Skocz do zawartości

MTB do około 2000 - 2999zł

Sf4nzik
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez WSPARCIE,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zamierzam kupić rower górski, narazie najbardziej podoba mi sie kross level B4 z 2017r. Chciałbym żebyście wyrazili swoją opinie na temat tego roweru i podali swoje typy rowerów górskich w tym przedziale cenowym.

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że tych Romków nigdzie kupić ponoć nie można?

B 4 jest fajny ale amora ma typowo amatorskiego (Suntour XCM) Nowy level 4.0 ma już XCR 32, który jest sztywniejszy i więcej wytrzyma.

Ciekawą alternatywę daje Decathlon z Rockriderem 560, który ma RockShoxa i napęd 2x10 Sram X5, korba na łożyskach zewnętrznych. Byłem, oglądałem i daje rade moim zdaniem. Cena 2699.

W Krossie są też przeciętne piasty i obręcze kół...

Z rowerem do 2400 to jest taki problem, że zawsze coś tam wpitolą badziewnego albo amora albo napęd przeciętny. Sam szukałem w tym przedziale cenowym i kupiłem Speca Rockhoppera Sport 29 2017 (2399 zł). Rower fajny ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i już zmieniam amora na powietrzny bo XCM na wiele nie pozwala w terenie a powoli myślę o napędzie 2x10 ze sztywniejsza korbą. Postanowiłem nie szaleć i trochę zużyć seryjny. Zmienię na jesienne promocję. A jak już zmienię napęd to przydałaby się sztywna oś z tyłu:))) i tak w nieskończoność:))))))

Rada taka: Dołóż trochę i kup rower z dobrym amorem - Minimum to XCR 32 lub RS XC 30 ewentualnie niedrogie powietrze: XCR Air lub Raidon oraz ze sztywną korbą na łożyskach zewnętrznych. To na początek wystarczy, nie trzeba Reby, Sida i Srama GX:))))

Edytowane przez TOMALA72
  • Pomógł 1
Opublikowano

Trzeba podzwonic i popytac. W wielu przypadkach sprzedawca sprowadza do salonu na zamowienie, tylko trza czekac troche niestety.

Opublikowano

Romet odpisał, że będzie dostępny na początku kwietnia ale wiadomo że jest pewnie już długa kolejka także nie wiadomo do końca kiedy może trafić w ręce klienta. Sam się do niego przymierzam ale ze wzgledu na ociąganie się Rometa z produkcją nie wiem czy nie wybiorę Kross level 4.0

Dodatkowo kross w jednym ze sklepów jest na raty 0% a jak ktoś ma gotówkę to polecam się targować bo można urwać nawet 400 zł więc chyba warto. 

Co do Rometa to na kołach 27.5" lepiej sie dopytać bo amortyzator mimo że Radion może być na sprezynie stalowej a nie na powietrznej. 29" na pewno ma powietrzny

Opublikowano

Sprawdź czy B4 2017 jest jeszcze dostępny z ramą w Twoim rozmiarze bo nie wiele ich zostało. Jeśli na raty bierzesz przelicz ile Cię to będzie kosztowało. Np b4 2300zl na raty gdzies tam wyjdzie Ci 2800zl

Levela 4.0 z lepszym amorem można już znaleźć w ratach 0 % wiec dorzucasz 100 zł i masz lepszy nowy model. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Z tego co się orientuję, to na 2018 do 27,5 dali też powietrzny ale kosztem napędu. W 2017 było w sumie pełne deore, poza korbą, która była pozagrupowa (M523 o ile się nie mylę). Natomiast na 2018 wsadzili acerę lub inne alivio ale już na zintegrowanej osi. Chyba nawet ten powietrzny raidon wyszedł nawet kosztem tarcz, ktore są chyba oczko niżej niż w modelu 2017. 

Dodatkowo w tym roku występuje w 2 kolorach. 

Generalnie jak masz jakiegoś ogarniętego ziomka w salonie, to niektore części możesz od razu wymienić przed odbiorem.

Opublikowano

Spokojnie jak na początek kariery wystarczy:)

Wiadomo, że nie od razu będzie się miało taką siłę i technikę żeby nadwyrężyć ten model więc jak dla mnie nic bym nie zmieniał. Tylko ten czas... Romet późno zaczyna produkcję , kross juz dawno ma nowe modele a Romet w lesie jeszcze. Trochę to flustrujące kiedy pogoda za oknem a Ty czekasz na swoje dwa kółka które defakto nie wiesz kiedy będziesz  mieć o.O

Romet traci z pewnością wielu klientów przez takie podejście. 

Od levela 4.0 jest lepszy chociażby ramą, amortyzatorem i korbą. No a rama wiadomo, że najważniejsza. 

O mustangu 2017 szkoda gadać bo było i minęło, już go nie ma i nie powróci ;)

Na razie czekam bo póki co za oknem śnieg więc jeszcze trochę czasu jest zanim w górach stopnieje i będzie można wyruszyć:)

Opublikowano

Tylko odrzucają mnie koła 27.5, czy jest aż taka duża różnica między 27.5 a 29?

Czy sram x5 mozna porównać do shimano deore?

Opublikowano
34 minuty temu, Bikefunn napisał:

Tylko odrzucają mnie koła 27.5, czy jest aż taka duża różnica między 27.5 a 29?

Według mnie jest i to znacząca, le to moja opinia. Generalnie zdania są podzielone

Opublikowano (edytowane)

Sam szukałem ostatnio opinii o tym napędzie

Dnia 19.03.2018 o 09:01, Andrzej Sawicki napisał:

SRAM X5 dupy nie urywa. Ot takie Alivio pod inną nazwą.

Edytowane przez Ziółek
Doprecyzowanie
Opublikowano

Witam was Szajbajki. Zastanawiam się nad kupnem używanego rowerka do MTB na wyścigi i do lasu. Mam 180 cm wzrostu i ważę 70 kg, moje wymagania to:

-Koła 29"

-Cena do 2700

-Używany

a oto moje propozycje:

https://www.olx.pl/oferta/ktm-ultra-1964-ltd-29er-CID767-IDq06r3.html#e03911af21

https://www.olx.pl/oferta/cube-attention-29-CID767-IDoKpQQ.html#7a56ba5513 tutaj akurat słaby amor

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-CID767-IDrre4F.html#d2ec69bc56

I Jeszcze szukam Ghost Tacany 5 29" tylko nie ma nigdzie w Małopolskim

I jeszcze jedno pytanie, Czy nowy rower Romet Mustang 29 1 2018 nadaje się do wyścigów?

Opublikowano

Ten cube po zębatkach to raczej na 200km nie wygląda.

Opublikowano

od razu oferta mi nie pasowała bo sprzedawca mówi że przejechane 200 km a nie zna rocznika modelu więc to jest handlarz i ta ofertę odrzucam. Zostaje Ktm, Trek i ghost

Opublikowano (edytowane)

27 minut temu, Tao7994 napisał:

Nie warto szukać mustanga "rower będzie dostępny w połowie kwietnia" pewnie szybko wyjdzie.

Ta używka ciekawa.

Mustanga już znalazłem w kilku sklepach online, do tego za tydzień lub 2 ma pojawić się w sklepie 5km ode mnie.

Edytowane przez Ziółek
Opublikowano
2 godziny temu, Ziółek napisał:

Mustanga już znalazłem w kilku sklepach online, do tego za tydzień lub 2 ma pojawić się w sklepie 5km ode mnie.

Też zamawiałem i dostałem telefon że go nie ma na magazynie...

Jak będzie u ciebie w sklepie to bierz.

• Pomógł 1