Skocz do zawartości

MTB do około 2000 - 2999zł

Sf4nzik
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kross z zeszłego roku jest za 3300-3500 wyjściowo, np na allegro itp.

Zacznij od tego żeby się do nich przymierzyć - określić rozmiar i wtedy szukać. Pewnie mnie tu zlinczują niektórzy, ale rower narażony na obciążenie blisko 150kg nie może być na podstawowym osprzęcie. Moim zdaniem deore to minimum.

• Pomógł 1
Opublikowano

czyli lepiej kupic używany który był trochę modyfikowany?czy lepiej kupić jakiś tańszy i zmienić w nim jakieś najważniejsze elementy?

Opublikowano (edytowane)

Nie ma reguły, wszystko zależy od stanu tego używanego. Sam kupiłem używany rower, przy blisko dwukrotnie większym budżecie, który wymagał sporo nieplanowanych inwestycji, a innym razem kupiłem używkę jak nówkę...

Osobiście przy budżecie 3000 kupowałbym rower używany lub z decathlonu ;)

Edytowane przez Kawasaki
  • Pomógł 1
Opublikowano

Treka i Speca w takim budżecie bym nie brał, to marki premium, gdzie zawsze płacisz sporo za markę kosztem osprzętu.

Poza tym jak usiądziesz na takim fullu będzie się bujał jak na łodzi. Żaden wyścigowy rower nie będzie dla Ciebie dobrym wyborem, a spece które wysłałeś to typowe ściganty.

Cuby wszystkie w zasadzie ok, ale chyba przeleciałeś stronę ski teamu w poszukiwaniu wyprzedaży, a nie konkretnego roweru. Problem w tym, że na wyprzedażach są rzadko chodliwe rozmiary - przynajmniej w sezonie.

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 19.03.2018 o 09:01, Andrzej Sawicki napisał:

SRAM X5 dupy nie urywa. Ot takie Alivio pod inną nazwą. Rockshox 30 Silver to też nie jakaś wysoka półka. Jeśli się nie boisz padających ram, to śmiało idź w to.

NO nie wiem. SRAM w niskiej półce cenowej w przeciwieństwie do Shimano chodzi wzorowo. Posiadacze Wszelkiej maści Alivio, Deore itd mogą tylko pozazdrościć precyzji, szybkości X5, X7. Obecność w tanim rowerze osprzętu SRAMA odebrał bym jako poważny plus.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kawasaki napisał:

Treka i Speca w takim budżecie bym nie brał, to marki premium, gdzie zawsze płacisz sporo za markę kosztem osprzętu.

Cuby wszystkie w zasadzie ok, ale chyba przeleciałeś stronę ski teamu w poszukiwaniu wyprzedaży, a nie konkretnego roweru. Problem w tym, że na wyprzedażach są rzadko chodliwe rozmiary - przynajmniej w sezonie.

Co do tego Speca, wrzuciłem go ze względu na to że polecono mi go kolega mówił że dobry rower.

Co do Cube i ski team, tak odpaliłem promocje i wklejałem to co pasuje cenowo.

Dziś idę do sklepu rowerowego, zaproponowali mi że coś są w stanie dla mnie złożyć do mojego budżetu jak podadzą mi specyfikację wrzucę na forum :)

Opublikowano (edytowane)

Jednak mi nic nie złożyli w sklepie :(

Zaproponowali mi 3 rowery:

https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-2-disc-2019

https://www.giant-bicycles.com/pl/anytour-rs-3-2019

https://www.giant-bicycles.com/pl/argento-3-gts-2019

Przy czym ROAM był najbardziej zachwalany ze względu na mój budżet i specyfikację która jest podobno sporo lepsza niż ARGENTO. ANYTOUR jest poza moim budżetem ale jeśli rzeczywiście jest sporo lepszy od pozostałych jestem w stanie go kupić, ktoś oceni?

Sprzedawca który mi doradzał mówił też że miał innego klienta (waga 160kg) który kupił rower MERIDA ok. 2000zł po 6mc musiał wymienić piastę a tak rower działał dobrze.

Edytowane przez ferbeq
Opublikowano (edytowane)

Kolega miał rację - to dobry rower, ale nie dla Ciebie i Twoich zastosowań.

Z propozycji Gianta brałbym Anytoura - mimo, że jest najcięższy ma najlepszy osprzęt: hamulce, przerzutka o 3 klasy wyżej, wygodna pozycja - zrelaksowana - ogólnie fajny rower, może coś zejdą i się zmieścisz w budżecie, a jeśli nie ten to inny sklep Gianta - trzeba negocjować. Ma szersze opony niż reszta - też dołożą komfortu i tyłek trochę mniej będzie cierpiał. Ma regulowany mostek co pozwoli Ci stopniowo dopasować sobie idealną pozycję.

Argento bym sobie głowy nie zawracał bo ma najsłabszy osprzęt i V-breaki, także Anytour jeśli możesz dołożyć, Roam jeśli budżet nie pozwala.

Edytowane przez Kawasaki
  • Pomógł 1
Opublikowano

Witam. Co sądzisz o tym rowerze? leaderfox.pl/3099-…13.pl.html
Nigdy nie miałem wcześniej do czynienia z tą marką (Lader fox) Muszę kupić nowy rower crossowy. Budżet do 3000zł. A tego Lader fox State Gant mogę kupić za 2500zł w sklepie stacjonarnym. Tylko nie wiem czy warto, bo mam jeszcze opcję Author Mission za 3100zł. Jakieś podpowiedzi? Dominik.

Opublikowano (edytowane)

@Kawasaki

Hej, dziś jeszcze trochę pochodziłem w poszukiwaniu rowerów i zaproponowano mi rower Romet Orkan 3k (cena: 2000zł), ale cały czas wyświetlają mi się Orkany 3M https://www.romet.pl/Rower,ORKAN_3M,10,757,758,14955,2019.html

Tu pojawia się moje pytanie czy była wersja 3k lub czy jest to jakaś pomyłka w sklepie (na stronie sklepu go nie widzę)

Inna kwestia, pojeździłem chwilę na tym Romecie wydawał mi się wygodny itp., ale coś opony były jakieś wąskie na moje oko czy takie koła/opony zdadzą rezultat?

Edytowane przez ferbeq
Opublikowano

Nie kojarzę Orkanów 3R, ale też nie śledzę oferty Rometa poza MTB i gravelami. Natomiast odradzam 3M, ze względu na do bólu podstawowy osprzęt. W moim odczuciu jest to rower dla rekonwalescentów, seniorów i dzieci na komunię. Nie dla chłopa blisko 150kg ;)

Opony 35C do zastosowań, o których pisałeś jak najbardziej się sprawdzą, chyba, że zapuścisz się do lasu w piachy etc.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Witam,

chciałbym kupić sobie nowy rower do ok.2500 pln. Do tej pory posiadam rower Lincoln na kole 26" i generalnie jakoś źle mi się na nim jeździ. Jeżdżę sporo po lekko utwardzonych bezdrożach, często przez jakieś pole tudzież wysokie trawy (ostatnio trawa była tak wysoka że połowy roweru nie było widać). Zainteresował mnie Trek Marlin 6, bardzo podoba mi się w nim rama. Bardzo w swoim aktualnym rowerze nie lubię tego że górna rura jest bardzo wysoko. Z tego co wyczytałem Treki do 2500 to przepłata. Znalazłoby się coś czy to z lepszym osprzętem lub po prostu tańszego bo wiadomo że im taniej tym lepiej. Chciałbym koło minimum 27,5" a najlepiej 29 (taki kaprys) no i żeby ta górna rura ramy była nisko. 

Dziękuję za odpowiedzi z góry :)

Edit. Jesli się uda to fajnie jakby napęd z przodu był na 1 zębatkę lub 2, jednak jesli mnie jakoś przekonacie to i 3 będzie ok :)

Edytowane przez rigie
Opublikowano (edytowane)

Do 2500 nie znajdziesz nic z napędem 1x...nawet o 2x będzie ciężko, jeśli chodzi o nowe.

Trek do każdej kwoty to ”przepłata” bo to marka premium i się ceni. W cenie masz też dożywotnią gwarancję na ramę, a to musi nieść koszty za sobą.

Za tę cenę konkurencja da lepszy osprzęt. Osobiście uważam, że sprawny dorosły człowiek nie powinien kupować rowerów na Turneyu nawet z przodu, a już na pewno nie do jazdy terenowej, nie wspominając już o MTB czy XC.

Z takim budżetem dziś szukałbym używki.

Edytowane przez Kawasaki
Opublikowano (edytowane)

A co myślicie o Btwinie z decathlona, moim skromnym i nie znającym się okiem za 2700 dostaje rower na przerzutkach sram x5 napęd 2x10 i do tego z przodu rockshox xc30.

Oczywiście jest tam napis btwin ale mi akurat marka nie przeszkadza, wcześniej pisałem o trekach bo są ładne :D

Nie chcę bawić się w używki. 

Edytowane przez rigie
Opublikowano (edytowane)

Piszesz o Rockriderze st 560?

Tam koło jest 27,5 i chyba niedostępny w żadnym sklepie...

Edytowane przez Kawasaki
Opublikowano
8 minut temu, Kawasaki napisał:

Piszesz o Rockriderze st 560?

Tak

Opublikowano

no to będzie trzeba się jeszcze raz dokładnie przejść po rowerowych w okolicy, może będzie coś ciekawego ze starszych roczników. Nie chcę kupować używanego bo nie znam nikogo kto mógłby pojechać i sprawdzić stan techniczny roweru, dlatego wolę kupić coś nawet gorszego i z czasem upgrade'ować 

Opublikowano

Witam, 

tym razem w imieniu przyjaciela

Znalazł on sobie 3 rowery, Trek Marlin 5, Merida BIG.NINE 15-D oraz BIG.NINE 20-D. 

Jest on majsterkowiczem i będzie dużo zmieniał w nich. Która rama jest lepszą bazą pod upgrady typu nowy napęd lub widelec?

Opublikowano
W dniu 13.06.2019 o 19:27, rigie napisał:

no to będzie trzeba się jeszcze raz dokładnie przejść po rowerowych w okolicy, może będzie coś ciekawego ze starszych roczników. Nie chcę kupować używanego bo nie znam nikogo kto mógłby pojechać i sprawdzić stan techniczny roweru, dlatego wolę kupić coś nawet gorszego i z czasem upgrade'ować 

Może indiana X-pulser 6.9?

Opublikowano

Witam.

Szukam roweru do 3 tys. Mam 175 cm 97 kg. Potrzebuje roweru na weekendowe 1-2 godzinne wypady po polnych drogach lasach małych górkach. Musze zrzucic troche kilo a docelowo jakies single ale bez szalenstwa i skakania. Mam u siebie w decu st560 w moim rozmiarze, myślałem też o seriouse provo trail lub meridzie big seven 300. Co wybrać? Znajmomy namawia mnie na treka scotta lub speca bo mają niby to coś że lżej na nich sie jeździ mimo gorszego osprzętu. Może jakieś inne propozycje?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.06.2019 o 19:19, Kawasaki napisał:

Dostępność zerowa ;)

Jak się sprawdzi na stronie Decathlon, w którym sklepie rower jest, to będzie całkiem sporo wyników, ale wyłącznie rozmiar L.

Edytowane przez maq
Opublikowano

Cześć 👋 

Od miesiąca szukam roweru. Już mnie to męczy, więc postanowiłem poprosić o radę osoby, które bardziej się znają. Szukam czegoś za 2-3 tysiaki. Wiem, że duży przedział, im taniej tym lepiej ale wiadomo - jeśli różnice są ogromne to wydam więcej. Nie jestem bardzo wymagający ale też chciałbym mieć coś dobrej jakości, co wytrzyma jazdę po ciężkim terenie raz na jakiś czas. Oglądałem masę rowerów w necie ale dzisiaj w sklepie stacjonarnym spodobały mi się 2 modele:

Kross Black Edition 4: https://www.sklepmartes.pl/sporty/37797-rower-black-edition-4-m-kross.html#/pe-unisex/kolor-black/rozmiar-koa_29_rama_1

Ghost Kato 5.9:

https://www.sklepmartes.pl/sporty/36203-rower-kato-59-al-u-ghost.html#/pe-unisex/kolor-blk_gry_red/rozmiar-koa_29_rama_m

Nie pytam który lepszy bo chyba oczywiste jest to, że ghost. 1 i 2 niestety na kołach 29 a z tego co wiem lepszym wyborem byłyby dla mnie 27.5. Podrzucicie jakieś ciekawe propozycje podobnych rowerów z ramą 21" i kołami 27.5"?

Do tego pytanie... Czy black edition 4 to zwykły MTB czy ten cały XC? Z tego co słyszałem to XC powinienem unikać. 

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam ♥