylko lancuch naskakujacy na tylne zebatki (lancuch zalozony jest duzo za krotki plus jak wspomnialem, jeszcze nie regulowana tylna przerzutka) jesli chodzi o tarcie o przednia przerzutke o czym byla mowa od poczatku to slyszysz to tylko kiedy zrzucilem z tylu na najmniejsza zebatke (a z przodu jeszcze na polbiegu) kiedy zmienisz na duza nie ma zadnego tarcia. Podesle ci linka kolo nastepnego weekendu, kiedy maszyna bedzie juz zestrojona i goowa do jazdy. pozdro 1
Antyszprycha Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 1 minutę temu, kielbtomcl7 napisał: na najwiekszej zebatce z tylu slychac tylko lancuch naskakujacy na tylne zebatki (lancuch zalozony jest duzo za krotki plus jak wspomnialem, jeszcze nie regulowana tylna przerzutka) jesli chodzi o tarcie o przednia przerzutke o czym byla mowa od poczatku to slyszysz to tylko kiedy zrzucilem z tylu na najmniejsza zebatke (a z przodu jeszcze na polbiegu) kiedy zmienisz na duza nie ma zadnego tarcia. Podesle ci linka kolo nastepnego weekendu, kiedy maszyna bedzie juz zestrojona i goowa do jazdy. pozdro Przesłuchałem jeszcze raz prace napędu z filmiku i dam sobie ręke uciąć że słysze ocieranie łańcucha o przerzutke przednią, zle wyregulowana przerzutka tylna powoduje przeskakiwanie łańcucha i inny dzwięk...ale ok, czekam na kolejny filmik
Andrew1985 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 @Antyszprycha tak jak piszesz , byłem wyregulować przerzutki pojezdzilem w koło serwisu i teraz jest miodzik , łańcuch na dużym przekosie lekko ociera o przednia przerzutkę i tak niby będzie z racji tego przekosu Rower od momentu tegulacji jeszcze nie był testowany na jakimś długim dystansie ani na rolce , musze jakoś się zebrać w sobie i zacząć treningi...
Antyszprycha Opublikowano 2 Grudnia 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgadza się. To kwestie przekosu dlatego zdziwiłem się o tym co pisałeś wcześniej miłego nabijania kmWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Rekomendowane odpowiedzi